dier_zwaan_zwartDe theorie van de Zwarte Zwaan, zoals beargumenteerd door Nassim Nicholas Taleb in zijn boek ‘The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable’ uit 2007, verwijst naar een uitermate zeldzame gebeurtenis (‘beyond the realm of normal expectations’) die niet te voorspellen valt maar wel een enorme impact heeft. In tegenstelling tot het filosofische zwarte-zwaanprobleem verwijst de theorie van de Zwarte Zwaan enkel naar die gebeurtenissen met grote gevolgen en naar hun dominante rol doorheen de geschiedenis van de mensheid. 
 


Professor Taleb was de eerste om deze theorie te beschrijven en uit te breiden naar de praktische sfeer. Volgens Taleb zijn bijna alle wetenschappelijke ontdekkingen in wezen ‘Zwarte Zwanen’ – allemaal onvoorzien. In Talebs boek komen o.a. het internet, de pc, WO-I en 9-11 aan bod als voorbeelden van zulke ‘Zwarte Zwanen’.

De theorie ontleent haar naam aan de assumptie dat ‘alle zwanen wit zijn’ en aan de gevolgtrekking dat een ‘zwarte zwaan’ de metafoor is van iets dat niet bestaat. Pas wanneer men in de 17de eeuw een eerste zwarte zwaan ontdekte in Australie bleek deze assumptie achterhaald.
Ook John Stuart Mill gebreukte deze historie al om zijn falsificatieleer te ondersteunen.

In de ‘Financial Times’ van vorige week kreegt NYU-professor Nassim Nicholas Taleb een forum op de opiniepagina’s om deze theorie opnieuw te ventileren en om tien beginselen naar voren te brengen die garant zouden moeten staan voor een ‘Black Swan-proof world’.

De theorie van de Zwarte Zwaan is en blijft een populair iets binnen de libertarische intellectuele familie. Zo stond bijvoorbeeld ook het maartnummer van het FEE-magazine ‘The Freeman’ deels in het teken van deze theorie.

Zeer wetenswaardig en interessant voor onder andere meer begrip over de huidige financiele toestand in de wereld:

Ten principles for a Black Swan-proof world

Black Swans, Butterflies, and the Economy

 

Ingezonden door Vincent DeRoeck

5 REACTIES

 1. Dit boek heb ik niet gelezen maar wel zijn vorige: “Fooled by Randomness – The Hidden Role of Chance in Life and in the Markets”. Daarin introduceerde hij reeds de Black Swan (en naar ik begrepen heb zou het vervolgboek slechts een herkouwde versie zijn van zijn 1e succesboek). “Fooled by Randomness” vond ik destijds een verademing om te lezen maar bevatte voor mij persoonlijk niets nieuws. Sterker nog, ik had al jaren lang zo’n kijk op de wereld en op markten en belegde al lang op een soortgelijke wijze voor ik ooit van Taleb hoorde.
  De reden? Een van de enige nuttige colleges destijds tijdens mijn studie Economie aan de EUR was een keuzevak “Sta 01” (1e module statistiek) genaamd “Omgaan met Onzekerheid” gegeven door Prof. Dr. W.M. Lammerts van Bueren, aan de hand van zijn gelijknamige boekje doch met nog bijkomende wijsheid tijdens de colleges.
  Samen met een keuzevak inleiding privaatrecht, vond ik dit zowat het enige wat de moeite waard was om ooit te hebben opgepikt tijdens de hele opleiding. Onvoorstelbaar dat dit geen verplichte stof was. Wat wel verplicht was, was o.a. Keynesiaanse bullshit op colleges macro economie en praktisch onweerlegbare (doch duidelijk niet werkende) beleggingstheorien als het het CAPM en MPT waar mee gedweept werd tijdens de colleges Financiering & Belegging. Nou we hebben gezien hoe goed allumni die thans de dienst uitmaken bij pakweg ING, Fortis of ABP beleggen (in aandelen of kredieten want dat zijn in wezen natuurlijk ook beleggingen, zij het minder liquide). Wie zoals Taleb (cq. in lijn met principes van STA01) te werk gaat, is de afgelopen jaren zonder al te veel kleerscheuren doorgekomen en zal de komende storm heus wel verder overleven. Verliezen kan men natuurlijk niet gegarandeerd uitsluiten maar als je bv. slechts 10% verliest wanneer de markt 50% of meer daalt en wanneer hele banken en verzekeraars volledig omvallen, dan heb je het niet slecht gedaan en mag je gerust van een succes spreken me dunkt.

 2. Ik heb het boek gelezen tot de helft.
  Het wordt wat langdradig en vervalt in herhalingen.
  Ik ga het weer eens oppakken n.a.v. dit artikel.
  De gedachte die hij uitwerkt is beslist de moeite waard.
  Hij laat zien dat wetenschappelijke ontdekkingen voor een groot deel op toeval berusten, en zeker niet het resultaat zijn van een langdurig opgebouwd rationeel betoog.
  Hij waarschuwt zelfs voor die ‘kenners’ die theorie hebben verabsoluteerd, en aldus verleerd hebben met open ogen naar de zwarte zwanen te kijken, waar volgens de theorie elke zwaan wit diende te zijn.
  Wat ik ook geloof: houd altijd eigen oren en ogen goed open, en vaar niet op ‘deskundigen’, zeker niet als het om filosofen of menswetenschappers gaat.

 3. En als men van ‘zeuren’ wordt beticht, komt dat natuurlijk omdat het gemakkelijker is aan te tonen wat niet klopt, dan wat wel klopt.
  Binnen de theorie van ‘zwanen zijn wit’, aldus Taleb, is het gemakkelijker een zwarte zwaan te vinden tegen de theorie, dan aan te gaan tonen dat daadwerkelijk elke zwaan in de wereld wit is.

  beek [4] reageerde op deze reactie.

 4. @beek [3]:

  Hoewel er van een valse tegenstelling sprake kan zijn.
  Immers, bij het onderzoek naar de witheid van de zwanen, kan men stoppen, zodra een zwarte zwaan wordt gevonden.
  Echter, het zoeken naar de zwarte zwaan, kan precies evenveel tijd en moeite in beslag nemen.

Comments are closed.