belastingparadijsNederlandse bedrijven die zich vestigen in belastingparadijzen zouden gestraft moeten worden met een heffing.

Dat stelt SP- Tweede Kamerlid Farshad Bashir in een voorstel om belastingontduiking tegen te gaan.

Bij belastingparadijzen gaat het volgens hem om landen waar heel weinig belasting wordt geheven en landen die weigeren informatie uit te wisselen met de Nederlandse fiscus.

Bedrijven die desondanks daar naartoe verhuizen, zouden volgens de SP’er het verschil tussen het Nederlands belastingtarief en het belastingtarief van het belastingparadijs alsnog moeten afdragen.

Hij vindt ook dat het kabinet moet stoppen met het sluiten van verdragen met belastingparadijzen. “Door klakkeloos en kritiekloos verdragen te sluiten met belastingparadijzen legitimeert de Nederlandse overheid het bestaan van belastingparadijzen en brengt zo schade toe aan andere landen”, aldus Bashir.

In zijn voorstel bepleit de SP’er ook een einde aan de brievenbusbedrijven in ons land die volgens hem alleen maar dienen om het betalen van belastingen te vermijden en de oprichting van een internationaal kenniscentrum voor belastingconcurrentie.

Tot zover de media.

Het lijkt erop dat het jachtseizoen (graaiseizoen) op het geld van anderen weer is begonnen.

Eerst de Jager die een boete wil opleggen van 300 procent op geheime spaarrekeningen in het buitenland. En nu weer dit vreemde voorstel.

Volgens mij houdt een Nederlands bedrijf op te bestaan indien zij zich in een belastingparadijs of elders gaat vestigen. Of bedoelt Bashir dat een bedrijf in het buitenland aangemerkt dient te worden als een Nederlands bedrijf, als de eigenaar van Nederlandse afkomst is? Dus als ik bijvoorbeeld mijn bedrijf naar Polen verhuis, waar de vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting lager zijn dan in Nederland, dan wil hij me toch verplichten om de Nederlandse belastingen te betalen, alleen vanwege het feit dat ik nog de Nederlandse nationaliteit heb.

Van zijn redenering dat het sluiten van belastingverdragen met andere landen, waaronder dus belastingparadijzen, schade toe zou brengen aan andere landen, begrijp ik niks van.

Als bedrijven zich gaan vestigen in landen met een lagere belasting- en sociale premiedruk, dan kan hij moeilijk stellen dat de acties schade aan dat land toebrengt. Hij bedoelde dus te zeggen dat Nederland schade ondervindt van verhuizing van bedrijven naar andere landen.

Maar ja dat klinkt zo inhalig!

Het dringt maar niet tot politici door, dat kapitaal naar die plaats gaat waar het hoogste rendement te halen valt. Ook willen ze maar niet erkennen, dat de hoogte van belasting – en premiedruk de oorzaak is van de verhuizing van bedrijven en individuen.

Maar ja je moet als politicus toch leuke dingen kunnen blijven doen met het geld van anderen.

12 REACTIES

 1. ik denk dat de uittocht nu helemaal op gang komt, mooi er zijn dus landen waar NL geen verdragen mee heeft (nou ja bekend, maar nu gaat iedereen nadenken die wat te verliezen heeft).
  Let even op PVV stemmers, jullie Wilders wil met het CDA en de VVD desnoods de PvdA samen gaan werken, hij zou ze eerder iedereen politiek ” naar de keel moeten vliegen ” uit woede !

 2. Ik zou zo’n achterbanker van de SP niet al te serieus nemen. Waarschijnlijk moet hij via de media bewijzen dat hij zijn plekkie op de volgende SP-verkiezingslijst nog waard is. Nu hij op de Vrijspreker staat, telt hij weer helemaal mee!

  Als de SP hier de baas zou zijn, dan zou het in NL verdacht veel lijken op Noord Korea; een land waar Republikflucht als zware misdaad geldt. Misschien heeft Farshad natte dromen over zichzelf in de rol van Kim Jong Il (zo’n pygmee op plateauzolen, zoals Theo van Gogh het mooi omschreef) met een geweer in zijn handen aan de grens. Maar misschien ook niet…

 3. Die collectivisten gaan er van uidat JIJ en ALLES wat je hebt van de staat is. Een deel van je verdienste mag je houden omdat de staatsorganisatie nog niet zover is dat zij voedsel en kleding zelf kunnen distrbueren.

  De Jager zei deze week ergens:”Omdat ZIJ die belasting niet betalen, kunnen wij stras de zorg niet betalen”
  Dit is populistisch door op de jalouzie van kiezers te spelen en zijn eigen immorele daad een edel jasje te geven.

  Maar bedenk goed, als een dief in je huis komt, hoef je echt niet alle plekken aan te wijzen waar je waardevolle dingen liggen. Belasting wordt afgepikt van jouw centen, jouw eigendom. Trachten je eigendom te beschermen is een morele daad.
  Net zo als het moreel is om de handelingen van de belastingparadijzen goed te keuren en die van de Jagers en consorten af te keuren.

  Andre NI [5] reageerde op deze reactie.

 4. Farshad Bashir, is dat een Nieuwe Nederlander ?

  http://www.farshadbashir.nl/content/view/31/33/

  Je zou er bijna een hekel aan krijgen, mocht dat zo zijn.

  Maar goed dat hekel krijgen aan een collectief op basis van de eigenschappen van slechts één minkukel zoals deze meneer een libertarier niet eigen is.

  De meneer blijkt hard op weg te zijn om een meevreter-voor-het-leven uit de zak van anderen te worden. Dergelijk parasitair gedrag is niet iets waar ik persoonlijk warm voor loop.

 5. @Hub Jongen [3]:

  Dhr. De Jager blijkt een aantal BV’s op te hebben gericht. Het zou mij verbazen, als de doelen daarvan louter filantropisch zouden zijn.

  Als je zijn mening over belasting betalen in extremo door zou trekken, zou het aanvangen van een risicovolle onderneming niet zinvol zijn.

  Rare jongens, die politici. Ik heb iemand eens ergens horen zeggen, dat dergelijke patjepeërs letterlijk met wortel en tak uitgeroeid dienen te worden.

 6. Nou Jan de Vries (vind ik wat gemakkelijker te schrijven dan Fucksh.. Fartshi… afijn, u weet wel, die SP’er van dat artikeltje hierboven), ik heb nog wel een paar ideetjes voor je:

  Er zijn landen met een lagere accijns op brandstof. Ik vind: ophalen dat verschil met Nederland!
  Er zijn landen (psssst, niet verder vertellen, hoor) die GEEN BPM op auto’s hebben. Hey, ophalen dat verschil met Nederland.
  Enne… landen waar minder accijns op tabak en alcohol zit. Ophalen dat verschil met Nederland.

  En als je dan toch bezig bent, projecteer gewoon jouw waarden en normen op de hele wereld, zorg dat je werelddominantie verkrijgt en regeer ons allen met je grote wijsheid.

  Of doe normaal en kraam niet zulke onzin uit.

 7. Er zijn geen belastingparadijzen.
  Er zijn alleen landen waar privacy telt en er zijn landen waar het gajes alles weet van je. In beide gevallen probeert de betreffende belastingdienst je uit te kleden als ze de kans krijgt.

 8. Ach, zo’n SP’er. Politici blaten wel vaker dingen. Wat deze Farshad Bashir wil is in strijd met internationale verdragen. Sterker nog, dat is hem vooraf al kenbaargemaakt en weet hij. Maar ja, de eigen achterban weet dat niet en smult van dit soort stemtrekkerij.

 9. Ach, in elk geval is deze SP’er wel consequent. De SP wil toch over al onze verdiensten beschikken, en deze SP’er doet een voorstel om dat te verwezenlijken. Had iemand iets anders van deze Maoïstische partij verwacht dan?

  Weten we in elk geval waarom we nooit op de SP moeten stemmen.

 10. Een land “belastingparadijs” noemen, is zoiets als een blijf-van-mijn-lijf-huis een oord van genot noemen omdat je er NIET geslagen wordt.
  Je HOORT gewoon niet belast te worden. DAT is nou net normaal. Dus een belastingparadijs bestaat gewoonweg niet. Slechts landen -zoals Nederland, Belgie, etc.- waar je eigendomsrechten WEL worden verkracht zijn een belastingHEL.

 11. http://farm4.static.flickr.com/3329/3427334125_90cccabb9a_o.jpg

  deze kokosnoot bom staat bij ons in de tuin,gevaarlijke boom want de noten zijn zwaar en vallen als een steen op je hoofd als je pech hebt, de zware takken ook trouwens,mooie vrucht maar gevaarlijke boom.
  Het is natuurlijk wel gratis smullen en drinken.
  Daar op door denkend , in NL *groeien ze niet,maar als dat wel zo zou zijn en mensen zouden kokosnootbomen in hun tuin planten kwam daar vast ook belasting op,zomaar iets gratis mogen ontvangen van moeder natuur in binnen het NL systeem ondenkbaar.
  Motivatie: als de een wel een kokosnoot boom heeft en de nader niet profiteer jij van die boom en ‘die ander niet’.is dus niet eerlijk en moet jij kokosbelasting betalen.omdat je de boom al hebt.

  ( *nog niet, All Gore denkt dat het weldra kan, ik denk dat niet)

Comments are closed.