Over burgerinitiatieven die projectontwikkelaars dwarsbomen en daarna zichzelf als slachtoffer beschouwen als het tij zich tegen hun keert.
Over de USA die een oorlog tegen Irak nodig heeft om nog meer geld uit de zakken van de burgers te kloppen.
Over kinderen die door hun ouders en leraren aangesproken worden op klein crimineel gedrag, terwijl de elite boven hun een hele generatie aan het bestelen is.
Allemaal voorbeelden van morele corruptie die het vergaan van een cultuur inluiden.
Hoe de staat iedereen in een hypocriet verandert
Ingezonden door Liberty 5-3000
Richt dan een politieke partij op, en doe mee aan de verkiezingen, of houdt voor eeuwig uw mond…
Liberty 5-3000 [2] reageerde op deze reactie.
@Rob ter Horst [1]:
Niet echt de manier om een discussie te starten. Om zaken te kunnen begrijpen waarom mensen andere meningen over de staat hebben zult u eerst onderzoek moeten doen.
Voor de eerste stapjes van het vrije denken kan ik u “De filosofie van de vrijheid” aanraden.
Rob ter Horst [8] reageerde op deze reactie.
Je schrijft “die het vergaan van een cultuur inluiden”. Is de hypocrisie al niet eeuwen aan de gang? Vroeger al in de kerk en de adel? Nu nog steeds, in de kerk en de politiek.
De gedweëe burger laat het maar over zich heen komen. Die is te lui, te laks en te immuun geworden voor al het onrecht dat hem wordt aangedaan. Hij ziet het niet eens meer als onrecht, omdat hij het zelfstandig denken is verleerd (is afgeleerd) door de indoctrinatie van de staat en/of de kerk.
Ik denk niet, dat dit het vergaan van de cultuur inluidt, ik ben bang dat dit een belangrijk component van onze cultuur IS. En dat vind ik jammer, erg en beschamend voor de mensheid.
Liberty 5-3000 [7] reageerde op deze reactie.
Vraag gewoon eens aan een Gemeenteraad wie voor of tegen projectontwikkelaars zijn. Ieder raadslid zal zeggen dat hij er op tegen is . Als je ze dan vraagt om uit te leggen hoe een een project- ontwikkelaar werkt , dan staan ze met de mond vol tanden of ze kletsen wat in de ruimte. Een projectontwikkelaar wil zijn werk betaald hebben net als ieder ander mens . Het zijn niet altijd grondspeculanten , maar ze zoeken bouwvolume voor bouwbedrijven . Werkgelegenheid bevorderend ,maar totaal afhankelijk van het gemeente beleid. Daar zit de clou , de gemeente is degene die de winst op grond tot zich neemt , anders krijg je geen medewerking. En milieugroepen willen er ook beter van worden , die willen vaak compensatie zien in de vorm van natuurgrond of subsidie.
En zo zal het met andere zaken ook wel gaan.!! Men heeft vaak een vooroordeel op bedrijven of ondernemers , terwijl de overheid met regelgeving en de daarbij verworven machten de veroorzaker is.
Liberty 5-3000 [6] reageerde op deze reactie.
Aangezien ieder levend wezen na een paar jaar toch dood moet gaan zou ik me niet al te druk maken over het leven in de materiele energie.
Wanneer men dat toch doet zouden ze zich de spelregels van God wellicht aan kunnen trekken.
Die geven aan dat dieren doden om hun karkassen te kunnen consumeren, drugsgebruik, buitenechtelijke relaties en gokken niet slim zijn. Zelfs hele negatieve consequenties hebben in de materiele wereld.
Maar ja, mensen geloven tegenwoordig vaak dat God slechts een fantasie is. Dat is ie ook, overigens, maar Hij is nog veeeel meer. De moderne wetenschapper en politicus snapt er derhalve helemaal niets van en gaat maar verder met zijn/haar atheistisch gedram. Met alle consequenties van dien …
Rob ter Horst [9] reageerde op deze reactie.
@reiny [4]:
exact!
Men koopt eerst een kavel met of zonder huis van een projectontwikkelaar en gaat daarna tegen datzelfde bedrijf de staat inschakelen (geweld) om verdere bouw naast de eigen kavels te dwarsbomen.
Als daarna dat bedrijf de schade wil verhalen gaan die mensen ineens in de slachtofferrol kruipen.
Deze mensen zorgen dus voor de hogere prijzen, niet de projectontwikkelaars.
Als je geen mensen in je buurt wilt hebben moet je meer grond kopen zodat je kavel groter wordt.
Niet voor een duppie op de eerste rij en daarna de rest dwarsbomen.
@Paul Martens [3]:
Het is ook meer de vergankelijkheid van de Amerikaanse cultuur.
Deze is ingezet na 1900, vooral ook na de 30er jaren, waarin erg veel mensen met socialistische achtergrond uit Europa vluchtten om hun “geluk” in de vrije wereld te proberen.
Deze mensen hebben vooral de zaden geplant van het tegenwoordig in rap tempo socialiseren van Amerika.
Wat wij hier al eeuwen hebben, doet daar nu in sneltreinvaart zijn intrede.
Het einde van de individuele vrijheid en dus ook de ontwikkeling.
@Liberty 5-3000 [2]: Ik kan heel erg goed vrij denken. Ik vindt echter het Libertarisch denken nogal beperkt. Iets teveel van, ik wil kunnen doen wat ik wil, dus moet u dat ook kunnen. Weer oude politiek, en weinig respect voor de ander…
Liberty 5-3000 [10] reageerde op deze reactie.
R. Hartman (NI) [11] reageerde op deze reactie.
@YaHozna [5]: Iedereen heeft dan blijkbaar z’n eigen god…
@Rob ter Horst [8]:
Maar wat u prive doet is ook libertarisch denken.
U heeft het over oude politiek, ik heb het over geen politiek.
Dat gaat in uw privéleven ook erg goed neem ik maar als waarheid aan.
U dwingt uw partner ook nergens toe.
U dwingt als ondernemer ook uw klanten niet om een bepaald goed te kopen.
U gaat ook niet met wapens andermans eigendom verwerven.
Waarom zou dat dan ineens anders gelden voor “de overheid”, die ook niet anders is dan een groep individuen.
Wat maakt hun moreel superieur aan ons?
Wat maakt het dat zij een “legaal” verkregen monopoly op geweld mogen bezitten.
Die “legaliteit” verkrijgen ze alleen maar omdat mensen gelaten dit systeem steunen.
In een anarchokapitalistische maatschappij zijn mensen prima in staat om met behulp van verzekeringsbedrijven, geschillenafhandelingsinstanties en Projectontwikkelaars alle nog door “de staat” gedane exclusieve zaken te vervullen.
Ik durf te zeggen dat ze zelfs beter in staat zijn om dit te doen.
@Rob ter Horst [8]: “Weer oude politiek, en weinig respect voor de ander…”
Als u dit werkelijk meent begrijp ik waarom u libertarisme beperkt vindt. U heeft er namelijk niets van begrepen.
Waar u aan refereert lijkt verdacht veel op het linkse anarchisme van bv. de krakersbeweging: ik doe waar ik zin in heb, en heb lak aan een ander. Proletarisch winkelen, vandalisme, kraken, kortom geen respect voor anderen en andermans eigendom.
Libertarisme, komt-ie nog een keer, is dat iedere persoon vrij moet zijn om te doen wat hij wil zonder hierbij de gelijke vrijheid van anderen te beperken.
Die vet weergegeven conditie vereist juist veel respect voor een ander en diens eigendom, en daarmee zelfdiscipline. Je kunt niet zomaar doen waar je zin in hebt, je zult eerst de invloed van je voornemen op een ander moeten beoordelen en afwegen of dat wel of geen inbreuk maakt op diens vrijheid, of er geen dwang jegens anderen van uit gaat. Anders gezegd: hoe je het zelf zou ervaren als een ander in jouw omgeving datgene zou gaan doen.
Als het antwoord op die overweging is dat je dat als negatief zou beoordelen moet je dat voornemen waarschijnlijk niet gaan uitvoeren.
Veel van deze libertarische benadering kunt u nu overigens al toetsen aan iets dat een aantal van ons nog van huis hebben meegekregen (maar helaas steeds zeldzamer wordt): het begrip ‘fatsoen’.
Comments are closed.