lplogo

Bijeenkomst LP in Den Haag, 20.00 uur, dinsdag 7 april.

Vertoning & discussie van Milton Friedmans ‘Anatomie van een Crisis’ en ‘Het Geneesmiddel voor Inflatie’.

Deze avond willen we eens aan de hand van twee afleveringen uit ‘Free To Choose’  van Milton Friedman, met elkaar discussiëren over het hoe en waarom van de huidige (geld)crisis; er lijken nog steeds veel raadsels te zijn: ‘Waarom gebeurde het zo plotseling? Waarom houdt het maar niet op? Hoe komt het dat de rente en de inflatie gelijkblijven of zelfs dalen, terwijl de hoeveelheid geld in omloop sterk stijgt?
 

Het is alweer bijna dertig jaar geleden dat Milton Friedman met zijn televisieserie ‘Free To Choose’ begon, in een economische gezien, barre tijd, met veel en oplopende werkloosheid. Helaas blijken velen weinig van de serie opgestoken te hebben; de huidige economische perikelen worden alom wederom geweten aan het ‘falen van het kapitalisme’.

 En de recent gehouden G-20 top kwam dan ook met maatregelen om voortaan met ‘ferme hand’ een eind te maken aan het “desastreuze optreden van de roofridders van het Kapitaal: de bankiers en de hedge fundbeheerders”.

De Grote Depressie [van de jaren ’30]  wordt veelal afgedaan als een falen van het kapitalisme. De beurskrach, het falen van de ‘Fed’ (de centrale bank van de Verenigde Staten), en het verlies van persoonlijke spaargelden waren de zichtbare symbolen die dit geloof ondersteunden. Zoals Friedman verklaart is de werkelijke oorzaak het ongeziene maar verkeerde overheidsbeleid en -optreden. Toch leidde deze crisis die het gevolg was van een falende  overheid, tot decennia van uitbreiding van de overheid.

 Een van de gevolgen van het verkeerde beleid is geldontwaarding.

Inflatie resulteert als de hoeveelheid gedrukt of gemunt geld sneller stijgt dan het produceren van nieuwe goederen en diensten. Geld is een “kenteken” van de rijkdom van een natie. Als er meer ‘kentekens’ worden gemaakt dan nieuw vermogen, zijn er meer ‘kentekens’  voor nodig om dezelfde hoeveelheid diensten en goederen te kopen. Friedman verklaart waarom politici echter van inflatie houden, en waarom loon-en prijscontroles niet de  oplossingen voor het probleem zijn.  

Over de auteur
Milton Friedman (Brooklyn, 31 juli 1912 – San Francisco, 16 november 2006) was een Amerikaanse  econoom, voorvechter van vrijemarktkapitalisme en een beperkte overheid.
 Oorspronkelijk een keynesiaans aanhanger van de New Deal en pleitbezorger van hoge belastingen,  betwistte in de jaren-50 zijn herinterpretatie van de keynesiaanse verbruikfunctie, het keynesiaanse model  in de basis.
 In de jaren-60 stond hij een alternatief macro-economisch beleid voor, monetarisme genoemd.
 In 1976 won hij de  Nobelprijs voor de Economie (die eigenlijk de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor  economie heet). Het jaar daarop werd Friedman door het Palmer R. Chitester Fonds benaderd en verzocht om een
 televisieprogramma te  presenteren van zijn economische en sociale filosofie. Milton Friedman en zijn vrouw, Rose Friedman, ook econoom,  werkten drie jaar aan dit project,  en in 1980 werd de tiendelige serie, met de titel Free to Choose, uitgezonden via de publieke (!) omroep.

 Het boek van de serie (co-regie van Milton en zijn vrouw, Rose Friedman), ook met de titel Free to Choose,  was het bestverkochte non-fictie boek van 1980 en is inmiddels vertaald in 14 talen.

______________________________________________________

AGENDA
20.00 u:         Verwelkoming
20.15 u:         Huishoudelijke mededelingen / Voorstelrondje / Kennismaking met medelibertariërs
20.30 u.:        Vertoning van Anatomy of a Crisis en van How to Cure Inflation
22.25 u:        Pauze
22.30 u:         Discussie
23.30 u:         Afsluiting
_______________________________________________________________________________________________
Dinsdag 5 mei om 20 uur:
Ruut Veenhoven over Geluk en vrijheid; “Is er een tegenstelling tussen utilitarisme en libertarisme vanuit het perspectief van geluk?”
_______________________________________________________________________________________________ Locatie en routes

4 REACTIES

 1. Kapitalisme en communisme werken niet, zoveel is duidelijk! Maar wat is het alternatief? De crisis is gewoon een logisch gevolg waar geld aan te verdienen valt, net zoals met het klimaat! En dat de “kleine man” hieraan verliest is ook logisch, wie anders? Meer geld pompen in een systeem dat bewezen heeft dat het niet deugd? natuurlijk, zo kunnen diegenen die verdienden aan deze crisis nog eens cashen bij de volgende crisis. De wereld steekt eenvoudig ineen maar je moet het kunnen vatten natuurlijk. Sterkte aan de simpelen van geest!

  TerrierBram [3] reageerde op deze reactie.

 2. @Hans [2]:
  Kapitalisme werkt wel, alleen corruptie werkt niet. Kapitalisme met “Het eindje zal de lasten dragen.” prominent in het achterhoofd werkt. Er zijn zat bedrijven die nu nog leven, en zullen blijven leven. Dit zijn gewoon slim met hun centen omgegaan. Een bedrijf leiden als het goed gaat is lang niet zo moeilijk dan een bedrijf leiden als het slecht gaat.

  Misschien zal het multi qualitatief kapitalisme worden. Waarbij geldwaarde een qualiteit is van het bedrijf.

  Hans [4] reageerde op deze reactie.

 3. @TerrierBram [3]: Corruptie is nu net de menselijke eigenschap dat beide productie financierings systemen doet falen! en inderdaad, als je nu en dan een collaps toelaat werkt het kapitalisme, maar dan werkt alles. 1 facet van kapitalisme is groei en dat (verkeerd ingeschatte) doet velen de das om. Maar als niets perfect is moet er gekozen worden voor het minst slechte natuurlijk. Je kan beweren dat een democratie ook functioneert!

Comments are closed.