- Vrijspreker.nl - https://www.vrijspreker.nl/wp -

Moet het geboren worden verboden worden?

levenEen rijverbod voor jongeren tot 24 jaar in de nachtelijke uren en het verbod om met leeftijdgenoten in een auto te rijden kan veel slachtoffers besparen.

Dat zegt Fred Wegman, directeur van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, in het AD.

Hij baseert zich op ervaringen en onderzoek in het buitenland. Wegman is een fervent voorstander van verregaande spelregels voor jonge, beginnende bestuurders.

“Het zijn disproportionele maatregelen, maar als je goed uitlegt waarom je dit zou willen doen, dan maakt het zeker een kans van slagen,” aldus Wegman.

Wegman, die ook hoogleraar verkeersveiligheid aan de technische Universiteit in Delft is, ziet ook toekomst in maatregelen zoals het voorstel van de toenmalige minister Peijs van Verkeer om de leeftijd voor het besturen van een brommer te verhogen van 16 naar 17 jaar. Deze maatregel stuitte toen op veel weerstand.

De hoofdzaak is voor Wegman om de verkeersveiligheid te verbeteren. Hij is tevreden met een daling van het aantal verkeersdoden in 10 jaar van 1200 naar 800 per jaar.

Maar om het verkeer echt veiliger te maken moet je ook verder durven denken vindt Wegman.

Tot zover de media.

Eerst een paar feiten. Wanneer dit interview is opgenomen weet ik niet, maar de datum van het artikel is 22 april 2009. Op diezelfde dag is door het CBS meegedeeld, dat het aantal verkeersslachtoffers in 2008 uit is gekomen op 750. Dus die daling die Wegman in 10 jaar wil zien, is ruimschoots bereikt. Hij kan dus zijn baan opzeggen en dat scheelt ons weer belastinggeld. Volgens de gegevens van het CBS zijn in de leeftijdsgroep 18 tot 24 jaar, 107 verkeersslachtoffers gevallen. Dat is op het totaal 14 procent.

(Let wel: het CBS heeft het over alle verkeersslachtoffers in een bepaalde leeftijdsgroep. Dus ook fietsers, brommers, voetgangers, enzovoort.)

Waarom er geen verbod komt voor die andere 86 procent verkeersdeelnemers is mij onduidelijk. Tenslotte moet je verder durven denken volgens Wegman.

Iedere dag krijgen “we” van de regering, de tweede kamer, wetenschappers en andere gesubsidieerde instellingen te horen, wat er verboden moet worden om wat voor risico dan ook te vermijden waardoor “we” dood kunnen gaan.

Hebben die mensen zo’n hekel aan het leven, dat ze anderen willen voorschrijven hoe ze moeten leven?

Het is ten slotte een feit, dat zodra men geboren wordt men op een gegeven moment, ongeacht de risico’s die men wel of niet neemt, komt te overlijden.

Risico’s nemen is inherent aan het leven.

Er is geen overheid, of wat voor instelling dan ook, die deze risico’s door verboden teniet kan doen. Tenzij de overheid verbiedt dat men geboren wordt.