land_afghanistanVanaf het moment dat de politici de militaire missie in Afghanistan hebben verlengd tot uiterlijk 2010, hebben we er voor gewaarschuwd dat dit weer een loze politieke belofte zou zijn. Meerdere uitspraken van NL-politici hebben er ondertussen op gewezen dat het  steeds waarschijnlijker wordt om toch door te gaan.

Gedurende het plannen maken om de crisis te bestrijden werd het stopzetten van de missie in Afghanistan ook meerdere malen genoemd.

Maar….
 
Niets ervan kwam terecht in het uiteindelijke voorstel. Zelfs niet het stopzetten of uitstel van de aanschaf van gevechtsvliegtuigen JSF

En zondag j.l. in Buitenhof verklaarde de minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen, uitdrukkelijk dat Nederland in 2010 echt zou ophouden met het spelen VAN DE LEIDENDE ROL IN URUZGAN. (ook met de lijdende rol??)
Dit is politieke taal om te verklaren dat de belastingbetaler er op moet rekenen dat hij nog veel moet betalen voor Afghanistan.

Wat kost dat?

In Den Haag wordt door “Nederland” op dinsdag 31 maart een conferentie georganiseerd waaraan meer dan 80 landendelegaties aan deelnemen.
Heeft iemand een idee hoeveel zoiets kost?
Al die mensen moeten naar Den Haag reizen, en weer terug (hoop ik). Daar moeten ze gehuisvest, gevoed en “entertained” worden, met alle transporten erbij.
Daar komt dan nog als grote post bovenop de kostbare beveiliging. En de hinder aan ondernemers.

Uit de NRC plukken we: “De bijeenkomst zelf duurt een kleine zeven uur. Voorlopige schatting van de kosten: 2 à 3 miljoen euro. Te betalen door het gastland.” Maar het is niet duidelijk of dat voor die 7 uur of het hele totaal is!

Natuurlijk maakt het bedrag niets uit als je het vergelijkt met al de andere kosten zoals bewapening en vernietiging. Maar toch interessant om te zien hoe er met belastinggeld wordt gesmeten.

Wie weet het?

15 REACTIES

 1. Beste mensen,

  wat was dit nou weer voor een circus? Via de camouflage van een pluim in de reet van Nederland, komt onze ms. Clinton even tussen neus en lippen door aankondigen of wij Nederlanders langer willen blijven, en dat Amerika dezelfde strategie zal volgen als Nederland. Ik geloof … en dat moet ik nog vaststellen, dat wij daar kudo’s naartoe brengen. En niet zo’n beetje ook, als alleen die top al een slordige 4 miljoen Euro kost.

  Wie zal dat betalen … zoete lieve Gerritje … wie zal dat betalen … zoete lieve meid.

  En nu verzoekt Clinton Nederland, heel slim om langer te blijven. En als Nederland nou dadelijk na 2010 wel weg is, vraag ik mij af of die door mij gerefereeerde geldstromen er nog steeds zullen zijn. Dus ik wil sowieso een getal y weten in {0,x} vanuit NL naar Afghanistan na 2010. En vervolgens is de vraag interessant wat voor opbouwwerkzaamheden daar gedaan zullen worden door de US. En waar de kudo’s vandaan komen om het onderhoud van die US investeringen in Afghanistan te financieren, en hoe men aan die specifieke kudo’s is gekomen. Als je dat kan bewijzen, dan kan je bewijzen of pluimen in reet stekende Clinton ons geld afhandig maakt.

 2. Natuurlijk maakt het bedrag niets uit als je het vergelijkt met al de andere kosten zoals bewapening en vernietiging

  Penny wise, pound foulish. In SP kringen is het ook populair te schelden op het leger, de JSF en zo. Wilders doet er dan nog ontwikkelingshulp bij.
  De realiteit is dat als we het hele leger en alle ontwikkelingshulp inclusief JSF en Afghanistan ‘afschaffen’ we net het lopende tekort gedekt hebben …

  Ik kan me weinig druk maken over die kosten van onze jongens die opkomen voor de vrijheid. Dat zijn fooien op de totale verspilling, en ik vind persoonlijk nog steeds dat onze jongens daar goed werk doen. Andersdan libertariers ben ik van mening, dat opkomen voor de vrijheden die mij lief zijn en anderen ontzegt worden elders, een morele plicht is. De strijd tegen islamitisch barbarisme is verder een strijd die ons allen aangaat. En wachten tot het front hier is, lijkt me vrij dom. Wees juist blij dat het front ver weg is van ons bed.

  En die JSF? Het uitstellen van een incidentele uitgave, zal een structureel tekort oplossen? Rekenmeesters … 🙂

  nathan [4] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [5] reageerde op deze reactie.
  TerrierBram [6] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [7] reageerde op deze reactie.

 3. @Armin [3]: “Andersdan libertariers ben ik van mening, dat opkomen voor de vrijheden die mij lief zijn en anderen ontzegt worden elders, een morele plicht is.”

  Moge Allah je belonen met vele maagden als de baardmensen hun morele plicht komen vervullen, namelijk het opkomen voor hun vrijheid om jouw vrouw te onderdrukken, te sluieren en de totale vrouwpopulatie tot minderwaardig te degraderen.

 4. @Armin [3]:

  “……….afschaffen’ we net het lopende tekort gedekt hebben …”
  Dat zou ik al een groot succes noemen.

  “….. Dat zijn fooien op de totale verspilling…..”
  OK, maar als je de verspilling wilt afschaffen, moet je wel elke cent rekenen. En dat begint met één cent”.

 5. @Armin [3]:
  Wij zitten hier met een leger waarvan de structuur teruggaat tot nog voor Caesar. En daar gaan wij een flexibel, onzichtbaar terroristennetwerk mee bestrijden? Zie de prestigieuze successen die kamp Holland heeft geboekt, tegen uiterst harde en fanatieke, aan het gebied aangepaste strijders, die als beloning een leger voluptueuze maagdelijke schoonheden kunnen gaan neuken, na de dood.
  De Russen konden ze niet aan … ooit de illusie gehad dat het Nederlandse leger kaliber Russische soldaat kan bereiken?

  En tot kijk hè!

  Waterputje hier, geestelijk gehandicapt legermens daar … het is werkelijk elke cent waard! En als er zo iets zou zijn als Al Qaida, denk je dan dat zij dan nog echt in Afghanistan zitten? Nee natuurlijk niet, dat is nou juist het briljante van het concept.

  Dus, vanwege een inside job in Amerika zouden wij ons bedreigt moeten voelen. Daarvoor houden wij de uiterst antieke legerstructuur in stand. En die besnorde medaille mannetjes, die echt denken dat je met een heel duur vliegtuig en tanks terrorisme kan voorkomen.

  Het zou veel beter zijn om militante complete units te hebben, met alle informatie, scherpschutters, en intelligente beyond blitz krieg methoden, plus de mogelijkheden om je uiterst snel te verplaatsen. Die 24/7 actief zijn in ons land, en het mandaat hebben om elke koekebakker die het heeft voorzien om de structuur van de Nederlandse samenleving te ondermijnen uit de weg ruimen. No mercy en geen vragen.

  Wat hebben wij nou te zoeken in een zandbak met papaverbollen, en mensen die nog nooit van de Griekse filosofen hebben gehoord?
  Echt bitter weinig hoor, behalve Nederlands belastingcenten over de balk tussen het zand laten verdwijnen, of indirect naar Amerika.

  Kappen met die zooi, en het land moet geregeerd worden. We hebben een metro lijn die het historische money making centrum van 020 ondermijnt, we hebben polydrugs gebruikende stuiterende jongeren die de samenleving ondermijnen, we hebben 24/7 dreiging van geloofsidioten … en wat doen wij … zandhappen en waterputten graven, en geld dat wij niet hebben daar naartoe brengen. En dat draagt bij aan onze vrijheid. Gaat eens even lekker nadenken over die ellendige indoctrinatie, want het is bar!

  GvD!

 6. @Armin [3]:
  ” De strijd tegen islamitisch barbarisme is verder een strijd die ons allen aangaat.”

  OK, maar laten we die strijd eerst hier thuis winnen en het uitbuiten van eigen inwoners door andere inwoners afschaffen.
  Daarvoor is het noodzakelijk dat het libertarisch vrijheidsideaal:”Ieder mens heeft recht op zijn eigen leven en eigendom” begrepen en toegepast wordt.
  Draag de missie van de vrijspreker verder uit.

  Armin [10] reageerde op deze reactie.

 7. In wat voor een wereld leven wij dat een massamoordenaar als George Bush een handdruk en een pensioen krijgt en degene die een schoen naar hem gooit (en mist) 3 jaren opgesloten wordt alwaar hij waarschijnlijk gemarteld en onteerd wordt.
  anyone?

  TerrierBram [9] reageerde op deze reactie.

 8. @Libertas [8]:
  Het is een land waarin gezegd moet worden dat al het Nederlands kapitaal naar huis moet komen. En waar binnen de landgrenzen de middelvinger, plus bijbehorende daden, naar de EU wordt opgestoken. Waarin het antieke leger, met hun dure speeltjes ontmanteld moet worden. Waarin de regering zal moeten stellen aan de politie dat zij binnen 10 dagen met een werkend flitsend computer systeem zullen komen, waarin 1 document alles verteld wat er over de zaak te vertellen is. En elke koekebakker die het in zijn haar haalt om een buschauffeur te bespugen Nederland heel erg schoon gaat maken voor nu tot en met 5 jaar later.

  In zo’n land leven wij nu … of niet?

 9. @Hub Jongen [7]: Het argument, laten we eerste A doen, zodat we nu lekker B niet hoeven doen (en in de praktijk er van A ook niets terrecht komt) vind ik wat zwak.

  Als ik tien verspillingen in dit land moest aanwijzen, zou het leger niet in de top 10 zitten. Niet vanwege de absolute kosten, maar ook niet qua opbrengst vs kosten. Qua efficientie is ons leger – anders dan die bijvoorbeeld van de Belgen waar de kapitaalquote erg laag is – een modern leger en een van de meest efficiente (lees voor libertariers: minst inefficiente) onderdelen van onze staat.

  Islamitisch barbarisme heeft verder zijn kernen buiten Nederland. Wil je het bestrijden moet dat dan ook daar. Wil je het niet bestrijden, zeg dat dat dan eerlijk, maar klets dan niet over vrijheid zou ik zeggen. Immers het gaat je dan enkel om je eigen korte termijn gewin en vrijheid.

  Ik vind het een teken van beschaving offers te maken voor het verdedigen van de vrijheid van anderen ipv goedkoop weg te kijken. Onze westerse beschaving heeft zijn welvaart en relatief hoge vrijheid te danken aan het gebruiken van zeer grof geweld tegen de niet voortdurende aanvallen. Pacifisme, of het nu onder het mom van socialistisch-links of libertarisch-rechts gebeurt, kan enkel bestaan dankzij anderen die wél geweld gebruiken zodat zij hun hobbies kunnen prakiseren.

  TerrierBram [11] reageerde op deze reactie.

 10. @Armin [10]:
  Tuurlijk, een JSF is uitermate geschikt om er voor te zorgen dat een bomjurk met Allah zal kennismaken. Dream on.

 11. Ach jongens,

  Die rare oorlog heeft toch niets met ons te maken. En iedereen die zegt dat er daar goed werk gedaan wordt mag even uitleggen waarom juist het onrecht in Afghanistan onze belastingcenten verdient, terwijl misstanden in bijvoorbeeld Afrika of Tibet niet de inzet van “onze jongens” verdienen.

  En voor de slimmeriken die doorhebben hoe extremisme ontstaat: zal inzet van buitenlandse legers in Afghanistan wel of geen weerstand van de burgerbevolking opwekken? En wat zou daarvan het effect op het draagvlak van extremistische moslims zijn?

  Die oorlog is Afghanistan lijkt me verre van een zaak die ons allen aangaat en het is daarom ronduit belachelijk dat er overheidsgeld op wordt stukgeslagen. Hoe anders dan door het ontduiken van belasting kan je jezelf van de verplichte consumptie van dit belabberde overheidsproduct ontdoen?

  TerrierBram [13] reageerde op deze reactie.
  beek [14] reageerde op deze reactie.

 12. @M [12]:
  Ik heb er niks mee, inderdaad. Behalve dat de schuld op mijn hoofd beduidend toeneemt. Er wordt geld naar toe gestuurd dat wij niet hebben. En dan ook nog een keer de Zalm norm loslaten … zucht.

 13. @M [12]:

  Kennelijk zijn het toch die belastingen die die libertariers het hoogst zitten.

  Ik vraag mij af: als het Nederlandse leger zou collecteren langs de deuren en in de cafe’s, onderwijl een magazine uitdelend, b.v., en met de opbrengst van dat geld het meestal niet-Afghaanse onderdrukkerstuig (Oezbeken, Tjetsjenen o.i.d.) zou gaan bevechten, zouden libertariers er dan geen bezwaar tegen hebben?

  Wat onderdrukking en het gevangen houden van burgers, wat die Taliban zo graag mag doen als ‘studentengroep’, dat heeft nog niet eens een begin dat lijkt op de libertarische beginselen.

  Of zijn Afghanen gewoon te dom voor beginselen van vrijheid, in de ogen van het weldenkend erudiete libertarische volk, dat zelfs Nederland beschouwt als een Taliban-samenleving, en zelfs Nederlanders te stom vindt voor hun verlichtende voorstellen?

 14. Maar ik geloof dat ik het ga begrijpen:
  Men dient zich niet te bemoeien met het Afghaanse volk, want men dient dat volk ‘vrij’ te laten.
  Dat zal het zijn.
  Dat volk zit natuurlijk helemaal niet te wachten op westerse bemoeizucht.
  Omarmt haar Taliban in alle vrijheid, en dan zegt de libertarier: je koos er zelf voor, dus dan ook niet gaan zaniken.
  Het valt ook niet mee, om op zo’n grote afstand nog individuen te gaan onderscheiden. Dat is gewoon te veel gevraagd.

Comments are closed.