gekke Henkie
gekke Henkie

Schijnbaar gaat het nog prima met ons Nederland, getuige onderstaand
bericht van NU.nl

‘Honderden miljarden voor IMF en Wereldbank’

 

LONDEN – Rijke landen lenen honderden miljarden euro’s aan het IMF en de Wereldbank om de diepste recessie sinds tachtig jaar te bestrijden.  

Regeringsleiders van rijke landen en opkomende economieën waren het daar donderdagmiddag in de loop van een economische wereldtop (G20) in Londen vrijwel over eens.

Nederland draagt zeker 5 miljard dollar en waarschijnlijk meer bij aan het IMF en nog eens 70 miljoen aan de Wereldbank.
Premier Jan Peter Balkenende en minister Wouter Bos (Financiën) zijn aanwezig bij de G20-top.
 
Wereldhandel

De beschikbare gelden van het IMF worden waarschijnlijk verdrievoudigd naar 750 miljard dollar. Er komt ook een fonds van 250 miljard dollar voor versterking van de vrije wereldhandel.

In de slotverklaring die regeringsleiders donderdag zullen ondertekenen staan ook afspraken om af te zien van protectionisme, wordt strenger toezicht in de financiële sector en dan vooral op hedgefondsen aangekondigd en worden belastingparadijzen aangepakt.

 Investeren

Nieuw geld in de zin van investeringen in de economie – zoals Nederland vorige week aankondigde in de (woning)bouw, de infrastructuur en duurzame energie – is er in Londen niet op tafel gekomen. In totaal is wereldwijd al wel ongeveer 2000 miljard uitgegeven.

Nederland hoopt dat er in de slotverklaring strenge teksten staan over het bonus- en beloningenbeleid in de financiële sector. Hoe die bewoordingen er uit komen te zien, was donderdagmiddag echter nog niet duidelijk.

 Armste landen

Om de handel met de armste landen te stimuleren heeft de Wereldbank 5 miljard dollar ingezameld. Dit geld kan meerdere keren worden ingezet, waardoor naar verwachting voor 50 miljard dollar aan handel kan worden gefinancierd.

Nederland draagt 50 miljoen dollar bij, zo heeft minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) laten weten. Volgens Koenders is het programma een ”slimme manier” om vooral de armste landen te ondersteunen.

 Extra miljoenen

De wereldhandel neemt dit jaar met 9 procent af. Het fonds helpt volgens hem de handel in en met de armste landen weer op gang te brengen en daarmee ook de economische groei.

Koenders steekt daarnaast 20 miljoen dollar in een fonds voor basisonderwijs, voeding en gezondheidszorg in ontwikkelingslanden.

 Nederland heeft dus nog ergens 5 miljard (“en waarschijnlijk meer”) liggen voor de IMF en ook nog eens 50 miljoen voor de Wereldbank.

 Dit roept bij mij de volgende vragen op:

 1. Moeten we dat nu als geruststelling beschouwen?
 2. Zijn al die bezuinigingen en inkrimpingen in ons eigen landje dan niet nodig?
 3. Hebben wij die 5,05 miljard euro niet zelf nodig?
 4. Worden deze leningen over een x-aantal jaren ook weer kwijtgescholden aan de arme landen?
 5. Door wie worden “onze volksvertegenwoordigers” op de G20 zo geïntimideerd, dat ze hierin toestemmen?
 6. Waarom lees ik hier over de investeringen in Nederland in o.a. de (woning)bouw, en lees ik elders dat de komende 2 jaren er geen 30.000 maar 50.000 werknemers uit de bouw zullen worden ontslagen?
 7. Wat zouden wij met de 20 miljoen kunnen doen in ons eigen onderwijs, die Koenders nu naar ontwikkelingslanden stuurt?

 Vragen, vragen, ik heb er nog veel meer… heeft u de antwoorden voor mij?

 Paul Martens

4 REACTIES

 1. Een deel van de antwoorden komt uit Elsevier/Telegraaf waaruit we plukken:

  Nieuwe miljardenstrop: Bos moet nu al bezuinigen
  donderdag 2 april 2009 07:49

  Verschillende ministeries hebben gezamenlijk een tegenvaller van 2 miljard euro. Minister Wouter Bos (PvdA, Financiën) heeft vooral slecht nieuws voor de zorg: hier is de strop geraamd op 800 miljoen euro.

  Wouter Bos moet de bezuinigingen eerder dan 2011 invoeren
  Stop de subsidiegekte in de zorg

  Bos maakt zich dan ook op voor ‘keiharde begrotingsbesprekingen’, meldt De Telegraaf. De nieuwe strop blijkt uit cijfers van het ministerie van Financiën.

 2. Zalm wilde oorspronkelijk een strengere norm, Zalm had toen gelijk. Eindje zal de lasten dragen, van groot naar klein niveau is dat een wet van Meden en Perzen.

 3. BEGIN Antwoord:

  1. Moeten we dat nu als geruststelling beschouwen?
  NEEN, in tegendeel

  2. Zijn al die bezuinigingen en inkrimpingen in ons eigen landje dan niet nodig?
  JAwel

  3. Hebben wij die 5,05 miljard euro niet zelf nodig?
  JAwel, maar politici preken dat je jezelf moet opofferen voor anderem

  4.Worden deze leningen over een x-aantal jaren ook weer kwijtgescholden aan de arme landen?
  Het is de gewoonte om dat wel kwijt te schelden. Zo tegen de tijd dat de Mugabes hun eigen bankrekeningen voldoende gespekt hebben

  5.Door wie worden “onze volksvertegenwoordigers” op de G20 zo geïntimideerd, dat ze hierin toestemmen?
  De gedachtefout is dat wijhelemaal geen volksvertegenwoordigers hebben. Dat die mensen zichzelf zo noemen is bedrog. Kijk alleen maar naar het Verraad van Lissabon.

Comments are closed.