zondag, 12 april 2009
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Ontvluchten van belastingen in EU is moreel gerechtvaardigd.


belasting_rover_cartIn het FD van 5 mei stelt de Zwitser Hummler, voorzitter van de Zwitserse Private Bankers een aantal aardige opmerkingen die ik u in het licht van de laatste ontwikkelingen niet wil onthouden.

 

Het echte doel van belastingontwijking is om het vermogen buiten het systeem van het thuisland te houden. Gezien de precaire, hopeloze, financiële situatie van veel landen, is het meer dan logisch om vermogen voor de politici te verbergen. Het gaat niet alleen om de huidige belastingtarieven, maar ook om de toekomstige verwachte tarieven en die gaan in de richting van confiscatie!
 

Om afleiding te zoeken voor de huidige problemen thuis, wordt aan het bankgeheim elders gesleuteld.
 

Wanneer het bankgeheim in Zwitserland wordt opgeheven, worden er zo’n 2 tot 4 miljoen Europeanen gecriminaliseerd. Je kunt dit wel principieel uitvechten, maar dat gaat dan tegen enorm hoge financiële en maarschappelijke kosten. waarbij dan ook nog eens telt dat veel geld dan niet terug, maar verder weg van het thuisland gaat.
 

Of het bankgeheim moreel juist is? Mag ik dan als tegenvraag stellen: is het moreel juist om een desastreuze financiële politiek te voeren?

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen, Belastingen, Rechten
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Hub Jongen schreef op : 1
  Hub Jongen

  Die moraliteit geldt ook elders, zowel in als buiten de EU.
  Het is nu zo dat legaliteit niets te maken heeft met moraliteit.

 2. hugo van reijen schreef op : 4
  Hugo J. van Reijen

  @Hub Jongen [3]:

  Iedere accountant is een fiction writer.
  Ergo : een goede accountant is een goede fiction writer.

  hugo van reijen

 3. Whimpey schreef op : 5

  Belasting is niet meer dan gelegaliseerde diefstal van een overheid, die hiermee hun eigen tekortkomingen wil verdonkermanen.

 4. Fluminis schreef op : 6

  Het feodale stelsel van de middeleeuwen is voor de burgers luilekker land in vergelijking met de huidge regimes en hun fiscale stelsel. Toentertijd had men de 10de penning (10% van je inkomen) inleveren bij de staat, tegenwoordig is dit 60%.!!! En dat is enkel de belasting laten we het over de vrijheidsbeperking van vandaag de dag maar niet spreken.

 5. Maik schreef op : 7

  @Hub Jongen [3]: Ik spreek enkel uit eigen ervaring, het is iemand die z’n ogen niet in z’n zak heeft zitten!In mijn geval is het een gewiekste meedenker.
  Prettige 2e paadag gewenst.

 6. Lukas schreef op : 8

  Gisteren was er op Canvas nog een alleraardigste documentaire over belastingparadijzen te zien. Helaas niet terug te zien: terzake.canvas.be

  Het kwam er op neer dat een Franstalige muts het heel oneerlijk vond dat mensen belastingen ontweken. Zeer eenzijdige reportage en in dat opzicht ook weinig gemist.

 7. hugo van reijen schreef op : 9
  Hugo J. van Reijen

  Gaat het hier om een moreel recht of om een morele plicht?
  HUgo van Reijen