[HTML1]

Roberts voorspelt een diepere crisis dan The Great Depression en legt uit waarom..  De video duurt ca. 10 min

68 REACTIES

 1. ‘There is no way out’ and ‘you aint seen nothing yet’.
  Zoals diverse personen al hebben voorspeld metname uit de liberale hoek, is er een depressie opkomst voor Westerse landen en Amerika die zijn weerga niet kent. Je kan simpelweg niet 40 jaar lang met importoverschot doorgaan zonder problemen. Tel daarbij de overheidsbemoeienissen op en een horrorscenario is gecreerd.

 2. @Bon Vivant [1]:
  De toename van de schuld overtreft het nationale inkomen zodanig, dat de overheidsschulden niet meer kunnen worden afbetaald.

  Een groot deel van de productie vindt tegenwoordig in het buitenland plaats. Die draagt niet meer bij aan het binnenlands produkt. Daarover kan geen belasting meer worden geheven.

  Toch moet de belastingbetaler volgens het “stimuluspackage” opdraaien voor de schulden van failliete banken en bedrijven. Daarmee wordt echter een zinkend schip gefinancierd.

  Om uit de crisis te komen beveelt Roberts naast de afbouw van het veel te dure militaire apparaat o.a. aan de buitenlandse produktie terug te halen.

  Als de regering geen effectieve maatregelen neemt om het vertrouwen in de dollar te herstellen, zullen buitenlandse dollarschulden op de een of andere manier moeten worden afbetaald. Anders worden ze vroeg of laat op de markt gebracht, wat de complete collapse van de dollar zou betekenen.
  Ron Paul Fan [5] reageerde op deze reactie.

 3. Gelukkig kun je bij het leger altijd nog een boterham en een barak om in te slapen krijgen.

  Een van de meest beproefde methodes om het complete binnenlandse falen te bedekken is het uitlokken van buitenlandse oorlogen. Een bekend relatief recent voorbeeld was het Argentinie van de generaals, die met de rug tegen de muur de Falklandeilanden probeerden af te pakken van de Britten.

  Het zal voor Amerika heel moeilijk worden om deze ‘uitweg’ uit de crisis te weerstaan. Daarom vrees ik dat de komende ontmanteling van het amerikaanse imperium niet zo bloedeloos zal verlopen als destijds bij zijn russische tegenhanger. In 1990 wist elke Rus al dat ze de koude oorlog hadden verloren. De meeste Amerikanen hebben echter niet zo goed door hoe de vlag erbij hangt en zijn nog blijven hangen in die hybris van de overwinning van die koude oorlog. Dat gaat mentaal een zeer harde klap worden en het potentieel om de opkomende ressentimenten om te zetten in agressieve attitudes naar de buitenwereld toe is ruimschoots aanwezig.

  Obama als de amerikaanse Gorbachov? Ik laat me graag verrassen.

  IIS [9] reageerde op deze reactie.

 4. @Spy-Nose [3]:

  “Om uit de crisis te komen beveelt Roberts naast de afbouw van het veel te dure militaire apparaat o.a. aan de buitenlandse produktie terug te halen.”

  Voor de nabije toekomst kan ik onze amerikaanse vrienden toch vooral aanbevelen om te leren de hark en de schoffel te hanteren en te beginnen met de aanleg van een eigen moestuintje voor het geval dat. De Russen hebben dat ook ruim een decade moeten doen. Vervolgens dienen ze een halvering van koopkracht te accepteren om daarna eens te gaan denken aan het opnieuw opzetten van een lokale industrie.

  Ik heb mijn JREF vrienden ook al beleefd aanbevolen om hun 12 vliegdekschepen in het midden van atlantische oceaan tot zinken te brengen, uiteraard na eerst toestemming te hebben gevraagd bij Groen-Links vanwege de milieu-aspecten. Dit alles om kosten te besparen

  Ze wilden er niet zo erg aan. Gek he?

  Spy-Nose [7] reageerde op deze reactie.

 5. Goh, was het niet Reagan die gezegd heeft dat de staatsschuld van Amerika zo groot was dat deze voor zichzelf kon zorgen? Anyway, op te grote voet geleefd. Doen wij in Nederland ook. Geen JSF, geen ontwikkelingssamenwerking, geen theekransjes voor hakbar jurken meer, en aanverwant weggegooid geldg, geen militaire acties in zandbakken.

  Als Philips subsidie wil voor product ontwikkeling wordt het ook in Nederland gemaakt. Anders moeten zij het subsidie geld terugbetalen, als de productie naar ver weg gaat.

  Verder een totale stop op buitenlanders zonder hogere opleiding. Wij hebben al voldoende sukkels van ons zelf.

  Etc..

  1,5 miljoen werkelozen gaan aan het werk, hoe dan ook. En anders wordt het uit de vuilnisbak vreten (nog eens zien … )

  Eerst moeten de huidige vooruitschuivende besluitloze flapdrollen het veld ruimen.
  Dit land moet keihard, met no mercy at all aangepakt worden. Maar essentiële zaken als onderwijs en gezondheidszorg zullen op een beschaafd niveau gebracht worden. Op sommige zaken kan je eenvoudigweg niet bezuinigingen. Daarvan moet je weten wat qualitatief nodig is. En daarin voorzien, wat het ook kost. Gezondheidszorg en onderwijs horen daarbij.
  Spy-Nose [10] reageerde op deze reactie.
  Ron Paul Fan [11] reageerde op deze reactie.

 6. @Ron Paul Fan [5]:
  “Voor de nabije toekomst kan ik onze amerikaanse vrienden toch vooral aanbevelen om te leren de hark en de schoffel te hanteren en te beginnen met de aanleg van een eigen moestuintje voor het geval dat.”

  Precies, het enige.
  Hoewel economische experts en mensen als Ron Paul, Jim Rogers, Peter Schiff en Max Keiser een heel aardig beeld schetsen van deze Amerikaanse Fancy Fair, heb ik nog geen enkele functionaris of bankier een geloofwaardig verhaal horen vertellen over hoe deze multi-billion dollar scam in elkaar steekt, laat staan hoe men denkt deze op te lossen.

  Integendeel, er wordt onder het mom van een oplossing nog veel meer geplunderd en geroofd dan ooit, ook volgens Roberts, die zelf de grote Reaganspending organiseerde, maar nu afgunstig schijnt aan te kijken tegen de huidige giga-streak.

  Potsierlijk, hoe het schuim van de tovenaarsleerlingen het pyramidespel voortzetten en commentaar krijgen van de Meester.

  Overigens: bij G-L om toestemming vragen is hetzelfde als vragen om een genade bij Satan, dunkt mij. Je bent veel te netjes… 😉
  TerrierDuh [8] reageerde op deze reactie.

 7. @Spy-Nose [7]:
  Lopen ze nog steeds met ze allen te liegen en te stelen, alleen wat ze stelen is dadelijk geen hol meer waard. In China horen ze het in Washington donderen, sinds zij nogal wat van dat monopoly geld hebben geleend aan de breedsprakige opscheppers.

  Lachuh, was die inside job toch een teken aan de wand voor het in elkaar donderen van het hele land. Moehaha, greatest country in the world. Greatest greedy lying scum in the world, is het eerder.

 8. @Ron Paul Fan [4]:

  Ik zie er nog van komen dat de Amerikanen op een slinkse wijze een WOIII uitlokken die de Europeanen mogen uitvechten…met Amerikaans oorlogsmateriaal wel te verstaan. Het EU schoothondje krijgt een schot in het nekje, en de Amerikanen zijn gered. Het is maar een hypothese, maar Amerikanen in het nauw maken rare sprongen!?

 9. @TerrierDuh [6]:
  Off topic. “Op sommige zaken kan je eenvoudigweg niet bezuinigingen. Daarvan moet je weten wat qualitatief nodig is. En daarin voorzien, wat het ook kost. Gezondheidszorg en onderwijs horen daarbij.”

  Sinds de invoering van de Mammoetwet in de jaren ’60 zijn de kosten van het onderwijs en de klachten erover verveelvoudigd en is de kwaliteit gedecimeerd.

  Sinds de invoering van de Zorgwet in 2006 zijn de kosten van de gezondheidszorg ongeveer verdubbeld en de omvang van het basispakket bijna gehalveerd.

  Weet wel waar je het over hebt, TerrierDuh.
  TerrierDuh [12] reageerde op deze reactie.

 10. @TerrierDuh [6]:

  “Verder een totale stop op buitenlanders zonder hogere opleiding. Wij hebben al voldoende sukkels van ons zelf.”

  Het afromen van de elite van derde wereld landen betekent een verarming voor die landen; zij hebben hun eigen elite hard nodig voor zichzelf. Een slimme IT-Indier bv verdient hier netto nog steeds 3-4 keer zo veel als in Bangalore (al zijn de prijzen hier ook veel hoger). Dus voor hem zal het aanlokkelijk zijn om de short-cut naar welstand te zoeken. Maar zijn land blijft armer achter dan het had hoeven zijn, wat weer de immigratiedruk op het westen verhoogt door indische paupers.

  We moesten maar eens een compleet moratorium opzetten tegen welke niet-europese immigratie dan ook en alle argumenten voor immigratie (zoals vergrijzing) bij het oud-vuil zetten. De onderliggende niet-uitgesproken gedachte daarbij is dat de economie heilig is. Dat is ze niet. Het vermijden van toekomstige burgeroorlogen tussen incompatibele culturen a la Joegoslavie is een veel hogere waarde dan een paar (sowieso marginale 50%) grijpstuivers meer op je IB-aangiftebiljet.

  Ga maar eens meer tijd besteden aan je viool, aan je rozen, aan boeken van Martin Gardner of aan je kinderen ipv dat eeuwige gejaag naar nog meer geld.

  Minder is meer.

  TerrierDuh [13] reageerde op deze reactie.
  Scrutinizer [43] reageerde op deze reactie.

 11. @Spy-Nose [10]:
  Ik heb het over qualiteit. Ik zeg niet dat adequate qualiteit nu geleverd wordt. Dat is meteen ook mijn grootste kritiek op deze manier van samenleving aansturen. Het is allemaal budget, maar nooit doelen waar de samenleving wat aan heeft. Ik heb bijvoorbeeld nog steeds regelmatig plezier van het feit dat ik de tafels tot 12 uit mijn hoofd ken. Heeft weliswaar mijn moeder voor gezorgd, maar een goed voorbeeld van een haalbare qualiteit van het aspect hoofdrekenen.

  Spy-Nose [19] reageerde op deze reactie.

 12. @Ron Paul Fan [11]:
  Ik dacht eigenlijk meer een gejaag op besparingen. Het feit dat wij hier op te veel te grote voet leven, veroorzaakt armoede elders.

 13. “De onderliggende niet-uitgesproken gedachte daarbij is dat de economie heilig is. Dat is ze niet. Het vermijden van toekomstige burgeroorlogen tussen incompatibele culturen a la Joegoslavie is een veel hogere waarde dan een paar (sowieso marginale 50%) grijpstuivers meer op je IB-aangiftebiljet.

  Ga maar eens meer tijd besteden aan je viool, aan je rozen, aan boeken van Martin Gardner of aan je kinderen ipv dat eeuwige gejaag naar nog meer geld.”

  Hear, hear!
  Een overheid die roept, dat de economie het belangrijkste is en tegelijk rondbazuint, dat de overheid de ouders moet helpen bij de opvoeding van de kinderen is te vertrouwen als de vos die de passie preekt.

 14. Nu laat de overheid RPF geheel vrij, als deze op een bestaansminimum wil leven.
  Wil hij slechts weinig werken, weinig verdienen, eenvoudig wonen, en op een scootmobiel de omgeving verkennen: de overheid laat hem geheel vrij daarin, als hij als een armoedzaaier door het leven wil gaan.

  Het treurige is dat die RPF kennelijk iedereen aan zo’n situatie wil helpen.
  En met genoegen Amerikaanse burgers ziet kreperen.

  IIS [18] reageerde op deze reactie.
  Ron Paul Fan [22] reageerde op deze reactie.

 15. @Liberty 5-3000 [16]:
  Omdat zij zich hebben laten verslaven aan een bewust ontworpen systeem dat alleen kan bestaan als er enorme druk wordt gelegd op andere landen hun voorraden. Het Amerikaanse consumptisme is beyond compare.
  Hiermee veroorzaken zij ellende in andere landen. Bijvoorbeeld dumpt Amerika af en toe voedsel in Afrika, en is hun markt afgesloten, net zoals in de EU trouwens, voor Afrikaanse landbouwproducten. Ze dumpen medicijnen in derde wereld landen.

  Ik haat hen niet, en hun manier om zich te uiten, met dat great this and that, staat nu in schril contrast met de klerezooi die door die onbescheidenheid is aangericht. Hoe stom kan je zijn om je en masse te verslaven aan een systeem dat varkens met vetzucht opleverd, die verslaafd zijn aan opiaten, stemmingsveranderende middelen en noem maar op, als het maar legaal is en van de farmaceutische industrie komt.

  Als heel de wereldbevolking het leven zou leiden van een Amerikaan zouden wij meer dan één planeet nodig hebben. Het verbruik aan grondstoffen is giga, en zij maken iets van 5% uit van de wereldbevolking.

  Vervolgens moeten wij hier geloven dat zij een vrij land zijn, en ook nog een keer het beste land van de wereld.

  Wat zij echt moeten doen is voorlopig hun grote waffel houden en heel erg zuinig aan gaan doen.

 16. @beek [15]:

  Amerikanen zijn best te pruimen, ik vond ze tenminste niet onvriendelijk. Maar ze waren/zijn wel ongelooflijk naïef, net als jij geloven Amerikanen bijna alles wat ze voorgekauwd krijgen zolang het maar zoet en veel is. Als Amerikanen dachten dat Bush de grote Messias was en de bomen tot in de hemel groeien en Amerikanen denken dat luxe een vanzelfsprekendheid is, Amerikanen zijn toch harde bikkels en kunnen wel een stootje verdragen en moeten ze nu niet jammeren als de hark en schoffel ter hand moet worden genomen en dat ze eens kennismaken met de keerzijde van de medaille. Of gun jij de vette papzakken geen gratis afslankingskuur….Misschien is het wel jouw en hun god die zegt “genoeg is genoeg!!” Veronderstel ze/we 80 procent terugvallen, dan blijft er altijd nog een dikke vette 20 procent over om te verdelen….genoeg om mee verder te gaan dacht ik zo.
  beek [24] reageerde op deze reactie.

 17. @TerrierDuh [12]:
  “Ik heb bijvoorbeeld nog steeds regelmatig plezier van het feit dat ik de tafels tot 12 uit mijn hoofd ken. Heeft weliswaar mijn moeder voor gezorgd, maar een goed voorbeeld van een haalbare qualiteit van het aspect hoofdrekenen.”

  Let wel: Dat plezier dank je N.B. nou juist aan je moeder en dus nou juist niet aan de overheid.
  En dat is nou precies het cruciale verschil. Die denkfout maken heel veel mensen. Ondank is ’s werelds loon, helaas.
  IIS [20] reageerde op deze reactie.
  TerrierDuh [21] reageerde op deze reactie.

 18. @Spy-Nose [19]:
  Klopt, neemt nog steeds niet weg dat goed onderwijs een qualiteit is die voor het huidige budget geleverd kan worden.
  Daarbij ben ik voor zwarte scholen. Je kan niet de kinderen die wel een normaal taalniveau, fatsoensniveau, etc. hebben laten tegenhouden door de voortplanting van mensen die uit een middeleeuws gebergte zijn geplukt, en vervolgens in de tijdmachine van professor Barabas in een ander tijdperk zijn gekomen.
  Maar ja, daar zal de Partij van de Allochtonen ongetwijfeld weer anders over denken. Nog even 500.000 Euro spenderen aan weer een project om onze kinderen dat triefel op te dringen. Huppakee, wij zitten namelijk nogal slap in de was.

 19. @beek [15]:

  “Nu laat de overheid RPF geheel vrij, als deze op een bestaansminimum wil leven.
  Wil hij slechts weinig werken, weinig verdienen, eenvoudig wonen, en op een scootmobiel de omgeving verkennen: de overheid laat hem geheel vrij daarin, als hij als een armoedzaaier door het leven wil gaan.”

  Als jij denkt dat ik met een minimuminkomen moet rondkomen, dan heb je het grondig mis. Ik ben verzadigd en zie geen heil meer in het verwerven van nog meer spul. Culturele, politieke en mogelijk ooit nog eens religieuze aspiraties zijn belangrijker geworden.

  “Het treurige is dat die RPF kennelijk iedereen aan zo’n situatie wil helpen.”

  Compleet geklets. Ik zeg dat er geen meerwaarde is in het vergaren van nog meer ten koste van alles. Ik pleit voor een pas-op-de-plaats ipv het eeuwige meer van de afgelopen 5 decennia.

  “En met genoegen Amerikaanse burgers ziet kreperen.”

  Insinuatie. Kreperen is nog een eind weg voor onze bolle vrienden. Maar dat de Amerikanen aanstond geo-politiek gedownsized gaan worden, daar sta ik inderdaad bij te juichen. Het allermooiste daarbij is het morele vacuum dat daarbij gaat ontstaan na het faillisement van ‘jouw type mens’ (zeg maar de Frankfurter Schule) en waarbij ik sta te trappelen om dat morele vacuum op te vullen met fraaie negentiende eeuwse conservatief/libertaire ideeen over een samenleving gebaseerd op familie ipv de staat/overheid, anti-imperialistisch, anti-globalistisch, anti-feministisch, anti-immigratie, lokale worteling, aandacht voor esthetische niet-vervreemdende architectuur, enz.

  Met natuurlijk een mars-vluchtje op zijn tijd om het niet al te saai te laten worden.

 20. @IIS [20]:
  De overheid had er voor moeten zorgen, en heeft het niet gedaan. Ik ben niet simpel, zij hebben hun taak verzaakt. En doen dat nog steeds. Hoogleraren, met name in de exacte hoek, klagen steen en been. Ook bij Plassterk aan tafel.

 21. @IIS [18]:

  Laat ieder voor zichzelf zelf bepalen wat voor hem of haar genoeg is.
  De Amerikaanse rijkdom is nooit uit de lucht komen vallen.
  Daar is gewoon hard voor gewerkt, over het algemeen.
  En de rest van de wereld heeft geheel vrijwillig en met groot enthousiasme hun producten willen kopen.
  En koopt ze nog steeds graag.

  Tal van andere welvarende landen hebben met graagte en volop geprofiteerd van dit Amerikaanse model.
  Ze hebben met afgunst gekeken naar die USA.
  Ze werden graag bevrijd door die USA.
  Ze scholen maar wat graag onder die Amerikaanse defensie-paraplu.
  China kopieerde schaamteloos de producten van Amerika, om vervolgens die markt ermee te bestoken, soms zwaar onder de kostprijs, dankzij die ene communistsiche partij die nog steeds alleenheerser is.

  Het is uit afgunst of uit linkse vooringenomenheden dat men Amerika graag zou zien kreperen.
  Denk eens in hoe groot die anti-Amerika coalitie is: het islamisme, de verzameling linkse kringen en het communisme.
  Waarbij de Verenigde Staten van Europa eveneens werden opgericht, om ook Amerika effectief de hegemonie te ontnemen.
  Iedereen profiteerde met graagte van die USA, maar wenste hen eveneens alle slechts toe.
  Dat Amerika daarbij tevens een belangrijke stimulans was en is voor de verspreiding van het christelijk geloof in de wereld, is eveneens zeer velen een doorn in het oog.

  En verder zullen we gewoon moeten gaan zien wat er gebeurt.
  Opgaan, blinken verzinken, is nu eenmaal een wetmatigheid in het leven.
  Maar ik gun die USA alle goeds.

  IIS [25] reageerde op deze reactie.
  TerrierDuh [26] reageerde op deze reactie.
  Armin [38] reageerde op deze reactie.

 22. @beek [24]:

  Een stortvloed aan Amerikanisme volgens Beek de enige goede weg…Als je de bijbelvast bent en het boek er op naleest dan zou Amerika als totaal goddeloos gekenmerkt kunnen worden en doen ze niet onder aan de linkse honden die volgens joe jaloers zouden zijn?? Eerder bang dacht ik zo. (Mij niet pro-links/pro-rechts zijn)

  Ik ben absoluut niet tegen Amerika, integendeel zelfs. Maar als jij goed kijkt hoe Amerika is verkwanselt en China goed uitkwam in het Amerikaanse spel ‘Dollar-Yen schulden carrousel’ wat is er dan nog over van het toen zo machtige en aanbeden Amerika?? De grootgraaiers van…HEBZUCHT en AANBIDDERS van het GOUDEN KALF hebben hun eigen graf gegraven en nemen in de val de hele wereld mee…Ook eigen schuld dikke bult van de heren politici world wide natuurlijk.

  Laat ieder voor zichzelf zelf bepalen wat voor hem of haar genoeg is. Klinkt erg ongeloofwaardig als jij dat schrijft. Of begin je toch een beetje liberalistische trekken te ontwikkelen…Liberalisme: Het liberalisme heeft als uitgangspunt de vrijheid van het individu. Liberalen streven naar een samenleving waarin burgers grote vrijheden genieten, zoals de burgerrechten die het individu beschermen en de macht van de staat en de kerk beperken. Ik hoop de dag mee te maken dat het zover komt!…WORLD WIDE of course!
  beek [27] reageerde op deze reactie.
  beek [28] reageerde op deze reactie.

 23. @IIS [25]:

  Een van mijn eerste opmerkingen op Vrijspreker was, dat ik voorstander ben van het vrije ondernemerschap.
  Ik ga niet katten op mensen die goed hebben verdiend met eerlijk werk.
  Past dat niet in jouw vooroordeel, is dat vooral aan jezelf te wijten.

 24. @beek [27]:

  Dom gelul van jou, persoonlijke keus prima, maar jij weet schijnbaar niet wat zelfs een vlo wel weet dat als je leiding hebt over mensen…je ook de verantwoording draagt over mensen en niet de kluit over de rug van deze mensen moet bedonderen. Als je nu zegt dat iets dergelijks bij de opperhoofden van Amerika niet is gebeurd en niet heel Amerika en de rest van de wereld aan het wankelen hebben gebracht dan ben jij echt geen knip voor de neus waard.

  Wat jij katten noemt noem ik met gezond verstand kijken zonder de ogen te sluiten voor de waarheid..Jouw neus staat bleek en domweg richting Amerika en denkt te weten dat daar het eeuwige licht brand…En heel jou infantiele gelul over vooroordelen begint zo langzamerhand een uitgemolken koe te worden….zet even een andere plaat op, dat riedeltje begint te vervelen.
  beek [49] reageerde op deze reactie.

 25. Even los van alle morele kwesties. Dé oorzaak van deze crisis is natuurlijk het drukken van triljoenen dollars (en ook euro’s, misschien in mindere mate, maar we blijven niet ver achter) gebaseerd op helemaal niks, lucht, om nog meer schulden te kunnen maken. Daar doen we niets meer aan. Die zeepbel is er en gaat hoe dan ook leeglopen.

  Maar hoe kunnen we deze crisis (het leeglopen van de zeepbel) zo pijnloos mogelijk doorstaan? Iemand een idee?

  Van de overheden en internationale instituten hoeven we niets te verwachten. Het IMF meldde laatst dat er een volgende ronde reddingsacties nodig is voor banken. Nog eens miljarden er tegenaan smijten dus. Kortom de dollar en euro persen gaan nog een tandje harder draaien in een poging de zeepbel in stand te houden. Kansloos natuurlijk, moet er alleen maar weer meer lucht uit.

  Staan we als burger dan echt machteloos tegen de hyperinflatie die op komst is?

  IIS [31] reageerde op deze reactie.
  TerrierDuh [32] reageerde op deze reactie.
  Ron Paul Fan [34] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.