verbijstering-mad-manAls kind kon ik me vroeger al redelijk vaak opwinden over groepsgedrag.

Dan had je kerst en oud jaar met de vele beloften van goede gedragingen, maar dan wel met ingang van het jaar daarop.  

Waarom werd er bijvoorbeeld wel 4 mei herdacht, maar dan pas om 8 uur?

Terwijl ik misschien om 8 uur wel iets anders te doen had. Ik dacht er toch om 1, 2 of 3 uur aan?

Dan was het toch goed?
 
Ik snapte er niets van en nu nog steeds niet.

Het hele jaar was iedereen te druk met elkaar dwars zitten, maar op gezette tijden hoorde je je te gedragen volgens opgelegde regels.
Daar zat naar mijn mening niet veel consistentie in.

Het viel mij op dat als je op vakantie ging naar het buitenland en je was een paar weken verschoten van kranten en binnenlands nieuws dan ging je heel Nederland anders ervaren.
Je kwam dan terug en ineens was het hele land in de ban van iets of iemand.

Dat kon dan vrolijk zijn, zoals een onderzoek naar het Nederlandse pindakaasgebruik.
Meestal was het echter iets tragisch.

Een paar jaar terug was ik op vakantie in Oostenrijk. Na een paar dagen skiën brak mijn linkerskie.
Volledig gedekt door de verzekering belde ik de volgende dag mijn verzekeringskantoor. Dit was een van de grotere kantoren in Nederland met circa 20.000 man personeel.

Na het opgeven van de geconstateerde gebreken was er nog een kleine afhandeling nodig al waarop de dienstdoende mevrouw van de servicedienst mij iets mede deelde:
Ik kon kiezen, om even te wachten, of ik kon straks terug bellen aangezien ze 3 minuten stilte in acht moesten nemen.
Volledig verbaasd over dit alles vertelde ik dat ik ging wachten.

Ik begon mezelf ongemakkelijk te voelen, want als we 1 minuut op 4 mei deden, dan was 3 minuten de overtreffende trap.
Na 3 minuten stilte, waarop het gesprek verder ging, vroeg ik haar of er een catastrofale ramp gebeurd was in Nederland.

Er werd door haar verteld dat er een bomaanslag in Madrid was geweest.

 Na het telefoontje afgewerkt en opgehangen te hebben, bleef ik een kwartier lang op de berg staan. Starend naar iets wat er niet was.
Verbaasd, verbijsterd en sprakeloos.

Deze aanslag was circa 10 minuten prime time op de Oostenrijkse televisie geweest.
Er stond een klein kadertje in een Oostenrijks dagblad op pagina 3 of iets dergelijks.
 Zo vaak worden er aanslagen gepleegd op de wereld. Waarom was dan deze zo uniek dat er zelfs in Nederland stil bij moest worden gestaan.

Terug in Nederland ben ik gaan informeren over dit voorval.

Ik werd van alle kanten boos en aanvallend bejegend om dit alles. Of ik onder een steen geleefd had.
“Hoe kun je nu zo respectloos omgaan met dit alles”.

Dat is nu het resultaat van het leven in de snelkookpan ” Nederland “. Waar de media dagen tot aan weken op 9 kanalen en wel tientallen weekbladen en kranten gebeurtenissen tot zulke grote proporties opblaast, dat je als individu geen andere keuze hebt dan gedwee de massa te volgen.

 Probleem is, dat als de meute de maatstaf bepaalt voor het collectieve schuldgevoel, het individu geen kans meer krijgt om het op zijn eigen manier te doen.
Je moet mee of wordt ondergetrappeld door de hysterische massa.

Als ik dan de reacties zie op het, natuurlijk gruwelijke, incident van Koninginnedag, dan denk ik bij mezelf..
Moet dit alles nu weer op circusachtige wijze in het collectieve geheugen gemokerd worden?

 In wat voor een land leven wij waar de gekken de maatstaf voeren?
Waar sporters steeds vaker gedwongen worden om de zwarte rouwbanden te voorschijn te halen voor gebeurtenissen waar ze part nog deel aan hebben gehad..
Waar verzekeraars bang zijn om hun jarenlange slogan te behouden wegens volksmennerij,
Waar volgens een collectief wraakgevoel figuren het nu nodig vinden om mensen in bepaalde automerken te bestormen.

Waar je als individu bijna gelyncht wordt voor het niet tonen van ..
RESPECT!

Mag ik een gebeurtenis eindelijk eens op een gepaste INDIVIDUELE manier verwerken?

Of blijven we leven in die open inrichting.. Waar de meeste patiënten klinisch hersendood zijn en de behandelaars al tijden zijn vertrokken. 

Ingezonden door Liberty 5-3000

17 REACTIES

 1. Goed geschreven. Massahysterie en ‘mediahype’. Tegen dit soort groepsterreur (wat is het anders) valt niet met redelijkheid te argumenteren. Kijk maar naar het gedrag rond die man (de verkeerde) wiens foto van internet was geplukt en als ‘dader’ van de moordpartij in Apeldoorn de wereld over ging, of de haatgolf tegen mensen die toevallig ook rondrijden in een zwarte Suzuki dinges uit 1992.

  Inderdaad een open inrichting.

 2. Het land van schoolmeesters en dominees, nog steeds. En van gewolmaniseerde tuinhekjes, om de bekrompenheid te benadrukken.

 3. @Ben Van Herwijnen [4]:
  Zoiets als oude wijn in nieuwe zakken?
  Ik gun u het recht om zelf een leider te kiezen naar keuze.
  Waarmee u een persoonlijk contract ondertekend.
  Iemand die u ’s ochtends kan bellen met keuzemogelijkheden waar u uw geld kunt “doneren” en wat u die dag moet doen en laten etcetera..

  Zolang u mij maar het recht gunt om zonder leider door het leven te kunnen gaan.

 4. Goed artikel. Ik herken me hier volledig in maar … het kan altijd echter nog erger.

  Zo was ik vorig jaar in mei in China ten tijde van de aardbeving in Sichuan. Daar vielen toen heel wat doden. Dat is uiteraard erg maar alsof het nog niet erg genoeg was, besloot de overheid om in het hele land internet games 3 dagen plat te leggen omdat het “ongepast zou zijn” om je als jongere verder met plat vertier bezig te houden “alsof er niets gebeurd was”. Dus toen ik zoals elke dag mijn mail ging checken in een internetcafe in Beijing, bleek dat het er erg rustig was. Voor mezelf was dit wel aangenaam, maar voor de eigenaar was het helemaal niet leuk dat hij gewoon 90% minder klanten had gedurende 3 dagen. Bovendien is China een ontzettend groot land. Sichuan ligt ca. even ver van Beijing als Marseille van Amsterdam. Alsof het nog niet erg genoeg was dat er 80.000 doden waren gevallen in een of andere verre provincie, ging de overheid ook nog eens tientallen miljoenen tieners drie dagen hun hobby ontzeggen en honderdduizenden internetcafe’s soms meer dan duizend kilometer van de ramp verwijderd hun broodwinning voor 3 dagen ontnemen.

 5. Goed artikel en het verwoordt ook helemaal mijn onbegrip over dat collectivistisch vieren en rouwen.

  Bijvoorbeeld, als aanvulling: ik ben erg dol op mijn vrije dagen, maar waarom moet ik een deel ervan opnemen omdat er christelijke verzinsels te vieren zijn?
  Misschien wil ik, zeker als zelfstandig ondernemer én overtuigd atheïst, wél de mogelijkheid hebben om rond kerstmis, met pasen, pinksteren, enz gewoon te werken en deze dagen in augustus of september als vrij nemen. Nu derf ik verplicht inkomsten omdat dergelijke dagen vast staan.

  Menno de Vries [8] reageerde op deze reactie.
  TerrierBram [9] reageerde op deze reactie.
  Alice [16] reageerde op deze reactie.

 6. @Paul Martens [7]:
  Heb ik mij ook afgevraagd. Ik heb ook gewoon doorgewerkt op ‘dat mens met die hoed’ dag.
  Gelukkig heb ik een hoop werkzaamheden die ik solitair kan afronden. Dus door slim in te delen ben ik altijd wel aan het werk.
  Waarom op zondag alles gesloten, typisch Nederlands trouwens, waarom pasen, waarom kerst. Men neemt maar een vakantiedag op als men zo nodig bankstellen moet gaan kijken! En krijgen we over een tijdje dan ook ‘Mohammed sneed de kelen af van tientallen joden’ dag?

  Zo iets moet individueel bepaald kunnen worden, en zelf betaald worden. Ik vind dat deze samenleving sowieso meer naar een ondernemers type samenleving moet. Al dat gezeik met die vakbonden, CAO’s, vrije dagen … allemaal weer ambtenaren voor nodig om dat geouweneel te regelen.

  Nu hebben linksige neuzen het land naar de klote geCAOod. Hebben wij 2,4 miljoen mensen die wel productief zijn. En goh, je gelooft het niet maar al dat invullen van dat utopie denken is een beetje duur.
  Nu komt er een grote stroom troep uit slavenarbeid land. En dat heet globalisering … men bedoelt hoe kan je als wereldwijd opererend bedrijf aan slavenarbeid verdienen. Maar globalisering klinkt beter. En dat idee komt uit de US, dus is het goed … als je het wil geloven.

  Eigen verantwoordelijkheid, eigen producten, en meer productieve uren. Het is meer dan hard nodig.

  Paul Martens [11] reageerde op deze reactie.

 7. @Menno de Vries [8]: Je begrijpt vast wel, wat ik bedoel. We zijn al van jongs af aan (op school) geconditioneerd in een vijfdaagse werkweek (sommigen met een zaterdagbaantje erbij).

  En die dichte deuren op zondag? Ach, als je je verveelt kun je altijd de kerken nog opzoeken. 😉
  Ik dacht dat daar de deuren wel openstaan op zondag. Die instellingen “verbieden” ons om op zondag te werken, maar verrichten daar zelf wel god’s werk. Wéér zo’n contradictie in dat geloof.

 8. @TerrierBram [9]: Mee eens, vooral jouw laatste zin.

  En als zijspoortje op het artikel: wat vind je trouwens van al die “dagen-met-een-doel”? Ik bedoel: wereld-aids-dag, dag van de vrouw, dag van het kind, secretaressedag, dierendag, dag van de puist op je linker bil.
  Mensen mensen, waar gaat het allemaal nog om? Hebben we nog gewone dagen of zijn alle 365 dagen per jaar al opgeëist door weet-ik-wat voor organisaties? Allemaal weer dat collectivistisch gedrag, dat opdringen van die waarden en moraal.

  TerrierBram [12] reageerde op deze reactie.

 9. @Paul Martens [11]:
  Precies, en dat komt allemaal weer voort uit dat utopisch denken in de westelijke wereld. Dat komt weer voort uit het gristendom. We lopen ons allemaal druk te maken over zaken die totaal buiten onze scope of control zijn. Vervolgens zijn er weer allerlei sluwe vossen die van dat opgedrongen moraal gedoe gebruik gaan maken. Krijg je van de collectebus dames aan de deur … ik vraag dan steevast wat de good old boys network pipo per jaar krijgt toegeschoven voor het bestuur. Of ik doe gewoon niet open.

  1 biljoen kudo’s is er gespendeerd aan derde wereldland geneuzel, en het is er nog nooit zo’n grote klerezooi geweest.
  Bakken met geld is er in kankeronderzoek gestoken, maar er worden meer mensen ziek van kanker dan ooit (En dat Marihuana en andere delen van Cannabis stoffen bevat die veel belovend zijn in de strijd tegen kanker hoor je nooit via de officiële media, ra ra … Wel dat Marihuana negatief is in zus en zo situatie, ra ra … ). Dat het niet bekend hoe de vele toxische stoffen in ons voedsel op elkaar reageren, en de gevolgen voor het leven is niet bekend. Het is wel bekend en door de WHO vastgesteld dat het aanvaardbaar is dat ik stofje uiterst giftig per dag zoveel pico gram naar binnen mag werken (gloeiende gloeiende).

  Met andere woorden, denk voor jezelf, werk voor jezelf, en deel echte informatie met andere vrijheidsdenkers. Doe niet mee met 1 minuut stilte en weet ik veel voor flauwekul. Altijd, en dan ook altijd, zit er weer een één of andere indoctrinatie achter. Keer je af van al dat collectivisme. Het is een ontworpen plan om de massa te temmen, en aan de massa te verdienen. Het is de plan van de wicked, de happy few. Fuck them.

  Stepping out of Babylon!
  http://www.youtube.com/watch?v=hBtYwVaL4xM

 10. Ik heb het helemaal gehad met Trix en de rest van die uitvreters.
  De videoboodschap na de ‘aanslag’ in Apeldoorn was tenenkrommend. Met een door slechte belichting extra kreukelig gezicht deed ze een zwaar overgeacteerde poging om oprecht over te komen.

  Nu blijkt weer dat de NOS de dodenherdenking voor Trix heeft opgepimped met 8 seconden extra gemonteerd applaus. Dat er mongolen zijn die menen te moeten klappen, is al erg genoeg. Dat Hans Laroes meent dat nog te moeten manipuleren, is godsgeklaagd.

  Het koningshuis en de NOS hebben geen enkele geloofwaardigheid meer, wat mij betreft.
  Spy-Nose [14] reageerde op deze reactie.

 11. @Menno de Vries [8]:

  Dit maak ik ook mee als ondernemer -en herken ik ook als exact hoe jij dit weergeeft.

  HOE kan n dwangmatige”vrije”dag vrijheid zijn ?,n vrije dag onder dwang?

 12. @Paul Martens [7]:
  Mensen die werken in ploegendienst, zullen moeten loten welke verplichte feestdagen ze willen werken of niet.
  Ik denk aan de politie, brandweer, ziekenhuis personeel, piloten en stewardessen, raffinaderijen, openbaar vervoer, o.a. dus niet iedereen is verplicht vrij of dicht. De horeca bv is nooit dicht op deze feestdagen als zelfstandige ondernemes.

  Paul Martens [17] reageerde op deze reactie.

 13. @Alice [16]: Klopt en dat is op zich niet erg, vind ik. Als je in teamverband werkt, zijn constructies om diensten te ruilen prima. Zo lang het maar in goede harmonie en zonder dwang gebeurt.

  Waar het mij om gaat, is de reden waarom we moeten ruilen om verplichte vrije dagen vrij te zijn.

Comments are closed.