wickieai6

“Dit blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) heeft laten uitvoeren door TNS Nipo.

Een meerderheid van de Nederlanders blijkt vertrouwen te hebben in het elektronisch patiëntendossier (EPD).

Ruim zeventig procent acht het systeem voor de uitwisseling van patientengegevens betrouwbaar.”

En dan nu een verhaal uit eigen ervaring over zo’n ander fantastisch vergelijkbaar onfeilbaar systeem: de RDW database

Probleem met ICT-techneuten is dat ze aan allerlei beveiligingen denken, behalve aan de menselijke factor.

Je kan van alles doen om een redelijk onkraakbaar systeem te maken, maar als Jannie, de secretaresse van de dokter, zaken moet invoeren dan zit daar dus je point of failure.

Hier wordt altijd lacherig over gedaan, maar het is een serieuze reële dreiging aangezien mensen in schapen veranderen als iets in de computer als “waar” staat.

Om aan te tonen hoe ridicuul mensen denken zal ik u het volgende schetsen:

Vorig jaar midden zomer komt mijn vriendin uit haar werk met mijn auto en moet deze vanwege pech langs de kant van de weg laten staan.

Een oplettende politieman signaleert deze verlaten auto en hangt er een prent op.

“Deze auto staat niet bekend bij de RDW, boete 400 euro”

De volgende dag rijd ik naar het politiebureau met in mijn handen een geldige groene kaart.

Bij de balie aangekomen overhandig ik de bekeuring en de groene kaart aan de dienstdoende agent.

Agent: “mijnheer, de auto is niet bekend bij de RDW en mag niet de weg op”

Ik: : “Hier is de groene kaart. U kunt zien dat hij geldig is. Zal een probleem zijn met de RDW. Belt u ze anders even.”

Agent: “mijnheer, in mijn computer staat dat de auto niet bekend is bij de RDW en dus mag hij niet de weg op.”

ik: “maar hier heeft u de groene kaart toch?”

Agent: “Dat kan wel zijn, maar volgens de computer is het niet zo. Wij willen van u een schriftelijke bevestiging van de RDW zien.”

Ik: ” Wat is een groene kaart dan?”

Agent: “Mijnheer, u moet niet zo slim gaan doen hier. Wij willen een brief met stempels zien dat de auto inderdaad  bekend is bij de RDW.”

Daarna de RDW gebeld, waarbij het zelfde riedel wordt herhaald dat ik niet bekend ben.

Ik moest maar de verzekering bellen.

Verzekering gebeld en die hebben op hun beurt de RDW ingelicht over de bekende data.

1,5 week (!) later kreeg ik een brief in huis van de RDW.

Ze hadden inderdaad problemen gehad met de database. Er was wat data kwijt geraakt. Waaronder mijn auto.

Geen excuses niets.

Met deze papieren en de prent opnieuw naar het politiebureau.

Bij gratie van de dienstdoende agent werd hierbij de boete kwijtgescholden.

Dit alles gebeurt alleen doordat mensen blindelings vertrouwen op geautomatiseerde data, en hierbij totaal niet meer de menselijke maat in het oog houden.

Elke tikfout kan ervoor zorgen dat niet Henk, maar Koos ineens enge ziektes heeft.

Ik wens Koos dan veel succes op Schiphol bij zijn vlucht naar de U.S.A.

bron: http://www.nu.nl/internet/1968846/nederlanders-hebben-vertrouwen-in-epd.html

21 REACTIES

 1. Ik werk zelf in de IT maar ik vertrouw dus niet het opslaan van grote hoeveelheden (privé)gegevens/gevoelige informatie.
  Er zijn altijd wel mensen die er misbruik van proberen te maken.
  Ook vind ik het niet kunnen dat bij Gods gratie de overheid maar klakkeloos alles van haar burgers wil opslaan.
  EPD, Officiële reis documenten met iris scan en vinger afdrukken (wie weet DNA informatie), het rekening rijden, overal camera’s
  Waar dient het allemaal voor? Ik weet het niet maar ik kan wel zo het eea bedenken.
  De verhaaltjes die uit de grote duim worden gezogen door onze roverheid daar geloof ik niet zo in. Het is niet om de bevolking te beschermen, maar eerder om de bevolking te onderdrukken.

 2. Ik ga ervanuit dat deze “enquete” is verdraaid. Als de gewone nederlander al kijkt naar de afgelopen nieuwsberichten aka: massale diefstal EPD in Amerika, hackers vragen losgeld hiervoor. En de vertrouwen van artsen in het EPD. (ervan uitgaand dat artsen slim zijn weet de domme nederlander heus wel dat de arts gelijk heeft)

  Zoals iemand zei: je hebt leugens, grove leugens en verdomde enquetes

 3. Ik vnd de NL overheid dom, niet mijn landgenoten.

  even voorbeeldje:

  Ik was mijn Thai rijbwijs kwijt, model credit kaart, na een jaar vond ik het weer in een oude beurs , was inmiddels verlopen.
  Met het oude rijbewijs naar de rijbewijs instantie, er moet even wat verklaard worden op een Ampur (Gemeentehuis) daarna krijg ik een nieuwe, meteen voor 5 jaar, geen extra kosten niets, alleen beetje fee omdat een nieuwe maken wat kost aan materiaal.
  Ze waren ook niet boos, fijn dat u het weerd vond , sawasdy krab Khun Anno.
  Boeddhisten he, die vinden iets fijn voor je .

  we spreken samen een ding af, NIEMAND gaat stemmen op 4 juni !
  o.k. ? fijn, daar reken ik dan gewoon op, vast dank.

  Nico [8] reageerde op deze reactie.
  TerriërBram [10] reageerde op deze reactie.
  TerriërBram [19] reageerde op deze reactie.

 4. Och, je moet ook altijd het echte onderzoek even lezen. Dat verklaart al weer een hoop.
  http://www.npcf.nl/uploads/files/eindrapport_epd_tns_nipo_npcf.pdf

  Enkele feiten: Slechts 21% van de respondenten ziet géén nadelen van het EPD (pag.20). De kop van het persbericht had dus kunnen luiden: 79% van de Nederlanders ziet nadelen in het EPD. Maar goed, zo’n kop zou de propaganda niet ten goede komen natuurlijk.

  52% van de respondenten heeft angst dat medische gegevens ‘op straat komen te liggen’. De kop van het persbericht had dus kunnen luiden:’Meer dan de helft van de Nederlander maakt zich zorgen over beveiliging EPD’. Maar ook dat zou niet goed zijn voor de propaganda.

  6,4% van de respondenten heeft bezwaar gemaakt. Terwijl daarvoor nooit campagne is gevoerd, er geen landelijk campagne is geweest om bezwaar te maken, enzovoort. Kortom: de kans is groot dat een veel groter deel van de mensen wel bezwaar zou maken als dat makkelijker zou zijn.
  Een leuke discrepantie die niet wordt toeglicht: 46% van de bezwaarmakers is ‘hoger opgeleid’.Terwijl men tevens stelt dat de houding tov het EPD bij hoger opgeleiden positiever is dan bij lager opgeleiden.

  Kortom: het was weer eens een propaganda persbericht, niet gesteund door de echte cijfers.

 5. Voor de liefhebbers:
  Little britain’s Computer says No.

  geweldige sketch en zo waar

 6. Vraag Beek eens wat hij er van vindt? Ab Klink een soort van geloofsgenoot zal wel pure en oprechte gedachten hebben gehad bij de invoering van dit gedrocht, aldus de geloofswaanzinnige. Wie was nog maar de bedenker van het elektronisch kind dossier? Was dat ook niet zo’n geloofsknuppel en stuk uitschot van de bovenste plank? De invoering van een nieuw paspoort waarbij je als een crimineel je vingerafdruk moet afgeven die hoogstwaarschijnlijk keurig wordt opgeslagen in een databank…Wie zal daar toch verantwoordelijk voor zijn? De linkse kerk met ondersteuning van de gereformeerde kerk heeft ons veel goeds gebracht! Kijk naar de enquêtes die liegen er niet om…iedereen is tevreden en dat is niet gelogen, want liegen mag van de kerk niet, anders kom je en brand voor eeuwig in de HEL!

  Kom Beek, jetsetter van het geloof ga ervoor en prak overal je doctrine erin! Nu niet slap worden maar doorzetten en laat zien dat jij en jullie geloofsfanaten de macht hebben!…Jullie gaan de wereld redden…

 7. @Anno Zijlstra [5]:
  Goh in Thailand kunnen zij een rijbewijs vervangen, en daarom is de Nederlandse overheid dom … ik hoop niet dat het de bedoeling is dat je belerend hiermee bent op het gebied van filosofie. Trouwens, wie zorgt er voor dat de Nederlandse overheid überhaupt bestaat? Dat zijn zo’n 1 miljoen Nederlanders.

  Of ik stem maak ik helemaal zelf uit. Reken daar maar op.
  Ratio [16] reageerde op deze reactie.

 8. @Liberty 5-3000 [11]:
  Het gaat niet om de stemmers, maar om de partij. De CDA is redelijk sterk verstrengeld met bijvoorbeeld de bouw. Het is zeker geen partij voor het volk of deel van het volk. Dus waarom op een dergelijke partij stemmen die toch niets voor het volk doet, behalve vrijheden inperken, belastingen bedenken en het zo draaien dat iedereen het idee heeft dat het van een coalitie genoot afkomt? Waar het mij om gaat zover het de stemmers op de CDA betreft is dat dit een trouwe groep van stemmers is die door wind en regen komen opdagen, en daarom scoort de CDA doorgaans goed, dat zijn niet mijn woorden, maar een vaststaand feit. Daarvoor hoef ik dus niet alle CDA stemmers te kennen.

  Frenkelfrank [14] reageerde op deze reactie.
  Liberty 5-3000 [15] reageerde op deze reactie.

 9. 70% maar? Goh, ik dacht dat het aantal mensen dat nog steeds in democratie gelooft veel hoger lag.
  Zolang er geen 30% libertariers zijn, is meer dan 70% (minstens een beetje) dom, lijkt me.
  (Nou ja, of crimineel natuurlijk door als belanghebbende het immorele systeem juist te willen in stand houden. Zo zijn o.m. politici zelf m.i. heus niet dom: ze weten goed genoeg waar ze mee bezig zijn.)

 10. @Nico [12]: De CDA stemmers die ik ken(de) stemden CDA omdat er een C voor staat, of omdat hun ouders dat altijd deden, of omdat ze boer zijn en het CDA zorgt voor dikke subsidies. Of omdat ze het belangrijk vinden om zich te bemoeien met anderen (vrij vertaald; conservatief). Suffe bende dus. Frisse, zelfstandig denkende CDA-ers bestaan niet, m.i.

  Nico [18] reageerde op deze reactie.

 11. @Nico [12]:
  “Waar het mij om gaat zover het de stemmers op de CDA betreft is dat dit een trouwe groep van stemmers is die door wind en regen komen opdagen, en daarom scoort de CDA doorgaans goed, dat zijn niet mijn woorden, maar een vaststaand feit.”

  Vervang het woord CDA door PVDA/SP/Groen Links al naar gelang door welke bril men kijkt.
  Dit zijn precies de drogredenen waarom mensen blijven stemmen.
  Geen feiten, maar meningen.

  Nico [17] reageerde op deze reactie.

 12. @Tjeerd [4]:
  WELLICHT een BEDREIGING. Dus het zou wel eens kunnen dat ze een bedreiging vormen. Laten we dan maar iedereen op gaan pakken die een radicaal standpunt inneemt, want misschien vormen ze een bedreiging voor de huidige o zo geweldige samenleving.

  Ook wil ik wel eens je bron zien dat er alleen maar fundamentalistische moslims opgepakt zijn.

  @TerriërBram [10]:
  Er is nooit beweerd dat je dat niet helemaal zelf uitmaakt. Als dat wel zo zou zijn zou er dwang aan te pas moeten komen. Echt libertarisch zou dat niet zijn.

  TerriërBram [19] reageerde op deze reactie.

 13. @Frenkelfrank [14]:
  dat is een onderdeel van mijn punt, want dat was tenslotte dat CDA stemmers trouw gaan stemmen, en dat dit bij andere partijen geen vast staand feit is, zoals gezegd in mijn reactie 17: als het regent, blijven de stemmers van andere partijen thuis. Slecht weer is altijd gunstig voor het CDA

 14. @Ratio [16]:

  “we spreken samen een ding af, NIEMAND gaat stemmen op 4 juni !
  o.k. ? fijn, daar reken ik dan gewoon op, vast dank.”

  Gebiedende wijs en zo …

 15. On Topic: laat voor iedereen duidelijk zijn dat een 100% veilig internet altijd een utopie zal blijven. Daarom moeten we niet aan dat EPD beginnen. Het hele megalomane gedoe van Klink cs kan simpel omzeild worden door goede afspraken met je huisarts te maken.
  Die van mij werkt absoluut NIET mee.
  Degenen die met alle geweld dat EPD willen zou ik nog wel eens willen zien als hun doopceel op straat kwam te liggen, dit vanwege het feit dat als je straks je eigen gegevens kunt controleren, “anderen” dat ook kunnen en nog ietsje meer, zoals hacking e.d.
  http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=7254
  En waarom dat internet hartstikke lek en onveilig is vindt u hier: (pdf)
  http://tinyurl.com/6xaphg

  Maik [21] reageerde op deze reactie.

 16. Het Elektronisch Patiënten Dossier wekt vooral bij de medische stand veel weerstand.
  En dan komt onvermijdelijk altijd de veel misbruikte privacy wetgeving om de hoek kijken.
  Deze wetgeving wordt misbruikt ter bescherming criminelen van de meest uit eenlopende misdaad stiel.
  Wordt misbruikt om etnische groepen die onwaarschijnlijkhoog op de misdaad ladder staan uit de wind te houden, in het algemeen zeer socialistisch onverantwoord afschermings manoevres waar de publieke media graag hun medewerking aan verlenen. Nu echter is er iets geheel anders aan de hand, de medische stand ziet hun door de jaren heen nijver opgebouwde monopolie positie in het gevaar komen.
  Net nu ze dachten dat ze met de door de politiek geregelde ”marktwerking” tussen zorgverzekeraars de buit volledig binnen kregen en zelf gevrijwaard blijven van enige marktwerking zodat de tarieven zonder enige concurrentie vrolijk kunnen blijven stijgen. Zodra het EPD een feit is kunnen patienten/zorgbehoevers gemakkelijk overstappen naar een andere arts / specialist. Nu is dat wettelijk ook het geval maar is het in de praktijk lastig omdat elke medicus zijn/haar eigen territorium heeft. Als dan de regering ook nog eens de numerus fixus afschaft en eindelijk eens iedereen die dat wil een artsendiploma laat halen dan kan er eerstens de tekorten worden ingelopen in verschillende specialisaties. (waarom zo je specialiseren als een arts met een 40u werkweek al een prima salaris binnenhaald?) Tweedens de marktwerking in de medische stand een feit worden als er vrijevestiging wordt door gevoerd voor Artsen, apothekers ea zorgverleners. Dan pas kunnen de enorme en steeds groeiende medisch kosten als beslag op ons Nationaal inkomen naar beneden gaan en is er voor iedereen wat te kiezen.

Comments are closed.