Vandaag te lezen op NU.nl: HILVERSUM – Er komt een examen voor bankiers om te zorgen dat zij deskundig genoeg zijn om goed met geld om te gaan. Lees verder voor het artikeltje en daaronder mijn vraag (jawel, een inkoppertje)…
Net zoals accountants en vrachtwagenchauffeurs ook een examen moeten afleggen voordat ze hun beroep mogen uitoefenen.
Ook oud-minister en ABN-topman Gerrit Zalm moet er aan geloven.
Net zoals accountants en vrachtwagenchauffeurs ook een examen moeten afleggen voordat ze hun beroep mogen uitoefenen. Ook oud-minister en ABN-topman Gerrit Zalm moet er aan geloven.
Dat zei minister Wouter Bos (Financiën) dinsdagavond in het televisieprogramma De Wereld Draait Door.
Wet
Hij hoopt dat mensen hierdoor ook weer meer vertrouwen krijgen in de sector. De minister zal het ”rijbewijs voor bankiers” zo nodig wettelijk vastleggen.
Hij hoopt dat het eerste examen binnen een jaar kan worden afgelegd. Volgens Bos moet het examen worden opgesteld door de sector en De Nederlandsche Bank.
Het bankiersexamen is een van de aanbevelingen van de commissie-Maas die zich boog over de bankensector.
Tot zover het knip- en plakwerk vanaf NU.nl.
Weer een knap staaltje “schuld neerleggen bij de ander” van ons economisch brein meneertje Bos. Mijn vraag en inkoppertje is natuurlijk: hoe zouden we vertrouwen kunnen krijgen in de overheid en de politiek?
Juist, u hebt hem. En wie gaat hiervoor de examenvragen opstellen en beoordelen?
Natuurlijk.
We hebben nog meer regulering nodig.
Als ik die kop van hem zie wordt ik bijkans misselijk.
Een paar weken of een paar dagen gedurende een aantal maanden, scholen in marxisme en de juiste marxistische boeken lezen (of mijn website), volstaat: iets leren en begrijpen over de meerwaardetheorie, kapitaalaccumulatie en de afnemende meeropbrengst. Begrijpen dat als er minder naar salarissen er gaat er meer gaat naar de aandeelhouders; en dat die met kapitaal-bergen zitten te niksen. Dat er elke dag in elk gebouw in elk kantoor feitelijk een mini klassenstrijd is over wie wat voor aandeel in de winst op de arbeid krijgt. Ook allemaal heel nuttig voor Wouter Bos zelf. Succes.
http://home.hetnet.nl/~r.min/Econ/index.html
Liberty 5-3000 [4] reageerde op deze reactie.
TerriërBram [6] reageerde op deze reactie.
R. Hartman (NI) [36] reageerde op deze reactie.
Henkje [47] reageerde op deze reactie.
mrXL [61] reageerde op deze reactie.
Liberty 5-3000 [66] reageerde op deze reactie.
Het good old boys network zit exorbitante bonussen en salarisverhoging goed te keuren, in allerlei raden van bestuur, ook buiten de financiële wereld. Al die tijd komt dit in de media, al die tijd doet de regering niks. Het gaat mis. Die gasten hebben de buit binnen, en Bos komt met een examen …
Geef mij nou eens een reden om niet het binnenhof op te blazen, om niet Shell op te blazen (sterke milieu vervuiling Afrika, doofpotten, niet verdiende bonussen Van der Veer), om niet de poten onder dat achterlijke schip van ING vandaan te maaien.
Met die Kok voorop, die in de raad van bestuur zat toen het salaris van Michel Tilmant verhoogd werd naar 6 miljoen kudo’s per jaar. Terwijl het bedrijf maar 8% eigen vermogen op de balans had staan ( Dat is heel normaal hoor … in de financiële wereld. Gaat u maar rustig slapen … ).
De carrière van Kok kenmerkt zich door problemen naar zich toetrekken (vakbond tijd) en problemen voor zich uitschuiven ( 8 jaar paars ). Maar nooit oplossen.
Deze maatschappij met utopische ambities is uitgelopen op diepgaande graaicorruptie. Het enige dat rest is voor jezelf werken. Voor jezelf denken. En weet dat als je klaagt je ook in hun val loopt.
http://www.youtube.com/watch?v=YYlZRgM-liU
http://www.youtube.com/TerrierBram
Liberty 5-3000 [5] reageerde op deze reactie.
@Dr. Rik Min [2]:
Ik zou enorm lachen als u dit niet zo serieus zou menen.
kapitaalbergen?
U noemt zichzelf doctor?
De reden dat we in deze stront zitten komt juist door regulering.
Wat we juist niet nodig hebben is totale regulering.
Zie Sovjet-unie.
Rik Min [16] reageerde op deze reactie.
@TerriërBram [3]:
“Het good old boys network zit exorbitante bonussen en salarisverhoging goed te keuren, in allerlei raden van bestuur, ook buiten de financiële wereld.”
Maar zo werkt het ook in deze corporatistische maatschappij.
De leden van bestuur pendelen tussen overheidsbanen en de multinationals die hun vinger in de pap hebben.
Dit zijn dan ook ineens toevallig de bedrijven die “too big to fail” zijn.
Helemaal niet verwonderlijk dus.
Dit examen is er dus puur voor bedoeld om deze bedrijven NOG meer af te schermen van gezonde marktwerking.
Je hebt gewoon geen keuze straks om een betrouwbare bank te zoeken aangezien je verplicht bent om zaken te doen met die frauduleuze bank met de “juiste papieren” die overheidssteun geniet.
TerriërBram [7] reageerde op deze reactie.
@Dr. Rik Min [2]:
Elk utopisch systeem is gedoemd te mislukken. Zelfs realisme heeft iets utopisch. Hoewel dat meer neerkomt op de schoonheid van het moment nu. Libertarisme streeft trouwens ook een utopie na. Ik ben de laatste die het eens is met het libertarisme. Vrijheid ontleen je immers aan de mogelijkheden die door de samenleving worden gegeven, niet door je eigen beperkingen. De vrijheid van je eigen mogelijkheden is beperkt.
De mens heeft slechte kanten, en zolang carrière mogelijkheden gevormd worden tijdens regeringsperiode, en het publiek pas wakker wordt als het kalf verdronken is, zul je dit soort situaties altijd hebben.
Een goed leven is de norm, is het succes. Niet de hoeveelheid kudo’s van een organisatie. Dat zegt namelijk niks over de mate waarin de samenleving geholpen is door die organisaties. De farmaceutische industrie is een goed voorbeeld daarvan.
Kapitaal, wat is nou kapitaal? Een berg papiertjes met cijfertjes er op, naar aanleiding van een afspraak tussen mensen.
Dus, hier en nu ligt de vrijheid, vrijheid die je samen maakt. Die vrijheid heet leven.
Liberty 5-3000 [8] reageerde op deze reactie.
@Liberty 5-3000 [5]:
Het systeem van de Rabobank doet het goed. Althans de Rabobank houdt alsnog zijn eigen broek op. Dat is dus een coöperatie. Eigenlijk model voor wat ik zie als vrijheid. Een netwerk voor de bundeling van krachten waar het gewenst is ( coöperatie dus ), en daarbinnen vrijheid om allerlei financiële zaken te doen. Verder heeft de Rabobank het principe van “Het eindje zal de lasten dragen.” goed in hun oren geknoopt.
Uiteraard zal er ook op deze organisatie weer van alles zijn aan te merken. Bovendien zegt die triple A status ook niet meer zoveel, http://www.elsevier.nl/web/Artikel/Bank-Ik-voel-me-belazerd.htm .
Maar goed, ik denk dat ik zaken ga doen met de Rabobank. Want ik wil ten eerste meer weten over hoe zo’n coöperatieve bank in de praktijk werkt voor een ondernemer.
Desalwelteplus, denk voor jezelf, werk voor jezelf, en ken je eigen beperkingen zodat je medemens daarom van belang is.
Liberty 5-3000 [9] reageerde op deze reactie.
@TerriërBram [6]:
“De mens heeft slechte kanten”
..maar is niet per definitie evil!
Vrijheid maak je inderdaad samen in je inner circle, maar het zou wel fijner zijn als die cirkel niet constant wordt gepenetreerd door fatsoensrakkers en megalomane machtswellustelingen.
Maar als men ervan uit gaat dat er een kleine minderheid is van mensen die wel kwaad in de zin hebben.
Dan kun je op je klompen aanvoelen waar die mensen zich het prettigst voelen.
Waar ze het meest makkelijk ongeschonden hun terreur kunnen uitvoeren.
Staatsapparaten dus.
TerriërBram [10] reageerde op deze reactie.
@TerriërBram [7]:
Daarom heb ik dus ook al mijn rekeningen bij de Rabo.
@Liberty 5-3000 [8]:
Yup. Het probleem van al de mensen die de filosofische legitimiteit inzien om het fenomeen qualiteitssamenleving te onderzoeken, zijn ook die mensen die Dr. R. Melamede kenmerkt met de term Forward Looking People. Mensen die toekomst zien, die uitvindingen doen, mensen die snappen wat er speelt. Dit soort mensen kenmerken zich ook door zich exclusief bezig te houden met hun eigen dingetje. Terwijl de BLP’s, Backwards … zich verenigen in een systeem waarin hun gebrek aan aanpassingsvermogen, hun gebrek aan intelligentie ondervangen wordt door een systeem van regeltjes, illusie ( draag paarse kleren, want dan hoor je erbij en ben je gelukkig ) en gewoonten.
Helaas zijn de BLP’s in de meerderheid. En dat neemt niet weg dat het voor de FLP’s zaak is juist de mogelijkheden buiten het individualisme te gebruiken. Dan kom je al snel in coöperatieve organisaties, althans het is het beste wat ik kan bedenken met respect naar de voordelen van het individualisme.
http://www.youtube.com/watch?v=4oDFmiZDM-c
http://www.youtube.com/TerrierBram
Liberty 5-3000 [11] reageerde op deze reactie.
@TerriërBram [10]:
Maar wij leven in spannende tijden!
Door het gebruik van internet kunnen wij miljoenen mensen bereiken.
Hier hadden de libertariërs en anarchisten van vroeger alleen maar van kunnen dromen.
Mensen zijn nieuwsgierig van aard en, ook al gaat het voor ons altijd te langzaam, zien de kracht van bv. een google cache waar ze alle tegenstrijdigheden terug kunnen lezen van mensen waar ze hun vertrouwen in stelden.
Dan gaan ze op zoek naar andere wegen voor een meer betrouwbare werkelijkheidszin..
1 van die wegen is de Vrijspreker.
Positief blijven!
TerriërBram [12] reageerde op deze reactie.
@Liberty 5-3000 [11]:
Positiviteit hoort er zeker bij in het realisme dat ik nastreef. En internet biedt inderdaad ongekende mogelijkheden. Alleen de waarheid toon je er niet mee aan, de mogelijk om dichter bij de waarheid te komen is er nu vast en zeker met internet.
Heb jij een vaste stek op internet?
Liberty 5-3000 [13] reageerde op deze reactie.
@TerriërBram [12]:
Vaste stek is hier.
Ja , want ik denk dat ze elkaar aan baantjes helpen zonder dat ze verstand van zaken hebben, je moet tenslotte ook examen doen als je je rijbewijs wilt halen.
Liberty 5-3000 [15] reageerde op deze reactie.
@Anno Zijlstra [14]:
Indien je geen “verstand” van zaken hebt krijg je geen klanten. PUNT.
en ik MOET helemaal niets..het wordt me opgedrongen.
@Liberty 5-3000 [4]: Beste Liberty, kapitaalbergen bestaan echt en komen voort uit de ongebreidelde winsthonger van de bezittende klasse, de klasse van anonieme grote en kleine ‘aandeelhouders’ die zich zonder scrupules elke 3 maanden alle waarde van de arbeid in het bedrijven en instellingen toeeigend. Lees maar eens een boek. Dat kapitaal zoekt elke dag maar weer als een waanzinnige naar investeringen. Door de crisis, de overproductie en het koopkracht tekort onder gewone mensen, vindt men geen passend doel.
Liberty 5-3000 [17] reageerde op deze reactie.
Liberty 5-3000 [22] reageerde op deze reactie.
@Rik Min [16]:
Ik kan hier wel uren over gaan discussiëren, maar ik ga mijzelf de moeite besparen.
Marx was een idioot en heeft ons veel leed gekost.
Miljoenen zijn door zijn “leer” omgebracht.
Elk mens is een bewijs van eigendomsrecht.
Daar staan alle marxistische theorieën lijnrecht tegenover en zijn dus al op morele empirische gronden onwaar.
In de eerste plaats een opmerking over het woord bankier.
Dit is iemand die eigenaar is van een bank.
Ik kom nu echter bij herhaling personen tegen die zichzelf zo noemen, maar aan een loket staan.
Mijn ervaring door de jaren heen is, dat een dergelijke opleiding weinig zin heeft en vaak zelfs contraproductief kan werken. doordat tegenover de buitenwereld de indruk gewekt wordt, dat men te maken krijgt met iemand die iets van geld begrijpt en zelf over financieel inzicht zou beschikken.
Bij banken en financiele instellingen kom ik echter bijna nooit iemand tegen die over veel financieel inzicht beschikt.
Meestal blijft het bij het papegaaien van een aantal slogans en oppervlakkige formules. Men zij vooral gewaarschuwd tegen financiele genieen die er als een pop uitzien met een mooi pak aan en een keurig gestrikte das.
Vaak werkten zij nog niet tijdens de vorige financiele krisis.
hugo van reijen
TerriërBram [23] reageerde op deze reactie.
Juist Hugo. Mee eens.
Juist Hugo. Mee eens.
Juist Hugo, mee eens, maar … dan zijn aandeelhouders de eigenlijke bankiers. Bankiers in loondienst zijn dus eigenlijk geen bankier.
TerriërBram [24] reageerde op deze reactie.
@Rik Min [16]:
“Run for your life from any man who tells you that money is evil. That sentence is the leper’s bell of an approaching looter.”
Ayn Rand
http://www.turtletrader.com/atlas_shrugged.html
Rik Min [25] reageerde op deze reactie.
@Hugo J. van Reijen [18]:
Het vervang de term bank door bedrijfsleven, en je krijgt een beeld van managers in de westerse wereld.
@Rik Min [21]:
Hoeft niet, een bankier kan ook aan het hoofd van een bank staan, terwijl diegene geen eigenaar is.
Rik Min [27] reageerde op deze reactie.
@Liberty 5-3000 [22]: Geld is niet evil. Onzin dus wat Liberty zegt. Zelfs kapitaal niet. Lees nog maar eens een boek.
Liberty 5-3000 [28] reageerde op deze reactie.
@TerriërBram [24]: Dan zijn er dus twee soorten bankiers Hugo: zij die echt bankiers zijn (als eigenaar of als deel-aandeelhouder) en zij die vakmatig bankiers zijn (en het werk doen).
Liberty 5-3000 [29] reageerde op deze reactie.
–
@Rik Min [25]:
Ik zou als ik jou was toch maar eens wat andere boeken gaan lezen dan de boeken van een jaloerse oude man met dito baard die:
-nog nooit in zijn leven “eerlijk werk” heeft gedaan, maar wel de arbeiders roemt.
-zijn hele leven afhankelijk was van giften van rijke textielbaronnen, maar deze dan later verafschuwd.
-zijn hele leven thuis zat met zijn drie dochters, waarvan er 2 later zelfmoord hebben gepleegd.
-Al zijn zogenaamde kameraden verraden heeft aan de duitse geheime dienst voor een habbekrats.
Er waren wel geteld 7 man op zijn begrafenis.
Deze man gaat ons vertellen hoe we ons leven moeten gaan leiden en indelen?
Zijn ideeën zijn alleen maar populair geworden door mensen die tot niets in staat waren en parasiteren op de mensen die wel succesvol waren
Laat me niet lachen vent.
Shame on you!
Rik Min [31] reageerde op deze reactie.
@Rik Min [26]:
Ik zit net je website te lezen.
http://home.hetnet.nl/~r.min/Econ/index.html
Ik vraag me af hoe oud je bent in verband met toerekeningsvatbaar zijn.
Je praat over de Sovjet-Unie alsof je niet weet hoe desastreus dat allemaal is afgelopen.
Hoe “gelukkig” de mensen waren onder Stalin en consorten.
Je schijnt ook niet te weten wat mensen, en daar hoor je hopelijk onder, drijft.
Je praat over kapitaal, maar dat zijn holle frasen zonder de morele achtergrond van geld te kennen.
Geld is niets anders dan een ruilmiddel voor productie.
Achter elk bankbiljet gaat productiviteit schuil in een kapitalistische wereld.
productiviteit door mensen.
Het is een brood wat gebakken is of een fiets geproduceerd.
Het mooie zou dus dan ook zijn als dat geld door goud gebacked wordt.
Nu gebeurd dat niet.
Je moet het huidige corporatistische systeem dus ook niet gaan vergelijken met kapitalisme.
Kapitalisme heeft nog nooit in zijn puurheid bestaan.
Er is altijd regulatie geweest.
Er is ook nog een duidelijk feit bepalend door de loop der tijden.
Hoe meer regulerend het systeem is, des te erger de mensen af zijn.
Anarchokapitalisme zou de ultieme vorm van vrijheid zijn.
R. Hartman (NI) [36] reageerde op deze reactie.
Ik had eigenlijk een ander inkoppertje verwacht:
Moet er niet eens een examen voor ministers, staatssecretarissen en andere ‘beleidsmakers’ komen, afgenomen door een op hun ‘aandachtsgebied’ erkende onafhankelijke instituten, zoals bv, het Mises institute of de Bastiat stichting als het om financiën gaat, etc.? En daarbij als eis een track-record dat laat zien dat ze de praktijk achter de theorie ook begrijpen?
Krijgen we i.ig. geen ‘verpleegster-met-ooievaar’ op V&W meer, om maar eens wat te noemen.
Richard [77] reageerde op deze reactie.
Paul Martens [78] reageerde op deze reactie.
Comments are closed.