[HTML1]

4 REACTIES

 1. Ideologisch wil ik het gaarne met haar eens zijn maar helaas klopt het verhaal m.i. niet helemaal, simpelweg omdat de Amerikaanse statistieken nog meer gemanipuleerd worden dan de Europese. M.n. inflatie wordt er ruim onderschat (nou goed: neerwaarts gemanipuleerd) wat betekent dat van de vrij objectief gemeten ominale groei er een te groot deel aan reeele groei wordt toegerekend. Derhalve is het verschil in werkelijkheid een stuk kleiner. Dus i.p.v. 1,9% versus 2,9% zal het eerder zoiets zijn als 1,6% versus 2,1% of zo. Dat neemt niet weg dat het er nog wel is natuurlijk, maar m.i. hooguit een halve percent per jaar.

  Maar begrijp me niet verkeerd: het tot de juiste proporties terugbrengen van het verschil is zeker geen poging het Franse systeem te verdedigen. Zeker niet: zelfs indien in Frankrijk de groei even hoog was, dan nog is het Amerikaanse model beter, simpelweg omdat het Franse/Europese gebaseerd is op het uitdelen van kado’s aan inproductieven die gefinancierd werden met middelen afgeperst van productieven. Dus zelfs als het systeem al goede resultaten zou hebben kunnen voorleggen, dan nog is het moreel verwerpelijk.

 2. En de verborgen subsidie aan het amerikaanse systeem tgv de wereldmuntstatus van de dollar wordt ook niet meegenomen in de vergelijking. Als dat binnenkort voorbij is, dan is het meteen afgelopen met de status van Amerika als het rijkste grote westerse land en zal zelfs Frankrijk Amerika voorbijstreven.

 3. zelfs als de statistieken niet helemaal kloppen , dan blijft de waarschuwing Don’t Turn America Into Another France nog staan..

  het franse systeem leunt ook meer op staats-corporatisme -en
  overheidsinterventies , en wilde (geweldadige) acties c.q. stakingen

  het amerikaans systeem moest hun wel 2 x uit n wereldbrand redden!

  Ron Paul Fan [4] reageerde op deze reactie.

 4. @nachtwaker [3]:

  “het franse systeem leunt ook meer op staats-corporatisme -en overheidsinterventies , en wilde (geweldadige) acties c.q. stakingen

  Sinds de ontwikkeling vanaf zomer 2008 met al die bailouts gaat dat ook niet meer op.

  Government Motors (GM).

  “het amerikaans systeem moest hun wel 2 x uit n wereldbrand redden!”

  Laat ik hier maar niet op reageren want voor je het weet heeft ook deze draad 800 postjes.

Comments are closed.