goldChavez, de socialistische president van Venezuela, heeft van de week een grote goudmijn genationaliseerd. Na eerder al de olie- , staal-  en telecombedrijven te hebben genationaliseerd was nu de Brisas mijn bij de Orinoco rivier aan de beurt. Tien miljoen ounces in de grond zijn van eigenaar gewisseld.

Blijkbaar is goud voor socialisten belangrijk. Dat zou u te denken kunnen geven: als juist zij dit van belang achten en we zien een uitbreiding van hun macht over de hele wereld, dan lijkt mij dit een extra reden om op goud te gokken.

link

Naschrift, gezien mijn ervaring met totalitaire regiems en socialistische productie, kunnen we ook nog wel veilig aannemen dat toekomstige goudproductie en dus aanbod, zeker van deze mijn, niet zal toenemen.

13 REACTIES

 1. Dit is geen juiste interpretatie IMHO wat daar aan de hand is. het management van GRZ bestaat op zijn zachtst gezegd uit Crooks en niet echt bezig met shareholders value of mining in het algemeen.

  Ben redelijk tot zeer goed geinformeerd wat er feitelijk aan de gang is en heb in het verleden bv zelfs grote belangen KRY gehad die ik gelukkig op tijd ( management ook crooks) met veel winst van de hand gedaan heb. Een zeer goede bekende van mij een IMHO een van de best ingevoerde bronnen mbt tot resources en info in SA in het algemeen denkt daar totaal anders over.
  Er zijn geheel andere redenen waarom de licentie NIET verleend gaat worden, zit zelf behoorlijk in RML en let op wat er begin deze week gaat gebeuren qua resultaten en met name welke verwachtingen. Venezuela is juist qua mining uitgesproken duidelijk en geeft exact aan wat ze verwachten en willen hebben qua opbrengsten gekoppeld aan spot.

  Je kunt als kapitalist meer met mining in venezuela verdienen dan in de US daar komt geen project meer uit de grond.

  Venezuela behoort op dit moment qua PM resources tot 1 van de kansrijkste landen op het hele amerikaanse continent voor uitgeslapen belegger(s).

  If you don’t trust GOLD,the only asset with a 6000 year track record, do you trust the logic of taking a $1,000 pine tree, cutting it up, turning it to pulp, putting some ink on it, and then calling it one billion $ dollars?
  .M [9] reageerde op deze reactie.

 2. Ach, Chavez is nu eenmaal een dictator. Ik heb mijn aandelen GRZ en KRY op tijd verkocht, wetende dat deze schreeuwert geen respect heeft voor gemaakte afspraken. En omdat goud natuurlijk heel belangrijk is, zijnde het originele geld. Dat weet ook een type als Chavez heus wel.

  Hopelijk flikkert zijn systeem in elkaar. Niet omdat hij dictator is, dat vind ik op zich wel prima. Wel omdat het domme kwezel is die op basis van vijandbeeld probeert te regeren en omdat hij natuurwetten negeert.

 3. Chavez heeft zich de haat van heel wat synargisten/neomarxisten op de hals gehaald met zijn zijn anti trotskistische rhetoriek. Chavez is ook geen NWO liefhebber en wordt geheel en al volgens Leo Strauss gebruikelijke filosofie van de leugen bij voorbaat verketterd omdat hij niet mee wil spelen in de klassieke globalisering lees wereldwijde nivellering. Zoals ik al hier eerder postte het management van zowel GRZ en KRY bestaan IMHO uit crooks die ook nog niets van mining afweten, laat staan shareholders value en dankbaar gebruik maken van wat er in de imbedded media aan vooroordelen over hem wordt uitgekraamd.
  Het is natuurlijk niet voor niets dat met name nu russische miners = deskundig management hier toeslaan en gezien hun ervaring uit het verleden wel weten hoe je met dergelijk figuren om dient te gaan om succesvol in venezuela te opereren. Een uitzonderlijke kans voor gehaaide kapitalistische beleggers om hiervan te profiteren, want met synargisten/neomarxisten als Obama, Aso, Brown, Sarkozy,Balkenende & Bos of hoe al die liefhebbers van ongebreideld overheidsingrepen ook mogen heten en het geweld van de imbedded media zijn de toekomstperspectieven er niet eenvoudiger op geworden voor mensen die het vrije markt principe aanhangen.

  If you don’t trust GOLD,the only asset with a 6000 year track record, do you trust the logic of taking a $1,000 pine tree, cutting it up, turning it to pulp, putting some ink on it, and then calling it one billion $ dollars?

  Hugo uit Utrecht [5] reageerde op deze reactie.

 4. Vraagje aan de insiders hier; zijn jullie niet bang dat als de stront echt de ventilator raakt en goud gaat exploderen er meer van dit soort nationalisaties komen? En daarmee bedoel ik dus ook mijnen in relatief democratische of kapitalistische landen.

  Als de VS bv haar schuldverplichtingen niet meer nakomt kan ik me voorstellen dat andere landen beslag laten leggen op VS belangen en bezittingen in hun eigen land.
  Dit zou betekenen dat je mijnbouwaandelen wel eens waardeloos kunnen worden.
  Goud is voor mij een ultiem verzekeringsmiddel van mijn vermogen voor extreme noodsituaties en daarom heb ik liever goud of zilver in mijn knuistjes.

  YaHozna [6] reageerde op deze reactie.

 5. @gung Ho [3]:

  Ik ben het met je eens dat het ”westerse model” zowel moreel als economisch failliet is. Ik snap alleen je opmerking over wereldwijde nivilering niet. Zoals ik zaken zie is er nu sprake van een enorme denivilering. Neem de banken, hedgefunds, pensioenfondsen etc. Daar zijn bewust gigantische risico’s genomen. Deze gok is mislukt. Je zou verwachten dat de diverse gokkers nu hun geld kwijt zouden zijn. Helaas is dit niet gebeurt. De verliezen zijn bij de belastingbetaler gelegt waardoor deze armer zijn geworden. Aangezien alleen de toxic assests bij de belastingbetaler terecht zijn gekomen en niet de lovely assets kan je ver(w)achten dat de gokkers wel geld verdienen. Er is in mijn optiek dus duidelijk sprake van denivellering.

  Ik ben zelf ook groot voorstander van de vrije markt om schaarse goederen te alloceren. Echter een vrije markt kan alleen functioneren als de macht zo decentraal mogelijk wordt geregeld. Macht zoekt anders andere macht op om te gaan samenspannen en het individu betaald het gelach. Denk aan bouwfraude, woekerpolissen, kartelvorming etc etc.
  Zoals ik bovenstaande begrijp is dat Chavez een licentie niet heeft verlengd. Dat mag, zouden we hier in NL ook moeten doen. Denk dat wij als burger er veel mee opschieten als Shell niet meer ons aardgas mag oppompen maar zeg Exxon eens vragen of ze intresse hebben en wat ze er voor over hebben. Zo hou je een systeem zuiver(der)

 6. @GB [4]:
  Wat dat betreft; veel mijnbouwbedrijven hebben hun hoofdkwartier in Canada, niet in de US.

  Verder, de US overheid betaalt haar schulden heus wel. Alleen met een USD die steeds minder waarde vertegenwoordigd.

  Er zal ergens een punt komen dat US schatkistpapier min of meer enkel nog door de FED gekocht wordt. Dat is dan tevens een grote extra reden voor China, Japan, SA, Rusland en vele andere landen om goud, veel goud aan te schaffen. Dat punt lijkt niet heel weg ver meer.

  Goud in de knuistjes is natuurlijk altijd het beste in termen van degelijkheid en veiligheid.

  Ron Paul Fan [7] reageerde op deze reactie.

 7. @YaHozna [6]:

  “Verder, de US overheid betaalt haar schulden heus wel. Alleen met een USD die steeds minder waarde vertegenwoordigd.”

  Peter Schiff zegt dat Amerika dat niet meer zal doen en dat bv. China naar zijn geld kan fluiten.

  Ik denk dat hij gelijk heeft.

  Het meest waarschijnlijke is dat Amerika de dollar zelf zal dumpen tbv een nieuwe currency; een scenario zou kunnen zijn dat staten zich gaan afscheiden en met een eigen currency gaan komen. De dollar is toast.

  YaHozna [8] reageerde op deze reactie.

 8. @Ron Paul Fan [7]:
  Ik moet Schiff niet zo; op de een of andere manier doet ie mij denken aan een klassieke, stereotiepe joodse geldwolf. Kan aan mij liggen, maar toch.
  Verder, hij zou gelijk kunnen krijgen. Ik denk zelf meer aan het eerder aangegevene in combinatie met oorlogen.

  Het zou overigens wel begrijpelijk zijn wanneer bv Texas zich afscheidt van de rest van de “U”S. Behalve begrijpelijk ook bijzonder, leuk, nieuws dat er toe doet.

 9. IS die Peter Schiff niet familie van Jacob Schiff van de Rothschild dynasty?

 10. @.M [9]:

  Hier nog een leuk commentaar van Chavez over comrade Obama maar dat geldt natuurlijk ook voor comrades Brown, Sakozy, Balkenende,& Bos

  Venezuela Chavez says “Comrade” Obama more left-wing
  Tue Jun 2, 2009 10:27pm EDT
  CARACAS (Reuters) – Venezuela’s President Hugo Chavez said on Tuesday that he and Cuban ally Fidel Castro risk being more conservative than U.S. President Barack Obama as Washington prepares to take control of General Motors Corp.

  During one of Chavez’s customary lectures on the “curse” of capitalism and the bonanzas of socialism, the Venezuelan leader made reference to GM’s bankruptcy filing, which is expected to give the U.S. government a 60 percent stake in the 100-year-old former symbol of American might.

  “Hey, Obama has just nationalized nothing more and nothing less than General Motors. Comrade Obama! Fidel, careful or we are going to end up to his right,” Chavez joked on a live television broadcast.

  During a decade in government, Chavez has nationalized most of Venezuela’s key economic sectors, including multibillion dollar oil projects, often via joint ventures with the private sector that give the state a 60 percent controlling stake.

  Obama has vowed to quickly sell off General Motors once the auto giant is back on its feet, but the government will initially control the company after a $30 billion injection of taxpayer funds.

  Chavez, a vehement critic of the U.S. “empire,” has toned down his rhetoric since Obama took office in January and the two men shook hands during a summit in Trinidad and Tobago in April.

  (Reporting by Enrique Andres Pretel; Writing by Frank Jack Daniel, Editing by Jackie Frank)

  Met betrekking tot investeringstips het volgende ben geen adviseur en val zoals dat dat officieel heet in de hoog risico profielen of dat feitelijk zo is als je zorgvuldig je huiswerk gemaakt heb waag ik zelf te betwijfelen maar deze vorem van beleggen/speculeren is niet voor een ieder geschikt. Kan hooguit wat aandelen geven die IMHO interessant of koopwaardig zijn zoals RML in Venezuela met minimale target 0,75 verder goud producenten als TRY ( Troy resources), voor zilver EXN & FVI verder MAI nu interessant en heel speculatief WTM & ERM voor uranium HAT & WUC en in de biz weliswaar behoorlijk gestegen KGN net als Underwordl resources. Doe altijd je huiswerk zorgvuldig en let op management en beschikbare cash

  Succes

  GH

  If you don’t trust GOLD,the only asset with a 6000 year track record, do you trust the logic of taking a $1,000 pine tree, cutting it up, turning it to pulp, putting some ink on it, and then calling it one billion $ dollars?

 11. In Venuzuela worden dus goudmijnen genationaliseerd.
  Wat gebeurt er momenteel in ons land en andere westerse landen ?
  Banken worden voor miljarden euro’s of dollars opgekocht door de
  overheden. Zelfs de grootste autofabriek van de wereld, te weten
  General Motors, is nu in handen van de Amerikaanse overheid.
  Ook Volkswagen, Opel etc. zijn voor een groot deel eigendom van de
  staat. Wat zal er nog volgen ? Vliegtuigmaatschapijen, vervoersbedrijven,
  staalindustrie, verzekeringsbedrijven etc .etc..
  Hierbij vergeleken is de president van Venuzuela een liberaal !
  Wij leven ondertussen in een – door de overheid – geleide economie.
  Dat dit nooit goed kan gaan hebben de voormalige communistische
  landen ons wel geleerd. In het verleden hielp FIAT de Russen de
  Lada te produceren. Nu gaan ze in Amerika Chrysler helpen !

Comments are closed.