last_schouderVroeger, na decennia staatsonderwijs en hersenspoeling door linkse, door mijzelf gesubsidieerde media, las ik met plezier het Financiële Dagblad.

Sinds ik libertair ben is het lezen van het Frustration Daily echter een ongezonde bezigheid geworden. Mijn ergernis over de huidige inrichting van NL stijgt tot ongekende hoogten en het stresshormoongehalte in mijn bloed neemt evenredig toe.
 
Hieronder een greep uit het FD van 26 mei jl.:

Een paar artikelen over (bedrijfstak) pensioenfondsen. Donner (of eigenlijk de zoveelste door mij betaalde commissie) gaat onderzoeken of er meer wetgeving nodig is. het is ergerlijk dat ik als ik een baan heb ik wettelijk verplicht word om pensioen op te bouwen zodat ik nu netto nog minder heb te besteden en zelfs niet eens kan kiezen welk pensioenfonds mijn vermogen mag laten verdampen. Hoezo paternalistisch? Stop met het belasten van mijn inkomen en ik heb binnen een paar jaar een substantiële appel voor de dorst. Nog minder vrolijk word ik van de premieverhogingen voor jongeren om de uitkering voor ouderen te kunnen indexeren en/of de niet indexering voor gepensioneerden. Ten eerste riekt dat naar leeftijdsdiscriminatie en Museumplein, ten tweede zou er zonder de door de overheid veroorzaakte inflatie minder/geen indexering nodig zijn en ten derde zou in een vrije markt waarschijnlijk een pensioenfonds vervangen worden door een verzekeringsmaatschappij die niet zomaar de voorwaarden eenzijdig kan veranderen. Op blz. 4: ECBers ( ambtenaren dus) gaan staken omdat ze niet willen meebetalen aan hun eigen pensioen. Dus wie moet dat dan wel gaan betalen….?

een artikel over beursverlies door Buma/Stemra. Kennelijk speculeert deze door de overheid aangewezen organisatie, die de Horeca/kleine ondernemers lastig valt als ze een radio aanzetten in hun etablissement, met de geïnde gelden. Apart.

Een artikel over het salaris van Paul de Leeuw. De bestuursvoorzitter van de Nederlandse publieke omroep vindt de meer dan 4 ton aan belastinggeld die Paul binnen harkt een goede deal. Omdat Paul bewust kiest voor de publieke omroep verdient hij respect . Een beetje een anachronisme dat de Staat zich bedient van de media om linkse propaganda te verspreiden en de Balkenende norm geldt niet voor Paul, daar is hij te goed voor. Anders wordt hij misschien wel weggekocht door de commerciëlen. Wat een giller. Dat verhaal geloven ze dan weer niet als het gaat om topmanagers en het buitenland. Anyway, ga alsjeblieft Paul en hopelijk bevalt het je net zo goed als Jack Spijkerman.

Een artikel over de deeltijd-WW. Over gesteggel tussen de minister en de bonden/ stichting van de arbeid (‘Star’…nomen est omen?) . Elke uitkering is een libertair een doorn in het oog omdat het uiteindelijk opgebracht moet worden door productieve mensen, maar hier komt nog eens de gecompliceerdheid van de regeling en het gezeur erover er bovenop.

EU gaat blue card introduceren om ‘slimmeriken’ aan te trekken, naar voorbeeld van de green card van de US omdat hier maar 1.7% van de werknemers een hoog opgeleide niet-europeaan is. Aardig plan op zich, maar zou het verlagen van de belastingen en het afschaffen van uitkeringen wellicht ook niet helpen om verandering te brengen in dat percentage? Als je naar de high tax big government welfare states in Europa komt dan is de kwalificatie slimmerik per definitie niet van toepassing.

Britse ministers declareren belastingadvies. Die Britten hebben echt humor. De door henzelf in het leven geroepen/gehouden wetgeving is kennelijk zo ingewikkeld dat ze uitleg nodig hebben van fiscalisten en dat kunnen ze declareren bij de onderdanen die ze dezelfde regelgeving opleggen en die hun bestaan moeten financieren.

Britse econoom maakt zich zorgen over de uit de hand lopende overheidsschuld en rentemanipulatie. Welcome to the club! En een Duitse econoom van het IFO (instituut grotendeels afhankelijk van publiek geld) pleit voor nog lagere rentes… Wel eens van Oostenrijkse school economie gehoord?

Gemeente Amsterdam wil eigen energiebedrijf oprichten. Briljant. Hebben ze eindelijk hun aandelen in Nuon verpatst aan een ander staatsbedrijf (Vattenfall) , gaan ze dat niet gebruiken om de belastingen te verlagen maar om te investeren in ‘duurzame energie’ waar weer een hoop subsidie vanuit het Rijk naar toe moet. Op pagina 11 een verhaal over een door problemen geplaagde energiecentrale die draait op kippenmest. 50% in eigendom van energiebedrijf Delta (100% in handen van lagere overheden) en kort wordt genoemd dat de centrale eigenlijk draait op riante MEP subsidies..Zucht.

Een artikel over de Delta commissie die met een hoop ongefundeerde bangmakerij over zeespiegelstijging ongegeneerd lobbyt voor de bedrijven die daar baat bij hebben.

‘EU pakt werkgevers van illegalen aan’ . Sowieso is het door een staat bestempelen van mensen als ‘illegaal’ al kwestieus, maar een van de ‘straffen’ is hilarisch: het uitsluiten van subsidies en overheidsopdrachten. Ok, we hebben door hoge belastingen, premies en ander interventies er voor gezorgd dat je goedkoper uit bent als je ‘illegalen’ aanneemt en de werkzaamheden in jouw branche waren al zo onrendabel dat er subsidie op moest, dus nu schaffen we als straf die subsidies voor jou af. Heftige aanpak hoor!

‘Boer krijgt voorschot op landbouwsubsidies.‘ Gemakshalve verwijs ik naar mijn vorige artikel ‘het moet niet gekker worden’ voor een verwijzing naar de nuttige besteding van landbouwsubsidies.

Op de opiniepagina een artikel over Bos die menselijke hebzucht de schuld geeft van de crisis en pleit voor kleine banken en wil dat pensioenfondsen (daar zijn ze weer) daarin investeren. Zucht…zie bijvoorbeeld http://www.meervrijheid.nl/index.php?pagina=2070 over de schuldvraag en Rothbard’s ‘ Man, Economy and State’ over de ideale grootte van ondernemingen.

Op pagina 9 een artikel over ABN Amro dat meer belastinggeld nodig heeft. Zucht.

Op pagina 15 een pleidooi van Imtech topman dat er door overheden meer geïnvesteerd moet worden in alternatieve energie. Duh! zou Imtech daar misschien een belang bij hebben?

‘Australië heft verbod op short selling op.’ Bestaat / bestond in NL ook. Belachelijke en contraproductieve inbreuk op marktwerking.

Als toegift zag ik toen ik vandaag het FD zat te lezen in de trein (jawel, de overheid heeft me de trein ingekregen door de alsmaar toenemende belastingen op autobezit) een billboard op het perron waarmee de huurcommissie huurders oproept om te laten toetsen of ze wel een ‘redelijke huur’ betalen. Dus op kosten van de belastingbetaler wordt reclame gemaakt om door te kunnen gaan met een ernstige ingreep op de markt van vraag en aanbod van huurruimte en voor het plegen van contractbreuk. De enige redelijke huur is de huurprijs die tot stand komt op een vrije markt. Doet me een beetje denken aan uitkeringsinstanties als UWV die reclame maken voor ‘het recht’ op een uitkering, miljoenen wegpissen door mislukte ICT projecten (miljarden voor de gehele overheid http://www.intermediair.nl/artikel.jsp?id=1118952 ) en aan hun topmannen die het hoofdkantoor voor miljoenen aan belastinggeld met marmer laten opleuken en die vervolgens als beloning weer een ander overheidsbaantje krijgen (Tjibbe Joustra, coördinator terrorismebestrijding).

En als laatste wilde ik nog even kwijt (dit stond in een ander FD) dat ik het een beetje toevallig vind dat Kroes nu vlak voor de Europese verkiezingen een half miljard belooft aan NL. Geld dat is afgeperst van bedrijven omdat ze zogenaamd de Europese consument teveel hebben laten betalen voor hun producten. Voor de leek lijkt het alsof men dus goed bezig is in Brussel en misschien is hij/zij dan meer geneigd zijn om te gaan stemmen? Lees over de onzin van (en schade door) anti trust laws in Rothbard’s ‘ Man, Economy and State’ ( gratis te downloaden op http://www.mises.org/books/mespm.pdf )  

 Ingezonden door the Red Pill

13 REACTIES

 1. Geweldig stukje, jammer dat je bij de “topic-categorieën” niet het vakje humor hebt aangeklikt. 😉
  Want alle feiten die je hier opnoemt zijn zo langzamerhand zo absurd, dat ik de gehele overheidsaanpak en -plannen als een cabaretvoorstelling begin te beschouwen. Ik kan er al niet meer kwaad om worden, ik moet er om lachen. Wat een zielige vertoning, daar in Den Haag, de Provincies en Gemeenten, wat een intelligentieniveau.

  “Beam me up, Scotty, there is no intelligent life down here…”

  Polity [3] reageerde op deze reactie.

 2. @Polity [3]:
  Het is inderdaad belachelijk, maar toch ook zo ernsti dat het land “naar de klote” gaat.
  Blijven schoppen tegen deze toestanden, maar dan wel proberen dat het helpt om meer mensen er echt van bewust te laten worden.
  De diepere oorzaak ligt in de moraliteit. Of beter nog het omtbreken daarvan.
  Blijven trachten de libertarische missie te verwezenlijken. Met één mens na de ander.
  “De Vrijspreker streeft naar een maatschappij waarin ieder mens soeverein is: ieder mens heeft het recht zijn leven te leiden zoals hij zelf wil, zolang hij datzelfde recht van ieder ander respecteert.

 3. @Polity [3]: Ach, het is maar hoe je er tegenaan kijkt. Als mij ’s morgens iets irritants overkomt (koffie over mijn bureau, bijvoorbeeld), dan baal ik daarvan. Maar als er op dezelfde dag 3 of 4 van dat soort zaken gebeuren, dan begin ik erom te lachen, want nog kwader worden heeft al helemaal geen zin.
  Wat inderdaad niet wegneemt, dat elke irritante gebeurtenis een irritante gebeurtenis blijft.

  Zo ook mijn houding naar de politiek/overheid. Al tientallen jaren ergerde ik me aan al dat inefficiënte, geldverslindende en debiele gesjoemel. Dat heeft niets geholpen. Erom lachen in de trant van “ja hoor, daar hebben we weer een maatregel” helpt toch wel om het te relativeren.
  Waarbij ik ook echt wel kritisch blijf, en net als jij probeer te schoppen tegen het systeem. Ik schrijf niet voor niets op deze site.

  Je schrijft dat het schoppen tegen de regeltjes niet helpt. Ik zie twee alternatieven: het systeem veranderen of proberen het systeem te verlaten.
  Dat eerste gebeurt waarschijnlijk niet meer tijdens mijn leven (al blijf ik eraan meewerken), het tweede is hetgeen waar ik mijn energie graag in steek: het systeem verlaten en toch een relatief normaal leven kunnen leiden zonder “outcast” te worden.
  Blijf je in ieder geval meedenken met beide (en eventueel andere) alternatieven?

  Polity [6] reageerde op deze reactie.

 4. @Paul Martens [5]:

  Ik blijf werken aan het verspreiden van de ideeen van het libertarisme.

  Ondertussen ga ik niet stil zitten, sinds mijn jeugd heb ik al de plannen gemaakt om het land uit te gaan. Oorspronkelijk was dit voor mijn persoonlijke ervaringen en het klimaat maar momenteel staat het beleid ver bovenaan als argument.

  Over 2 jaar hoop ik te vertrekken. Tot die tijd wil ik zo veel mogelijk onderzoek voeren naar de mogelijke bestemmingen. ik wil dan ook graag mijn bevindingen met jullie delen. Als er mensen zijn met ervaringen/ideeen rond dit onderwerp, dan zijn ze altijd meer dan welkom om deze te delen. (kan eventueel via koen@lockpickers.nl).

  Paul Martens [7] reageerde op deze reactie.

 5. @Polity [6]: Op je eerste zin: gelukkig! en eigenlijk erg logisch, je beschrijft niet meer dan de feiten.

  Op je tweede zin/alinea: zoals de Engelsen zeggen “good for you” en natuurlijk succes met deze keuze. Je argument-prioriteit begrijp ik volkomen.

  Je laatste alinea: ben zeer benieuwd welk land het gaat worden. Ik denk dat je hier op de Vrijspreker zeker al een en ander kunt vinden, zeker tussen de reacties.

 6. De laatste keer dat ik een lijstje misstanden publiceerde kreeg ik als commentaar dat het wel handig was geweest er een disclaimer bij te zetten, zo van

  “Dit artikel kan uw humeur ernstige schade toebrengen”.

  Iets dergelijks had hier ook niet misstaan. Het is niet te geloven hoe steeds openlijker schaamteloos de uitvreters zich laven aan de buit die op de belastingslaaf is veroverd. En als ik dan (op een ander blog) aangeef hoe goed Pamela’s Flatgebouw Nederland zo treffend illustreert wat er mis is met democratie in het algemeen en Nederland in het bijzonder, omdat zij het wel begrijpt krijg ik het verwijt dat ik ‘helemaal geen schaamte’ zou kennen.

  Europa verwordt snel tot een open inrichting voor rationeel gehandicapten…

  Dank voor dit artikel.

  beek [9] reageerde op deze reactie.

 7. @R. Hartman (NI) [8]:

  Datzelfde flatgebouw kan ook pleiten voor de democratische besluitvorming.
  Immers, de leden stemmen met een meerderheidsbesluit, over een gezamenlijke noodzakelijke voorziening.
  Maar juist dan schijnt dat flatgebouw minder aantrekkelijk te worden als analogie voor die libertariers.
  Men plukt dus uit de analogie, naar believen.
  So much voor ‘vaststaande waarheden’.

  TerriërBram [10] reageerde op deze reactie.

 8. Als libertariër is het zeer aan te bevelen om een uitstekend gevoel voor humor te hebben, anders wordt het moeilijk. Gelukkig kan het bijna niet anders dat libertariërs humor hebben. Hoe is het immers mogelijk om als libertariër de TV of radio aan te zetten, of een krant te lezen, zonder onmiddellijk uit te barsten van het lachen om het eindeloze gezeik en totaal idiote gedrag van de collectivisten, waar het op deze planeet van krioelt. Momenteel heb ik bijzonder veel plezier van het imploderende Nazi Amerika. Ik kan ook gewoonweg niet genoeg krijgen van het feit hoe de ‘Federal’ ‘Reserve’ de zeilen bijzet om zijn greep op de wereld te versterken, zonder zelf door de mand te vallen. Echt buitengewoon interessant. Zullen ze (de centrale banken, natuurlijk) de macht houden, of zal de mensheid eindelijk eens wakker worden en alle centrale banken afschaffen? Nou, ik denk het antwoord al te weten, maar zoals ik al zei, dit is gewoonweg machtig interessant. Het wachten is op de geschokte reacties van de miljarden schaapjes als de Amerikaanse dollar valt. Oh, wie o wie had dat ooit kunnen verwachten? Oh jee, tijd voor weer een oorlog om vrede te krijgen.

  Ik moet echter bij het onderwerp van bovenstaande filmpje blijven, dus dan doe ik dat maar snel. Daarom: gaat er hier iemand stemmen op 4 juni? U heeft de keuze uit socialisten, communisten, nationaal socialisten (o.a. meneer Nazi hierboven in het filmpje die zo welbespraakt andere — nog dommere — collectivisten te lijf gaat) en wat andere idioten. Er schijnt zelfs volop keuze te zijn voor de mensen die geloven in een onzichtbaar oud mannetje in de lucht — een mannetje dat, als hij daar zin in heeft, vrouwen op aarde verkracht en hen dan verder aan hun lot overlaat, onbevlekt natuurlijk. Ja, voor degenen die twijfelen, verkrachting hoort bij het onderwerp van het filmpje.

  Ik kan me bijna niet meer bedwingen om eens een stukje tekst te schrijven over al dit alles en dat tekstje aan een krant te verkopen. Helaas zijn die kranten volgens mij allemaal nogal niet gediend van waarheid, zoals ik al liet doorschemeren eerder in dit verhaaltje. Misschien als ik een tekst schrijf over hoe we oorlog met Iran (of, beter nog, Noord-Korea) kunnen bevorderen … ja, dat gaat er natuurlijk in als koek, of niet?

  Volgens mij ben ik nu alweer afgedwaald, dus zal mezelf moeten dwingen om nu de ‘Verzend reactie’ in te drukken voor ik nog langer ga ratelen over van alles en nog wat.

  Wolf

  Overheidsslaaf [12] reageerde op deze reactie.

 9. @W_W [11]:

  Stuur je stukje gewoon naar Vrijspreker!

  Het is inderdaad waar. Van kranten lezen word ik ook altijd verschrikkelijk boos. Ik was me daar nooit van bewust, totdat wat collega´s me vroegen waarom ik altijd een dure NL krant kocht, en vervolgens een half uur boos tegen ze aan het oreren ging. (situatie in NL uitleggen aan buitenlanders is altijd vermakelijk, meestal kunnen ze je niet geloven).

  Conclusie: Het is goedkoper, en beter voor het humeur, als ik het nieuws niet volg. Minder stress ook, dus geen krant is ook nog gezonder!

  Spy-Nose [13] reageerde op deze reactie.

 10. @Overheidsslaaf [12]:
  “Het is goedkoper, en beter voor het humeur, als ik het nieuws niet volg. Minder stress ook, dus geen krant is ook nog gezonder!”

  Precies. Volgens het libertarisme is elk mens geheel vrij om zijn eigen geluk te zoeken, tenzij hij last aan anderen veroorzaakt (of risico’s voor anderen teweegbrengt, SN).

Comments are closed.