drugs_novictimEen eerste vereiste is dat zoveel mogelijk mensen daar eens rationeel over gaan denken. Automatisch kijk je dan hoe de politici dit nu aan het doen zijn.
Dan kun je niet anders dan tot de conclusie komen dat die lieden helemaal niet rationeel (kunnen) denken.
 
Immers het moet duidelijk zijn dat een crisis die veroorzaakt is door te veel geld uit niets te creëren, niet kan worden opgelost door nog veel meer geld uit niets te creëren. En daar zijn ze nu mee bezig,

Via Beursbox kwamen we wel een rationele oplossing tegen in het artikel:”Een unieke weg uit de crisis”   

Het interessant aan deze oplossing is ook dat hij niet uit een zuivere libertarische omgeving voortkomt. Het idee is gewoon rationeel en goed, maar de uitwerking weer veel te “statistisch”.  Hier volgen een aantal citaten uit dat artikel: 

Daniel Stein heeft een briljant idee had waarmee Amerika zich uit de financiële problemen kan werken. Wat ze daarvoor moeten doen, is de meest lucratieve business in Amerika gaan belasten.

Dan vraagt u zich af, wat is in Amerika de meest lucratieve business?

Simpel, dat is de handel in drugs en dan met name cannabis (Hennep).

Door deze drugs legaal te maken en te belasten worden meerdere problemen in één keer opgelost:

1. Als eerste scheelt het enorm veel kosten, want de opsporing, de berechting en de gevangenisstraf van gebruikers en dealers kost de Amerikaanse staat klauwen met geld.
2. Het tweede voordeel is dat er veel minder geld in handen van criminelen zou komen. Dit zou dus hun macht enorm verminderen en daarmee de misdaad verlagen.
3. Ten derde kan je de legale handel gewoon belasten, hetgeen een enorme inkomstenbron zal geven.

Zelfs Adam Smith die “The Wealth of Nations” in 1775 schreef had er al een mening over. Hij constateerde dat als iets overvloedig aanwezig was, het misbruik van dat middel minimaal was
Het idee om het drugsprobleem nu eens puur financieel te bekijken is naar mijn idee in deze crisistijd zo gek nog niet. Alle andere manieren om er naar te kijken hebben vooral veel emoties de bovenhand gekregen en uiteindelijk hebben we wereldwijd een enorm drugsprobleem dat gepaard gaat met een enorme criminaliteit.

De realiteit is dus dat het illegaal verklaren van cannabis het probleem de laatste 40 jaar niet heeft kunnen oplossen.

 

Dit is wel een leuke aanwijzing dat onze stelling klopt:
Het libertarisme zal uiteindelijk winnen omdat het de FEITEN en de MORALITEIT aan zijn kant heeft.

Het legaliseren van DRUGS is een goede stap in de juiste richting.

8 REACTIES

 1. Ga morgen naar Leuven.
  Den deze weet het …

  “De weg uit de crisis”… door Guy Verhofstadt

  http://pub.openvld.be/Bestanden/webpaginaverhofstadt.htm

  UITREKSEL

  Op zondag 3 mei stelt Guy Verhofstadt zijn boek ‘De weg uit de crisis’ voor aan het brede publiek. Deze boekvoorstelling vindt plaats in de Katholieke Universiteit van Leuven (KUL), Aula Pieter De Somer, Charles Deberiotstraat 24, 3000 Leuven

  Bent u ook benieuwd naar de visie van Verhofstadt op de huidige financiële en economische crisis? Schrijf u dan snel in via inschrijven@openvld.be of via het telefoonnummer 02/549.00.20.

  Programma

 2. Rationaliteit binnen de politiek, het zou dit hele vakgebied de das om doen.

 3. Nog ene die het weet:
  The crisis is a structural one, which therefore requires structural solutions, the minister argued.
  (Netherlands: Timmermans talks about opportunities for Gulf States
  http://www.isria.info/en/1_May_2009_83.htm

  From Apeldoorn to China
  Posted on May 2nd, 2009
  http://bphouse.com/honest_money/2009/05/02/from-apeldoorn-to-china/
  As long as the price of gold is being manipulated, thereby giving an unfair competitive advantage to the dollar in its competition with gold, the monopolisation by the dollar regime will continue.
  +
  Only a freely floating price of gold with which all monetary administrators will have to compete can provide the solution.
  By allowing gold to FREELY compete with fiat currencies, the planet will be able to determine the value of the administration of each currency by its administrator.
  Is this still a utopia? Is it still necessary that all kinds of wars be waged on the subject?
  How many more attacks by desperate people, like the one in Apeldoorn, do we need?

 4. Crisis? Ik heb te eten, ik ben gezond, ik ben bezig met iets heel nieuws, spannend en ook gevaarlijk. Ik leer veel meer mensen kennen, de laatste tijd. En gisteren heb ik nog een dikke pure uit Thailand gerookt, en heb gezellig zitten keuvelen met iemand, in een paradijselijk leuk tuintje.
  En blijkbaar hoe illegaler men Cannabis maakt, hoe meer het gekweekt wordt. Dus … PVV? Goed idee!

  Het enige wat mij wel een doorn in het oog is is hoe wij hier in Europa slapend onze economie hebben laten overnemen door dat stomme globalisering idee. Nu zitten wij met zakjes kudo’s te schuiven, en komt er een grote stroom inferieure troep uit China, in giftige containers. En linkse kerk figuren als Kok maar op de barricades staan. Het land naar de klote staken, en hun eigen carrière op poten zetten. Vakbonds hottemetotten in rijstpakken op wielen rondrijden.
  Vervolgens hebben wij het lek boven water, Nederland is uitverkocht. En iedereen aan de Leen, en Made in China kopen. En ons voornaamste export product is corrupt met zakjes kudo’s schuiven. Bankieren noemt men dat.

  Dom dom dom. Maar ja, je kan alleen maar aanpakken, en lekker doen met elkaar. Dus dat ga ik nou lekker doen.

  Think local, act local, and live in real togetherness, but with respect of someone’s freedom.

 5. Beste Hub, laat ik voorop stellen, dat ik het idee van het legaliseren van drugs absoluut ondersteun. Om redenen 1 en 2, zoals in jouw artikel vermeld staan. Dus daarover geen discussie.

  Echter:

  Reden 3 vind ik wel een reden tot discussie. Ik ben het niet eens met de onevenredige en criminele belastingen op brandstof, tabak en alcohol, dus ondersteun ik ook geen zware belasting op drugs. Ik zou reden 3 liever vervangen door iets als vrijheid en marktwerking.

  Juist het niet rationeel kunnen denken van overheden brengt diezelfde overheden in een spagaat, wat meteen de hypocriesie en valse moraal van de overheid aantoont. Ze moeten iets legaliseren en tegelijkertijd afkeuren. Net zoals bij brandstof, tabak en alcohol: allen onevenredig zwaar belast, maar tijdens de geldklopperij de accijnsbetalers ondertussen wél in de trein proberen te krijgen en het roken en drinken proberen te beperken. Eigenlijk net zo achterlijk als een kredietcrisis oplossen met meer krediet te geven.

  Ze kunnen het gebruik van (bijvoorbeeld) softdrugs nooit legaliseren én goedkeuren, want dan kan de campagne tegen het roken ook meteen in de prullenbak.

 6. Wat betreft dat verwezen artikel. De farmaceutische industrie is al decennia op de hoogte van de preventieve krachten die er vanuit Cannabis producten gaan. Het is niet alleen de Marihuana, het is ook de olie die welzijn brengt. Geniet met mate, geldt ook zeker voor Marihuana. En in combinatie met Hennep zaad olie is het een prettige aanvulling op mijn leven.

  De reden waarom Cannabis zoveel heil brengt op het gebied van gebruiksartikelen (kleren, touw, schoeisel, auto-onderdelen, isolatiemateriaal, paardestalstrooisel, kattebakvulling, brandstoffen, en zo kan ik met duizenden succesvolle toepassingen nog wel even doorgaan), op het gebied van medicijnen (L. Grinspoon M.D., dr. R. Melamede, prof. R. Mechoulam, R. Simpson ), en op het gebied van stimulering en inspiratie …
  het feit dat het zoveel voorspoed geeft in al die gebieden is juist het feit dat het verboden is.

  Als iedere wereldbewoner toegang zou hebben tot Cannabis, de gedroogte bloemen van Cannais, zou de farmaceutische industrie veel minder giftige klerezooi verkopen. Als mensen ontdekken hoe zeer Cannabis in staat is kanker te bestrijden. En dat men op dat gebied nog niet de helft van de potentie boven water heeft gekregen, nou … pak maar in met je chemo shit business.

  We worden voor het lapje gehouden, de plant is de laatste 80 jaar in opspraak. Daarvoor duizenden jaren gebruikt door mensen. En er zijn hier en daar registraties van de historie van Cannabis. Maar niet echt heel veel. Waarom? De plant was nooit een probleem, en mensen hebben de neiging extremen in de menselijke geschiedenis juist vast te leggen!

 7. Mijn commentaar staat hieronder

  Verhofstadt heeft een Europlan
  08:00 – 03/05/2009 Copyright © De Tijd
  http://www.tijd.be/nieuws/buitenland/Verhofstadt_heeft_een_Europlan.8178067-439.art?newComment=339959#art_reactions
  UITREKSELS
  Guy Verhofstadt, lijsttrekker voor Open VLD bij de Europese verkiezingen van 7 juni, heeft een Europlan, dat een uitweg moet bieden uit de financieel-economische crisis. Het is uitgewerkt in een nieuw boek, ‘De weg uit de crisis – Hoe Europa de wereld kan redden’, dat vanmorgen werd voorgesteld aan de Katholieke Universiteit Leuven.
  +
  Om het vertrouwen te doen weerkeren, moet er een Europese financiële regulator komen, moeten de banken worden geherkapitaliseerd en moet er een Europese bad bank worden opgericht, waar alle toxische producten kunnen worden bijeengebracht.

  COMMENTAAR UITREKSELS

  Neen, Mijnheer Verhofstadt. Er moet GEEN Europese financiêle regulator komen. We moeten AF van ongedekt en oninwisselbaar papiergeld en van fractioneel-reserve bankieren. In uw jeugd zou U mij geantwoord hebben dat dat onmogelijk kan gevraagd worden van een politieker. Toen had U gelijk! http://bphouse.com/honest_money/worthless-digital-liquidity-and-fractional-reserve-banking-are-fraudulent-%E2%80%93-let-the-system-collapse-now/ Geplaatst door Ivo Cerckel op 03 mei 2009 om 08:45

  Crisis-aanpak? Ge hebt de crisis zelf veroorzaakt. Trek u terug. Laissez faire, laissez passer, le monde va de lui-même. Geplaatst door Ivo Cerckel op 03 mei 2009 om 12:08

  HIERONDER OOK

  From The Sunday Times
  May 3, 2009
  ECB to slash interest rates to record low
  David Smith
  http://business.timesonline.co.uk/tol/business/economics/article6210919.ece

  Have your say
  The ECB would announce on Thursday non-standard measures to aggravate the crisis. Thats the result of unbacked paper money and fractional-reserve banking. Even former Thatcherite Belgian prime minister Verhofdstadt argues in his new book The Road out of the Crisis for a European financial regulator.
  Ivo Cerckel, Siquijor, Philippines

 8. vanuit india,

  Een paar eeuwen geleden waren franse boeren verplicht cannabis te
  verbouwen [details weet ik niet meer].
  Het gebruik van cannabis schijnt zelfs bij de “neandertaler” bekend te
  te zijn geweest.
  En zo zijn er nog veel meer interessante geschiedenis feitjes.

  Ik heb ‘rationeel’ nooit zo goed begrepen waarom zo’n drukte wordt
  gemaakt over het gebruik van blaadjes en bloemetjes van plantjes [cannabis, cocabladeren, quat etc etc] het ”gebruik” is zo oud als de mensheid zelf en nu ineens een paar heren [in strakke pakken, stiekem blowend en snuivend] die bepalen, dat het gebruik ”van deze”,
  ”wetenschappelijk” niet verantwoord is [bv. fluor in tandpasta natuurlijk wel, ook wetenschappelijk ”bewezen”]

  De ”staat” met de ”wetenschap” als hoofdreligie is een onnodig gedrocht,
  uitgevonden en in stand gehouden door ”maniakken”. Wij als ”schapen”
  laten dit alles toe, dus we hebben, inderdaad, niets te klagen. Een volk
  krijgt waar het om vraagt en alleen weten ze dat vaak zelf niet.

  Van elke ”verdiende” euro in nederland, gaat ruwweg 90 cent op aan belastingen,heffingen, premies, bijdragen, leges, boetes, inflatie etc etc.
  [misschien eens leuk voor econoom Heertje om eens door te rekenen]
  En wat krijgen we daar voor terug??!! Een hoop gezeur en gezeik en
  vooral veel ”leugens en onnodige berperkingen”

  In de 14e eeuw is er een ”boerenopstand” geweest en dit ging om
  ”tienden” [10% belasting], misschien waren die middeleeuwen wel
  niet zo ”donker” zoals wederom, ”wetenschappelijk” bewezen schijnt.
  Daarna is er nog een spanjaard geweest [hertog van Alva] die zoiets
  probeerde, naar ik vernomen heb is dat hem ook niet al te best bekomen.

  En nu wel!!, met Bos, Balkenende, Berlusconi, Bush, Barosso, Brown en
  noem al die B en C personages maar op. Ik snap er niets van en eigenlijk
  ook nooit gedaan, gelukkig lijd ik daar niet onder, ik drink gewoon een
  biertje, met een heerlijk jointje.

  pluk den dag, maar pluk hem dan ook!!!

Comments are closed.