De stad Los Angeles heeft volgens hun eigen site 35.000 ambtenaren in dienst. Los Angeles heeft ruim 4 miljoen inwoners. Dat is ongeveer 1 ambtenaar op 114 burgers.
Â
Nederland heeft ca. 1 miljoen ambtenaren (exclusief de tienduizenden verstopte ambtenaren in de zogenaamde zelfstandige bestuursorganen) en een inwoneraantal van ruim 16 miljoen. Dat is 1 ambtenaar op 16 burgers. Dat is meer dan 7 keer zo veel.Â
Volgens de normen van Los Angeles hebben wij in Nederland dus een ambtenarenapparaat dat geschikt is voor een land van 114 miljoen inwoners.Â
Andersom: volgens de normen van Los Angeles hebben wij dus een overschot van 860.000 (zegge achthonderzestigduizend) ambtenaren.
 Dat is heel veel.
 Ingezonden door Sen Huwa
Los Angeles ‘Metro’ (inclusief Orange en San Bernardino county) heeft ongeveer evenveel inwoners als Nederland. Hoeveel ambtenaren heeft dat geheel?
Nederland riekt dan ook naar communsme, alleen de verpakking is anders. De huidige overheid weet dat je de illusie van vrijheid moet creeren om het plebs tevreden te houden, die wijze les was men in de voormalige Sovjetunie vergeten.
Dan nog wat berekeningen. 1 op 16 is ambtenaar maar hoeveel van die 16 werken er en brengen dus daadwerkelijk de lasten op voor de ambtenaar? Van de 16 werkt er 25% dus in feite zit je met 4 werkenden 1 ambtenaar te onderhouden!
Dit is appels met peren vergelijken.
Wat verstaat met in LA onder ‘ambtenaar’ en wat verstaat men in Nederland onder ‘ambtenaar’? Daarnaast, wordt er dezelfde service geboden?
Als student zijnde ben ik flink tegenstander van de schaalvergroting op de Universiteiten.. Zo weinig contacturen, alleen maar formulieren en zelfstudie, geen menselijk aspect meer in te bekennen.
Of bent u voorstander van kleuterklassen van 1 docent op 114 kinderen?
Ik raad u aan steden met steden te vergelijken, bijvoorbeeld LA met Amsterdam, vervolgens te kijken wat men in beide onder ambtenaren verstaat en te kijken wat hun takenpaket inhoudt. Want het is zeker mogelijk om te leren van de efficiëntie in Amerika.
Scrutinizer [4] reageerde op deze reactie.
@Juriaan [3]: “Ik raad u aan steden met steden te vergelijken, bijvoorbeeld LA met Amsterdam, vervolgens te kijken wat men in beide onder ambtenaren verstaat en te kijken wat hun takenpaket inhoudt. Want het is zeker mogelijk om te leren van de efficiëntie in Amerika.”
Je was me voor.
Je kan een stad niet met een lang vergelijken.
Zo heeft een stad geen eigen leger, buitenlands beleid etc.
Vergelijk de VS met NL of vergelijk LA met Amsterdam.
Dan zal de vergelijking nog steeds in het voordeel van de VS uitvallen, maar dan is het artikel tenminste geloofwaardiger.
Overigens los daarvan: ook in de VS kan er nog heel wat verbeterd worden qua efficiency.
Ik hield er rekening mee dat er uitgebreide lijst zou komen van verschillen tussen de stad LA en het land Nederland en waarom deze vergelijking dus niet op zou gaan.
Iedere vergelijking gaat ergens mank. Het is louter iets om over na te denken. Om een gevoel te krijgen voor verhoudingen.
Juriaan [6] reageerde op deze reactie.
@Sen Huwa [5]:
Open staan voor kritiek van anderen en kritisch zijn naar je zelf, mensen aan het denken zetten, alleen maar goed inderdaad!
Maar toch nog een vraag over het cijfer uit LA: hoeveel politie / onderwijspersoneel is daar in verhouding naar burgers toe? Of worden deze niet tot het getal 35.000 gerekend? Vind het namelijk nog steeds een enorm laag getal.
Ik heb de werkgelegenheids-statistieken bekeken en in welke branche mensen werkzaam zijn. 35.000 mensen zijn werkzaam in public service en public administration. Andere branches waren bijvoorbeeld manufacturing or agriculture.
Het is inderdaad een laag getal en dat was aanleiding om het te publiceren. We kunnen ons afvragen hoe men dat in LA voor elkaar krijgt. Wat meespeelt, is denk ik de lagere belastingdruk. Er is eenvoudig niet meer geld om meer ambtenaren te betalen.
Ik ben een voorstander van een zo klein mogelijke overheid en dit is informatie die mij sterkt in mijn idee dat onze overheid ook kleiner kan.
We hebben in Nederland 4 keer zoveel mensen maar 30 keer zoveel ambtenaren. Leg aan een LA-er eens uit dat wij dat kleine stukje Nederland ook nog eens hebben opgedeeld in provincies die allemaal een bestuur, een staf, een leaseauto en wachtgeld behoeven.
Inderdaad Sen,
En die provincies zijn opgedeeld in gemeentes. Zuid-Holland bijvoorbeeld, heeft op 3,4 miljoen inwoners (dus nét iets minder dan LA) 77 (!) gemeentes, dat betekent dus 77 burgemeesters, zo’n 400 wethouders, zo’n 1500 gemeenteraadsleden…
Kan het mes dáár niet eens in?
Je moet ook wel de federale ambtenaren meerekenen. Ik ben nogal sceptisch over de vermeende kleinere overheid in de VS.
Als Arnold zijn bailout geld niet krijgt, kunnen het wel eens minder ambtenaren worden, maar dat is niet de richting waar het naar toe lijkt te gaan.
Comments are closed.