stemniet_2006Een oproepingskaart mag niet gekocht of verkocht worden om mee te gaan stemmen.

zie verder .

Afgezien van uw oproepingskaart in de prullenbak te gooien, mag u die natuurlijk ook naar de Tweede Kamer sturen. Een extra signaal voor de niet stemmers onder ons.

 

Naar de letter van de wet – omdat in onderhavig geval niet is voorzien – is het aanbieden van oproepingskaarten en het verkopen van deze kaarten niet verboden en ook niet strafbaar gesteld. Het is afhankelijk van hetgeen de koper vervolgens met de oproepingskaarten doet. De geest van de wet is duidelijk. Indien de koper de oproepingskaarten gebruikt om er mee te gaan stemmen, maken zowel de koper als de verkoper zich schuldig aan een strafbaar feit. De Kieswet bepaalt in artikel Z 3 dat degene die stembiljetten, kiezerspassen, volmachtbewijzen of briefstembewijzen voorhanden heeft met het oogmerk deze wederrechtelijk te gebruiken of door  anderen te doen gebruiken, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie. In artikel Z 4 van de Kieswet is bepaald dat degene die bij een verkiezing door gift of belofte een kiezer omkoopt om een volmacht te geven tot het uitbrengen van zijn stem, wordt gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of een geldboete van de vierde categorie. Met dezelfde straf wordt gestraft de kiezer die zich door gift of belofte tot het bij volmacht stemmen laat omkopen.

Alhoewel ik ver- en aankooppraktijken van oproepingskaarten onaanvaardbaar vind, zie ik op dit moment (nog) geen aanleiding voorzieningen te treffen om deze handelingen  strafbaar te stellen. Indien de aangekochte of verkochte kaarten worden gebruikt om daadwerkelijk mee te gaan stemmen, gelden de strafbepalingen zoals hierboven beschreven.

 Dus voor de goede orde: stuur je oproepkaart naar de Tweede Kamer

Het is een dubbel signaal dat je het er niet mee eens bent om ‘the sanction of the victim te geven

 

12 REACTIES

 1. Is ook een idee inderdaad. Ik heb de kaart echter meteen weggegooid bij ontvangst.

  Elke uitgebrachte stem is een ondersteuning van dit corrupte systeem.

 2. @Ricardo [1]: Dit is ook het idee dat ik heb. Daar gaat mijn voorkeur dus ook naar uit.

  @Overnight [2]: Denk je werkelijk dat men hier zich iets van zal aantrekken in de politiek? Dan wordt het in het beste geval gebracht als X% van de stemmers, ipv X% van Nederland.
  Even voor de duidelijkheid, de opkomst in 2004 was 39,1%, en in 1999 slechts 29,9%. Niet echt een meerderheid zou ik zeggen.

  @René [4]: Dat is hoe jij het ziet. In Den Haag zal het meer gezien worden als iemand die niet weet wat ie wil, danwel het eens is met de huidige politieke situatie.

  René [10] reageerde op deze reactie.

 3. Gewoon met de oproepkaart heengaan.
  Als er elektronisch gestemd wordt, aangeven dat dit fraudegevoelig is en dat je daar niet aan mee wil doen.
  Is er een papieren stembiljet, deze in ontvangst nemen en als aandenken mee naar huis nemen.
  Hebben ze een probleem.
  Als dit massaal gebeurt, dan hebben ze een massaal probleem.

 4. Ik moet net zoals iedereen af en toe poepen, de derrie moet er uit en daarna ga ik immer mijn bips schoonmaken, dat doen we hier (Bangkok) met water en zo men wil met papier napoetsen, dus daar had ik mijn oproepkaart voor willen gebruiken.
  Maar in het buitenkland krijg je een stemcode, je moet iets invullen en dan zenden ze dat toe, dus iets ingevuld , niets meer gehoord.
  Dus de buitenland NLers hebben geen stemrecht meer, who cares voor de EU, ik had toch niet gestemd.
  Maar landelijk kan dat een partij waar ik zeker wel op stem zetels kosten als wij buiten Nederlanders niet meer mogen stemmen.
  Ik zeg het maar even, de Haag denkt , denk ik, ze stemmen allemaal op de PVV dus die lui krijgen een error, ‘kunnen wij niets aan doen’.
  Nu dan het leuke, ik zou geen PVV hebben gestemd.
  Ik ga nu plassen, dat komt van het vele water drinken omdat het zo f*cking warm is vandaag.

 5. Hierboven blijkt weer eens dat niemand tv kijkt of naar de radio luistert, dit vanwege het feit dat Postbus 51 leutert over je ID-bewijs dat je op 4 juni a.s. dient mee te nemen.Let op! Dit geldt alleen als je binnen je woonplaats in een ander stembureau gaat stemmen. Als je gewoon gaat stemmen in het bureau dat op je oproepkaart staat hoef je je niet te legitimeren. Zie ook: http://www.uheefthetvoorhetzeggen.nl/legitimatie/
  Ik neem die papierwinkel niet mee, sterker: ik heb sedert 1-1-2005 niks bij me, simpel, omdat we in dit land een aan strenge regels gebonden en door de 1e Kamer en Beatrix ondertekende TOONPLICHT hebben en geen draagplicht. Komt nog bij dat het personeel dat straks de stembureaux bevolkt, GEEN opsporingsambtenaar is en derhalve ook GEEN bevoegdheid heeft naar ID-bewijzen te vragen.
  Het bovenstaande schijnt volgens ambtenaren te maken te hebben met het zgn “tijdelijke expirimentenbesluit…”, een hamerstuk dat eerder stiekem door de 2e en 1e Kamer is gejast en enkel in het Staatsblad heeft gestaan..!!!(maar lang niet alle kiezers lezen dat vod)
  En waarom ik niet meewerk met bepaalde Haagse gedachtekronkels in het kader van de criminaliteits- en terrorismebestrijding staat op:
  http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=6333
  Tip: van bellen met 0800-8051 werd ik in ieder geval niet wijzer!

  .M [11] reageerde op deze reactie.

 6. @Forecoast [5]: ‘ Dat is hoe jij het ziet’ Vanzelfsprekend is blanco stemmen pas confronterend voor de politiek als een hoog percentage blanco stemt.

 7. @Maik [9]: Interessant. Enig idee hoe het in Belgie precies zit met toonplicht vs. draagplicht etc.?
  Overigens is er in B een stemplicht (eigenijk een opkomstplicht want je kan uiteraard blanco of ongeldig stemmen, maar goed, in elk geval wordt je dus gedwongen je tijd te verkwanselen), behalve als je in het buitenland bent. Het ideale moment dus om die lang geplande city trip naar Madrid of Rome eindelijk eens te boeken 😉

 8. Vanuitgaande dat 70% van de stemmers klootjes volk is. Wat kunnen wij dan doen? Blanko stemmen valt niet eens op. niet stemmen nog erger wordt je stem “meegeteld”met de meerderheid (klootjesvolk weet je nog).

  Ik zou zeggen stem gewoon maar op de minst euro vriendelijke groep.

  En als we volgende verkiezingen kunnen stemmen op partij vrijspreker zou het geweldig zijn.

Comments are closed.