martinelliOp 10 mei j.l. heeft Panama een nieuwe president gekozen voor een grondwettelijk beperkte éénmalige termijn van vijf jaar. De naam: Ricardo Martinelli.Dit artikel in “the Tico Times” geeft wel zo’n beetje aan voor welke uitdagingen de nieuwe regering komt te staan.

Citaat: “Om eerlijk te zijn, verwacht ik dat de zakelijke sector heel blij zal zijn met Martinelli” zei Heather Berkman, een latijns-amerikaanse analist voor de consulting-firma Eurasia Group. “Hij is van plan om de bedrijfsbelastingen te verlagen en een flat tax in te voeren; hij zei afgelopen week dat hij zich tegen elke wetgeving zal keren die méér belasting-transparantie en informatie-uiwisseling zal vergen, hetgeen door het Amerikaanse Congres is geëist als een voorwaarde om het Panama Free Trade Agreement in beweging te krijgen.”

Alhoewel Martinelli dit Free Trade Agreement zijn “nummer één prioriteit” heeft genoemd, heeft zijn team ontkend dat Panama een tax-haven is en de mogelijkheid dat belasting-informatie doorgespeeld wordt afgewezen.

“Het Free Trade Agreement en het delen van belasting-informatie moeten afzonderlijk behandeld worden” aldus Martinelli’s economische top-adviseur Frank de Lima tegen Bloomberg. “We zijn ons er van bewust dat de tijden veranderen, maar we zullen niet buigen voor druk van de VS zo dat ze op vis-expeditie kunnen gaan op zoek naar hun burgers.”

“Locale banken hebben ondanks hun hoge mate van gezondheid, locaal krediet beperkt vanwege een gebrek aan liquiditeit van de buitenlandse banken” zei Fernando Duque, president van de onroerend-goed ontwikkelingsfirma Benaventura in een e-mail. “Het verkrijgen van nieuw krediet voor OG projecten in Panama City is bijna helemaal verlamd.”

Duque zei dat hij verwacht dat de regering-Martinelli door gaat met investeren in Panama’s groeiende toeristische sector.

“Panama heeft gewed op toerisme als één van de snelst groeiende sectoren, en op dit moment zijn er projecten met in totaal  1.500 kamers, voornamelijk in Panama City,” zei hij. “Echter, om toerisme in andere gebieden te ontwikkelen, is infrastructuur van de staat noodzakelijk.”

Martinelli heeft tijdens zijn campagne beloofd om buitenlandse investeringen aan te trekken en betere infrastructuur en een metro-systeem in de door constante files geplaagde hoofdstad aan te leggen. Hij erft van de oude regering ook plannen  voor een al gedeeltelijk gefinancierde expansie van het Panama-kanaal.

Duque zei dat hij verwacht dat het uitbreidings-project van het Panama-kanaal dit jaar begint en het economische effect van de vertraging in de bouw zal “neutraliseren”.

Zie ook artikel in Time.

Overigens worden ook van de kant van de VS de messen door diverse lieden geslepen wat betreft het FTA, waar Obama een verklaard voorstander van was. Met name senator Carl Levin en senator John Kerry zijn degenen die op dit moment het vuurtje aan het opstoken zijn; men wil immers geen mogelijkheid onbenut laten om Amerikaanse “escape-artists” die bijvoorbeeld hun zuur verdiende pensioen legaal veilig willen stellen dan wel hebben gesteld alsnog mee te laten betalen aan de financiële waanzin van de Amerikaanse overheid.

De tijd zal leren of Martinelli, multi-miljonair en o.a. eigenaar van de supermarktketen Super 99 uit het juiste hout is gesneden en de Amerikanen weerstand biedt.

4 REACTIES

  1. Voorlopig alvast bij Super 99 shoppen.
    Als de man financieel onafhankelijk is en blijft, is de verleiding om voor een paar stuivers zijn principes te verkwanselen veel lager, lijkt me.

  2. Berlusconi is ook miljonair. Politici gaan bovenal voor macht, niet voor geld.
    Ik heb goede hoop voor deze man, maar hij heeft ook een aantal linkse trekjes die onvermeld blijven, zoals uitbreiding van het publieke onderwijs.

    Eerst zien, dan geloven

  3. The new government has set itself a target of attracting US$5 billion in foreign investment. They have started by forgiving fines on late tax payments made before Dec 31 2009 and a new tax reform is expected.

Comments are closed.