person_hamer_marietteDe PvdA, Mariëtte Hamer, gaat voorstellen om de werkweek tot vier dagen terug te brengen.
 Zie zegt dat dit “ongelooflijk helpt” in de strijd tegen banenverlies.

Wel, als minder werken, minder produceren, zo goed voor ons is, waarom dan niet meteen de TWEE-daagse werkweek invoeren? Dat zal dan mogelijk ALLE problemen oplossen.
 
PvdA pleit voor vierdaagse werkweek

De PvdA wil een vierdaagse werkweek invoeren om de snel oplopende werkloosheid te bestrijden

Fractievoorzitter Mariëtte Hamer zal dat volgende week voorstellen tijdens het verantwoordingsdebat met het kabinet. Een vierdaagse werkweek kan “ongelofelijk helpen” in de strijd tegen banenverlies.

Werkaanbod
Hamer doet haar uitspraken in het interviewprogramma 30 Hoog, dat de NCRV zondag uitzendt. Een vierdaagse werkweek zorgt voor een eerlijker verdeling van het werkaanbod en vereenvoudigt voor ouders bovendien de combinatie van werk en zorg, aldus de PvdA-fractievoorzitter.

Obstakels in wet
Ze verwacht dat minister Ronald Plasterk van Onderwijs en Emancipatie (PvdA) haar voorstel snel zal oppakken. Om een kortere werkweek mogelijk te maken, moet het kabinet obstakels uit de Arbeidstijdenwet wegnemen. Belemmeringen “moeten uit de weg worden geruimd”, aldus Hamer. De FNV heeft eerder al gepleit voor een vierdaagse werkweek.

Het kabinet probeert de oplopende werkloosheid momenteel te temperen met arbeidstijdverkorting en deeltijd-WW.

ANP
————————————————————–
Bij alle onzin kan Mariëtte toch ook wel eens briljant zijn.
Zo zegt ze: ” …. om een kortere werkweek mogelijk te maken, moet het kabinet obstakels uit de arbeidstijdenwet wegnemen. belemmeringen “moeten uit de weg worden geruimd’‘, aldus Hamer.

Mariëtte, je bent op de goede weg. Als je ALLE overheidsbelemmeringen opheft, is de crisis snel afgelopen.

4 REACTIES

 1. Ja ja, de wijsheid begint toe te slaan bij de Partij voor de Allochtonen. Wouter Bos pleitte voor kleine banken. Daar ben ik ook wel voor. Dan krijgt iedere Nederlander — naast het 5-daagse weekend — een bankvergunning en de mogelijkheid om geld te drukken op de thuis-pc. Zo is de ‘armoede’ vast snel verleden tijd.

 2. Leuke ballonnetjes worden er weer opgelaten. Dit ideetje zal bij logge bedrijven en (overheids) instellingen best wel werken, maar in het “normale” leven komt het meestal neer op harder werken en je werkzaamheden dan maar in 4 dagen proppen ipv in vijf. Of gewoon minder belangrijke taken niet meer doen.

  Daarbij ga ik ervan uit, dat je met 4 dagen werken 80% van je inkomen hebt in vergelijking met 5 dagen werken. Dus mensen hebben minder te besteden of kunnen dan gewoon niet meer rondkomen, omdat ze helemaal tot hun plafond in de leningen en hypotheken zitten.
  Of gaan we ze voor die dag-in-de-week minder werken een uitkering geven? Dan is het plan helemaal onnozel.

 3. Dit is weer typisch de Partij van de Armoede door de bocht. Of men wordt 100% betaald voor 4 dagen (de werkgever betaalt dit dan) of voor 80% (de werknemer betaalt dit). Korter werken helpt niet tegen werkloosheid, omdat men productie nodig hebt om te consumeren. Bedrijven die voor 100% moeten betalen zullen gaan investeren in automatisering, uitbesteden of werknemers moeten ontslaan om zo de kosten daarvan in de hand te houden. Als de werknemers hiervoor moeten betalen, dan hebben ze minder besteedbaar inkomen en zullen in de problemen komen als ze de vaste lasten moeten blijven betalen, die wel met de inflatie omhoog gaan. Als de overheid hiervoor gaat betalen, dan zal de schuld omhoog gaan (met extra rente), of de belastingen, die dan worden verhaald op de productieve sector.

  Beter zou het zijn: een complete sanering van de overheid en een overheveling van de arbeid naar de private sector. Hiermee besparen we onszelf gigantisch veel belasting, lagere belastingen zijn productieverhogend namelijk. Bovendien worden goederen efficiënter geproduceerd en zodoende wordt er meer besteedbaar inkomen gecreëerd, waardoor mensen meer in hun salaris overhouden. Hierdoor komt er ruimte vrij voor de economie om te groeien en daarmee de werkgelegenheid. Elke vrijemarkt-economie werkt volgens dit principe.

  Maar allereerst moeten de schulden, inclusief die van de overheid, worden gesaneerd en dat vergt een paar jaar van aanpassing. PvdA-lapmiddelen zijn wat dat betreft lariekoek, want die verhogen de kosten alleen maar en daar zit geen enkele samenleving op te wachten.

 4. Maar dan ook de inkomstenbelasting met 20% omlaag, dan wordt het wel interessant.

Comments are closed.