balen` Televisiekijkers blijken massaal weg te zappen zodra een programma over de Europese verkiezingen gaat. Dat heeft de Stichting Kijkonderzoek gemeld in het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen.

Bij een onderwerp over de Europese verkiezingen in het NOS-journaal haken
200.000 tot 300.000 kijkers binnen een minuut af. Alleen al het tonen van de Europese vlag leidt tot een abrupte afname van het aantal kijkers.

Bij rubrieken als Netwerk en Nova is de trend ook te zien. En de uitzending van
Pauw en Witteman met EU-lijsttrekkers was de slechtst gewaardeerde in drie
seizoenen. Tot zo ver teletekst.

Maar wederom een bewijs dat de meeste politici, de intelligentie van de kijkers zwaar onderschatten.

10 REACTIES

 1. “Maar wederom een bewijs dat de meeste politici, de intelligentie van de kijkers zwaar onderschatten.”

  Mischien, toch vind ik het raar, of men nu voor of tegen de EU is, het onderwerp is reuze belangrijk en relevant, ik had juist verwacht dat vooral dezer dagen het EU topic alleen maar populairder zou zijn, mensen zoeken altijd antwoorden en programma’s als Pauw in Witteman zijn meestal neutraal……

 2. Neutraal? Nou, daar ben ik het niet mee eens, maar dat is een andere discussie.

  Het hele EU verhaal is een ‘ver van mijn bed’ showtje. De meeste snappen het sowieso niet, en weten al helemaal niet hoe die EU nou precies werkt. Gelukkig lijken velen wel te beseffen dat we al genoeg bureaucratie en corruptie hebben voor een hele planeet in dit landje, en dat we dit er niet bij kunnen hebben.

  Spy-Nose [3] reageerde op deze reactie.

 3. Wegzappen van Paul en Witteman is nog geen verzetsdaad. Politici hoeven zich dus weinig zorgen te maken

 4. Ik wilde dit artikel ook al bijna wegklikken. 😉

  Maar serieus: het is onbegrijpelijk dat de politiek dergelijke signalen niet serieus neemt. Hun “agenda’s” zijn erop gericht om ons via een overkill in de media helemaal murw te propaganderen, denk ik.

  TerriërBram [6] reageerde op deze reactie.

 5. Ik was laatst in Brussel en het viel mij op hoe ontzettend veel bedelaars daar op straat liepen/zaten. Ik schopte zelf per ongeluk van 1 ervan zijn bekertje centen om.
  Terwijl het daar toch stikt van de mensen die het beste met hun medemens voor hebben en niet op winst uit zijn en alleen de zwakkeren tegen de sterkeren willen beschermen.

  .M [8] reageerde op deze reactie.

 6. @pcrs [7]: ’t Is dat ik er in mijn eentje te weinig geld voor heb, maar ik heb vaak gedacht dat we via bedelaars een monetaire revolutie zouden kunnen proberen te stimuleren.

  Stel, je koopt een zak met 1kg oude zilveren munten (bv. 100 stukken van 50BEF met elk ca. EUR 3,5 aan zilverwaarde) en je geeft niet 1 doch een hele hoop bedelaars die munten, wat gebeurt er dan: die mensen hebben weinig anders dus zullen ze die heus wel proberen te gebruiken. Onderling of t.o.v. locale handelaars. Aanvankelijk zullen die wel erg terughoudend zijn en als het maar om 1 bedelaar ging, zouden ze het fenomeen straal negeren, maar als ie om de haverklap alsmaar mensen in zijn winkeltje krijgt die aanbieden om een pilsje met een zilverstuk te kopen en die bij weigering niets kopen, gaat ie misschien vroeg of laat toch overstag. En als een eerste het doet, en die daardoor een hoop weet te verkopen, dan volgen misschien ook andere handelaars en zo komt beetje bij beetje een nieuw circuit opgang.

  Voor dit experiment zijn bedelaars m.i. bij uitstek geschikt, immers:
  – ze hebben dermate weinig dat ze niet dat zilverstuk gaan oppotten en hun euro’s blijven uitgeven: zilverstuk krijgen betekent zilverstuk (proberen) uitgeven
  – gezien je het hen schonk, heb je zelf geen wet (legal tender) overtreden door er mee te betalen
  – zij overtreden die mogelijk wel maar ze hebben niet veel te verliezen: een strafblad hebben ze vaak sowieso al en een nachtje in de cel brommen, betekent slechts een verbetering: zowaar een warme slaapplaats en een gratis douche en ontbijt

  Dus zij zijn bij uitstek geschikt voor dit experiment/deze revolutie op gang te brengen en eenmaal er voldoende kritische massa is en er echt te weinig cellen zijn voor alle overtreders, kunnen we allemaal rustig met zilver betalen.

  Maar om te slagen moet dit -binnen een bepaald gebied- op voldoende grote schaal worden aangepakt. Bv. de binnenstad van 1 bepaalde stad. Als we een 50-tal bedelaars elk 5 munten geven (totaal pakweg 1800 euro) zou dit wel eens een flinke impact kunnen hebben.

  In mijn eentje begin ik hier niet aan maar als de VS dit wil opzetten in pakweg Amsterdam (of desnoods in Gouda), dan ben ik bereid hieraan bij te dragen.

  mark [10] reageerde op deze reactie.

 7. @.M [8]: en dan gaat de handelaar met die zilvermunt naar een handelaar in zilvermunten en de cyclus is al doorbroken voor hij is gestart.

Comments are closed.