pvandalen-cuOver enkele dagen mag u gaan stemmen over iets Europees. Voor hen die gaan stemmen, is het natuurlijk erg belangrijk om zich goed te verdiepen in de mogelijkheden. Om u een handje te helpen (en om eens flink te lachen) een interview van NU.nl met Peter van Dalen, lijsttrekker ChristenUnie/SGP voor de Europese verkiezingen.

 

AMSTERDAM – ‘God moet terugkeren in Europa’  Volgens ChristenUnie-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Peter van Dalen is de economische crisis grotendeels het gevolg van de secularisatie.

“God is verdwenen uit Europa”, schrijft het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. De schone taak aan lijsttrekker Peter van Dalen om Hem weer terug te krijgen.

Waar valt uit op te maken dat God is verdwenen?
“Europa kampt met allerlei crises. De energiecrisis, klimaatcrisis, economische crisis. Als je Gods geboden serieus neemt, dan eer je God in de schepping. Dan zorg je dus ook dat die schepping bewaard blijft.”
“In de EU en in Nederland zie je dat het respect voor normen en waarden afneemt, alsmede het respect voor anderen.”
“We hebben al vaker gepleit voor een rijverbod voor vrachtwagens op zondag. Mensen moeten die dag gebruiken om geestelijk bij te tanken. Helaas is de steun daarvoor eigenlijk heel beperkt. Vroeger was daar veel meer ruimte voor.”
“Mensen zien Gods geboden als pesterijen of last. Integendeel, die zijn juist goed voor je.”

Zijn die crises dan allemaal terug te voeren tot God?
“Het had zeker geholpen als we meer rekening zouden houden met Gods geboden, onze naasten en de schepping. Kijk naar de hele graaicultuur die is ontstaan rondom die bankencrisis. Al dat graaien en zakkenvullen.”
“Juist de waarschuwing voor het geld is een van de rode draden in de bijbel. Ik ben ervan overtuigd dat als dat meer bij de mensen had geleefd we niet zo’n last hadden gehad van die graaicultuur.”

Europa seculariseert. Is dat te stoppen?
“De crisis biedt nieuwe kansen. Er is een roep om moreel besef. Het leven gaat niet alleen om geld, maar ook over hoe we met elkaar omgaan.”
“Je ziet dat ook in Amerika. Daar zijn ze ook erg geschrokken. Daar zijn ze ook gaan nadenken over morele waarden. Dus ik hoop dat vanuit dit besef mensen zullen denken: die bijbel is helemaal niet zo ouderwets.”

Dus u probeert de crisis aan te grijpen om mensen weer naar het geloof te brengen.
“Dat zou een prachtige bijkomstigheid zijn.”

Voor de ChristenUnie is toetreding van Turkije onbespreekbaar. Waarom?
“Wij hebben vanaf het begin gezegd, ook in de Tweede Kamer, Turkije ligt niet in Europa. Daarmee voldoen ze niet aan de criteria, punt. Het is fout geweest om die onderhandelingen te starten.”

Zijn er naast geografische nog meer redenen?
“Ik krijg weleens de vraag of we tegen de islam zijn. Dat is voor ons geen punt. In Albanië en Bosnië wonen ook islamieten. Misschien dat die over een aantal jaar wel lid worden.”

Maar dat zijn relatief kleine landen. Bent u niet gewoon bang dat het aandeel moslims binnen de EU te groot wordt met Turkije erbij?
“Nee, het criterium is of een land geografisch binnen Europa valt. Dat doet Turkije niet.”

Maar het proces van toetreding is al gaande.
“Zelfs als ze aan de criteria voldoen zie ik het niet gebeuren dat Turkije daadwerkelijk toetreedt. Sarkozy is tegen, Merkel is kritisch. Diverse andere landen willen het niet.”
“In de polls die gehouden zijn in de EU, maar ook in Turkije, zie je dat er geen meerderheid is voor toetreding. Sommige landen zullen een referendum willen houden over de toetreding. In een land als Frankrijk haalt zo’n referendum het nooit.”

Turkije zal het stoppen van de onderhandelingen opvatten als beloftebreuk.
“Het zal slikken zijn. Aan de andere kant zie je dat de publieke opinie in Turkije aan het kantelen is. Ik vraag me zelfs af of er nog een meerderheid voor is.”

In alle verkiezingsprogramma’s speelt klimaat een grote rol. Wordt dat de komende vijf jaar ook voor de ChristenUnie het belangrijkste punt van actie?
“Absoluut. Europa moet op dat terrein leiderschap tonen. De situatie is dermate urgent dat er snel een deltaplan energie moet komen. De doelstelling hiervan moet zijn om in 2050 80 procent van de energie duurzaam te produceren.”

Waarom geen 100 procent?
“Het zou al een grote overwinning zijn om in 2020 30 procent te halen. Dat is al zo’n ingrijpende verandering.”
“Kijk naar het energieverbruik van de stad New York. Die is tussen 1995 en 2005 met een factor 4 toegenomen. Voornaamste reden: de lcd-tv. Die vreet stroom.”

Moet je dan lcd-tv’s gaan verbieden?
“Dat is wel heel ingrijpend. Je moet met een techniek gaan komen die veel minder energie kost, zodat het verbruik afneemt. Daar moet Europa het voortouw voor nemen.”
“Ik heb veel met wetenschappers gesproken en gemerkt dat er veel goede, creatieve ideeën zijn. Die moet Brussel gaan samenbrengen. Misschien komen ze wel met een energieneutrale tv.”

Noem eens een belangrijk speerpunt van dat deltaplan energie.
“Brussel moet zwaar gaan inzetten op de elektrische auto. Daar hebben wij veel verwachtingen van. Ons streven is dat in 2014 een op de zes auto’s elektrisch wordt aangedreven.”
“Er moet een groot Europees netwerk komen van stations waar je stroom kunnen bijtanken of je accu kunt verwisselen.”

Tot zover de highlights van het interview. Zit u nog op uw stoel? Ik moet bekennen, ik rolde er bijna vanaf van het lachen. Wát een fantasie heeft die man en wat een vertrouwen in iets dat niet bestaat. Hij zegt mijns inziens maar één correct ding: Turkije ligt niet in Europa, dus uit de EU met dat land. Bij het volledige interview (http://www.nu.nl/verkiezingen-eu—achtergrond/1967733/lijsttrekker-christenuniesgp-peter-van-dalen.html) kunt u nog een filmpje van de man zien. De manier waarop hij de interviewer zo weinig aankijkt, geeft al aan dat hij zelf niet gelooft in wat hij zegt.

Zomaar een paar zaken waar ik dubbel van lag:
Hadden we ons aan god’s geboden gehouden, zouden we niet in een crisis zitten. Dus een verzonnen figuurtje helpt ons met de realiteit?
God’s geboden zijn goed voor ons. Geboden zijn dwang, die geboden komen uit het oude testament en als ze dát deel van het boek nu eens “op de letter” zouden verfilmen, had u een DVD in huis met alles wat u aan horror en porno zou wensen.
Hij spreekt over de bijbel én over morele waarden. Laten de meningen over die combinatie nu net even verschillen.
In 10 jaar is het energieverbruik in New York toegenomen met een factor 4. Hoezo? Was de toename normaal 1% per 10 jaar en is die nu 4% in die tien jaar geweest? Nou nou, schokkend hoor. Of denkt hij dat new York 4 keer zoveel energie gebruikt dan tien jaar geleden? En dat was te danken aan de lcd-tv? Weinig realiteitszin, die man. Maar ja, hij is gelovig, dus vandaar.
Binnen 5 jaar moeten 1 op de 6 auto’s elektrisch zijn uit milieuoogpunt. Heeft die man zich weleens afgevraagd waar al die accumaterialen vandaan moeten komen en hoe de wereld er dan uitziet? Totale nonsens en niet gehinderd door enige vorm van rationeel denken en realiteitszin.

Of was u een andere mening toegedaan en gaat u wél op dit heerschap stemmen?

 

11 REACTIES

 1. Hoewel mijn jezuieten-detector bijna crashtte toen ik het filmpje zag, is daar weinig bewijs voor te vinden ( heb niet echt goed gezocht). In dat geval hebben we hier te maken met een godsdienstwaanzinnige die niets te zoeken heeft in een bedrijfstak waar staat en religie officieel nog steeds zijn gescheiden.
  Opleiding afmaken en iets zinnigs gaan doen, van Dalen.

  11: Thou shalt keep thy religion to thyself.

 2. Ik hoorde net op rtl7 dat die zelfde unie nu ook de muziek in disco’s wil intomen. In verband met gehoor problemen als reden, en daar blijft het natuurlijk niet bij, nee, de disco belemmeren is niet genoeg, en ze willen dus ook de mp3 volume maximum belemmeren.

  Ik ben er gewoon ziek van, niet meer roken, geen muziek (althans niet te hard), geen wietje, geen eigen mening meer, en iedereen moet straks met een keurslijf als nieuwste mode op straat, waarop natuurlijk al je gegevens makkelijk te scannen is, want als je de verkeerde kleur draagt die dag, dan moeten we ALLEMAAL weten wie die onrust stoker is.

  Lang leve dat ‘vrije’ Nederland, een voorlopen van de NWO.

  Straks mogen mijn kids niet meer naar gitaar les, want immers die verdomde snaren kunnen je vingers wel eens beschadigen, stel je voor.

  Werken moet je, werken, werken, werken, geen vrije tijd, want je kunt je verwonden zodat je niet meer kunt werken. Ondertussen zorgen dat we leeg belast worden zodat er geen geld over is voor vrije tijd, immers… (zie vorige zin).

  Kinderen maken hoor, niet ervan genieten tijdens, want die kunnen we later leeg plukken voor ons gewin nu. Slaven zijn we voor ze, en slaven hebben geen rechten, toch?

  Wanneer, ja wanneer is het genoeg voor de massa? Wanneer worden we nu eens wakker en staan op tegen deze tirannie!

  Haal al je geld weg bij de bank, besteed alleen lokaal bij kleine zelfstandigen, zorg voor alternatieve energie bronnen, zodat ze je niet kunnen bedreigen met afsluiting. Stop met werken bij die internationals, stop feeding the beast.
  als we nu niets laten horen, dan hoe leg jij het uit tegen je kinderen waarom jij niets gedaan hebt om deze onderdrukking te stoppen.

  Ik ben deze terrorisme zat!!!

 3. Ik ben op de helft van het artikel opgehouden met lezen. Het druipt van moreel verhevenheid. Alsof Christenen het monopolie op moraliteit hebben. Huichelarij en hypocrisie is hetgeen wat de politieke Christendom overheerst met Bakellende, Herr Balin, Domper en de grootste dictator van allemaal; Klink, voorop. Ik walg van dit soort morele verhevenheid.

  Zo, dat is er uit.

  Wat deze Christelijke politici proberen is de crisissen in de schoenen te schuiven van de normale mens, terwijl het de politiek en financieel leiders zijn die 110% schuld hieraan hebben. Zoals altijd wordt het Christendom gebruikt om de massa een schuldgevoel aan te praten.

  “Turkije zal het stoppen van de onderhandelingen opvatten als beloftebreuk.
  “Het zal slikken zijn. Aan de andere kant zie je dat de publieke opinie in Turkije aan het kantelen is. Ik vraag me zelfs af of er nog een meerderheid voor is.””

  Sinds wanneer is dit een criteria voor Europese belangen?

  “Of was u een andere mening toegedaan en gaat u wél op dit heerschap stemmen?”

  Stemme? Was da?

 4. “‘God moet terugkeren in Europa’ Volgens ChristenUnie-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Peter van Dalen is de economische crisis grotendeels het gevolg van de secularisatie.”

  De economische crisis is het gevolg van de afgod genaamd staat in combinatie met Demokratie, der Gott, der keiner ist.

  Overigens is christen-democratie een oxymoron en klopt het niet als volger van een God die liefde is en gezegd heeft ‘mijn Koninkrijk is niet van deze wereld’ om wereldlijke macht na te streven en daarbij ook nog eens agressie te gebruiken.

  Als er geen gerechtigheid meer is, dan zijn staten niets dan roversbenden – Augustinus

 5. Ik zou deze man aan willen raden om Gary North’s 9000-pagina’s grote werk over de Bijbel en vrije markt kapitalisme te lezen. Hij was er in 1973 aan begonnen.

  http://www.garynorth.com/public/department57.cfm

  “The Bible is an anti-socialist document. Socialist propagandists for over four centuries have claimed that the Bible teaches socialism, but we have yet to see a single Bible commentary written by a socialist. If the Bible teaches socialism, where is the expository evidence?”

  “The next time you hear someone say that the Bible teaches anything but free market capitalism, ask him or her which Bible commentary demonstrates this. You will get a blank stare followed by a lot of verbal tap-dancing about “the ultimate ethic of the Bible” or “the upholding of the poor in the Bible.” You will be given a lot of blah, blah, blah. Blah, blah, blah is not a valid substitute for biblical exposition.”

  “Fact: There has never been an expository Bible commentary that shows that the Bible teaches anything other than free market capitalism.”

  Totdat piepels zoals deze meneer van Dalen daarwerkelijk weten waar ze over praten, zouden ze er beter aan doen om zich wat bescheidener op te stellen en zich niet voor te doen als de vertegenwoordiger op aarde van Hun Lieve Heer.

  Deze meneer zal wél wat tijd in moeten ruimen voor het 9000-pagina’s grote werk. Maar hij zou al geholpen kunnen zijn met deze makkelijk te lezen introductie tot economie volgens de Bijbel:

  http://www.garynorth.com/public/508.cfm

  Oscar [11] reageerde op deze reactie.

 6. @Andre [10]:

  ‘Mijn huis moet een huis van gebed zijn, maar jullie maken er een rovershol van’ (Matteüs 21:13)

  Ja, de tollenaars(belastingophalers en destijds synoniem met rover). Het CDA en de voorgangers van die club hebben er hard aan meegewerkt om van de staat een afgod te maken en van de tollenaar een hoge priester. Christendom en politiek bedrijven gaan echter niet samen.

  Trouwens, wat ook vaak mis wordt verstaan is de tekst dat het makkelijker is voor een kabel(abusievelijk vertaald in kameel) door de oog van de naald te gaan dan een rijke naar het koninkrijk van de Vader. Dat wil niet zeggen dat rijken gedoemd zijn, maar dat het niet gaat om een aards koninkrijk en dat je na het overlijden niet je aardse bezittingen mee kunt nemen.

Comments are closed.