Vanavond op BBC 2 om 22.00 uur het eerste deel van de serie  Who’s cctvwatching you ?  Een documentaire die onderzoekt waarom het Verenigd Koninkrijk een van de meest gecontroleerde landen ter wereld geworden is. Miljoenen CCTV camera’s,  kentekenregistratiecamera’s, een van de grootste DNA databases ter wereld en overheidsplannen om alle details van telefoongesprekken, e-mails en bezochte websites vast te leggen en bij te houden.

Richard Bilton onderzoekt de verborgen wereld van surveillance. Hij bezoekt het CCTV zenuwcentrum, ziet hoe al onze reizen bekeken worden en ontmoet undercover agenten, diegenen die gevolgd worden en de bestrijders van de privacy-inbreuk.  Meer info op de website.

3 REACTIES

 1. Bedankt voor de tip. Heb de docu gisteren bekeken.

  Enerzijds vind ik het prima, dat de politie nu ook eens meer georganiseerd haar werk doet (kan doen), de misdaad was al jaren goed georganiseerd.

  Anderzijds gaan mijn nekharen recht overeind staan:
  Ten eerste natuurlijk de inbreuk op je privacy. Al jouw reizen, e-mails en telefoongesprekken worden getraceerd en die data wordt 2 jaar vastgehouden. Het gemak waarmee mensen gevolgd kunnen worden zonder dat ze het weten of er echte aanleiding voor is.
  Mensen met al die middelen en ambtenaren DRIE WEKEN laten schaduwen, alleen maar om te zien of de kindertjes in de goede wijk naar school gaan? En dan als verantwoordelijke ambtenaar ook nog zeggen dat het onderzoek proportioneel in balans was?
  Kinderen gebruiken als undercover agenten om de handelswijze van winkeliers bloot te leggen, zoals het voorbeeld van een 16-jarig meisje dat met camera’s een groot mes moet kopen. Dat meisje had al 300 van dit undercover operaties gedaan: hoe was zij dan toen ze hiermee begon? Hoe zit het met de wet op de kinderarbeid?

Comments are closed.