Een simpel argument dat anarchisme werkt.

[HTML1]

5 REACTIES

 1. @Bon Vivant [1]:

  Dat dacht ik toch niet; in het geval van een minarchistische staat is er sprake van slechts één DRO die het machtsmonopolie heeft. Deze meneer stelt juist dat er altijd meerdere DRO’s zullen zijn simpelweg omdat als er ergens geld mee is te verdienen, er mensen zullen zijn die dat op zullen pakken.

  Kun je uitleggen waarom je tot die conclusie bent gekomen ?

 2. Het DRO systeem zoals uitgelegd door Stefan Molyneux was natuurlijk niet zijn belangrijkste punt in deze video, maar misschien is het een idee om een discussie te starten over de mogelijkheden van anarchistische contract handhaving. Dit soort aspecten zijn nogal onderbelicht in veel discussies over anarchisme/libertarisme naar mijn mening.

  Liberty 5-3000 [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Michel [3]: “anarchistische contract handhaving”

  Kijk naar Ebay!
  Ik denk dat als DRO’s onderling creditratings gaan bijhouden dat daar je oplossing is van alle ongewenste gedragingen.
  Geweld, diefstal, moord etcetera.
  Waarom zou je gaan moorden als dat je rating zo benadeeld dat niemand meer zaken met je wil doen zelfs de slager op de hoek niet.
  Een paria wordt je dan.

 4. Om maar even de advokaat van de duivel te spelen, hier een voorbeeld van een situatie zonder overheid, die naar afrikaanse standaarden schijnt te werken:

  http://www.strategypage.com/htmw/htlog/articles/20090611.aspx

  Somalia Thrives With Government Gone

  While the anarchy in Somalia conjures up images of everyone living a Mad Max kind of life, the economy, and some living standards, have actually improved since the government disappeared in 1991. Sure, there are more bandits and warlords, but there have always been bandits and warlords. What has been missing is a central government that, as is often the case in Africa, takes more than it gives. With the government gone, all manner of economic activity got going without the usual official interference. A cell phone network now covers most of the country. Sure, the cell phone providers have to pay off warlords, but the bad guys don’t want to lose their phone service, and don’t squeeze too hard.

  Ik denk niet ik iets dergelijks voor nederlandse verhoudingen zou willen (ik zit niet te wachten op warlords), maar het moet gezegd worden, in Afrika voegt een overheid vrijwel niets toe aan de kwaliteit van het leven.

Comments are closed.