Niet alleen  dat: de biljetten gaan  zelfs zonder enige moeite over de toonbank in een  land zoals  Turkije, waarimages de munteenheid niet de euro is.

Of de biljetten vals of echt zijn valt niet moeilijk te constateren: iemand met het verstandelijk vermogen van een kind van zes  jaar kan het al zien.

Hoe komt het dan, dat  men in Nederland zo huiverig is voor deze biljetten?

De vigerende angst heeft vermoedelijk meer te maken met de sfeer  van wantrouwen ten  opzichte van het  eigen product die door De Nederlandse Bank gecreëerd is   dan met enig objectief gegeven dat acceptatie van de biljetten zou  belemmeren.

Bedoeling van de Nederlandse overheid is, het publiek angstig te maken voor elke  vorm van  contanten en op deze wijze  de chartale geldstroom zo klein mogelijk te maken.

Vermoedelijk is het uiteindelijke doel, chartaal geld    vrijwel geheel uit te bannen, teneinde  een volledig inzicht te verkrijgen  in  het betalingsverkeer  tussen  de  deelnemende partijen.

Als belastingplichtigen  een inspecteur op bezoek  krijgen, wil deze vaak  de afschriften van de privérekening  zien.  Welk een teleurstelling, als van een dergelijke rekening haast  niets overgemaakt is en alle bedragen contant  zijn opgenomen!  

De controleur kan  dan niet  de  privéuitgaven  napluizen om te zien of  de besteding van de na belastingheffing vaak schamele bedragen  wel precies klopt! Jammer!

Hugo van Reijen

23 REACTIES

 1. Ach over een paar jaar, na flink wat inflatie, betaal je je boodschappen bij de supermarkt gewoon met briefjes van 20000. Want je gaat heus niet met 200 briefjes van 100 betalen.

 2. Vind het erger dat Nederland als 1 van de weinige landen waar de euro is ingevoerd zo debiel omgaat met de kleinere munten. Hier wordt het alweer afgerond in Duitsland krijg je gewoon je wisselgeld terug tot op de cent. ( ook in belgie trouwens)

  Buiten dat met de huidige belastingdruk heeft hier bijna niemand biljetten van zulke coupures opzak haha

 3. Ik roep al jaren dat dit het uiteindelijke doel is van de overheid(sterroristen). Makkelijker kunnen we het niet voor ze maken; kwestie van aangifte inkomsten en printje van uitgaven even naast elkaar leggen. Ga dan maar eens een discrepantie uitleggen, dan zal je van goede hiuze moeten komen.
  De schaapachtige en domme Nederlandse bevolking heeft echter niets in de gaten, “lekker makkelijk” alles pinnen. Idioten!

  Paul Martens [4] reageerde op deze reactie.

 4. @Eric [3]: Precies: pinnen bij de pomp op weg naar iets waar je weer gaat pinnen en op de terugweg in dat restaurant weer pinnen, enz.
  Want ons wordt aangepraat dat contant geld op zak zo’n risico is. En voor winkels zo gevaarlijk. Waarom betalen we dan zoveel belasting? Dat wordt ons ook voorgespiegeld onder het mom van bescherming? Waar zijn die politieagenten dan om de winkels te beschermen?

  Hoe vaak bent u al op straat beroofd van uw contanten?

  Allemaal 1 pot controle en machtsvertoon, verpakt met mooie praatjes, leugens en valse moraal van de machtshebbers.

 5. Overigens, probeer het maar eens uit. Ga eens, wanneer je iets duurs wilt kopen, gewoon de hele aankoopprocedure door en laat bij de kassa biljetten van 200 of 500 euro zien. Let wel: een wettig betaalmiddel!
  Dan krijg je de bekende riedel te horen en de vinger richting de sticker op de winkeldeur. Ik heb mijn boeltje al weleens achtergelaten op de toonbank en ben weggelopen. Vreemd, wat er dan opeens een acceptatieverandering komt richting het wettelijk betaalmiddel van 200 en 500 euro biljetten.

  Natuurlijk, iedere onderneming heeft het recht zijn eigen regeltjes op te stellen, maar als een ondernemer dergelijke beperkende regels op mag stellen, BINNEN DE WETTELIJKE REGELS VAN BETAALMIDDELEN, dan mag ik als ondernemer dus ook mijn eigen regels opstellen, binnen de huidige wetgeving?
  Nou, dan weet ik er nog wel een paar.

  Trouwens, riekt dit niet naar discriminatie? Zou ik eens moeten proberen: “Dus ik mag hier, als bezitter van biljetten met grote waarde, niet betalen en de mensen met briefjes van 50 wel? Ik geef u aan wegens discriminatie”.

  Hugo J. van Reijen [7] reageerde op deze reactie.
  Eric [9] reageerde op deze reactie.

 6. De link tussen de afweer tegen grote biljetten en angst voor chartaal geld om giraal geld te promoten, had ik nog niet gelegd, maar ik deel deze wel.

  A cashless society for total control.

 7. Vooral christenen en socialen vinden het vanzelf spreken dat uw en mijn portemonnee geplunderd wordt, altijd voor het GOED! Ook de geniepige afschaffing van kartaal geld klopt. Ook ik vind het schande dat biljetten van 100 en 500 € niet geaccepteerd worden, alsof je een crimineel bent.

  Maar wat wil je, de meeste mensen zijn nog te stom om voor de duvel te… nou ja, dat kan er nog net af. Het mooiste van leven is dat er een einde aan zit!

 8. @Paul Martens [5]:
  Wat ik ook al jaren roep: NL is het meest krankzinnige land van de hele wereld. Ik ging met 5 briefjes van 100 euro naar de bank, wilde er 4 storten en 1 wisselen; dat kon niet (??). Dan maar met een briefje van 100 naar Blokker, na een tijdje gevonden wat ik nodig had, van 70 euro, ik wil betalen met mijn 100: ACCEPTEREN WE NIET!!
  Dus laat staan als je met grotere coupures aan komt zetten, inderdaad, of je een crimineel bent. Maar ja, dat is NL ook ten voeten uit he, het demoniseren en criminaliseren van burgers. Hoe meer “criminelen” hoe beter, de 1100 personeelsleden van het cjib moeten ook wat te doen hebben, die zitten daar niet voor niets in hun gebouw van 75 miljoen gulden! Wetten worden hier tenslotte speciaal voor in het leven geroepen c.q. “aangepast” zoals niet meer “rijbewijs tonen” maar “rijbewijs op eerste vordering tonen” (voor het geval je om de hoek woont en het even denkt op te halen), identificatieplicht vanaf 14 jaar (logische maatregel ter bestrijding van terrorisme willen ze ons wijsmaken) en natuurlijk niet te vergeten 10 miljoen snelheidsbekeuringen per jaar waarvan 70% voor een volkomen irrelevante overschreiding van de snelheidslimiet tussen 4 en 10 km/u (welke snelheidslimiet juist daarvoor zo maar met 20 km/u verlaagd kan zijn zonder reden) enz.enz. Om “wildplassers” te bekeuren gaat de politie ook door roeien en ruiten. Als het om echte criminaliteit gaat is het enthousiasme jammer genoeg ineens een stuk minder!!

  Dit laatste is misschien wat off-topic maar zet alle waanzin in NL eens op een rijtje: je schrikt je rot en wil meteen emigreren!!

  Paul Martens [10] reageerde op deze reactie.
  Hugo J. van Reijen [12] reageerde op deze reactie.

 9. @Eric [9]: Je schrijnende voorbeeld van de 5 biljetten van 100 is heel erg. Maar toch ook weer humor. LOL, niet naar jou, maar naar die achterlijke overheid.

  Trouwens, over als criminelen gezien worden: als jij 5 jaar met een auto doet (dus 60 maanden) en na die tijd ga je met je oude auto naar de garage om hem in te ruilen voor een nieuwe, zorg dan dat je niet teveel cash geld (= wettig betaalmiddel) bij je hebt dat je in 60 maanden in een oude sok hebt verzameld. Want dan moet je nog gaan aantonen hoe je aan dat geld komt. Trouwens ook bij overboekingen van (ik dacht) meer dan 20.000 euro. Alsof we allemaal drugsbaronnen of illegale wapenhandelaren zijn.

  Waar gaat het eigenlijk nog allemaal over?

  flap [11] reageerde op deze reactie.
  manman [14] reageerde op deze reactie.

 10. @Paul Martens [10]: Waar het over gaat? De bevolking aan de ene kant volledig willen controleren en sturen en aan de andere kant dusdanig murwbeuken met regels wetten en andere ongein dat we geen idee meer hebben hoe en wat nog te protesteren. ( voor zover we daar natuurlijk nog tijd voor hebben na al dat harde werken voor huis auto en vakantie) En als onverhoopt mocht blijken dat u nog ergens geld aan overhoudt (waar betaald hij toch zijn vakantie van) dan voeren we gewoon een andere regel in of verhogen we het eigen risico op onze ook al VERPLICHTE ziektekostenverzekering teneinde de bevolking nog iets verder te melken.

  Je bent in Nederland reeds jaren een nummer. net als het eerste de beste rund uit de intensieve veehouderij.

  Eric [13] reageerde op deze reactie.

 11. @flap [11]:
  Jij snapt het helemaal flap, waarschijnlijk met een handjevol anderen w.o. op deze site. De Nederlandse overheid is zeer gehaaid als het gaat om de burgers te terroriseren met allerlei onzin en onder drogredenen (veiligheid, milieu, terrorisme) het leeuwendeel van ons geld af te pakken maar net niet zo veel dat de massa het niet meer pikt en de straat op gaat! Mijn medeburgers gaan mij onderdehand echter wel tegenstaan; de politie gooi en vechtstreek haalde het in hun debiele koppen om op vrijdagmiddag tussen 16.00 en 18.00 voor het station van Weesp een “verkeerscontrole” te gaan houden, je weet wel, om zo veel mogelijk bekeuringen uit te delen voor rij- of kentekenbewijs vergeten, telefoon “vasthouden”, geen gordel (zeer gevaarlijk voor het overige verkeer!), antennetje op de trekhaak (“levensgevaarlijk” uitsteeksel!!) enz.enz.
  Het gevolg van deze idiote actie was een file van 3 km, de hele weg van Muiden naar Weesp, waardoor Weesp praktisch onbereikbaar was geworden. Als je nou met de trein naar b.v. Schiphol dacht te gaan dan had je een probleem. Ik moest iemand ophalen van het station en heb 10 km omgereden!

  Dus samengevat: op de drukste tijd van de week, als iedereen graag met weekend wil, nadat ze in alle “normale” files te hebben gestaan, de mensen terroriseren voor de centen, het veroorzaken van een file, met verhoogd risico op ongevallen en met volkomen onnodige consequenties voor het milieu!

  En denk je dat er geprotesteerd wordt? Nee, de laffe Nederlander pikt alles!! Als de overheid zegt “bukken” dan vraagt de Nederlander “zo ver genoeg” !! Bah !!

 12. @manman [14]: Ja, toegegeven. Staat er verwarrend te vroeg in de reactie.
  Ik doel hier eigenlijk op het verhaal over het CJIB met hun pietepeuterigheid. Mijn excuses en dank voor je oplettendheid.

  Als je dagelijks geconfronteerd wordt met de infantiliteit van de overheid, wordt het bijna een Pavlov-reactie om ze voortdurend uit te schelden en/of uit te lachen. Ik liet me even teveel gaan. 😀

 13. @manman [14]:
  Ik ben het hier niet helemaal mee eens. Het gaat nog steeds om een klimaat te scheppen van “contant geld is maar gevaarlijk, dat kun je verliezen, en al die overvallen dan…………….” wat wel degelijk van de overheid afkomstig is. Daar maak je dus mensen en bedrijven bang mee. Logisch want het zou ze natuurlijk idd niet onwelgevallig zou zijn als het helemaal zou verdwijnen. Als ze geld in roulatie brengen dan zou je immers niet verwachten dat ze het uitgeven ervan moeilijk of zelfs onmogelijk zouden maken.

  E.e.a. is echter geheel in lijn met de gang van zaken bij het omwisselen van guldens voor euro’s ; eerst als je gulden storten en vervolgens euro’s pinnen. Dat was ook een belangrijk argument van invoering van de euro; zwart geld aanpakken!!

  manman [17] reageerde op deze reactie.

 14. @Eric [16]: Ik begrijp wat je bedoelt, maar ik denk dat dat niet (alleen?) vanuit de overheid komt. Het is werkelijk zo dat het voor ondernemers (blokker, sigarenzaak om de hoek, maar ook de albert heijn) dat het goedkoper is om weinig contanten in huis te hebben. Grote coupures zijn lastig en zorgen er voor dat veel wisselgeld aanwezig moet zijn.

  Het bevorderen van het ‘zo-min-mogelijk-contant-geld-gebruiken’ beleid komt vooral van de banken. De banken zijn er bij gebaat dat zo veel mogelijk mensen electronisch betalen (pin, CC, chip) want dan hebben zij daadwerkelijk al het geld in handen…

  Ik zie dus niet een overheid die actief mensen ontmoedigt om contant geld te gebruiken.

  Dat de overheid betalingsgegevens op een handige manier kan gebruiken om haar burgers in de gaten te houden is een mooie bijkomstigheid (voor de overheid dan 😉

  Het aanpakken van zwart geld was geen argument voor de invoering van de Euro, het was een bijkomstigheid.

 15. @Alf [18]: Met nog een paar mensen zoals jij gaat het inderdaat heel erg goed richting afgrond.

  Alleen hebben de heren en dames regenten in Den Haag en Brussel jou hulp helemaal niet nodig om dit land volledig naar de bliksem te helpen, daar zijn ze gelukkig incompetent genoeg voor om dat zelf te realiseren.

  Mag ik je aanraden om (zal wel raar klinken) gewoon een baan te zoeken?

  Paul Martens [20] reageerde op deze reactie.

 16. @Alf [18]: @flap [19]: Want juist dergelijke bewuste uitkeringstrekkers (zoals ik uit Alf’s woorden opmaak) sterken de overheid om nóg meer van de werkende klasse te stelen. In de vorm van belasting en verplichte premies, uiteraard.

  @Alf: Stem je vandaag trouwens voor het EP? Zomaar een vraagje uit interesse.

 17. In “De Telegraaf” las ik een paar maanden geleden dat door de bankcrisis, een man had al zijn geld (200.000 euro) van z’n rekening weggehaald en in zijn huis ergens gestopt. Niemand wist ervan. Behalve de bank natuurlijk. Bijzonder genoeg, en ik zou het niet op toeval berusten, dezelfde avond ging hij even de deur uit. Toen hij een paar uren later thuis kwam blijkt dat het bij hem was ingebroken en natuurlijk waren de 200.000 euro met de noordezon vertrokken. Volgende dag stond het in het nieuws. Toen ik dit las, het eerste dat me opkwam is dat het de bedoeling was om de mensen bang te maken zodat ze niet op het slecht idee kwam om hun geld massaal van de bank weg te halen. Want stel je voor …

  Afgelopen week kwam ik een andere artikel tegen in welke een moeder vertelde dat haar zoontje wilde de 25 euro dat hij gespaard had op zijn rekening storten. Aangekomen bij de bank kregen ze de mededeling dat het niet meer mogelijk was en dat binnen 3 maanden bij geen enkele bank. Voortaan moest het jochie zijn geld per post sturen. De verzending kost euro 12,50 en de bank zou euro 2,50 vergoeden. Het kind die zo hard had gespaard had nog maar euro 15 over van zijn euro 25.

  Mijn mening is dat dit het begin is van een cashloos maatschappij. Het is al lang gepland. Geen geld meer in aanloop en deze demonisch plan eindigd met het chippen van iedereen. Totaal controle is dan bereikt. N.B. nanotechnologie is zover gevorderd dat een chip niet groter dan een mensencel is op zich een volwaardig computer met als bonus de mogelijkheid om de gemoedtoestand van een individu te kunnen beinvloeden. Apatisch maken; agressief maken horen helemaal bij. Ik geloof niet dat ik in zo een maatschappij nog wil bestaan.

  Ik ben niet zo van de bijbel maar toch is het bijzonder dat in een boek die ruim 2000 jaar geleden is geschreven wordt het volgende vermeldt:

  Openbaringen 13: 16-17

  16 En het maakt dat allen, kleinen en groten, rijken en armen, vrijen en slaven, een merkteken ontvangen op hun rechterhand of op hun voorhoofd;
  17 en niemand kan kopen of verkopen, als hij dat teken, de naam van het beest of het getal van zijn naam, niet draagt.

  Enige oplossing om dit allemaal te voorkomen is het massaal boycotten van de banken door al ons geld weg te halen en een parallel ruil systeem zoals wordt al een aantal jaren bijv.in Amsterdam gedaan. In Frankrijk doen ze dat ook en blijkt het netwerk aldaar gigantische proporties aan te nemen. Maar ook vooral nooit maar nooit een chip accepteren!

 18. Waar het niet accepteren van grote bedragen ook mee te maken heeft volgens mij is de ongelofelijke betutteling en kaboutermentaliteit. Net als de belachelijk korte snoeren die tegenwoordig aan de apparaten zitten. Alsof iedereen in een kabouterhuisje woont. En met die kleine coupures waar je mee mag betalen: banken en overheid denken geloof ik dat iedereen zo’n beetje van een minimumuitkering leeft, dus dan zal wel niemand behoefte hebben aan ‘groot geld’. Immers, kranten en tv staan vol met eindeloos gezever over minima en andere minvermogenden, dat stimuleert de beeldvorming dat iederéén dan wel aan het minimum zal zitten. In echt rijke landen, lees: landen waar de overheid je niet van meer dan de helft van je inkomen berooft (u weet wel, die zogenaamd asociale belastingparadijzen) en het geld gewoon bij de burgers zit, kun je wel 500-eurobiljetten uit de muur trekken. Nederland, Kabouterland dat is het.

Comments are closed.