eu_bootsoverlisbonFijn om in de EU te zitten!
In de EU hebben een aantal landen de euro als monetaire eenheid ingevoerd. Omdat de meeste van die landen vreesden dat de andere zich niet aan de (beperkende) afspraken zouden houden, werden in alle mogelijke eden gezworen dat iedereen dat wel zou doen.

De beroemde woorden waren: “Deze afspraken zijn in marmer gebeiteld”

Maar ook ( zelfs?) Nederlandse politici houden zich niet aan die gebeitelde afspraken. En nu krijgt Nederland op zijn donder van de superbazen in Brussel. Uiteraard is daarmee gewacht tot na de EP-verkiezingen!
 
Brussel pakt Nederlands tekort in de herfst aan

LUXEMBURG (ANP) – De Europese Commissie zal de EU-landen eind dit jaar voorstellen om een procedure te beginnen tegen Nederland wegens een buitensporig begrotingstekort.

Nederland maakt dan deel uit van een groep van negen landen tegen wie de procedure wordt voorgesteld, meldde EU-commissaris Joaquin Almunia (Monetaire Zaken) maandag na beraad van ministers van Financiën van landen met de euro. Eind dit jaar lopen dan procedures tegen twintig van de 27 EU-landen. Veel landen laten de tekorten nu oplopen om de kwakkelende economie te stimuleren.

Het begrotingstekort in Nederland komt dit jaar naar verwachting hoger uit dan de EU-limiet van 3 procent. Volgens het Stabiliteitspact mag de Europese Commissie dan een procedure voorstellen wegens een zogeheten buitensporig tekort. Een land moet dan gerichte maatregelen nemen om het tekort weer omlaag te krijgen. De meeste landen werken daar al aan.

De Europese Commissie kan in principe boetes opleggen als landen niet meewerken, maar dat is nu niet aan de orde, zei Almunia eerder. Gezien de economische crisis wil hij de EU-begrotingsregels zo soepel mogelijk toepassen.  

Ja, inderdaad fijn om in de EU te zitten.

12 REACTIES

 1. @ffi [2]:
  Ja, zeker interessant. Hier al vast voor lezers opgepikt:

  “Jappen opgepakt met 134 miljard op zakTwee Japanners hadden een behoorlijk grote zak. Ze droegen 134 miljard dollar met zich mee, maar werden gepakt toen in Italië de Zwitserse grens wilden oversteken.

  De twee mannen zeiden niets aan te geven te hebben. Toen een van de douaniers hun koffer controleerde, bleek daar 134 miljard euro aan waardepapieren in te zitten. Als de papieren echt zijn, mogen de mannen 38 miljard euro belasting erover betalen”

  Het zou interessant kunnen zijn om te vernemen hoe echt dit bedrag is. Het lijkt wel erg hoog!

  ffi [4] reageerde op deze reactie.
  Armin [6] reageerde op deze reactie.

 2. @Hub Jongen [3]:

  zelfs als het vals is, is het interessant want ik denk dat alleen regeringen obligaties hebben van 500 miljoen of 1 miljard, dat zou betekenen dat een regering de economie van de VS compleet probeert te ontwrichten want als een prive persoon dit probeert is het natuurlijk veel te opvallend.

 3. Goede zaak als Brussel dit doet! Immers, het alternatief is als Bos nog meer mag lenen van ons nageslacht!

 4. Een simpele oplossing Hubert, schaf het systeem van wettige betaalmiddelen af en voer de papieren gulden weer in. Dan zien we de begrotingsverschillen terug op de internationale handelsbalans en de stand van de Nederlandse gulden. Met deze papieren guldens kunnen we de deposito volstorten bij de banken en eisen dat de banken solvabel blijven. Bovendien kunnen we de depositogarantie afschaffen. De staatsschuld moet dan worden gesaneerd. De euro kan gewoon een erkend betaalmiddel blijven, maar wordt niet meer gewettigd en wordt de Nederlandsche Bank losgekoppeld van de ECB en moet de gouden voorraden uit de VS weer opeisen van de Federal Reserve en het IMF. Deze dienen als onderpand voor de uitgifte van de papieren gulden en klaar is Kees.

  Armin [8] reageerde op deze reactie.

 5. @Albert S. [7]: Nadeel van deze oplossing is dat overheden via muntinflatie de koopkracht van inwoners kunnen uitruilen tegen economische groei. Het VK heeft dit vaak gedaan. Waardeer je munt af, middelvinger aan de spaarders en koopkracht en de werkgelegenheid groeit weer even. Zo kun je vervelende economische hervormingen uitstellen …

  Albert S. [10] reageerde op deze reactie.

 6. [0]
  Een beetje dom van meneer Bos. Hij had ook domweg de overheid garant kunnen stellen en die steunoperaties aan de banken door de ECB laten verrichten; dan was hij boekhoudkundig de dans ontsprongen.

 7. @Armin [8]: Je hebt helemaal gelijk Armin als dit elk jaar opnieuw gebeurt,zoals nu, echter als je dit maar 1 jaar doet om de deposito veilig te stellen van de spaarder, dan houdt na 1 jaar de monetaire inflatie op en daarna de prijsinflatie. De papieren gulden zal na deze korte periode van waardedaling dan weer in waarde stijgen ten aanzien van de euro. De euro wordt nog steeds als betaalmiddel erkend, maar krijgt nu concurrentie van de papieren gulden. Bovendien voor je vermogensopslag in goud of zilver kun je dan de Rijksmunt gebruiken die dan geopend wordt voor particulier en bedrijfskapitaal. Sparen in papieren guldens wordt zeer aantrekkelijk, omdat deze munt niet onderhavig is aan inflatie gecreëerd vanuit andere eurozonelanden, zoals Spanje, Italië, Griekenland etc.

 8. Even reageren op deze blinde EU-haat.
  De VS zijn 53 staten met een centrale regering die om ook de centrale munt (de dollar) bestuurt. In Duitsland, ook een fedratief veband zitten ook Bayern en oost-duitsers in staten met een federale regering. En de Emiraten gaan nu ook al een gezamelijke valuta- en vrijhandelszone oprichten… Dus wat liggen jullie toch te mekkeren?
  Zonder de euro waren in europa wel 10 devaluaties gevolgd: kijk even naar IOost-Europa! Hoe kunnen jullie terwijl de hele wereld open met elkaar handel drijft (wat zeker 50 miljoen minder armen opleverde, maar niet, helaas, in Nederland dat rijke landje) weer terug willen naar de Middel-Eeuwen. Maar dan nu met kernwapens en ander vliegend oorlogstuig.
  Snappen jullie niet dat die vrijheid die ook mij zeer lief is NIET VANZELF KOMT OF BLIJFT? Omdat er nou eenmaal clubjes zijn die daar schijt aan hebben.
  Straks zitten jullie leekker knus hollandje te spelen en dan komt zo’n geofant langs en plet jullie vrijheidsideeal in een dag.
  Jullie maken je druk over wat je HEBT en niet over HOE JE HET HOUDEN KAN. Domoren, lees eens even 2000 jaar historie en geef ons EEN voorbeeld van wat jullie bedoelen.
  Bedankt voor de moeite, leg het me uit svp!
  Zo’n ouwe sukkel die begrijpt dat vrijheid iets is dat je moet “bevechten”, liefst zonder kogels maar indien ECHT nodig dan ook met!
  Leon Speetjens

Comments are closed.