Microsoft wilde mij die als standaard leveren. Maar de EU heeft andere belangen en maakt het Microsoft zo moeilijk dat ze besloten hebben om de IE maar weer uit de machines te slopen die naar de EU gaan.
Microsoft heeft al eerder een boete van de EU gehad van meer dan een miljard euro. Vandaar dat ze nu voorzichtig zijn.
Dat miljard zal overigens toegerekend worden aan de prijzen van toekomstige producten, waardoor de consument dubbel de dupe is. Hij krijgt die boete terug te betalen aan Microsoft, en moet ook nog een extra browser betalen.
Wat zijn we blij dat de politici ons in de EU geluisd hebben!
Neelie Kroes is een van de grootste misdadigers in de geschiedenis!
Het hele gebeure rondom microsoft is zo onrealisitisch!
http://www.nu.nl/internet/1906801/eu-wil-microsoft-dwingen-firefox-te-leveren.html
Waar zijn ze in hemelsnaam mee bezig?
Als microsoft, Internet Explorer niet meer mag leveren bij hun OS, mag Apple, zijn Safari webbrowser ook niet meer leveren bij de desbretreffende systemen. Sterker nog, apple software wordt alleen bij apple hardware geleverd. Moet dat ook verboden worden?
http://www.nu.nl/internet/1923119/ook-google-mengt-zich-in-eu-zaak-microsoft.html
Betekent dat dat ik Google ook mag aanklagen omdat zij standaard een update tool bij hun browser leveren, waardoor mijn ‘google updater’ geen kans meer maakt?
Microsoft levert uit voorzorg geen Internet Explorer mee bij Windows 7. De EU had liever gezien dat Microsoft naast IE ook andere browsers meeleverde, hoewel de klant dat ook simpel zelf kan installeren. Hoewel simpel, misschien toch teveel moeite.
De EU (Neelie Smit) bepaald wat goed is voor je, en anders bepaalt Microsoft dat wel…
Michel [6] reageerde op deze reactie.
Hee Neelie, zo weet ik er nog wel een paar (uiteraard cynisch):
De spelletjes fabrikanten willen niet meer dat Microsoft Patience en Mijnenveger meelevert in hun OS.
De makers van foto-software willen niet meer dat je foto’s kunt bekijken in de verkenner en hier zelfs een diashow van kunt maken.
De screensaver-fabrikanten willen niet meer dat je in Windows zomaar screensavers van je eigen foto’s kunt maken.
Texas Instruments en Casio zijn boos vanwege de rekenmachine in Windows.
Bruynzeel potloden wil Windows Paint uit het pakket.
Afijn, u kunt het zelf wel aanvullen. En u ziet de absolute kolder van dit soort maatregelen.
En dan nu even andersom:
Als ik ergens BTW op betaal, wil ik dat dat ten goede komt aan iets dat met de keuze van mijn aangekochte product te maken heeft, niet met de verzorgingsstaat, oorlog in Irak, subsidies voor kunstenaars die schijnbaar onverkoopbare producten maken, een EU parlement en weet ik wat voor onzinnige en gedwongen doelen nog meer.
Ik wil met mijn houderschapsbelasting voor mijn auto niet meebetalen aan de subsidies voor treinen. Eerlijker zou zijn: voorzieningen voor automobilisten!
Als ik loonbelasting moet betalen, waarom worden hier dan onder andere notoire werkschuwen mee gefinancierd? Eerlijker zou zijn: werkgelegenheid creëeren of iets dergelijks
En ook hier kan ik nog wel even mee doorgaan. Ik heb hiervoor niet alle oplossingen paraat, maar u zult de strekking van mijn reactie wel begrijpen.
Zoals gewoonlijk weer immorele maatregelen die wél voor de een gelden, maar niet voor de ander.
Dit is symbool-politiek van de EU.
Het monopoliseren van de markt door Microsoft gaat veel verder dan het integreren van een browser in Windows. De vendor lock strategieën van MS gaan over proprietaire systemen, technieken en formaten op vrijwel alle niveau’s. Van software-ontwikkeling en server-technologieën tot eigen zogenaamd open XML-standaarden.
Waarschijnlijk kiest de EU de browser in Windows als doel omdat iedereen die kent.
Easy target and easy publicity.
De EU moet zich hier helemaal niet mee bemoeien. De EU moet zich nergens mee bemoeien. Het enige wat de EU doet is MIJN geld zinloos besteden. En dat wil ik niet, het is mij namelijk 1x gevraagd, en toen heb ik nee gezegd! Waarom luisteren deze gasten niet?! Waarom denken ze meer verstand te hebben van/dan bedrijven en/of burgers?? Al geeft MS 100 programma’s bij hun besturingssysteem weg, is dat hun probleem. Waarom mag een autofabrikant wel een airco en/of radio geven? Wat is het verschil? Als ik een browser ontwikkel, zal ik alles moeten doen om deze aan “de man” te brengen, dat is dan mijn probleem. Of kan ik dan bij EU aan kloppen? Gaan zij die dan voor mij verkopen? Want dat kunnen ze namelijk wel; lulverhalen verkopen!
IIS [9] reageerde op deze reactie.
Hub Jongen [10] reageerde op deze reactie.
@Rob ter Horst [2]:
Inderdaad. Laten we nou niet doen of MS de braafste van de klas is. Dit zijn gewoon 2 machtscentra die mekaar bevechten.
Ratio [7] reageerde op deze reactie.
@Michel [6]:
Met als verschil dat Microsoft geen geweld initieert, maar de EU wel.
Microsoft is daarmee oneindig veel “braver” dan de EU.
Andre [8] reageerde op deze reactie.
Rob ter Horst [15] reageerde op deze reactie.
@Ratio [7]:
Niet alleen dat.
Mensen vergeten nogal eens dat er alternatieven zijn voor Microsoft, bijvoorbeeld open source software (denk aan Linux, OpenOffice (download op openoffice.org)) of Apple.
Voor de overheid en haar “diensten” zijn echter géén alternatieven.
@Marc [5]:
Overal waar overheden denken te moeten ingrijpen gaat het fout en kost het de burger alleen maar klauwen met geld. De markt zijn werk laten doen en de overheid terugbrengen naar bijvoorbeeld een overheid van weg en waterbouw. En zelfs dat wordt hoogstwaarschijnlijk nog een groots mogelijke ramp…Kijk naar de uitbesteding door frauderende ambtenaren aan geldgeile aannemers die ongestraft hun gestolen centjes mogen houden…Verder ben ik het met je reactie volledig eens.
Polity [11] reageerde op deze reactie.
@Marc [5]:
Veel vragen / vragen.
Allemaal één antwoord:
De mensen met de wapens, de politici, denken dat die maatregelen voor henzelf voordelig zijn.
Marc [19] reageerde op deze reactie.
@IIS [9]:
Klopt, dit gaat natuurlijk nergens over, Wij betalen de EU, de EU steelt wat miljarden van de grote bedrijven, geeft dat op een laag efficiente manier aan landen als roemenie en de grote bedrijven gaan de prijzen omhoog gooien ter compensatie. ik zie verlies aan bijna alle fronten
Hoe kun je jezelf een Libertariër noemen als je het tolereert dat Microsoft een monopolie creërt door Internet Explorer zo te implementeren dat je het onmogelijk kunt verwijderen – bij verwijdering heeft dat consequenties, grote. Dát vind ik veel kwalijker dan mensen eigen keuze te geven of ze Internet Explorer willen of Firefox. Ik ben één van die personen, die IE liever NIET op zijn PC heeft staan maar Firefox – nu wordt mij onmogelijk gemaakt IE te verwijderen. Uiteraard is het Microsoft hun eigen creatie, maar als je werkelijk liberaal ben dan moet je het met me eens zijn dat je dan alsnog de mogelijkheid moet hebben een programma zonder problemen te kunnen deïnstalleren.
Als jij Internet Explorer wil, kun je dat gewoon installeren. Zo simpel is dat.
Ratio [13] reageerde op deze reactie.
Marc [18] reageerde op deze reactie.
@Flavius [12]:
Microsoft initieert helemaal geen geweld als ze dat doet. Dus je kunt jezelf prima libertariër noemen als je dat tolereert. Het systeem is door hun ontwikkeld en wordt door hun verkocht, en IE is daar een onderdeel van. Als je dat niet bevalt ga je maar lekker naar concurrent Apple of Sun toe, of gebruik een open-source OS. Bovendien is het geen monopolie. Je kunt gewoon andere browsers downloaden als je dat wilt. Je kunt IE gewoon laten voor wat het is en gewoon een andere browser gebruiken.
Als je IE los wilt installeren kost dat tijd die je anders niet kwijt zou zijn. Dat is natuurlijk helemaal niet erg als je die browser de tijd waard vind, maar de EU legt dit door middel van de initiatie geweld op. Hoe kun je jezelf libertariër noemen al je DAT tolereert?
En monopolies -als deze gevormd zijn niet door middel van geweld, maar door bijvoorbeeld superieure strategie (zoals ervoor zorgen dat je IE niet kunt deïnstalleren)- is er niets mis mee. Als je wilt dat zulke monopolies tegengehouden moeten worden door middel van geweld of de dreiging daarmee kun je jezelf geen libertariër noemen.
Rob ter Horst [16] reageerde op deze reactie.
Ik impliceer nergens dat ik voor geweld sta. Wel dat ik het niet bepaald libertarisch vindt om de consument niet de vrijheid te geven een niet-cruciaal onderdeel uit te vinken, te deinstalleren of dergelijk. De markt geeft namelijk aan dat zij toe is aan een andere browser: Firefox. Microsoft luistert in principe dus niet naar de markt.
Daarbij leg je mij de woorden in mijn mond dat ik het goedkeur wat de EU doet; lees: dat doe ik niet. Mijn verhaal heeft dan ook niet echt betrekking op een dergelijke goedkeuring, wel dat ik het Microsoft kwalijk neem dat zij (wat een redelijk product is) mij de vrijheid ontneemt om te kunnen kiezen welke programma’s ik wil installeren – ze bieden niet eens een dergelijke versie aan. Je kunt het zien als strategie, ik zie het als ontneming. Daarbij komt nog eens dat er amper de mogelijkheid bestaat te concurreren. Je weet toch wel dat je voor het merendeel van de programma’s die verkrijgbaar zijn je Windows MOET hebben?
@Ratio [7]: Ach, gemakshalve vergeet men dat Microsoft ook nog even, samen met computerfabrikanten, ervoor zorgt dat op vrijwel elke pc Windows staat. Probeer maar eens in de gemiddelde winkel een pc zonder te vinden, helaas pindakaas. Microsoft “dwingt” mensen tot aankoop van een pc met windows…
Ratio [27] reageerde op deze reactie.
Armin [38] reageerde op deze reactie.
@Ratio [13]: In de eerste versies van Windows was er helemaal geen Internet Explorer geinstalleerd, kon je alsnog doen…
Ratio [27] reageerde op deze reactie.
Deze lariekoek van de EU wordt enkel en alleen gevoed door een valse menselijke emotie:
“Afgunst”.
Dat gezwets over monopolie-misbruik blabla komt me inmiddels de strot uit. Het is puur Microsoftje pesten, niet meer-niet minder. Vroeger wel eens gebruik gemaakt van de software van de aanstichters van deze ellende: ‘Opera browser’. Heb deze klaplopers meteen van mijn pc’s verwijderd en ze komen er ook nooit meer op. Dankzij deze lutsers begint de EU op een derde wereldland te lijken. Om je kapot te schamen.
Zie dit zoals het werkelijk is. Het is een aanslag op de vrijheid. Niemand dwingt ook maar 1 sterveling om Microsoft spul te kopen of te gebruiken. Als Opera haar browsers aan de man wil krijgen kunnen ze er beter een OS om heen bouwen.
Wie is trouwens de volgende? Google?
@Flavius [12]: Ik snap werkelijk niet wat een politieke voorkeur te maken heeft met een product. Ik bepaal als fabrikant zelf wel wat ik maak, wat ik er bij doe, en hoe ik dat aan de man breng. Als concurrenten daar moeite mee hebben, moeten ze het beter/goedkoper of weet ik veel wat doen om hun product aan de man de brengen. En wat zijn of haar politie gedachte en/voorkeur is maakt me bedrijfstechnisch geen een bal uit. Als ik IE wil kan ik dat gewoon installeren, net als andere browers, precies! Dat kan ook als IE wordt meegeleverd op windows7. Hoewel ik geen MS man ben, is het voor velen wel ideaal dat ze na de installatie meteen het product kunnen gebruiken. Als je je nieuwe auto ophaalt is het fijn als deze meteen kan rijden, zonder dat je eerst naar de banden dealer moet voor de juiste banden….
Flavius [26] reageerde op deze reactie.
@Hub Jongen [10]: Precies Hub, dat is het enige probleem. Laat ze dat maar denken die idioten, maar laat ze stoppen om voor mij te denken. Ik ben geboren met -gelukkig- een stel gezonde hersens, welke redelijk goed functioneren;-) En zo zolang zij (hersens) dat blijven doen, kan ik prima voor mijzelf beslissen wat wel en/of niet goed voor mij is!
Flavius [26] reageerde op deze reactie.
De EU zal wel stiekem aansturen naar een situatie waar zowel MS als Apple als Linux verplicht worden om hun software te leveren met exclusief “EUzilla”.
EUzilla, de nieuwste internet browser die alleen nog websites laat zien die zijn goedgekeurd door het Directoraat Internet en Opvoeding. En bij pogingen om het te omzeilen automatisch Europol waarschuwt.
Dit ter bestrijding van terrorisme en racisme, en uiteraard ook om copyrights te beschermen.
Het is lachwekkend zoals M.S het probleem oploste.
De klachten over monopolistisch gedrag waren terecht,maar zelf gecreëerd door dat ambtenaren samen met regering niet bekend waren met wat soft+hardware kon doen om zaakjes te regelen.
In die kringen bekennen dat je iets niet snapt is gelijk aan zelfmoord,dus nodigden ze Bill uit voor een gesprek van expert to expert.
Een droom werd werkelijkheid toen het bij M.S daagde dat de leiding van land/belasting/bank/wereld wel verstand had van andere zaken,maar niet van Soft en hardware,wat te begrijpen was.
De contracten die getekend werden in die jaren hebben M.S schatrijk gemaakt en moest eenmaal tot een einde lopen.
De domheid van toen die nog te begrijpen was ,is ingehaald door nog grotere ,met een oplossing zo simpel dat het adembenemend is in de simpelheid.
Een probleem gegeven door een vrouw [Kroes EU]is door Salomo[man MS]weer opgelost.
Trouwens no 7 werkt zoals alle andere uitgaven fijn.
Uitgezonderd de millennium one wat een geboorte was met complicaties.
Het masterpiece was 2000.
Opgevolgd door server 2003.
Vista was voor oma,s en opa,s die veilig wilden vliegen met parachute aan, en riemen om .
No 7 + Firefox+Thunderbird werkt zonder parachute en riemen die er wel zijn maar niet stompzinnig hinderlijk.
Net als democratie vereist de vrije markt een intelligente en goed geinformeerde bevolking. Dat is waar het ware probleem ligt. Mensen zijn gewoon niet slim genoeg om in te zien wat voor een problemen het gaat geven als we met ze allen achter een bedrijf aan lopen wat zijn eigen wereldje creëerd waar niemand compatible mee kan zijn, de ene monopolie gebruikt om de volgende te creëren en via allerlei deals (probeer maar eens een pc zonder windows te krijgen) de markt bijna helemaal op slot zet.
Dit is wat een vrije markt kan opleveren. En als de mensen niet slim genoeg zijn dan is dat wat ze verdienen: Genaaid worden.
Ik begrijp heel goed waarom de overheid zulk monopoliegedrag probeert te bestrijden. Maar het lost niets op; het is symptoombestrijding.
Mensen zijn gewoon niet slim genoeg om in te zien dat achter een bedrijf met zulke praktijken (wat op het eerste gezicht heel voordelig lijkt; alles is voor Windows en Windows komt helemaal kant en klaar binnen) aan lopen op de lange termijn gewoon heel nadelig is voor alles wat er mee te maken heeft.
Ikzelf ben er ook meermaals tegenaan gelopen. Ik vind Windows technisch gezien gewoon rommel. Linux stond me technisch en ook op idealistisch vlak veel beter aan, dus ben ik op bijna al mijn computers (een stuk of zeven) Linux gaan gebruiken (heb er ook nog eentje met FreeDOS en eentje met NetBSD).
Nu had ik voor school een laptop nodig, mooie uitgezocht echt puur op de hardware. Maar er zat wel Windows Vista op. Gebruikerslicentie die bij de eerste opstart wordt getoond niet geaccepteerd, foto van gemaakt, opgestuurd en gebeld met de fabrikant maar ik kreeg die >100 euro voor de Windows licentie niet terug! Dus ik ga het nooit gebruiken maar ik heb mijn “Microsoft tax”, Microsoft belasting, wel betaald. Daarom, daarom heeft Neelie Kroes het aan de stok met MS. Ze kunnen alles flikken.
En daarom gelden die regels (of ze effectief zijn en of we uberhaupt een overheid willen staat even buiten kijf) niet voor Apple. Apple bundelt de zaak inderdaad zelfs met hardware maar ze zijn een margespeler, 5% ofzo. Daarom gelden de “anti-marktverneuken”-regels niet voor hun.
Linux is helemaal onvergelijkbaar want het is licentietechnisch een hobbyproject en eigendom van iedereen. Er zijn talloze Linux distributies met allemaal een eigen set programma’s en ze zijn allemaal stuk voor stuk gratis te downloaden. Het enige waar bij de proffesionele Linuxen (Red hat, SuSE etc.) op verdiend wordt is support leveren aan bedrijven. Om te roepen dat het niet alleen voor Microsoft maar ook voor “Linux” (wat op zich al talloze spelers zijn waarvan verreweg de meeste zolderkamer projecten) moet gelden is echt appels met peren vergelijken, ze zijn totaal niet vergelijkbaar.
Bas [28] reageerde op deze reactie.
Heb er een keer een artikel aan geweid op ZapLog, wellicht het lezen waard voor diegenen die er meer van willen weten:
http://zaplog.nl/zaplog/article/by_populair_demand_linux_howto_zapruder_style
@Marc [18]:
Zoals ik dus al enigszins aangaf, zou Microsoft de keuze dan moeten geven dat je kunt aanvinken (tijdens de installatie) welke programma’s je wel en niet wil gebruiken. Echter weet Microsoft dat ze in de browsermarkt hun positie verliezen waardoor ze verplichten dat je IE hebt en/of gebruikt.
@Marc [19]:
Grappig. Want je laat wel Microsoft voor je denken, dat zij nl. indirect achten dat IE beter is dan welk programma en zij je niet de mogelijkheid geven die te verwijderen/niet te installeren…
@Rob ter Horst [15]:
Koop een apple.
@Rob ter Horst [16]:
Het verschil tussen vrijwillig en door de initiatie van geweld is essentieel!
@merethan [24]:
merethan,
om te leven en denken heb je geen computers nodig,erger, het verziekt meer als wat men denkt.
Maar als een hulpmiddel voor de mens, fantastisch .
1 = meer als voldoende ,een 2e als back-up maar dan is de emmer vol .
De rest = lucht,het probleem met de EU Kroes beslissing en oplossing voor het M.S probleem.
Dat MS monopolie is er niet voor niets. Zonder zou de wereld weer in de achterlijke (computer) middeleeuwen belanden ! 😉
In de tijd toen er nog geen IBM PC was kon je tientallen verschillende kleine en betaalbare conmputers kopen met allemaal hun eigen besturingssysteem en allemaal hun eigen applicatiesoftware. Sommige van die ontwerpen waren zo goed, dat er nu nog gebruikersgroepen van zijn (Commodore, Atari, Tandy, New Brain, etc).
Helaas wist geen van die producten door te breken naar het grote publiek en een de facto standaard te zetten. Daarom was er een constant gedoe om bestanden uit te wisselen en om te zetten van het ene formaat naar het andere. Papier bleek nog altijd de standaard die wereldwijd het beste werkte, maar daar had je natuurlijk geen computer voor.
De standaard die de IBM PC met het DOS van Microsoft zette was de doorbraak waar de hele wereld op zat te wachten. Daar mogen we Don Estridge en Bill Gates eeuwig dankbaar voor zijn.
Het had overigens weinig gescheeld of we waren overgeleverd geweest aan CP/M van Digital Research. Daar had Gates IBM namelijk naar doorverwezen, omdat MS zelf geen DOS kon leveren. Dat is tevens de reden, dat MS Windows technisch een rommeltje is. Het is nog altijd gebaseerd op MS DOS en dat is op een achternamiddag door Gates zelf in elkaar geflanst. En Bill is nu eenmaal geen groot licht, zoals we weten. 😉
De vergelijking met Linux gaat niet op. Linux is een kitcar die je met verstand van zaken moet bouwen en gebruiken. MS Windows is een automaatje waar ook je oma makkelijk in kan rijden.
===
“640K ought to be enough RAM for anybody”
– Bill Gates (1981)
Sen Huwa [30] reageerde op deze reactie.
merethan [35] reageerde op deze reactie.
Armin [40] reageerde op deze reactie.
@Peter de Jong [29]:
Linux is tegenwoordig makkelijker te installeren dan Windows.
Wanneer ik een vastgelopen Windows-machine krijg met het verzoek om deze weer aan te praat te helpen, ben ik dagen bezig om drivers te vinden.
Of ik pak Ubuntu en alles doet het direct.
Peter de Jong [31] reageerde op deze reactie.
Comments are closed.