kruiwagen-met-geldDe laatste veertig jaar is de overheid buitenproportioneel gegroeid en daarmee ook de lasten die wij, als burgers, hiervoor moeten dragen. Ons belastinggeld is in die “fijne” verzorgingsstaat gestoken, in het onderwijs en nog een paar van degelijke projecten. En het blijft allemaal maar duurder worden en dus vraagt (… beter is: steelt of dwingt af) onze overheid iedere keer nóg een beetje geld… En wij brengen dat met kruiwagens vol naar de staat.

Alles wat de overheid beetpakt wordt duurder, nog inefficiënter geregeld en de kwaliteit van nagenoeg alle overheidsinitiatieven holt in moordend tempo achteruit. Wij hebben hier met zijn allen de laatste veertig jaren honderden miljarden belastinggeld in gestoken. Het resultaat is bedroevend. Het geld afdwingen van de overheid houdt maar niet op. Het lijkt erop, alsof ze willen zeggen: “Geef ons nog 5 eurootjes, en dan maken we alles helemaal goed en perfect.”

Maar nee, telkens wanneer er nóg een beetje geld gevraagd wordt bovenop hetgeen we al moeten afdragen, wordt alleen die overheid nóg inefficiënter en nóg groter. De overheid redt het niet met wéér een belastingmaatregel (= verhoging), wéér een wetje om ons te beperken in onze vrijheid en nóg een beetje geld.

Het wordt tijd, dat we ons daartegen gaan verweren en stoppen met onze zuurverdiende centen in dat zwarte gat te gooien. Hebt u een idee hoe?

20 REACTIES

 1. Deeltijd werken. Zo betaal je weinig belasting en strijk je de politiek tegen te haren. Er zijn niet voor niets steeds campagnes dat iedereen m/v zo veel mogelijk moet werken – behalve dan pvda en cda stemmende immigranten en andere klaplopers.

  Bijkomend voordeel: veel vrije tijd om leuke dingen mee te doen. Wees creatief.

  Scrutinizer [7] reageerde op deze reactie.

 2. Begin maar eens snel met het opdoeken van de provinciale staten. Werken 13000 ambtenaren en heeft niets toe te voegen.!! Kijk maar weer naar de veel te hoge belastingen op auto’s. Er is voor hen geen enkele rem op de belastingen.!!!

  flap [5] reageerde op deze reactie.

 3. Dat krijg je met een ongelimiteerde overheid waarin 98 % + van de bevolking gelooft. Misschien komt er verandering zodra de babyboomers amper de helft van het beloofde pensioen krijgen en hun kinderen als slaven dubbel zoveel mogen betalen…

 4. @De Groot [3]: Het grappige is dat Den Haag nou wil gaan korten op de provinciegelden. Maar ze vergeet wel dat zij zelf al jaren niets anders doen dan verhogen en verhogen.

 5. Wat je niet hebt kun je ook niet afdragen, wat dat betreft gaan we met de totale systeem crisis die we gaan krijgen een goede toekomst tegemoet…

  Uil.

 6. @Bon Vivant [2]: Deeltijds werken? Probeer helemaal niet te werken. Da’s nog veel beter. Ziehier een paste van een fragment uit een stukje dat ik gisteren op een andere blog postte:

  Maar ondertussen is de vraag: hoe nu te beleggen?
  Wel, dat hangt vooral van je situatie af. Die ken ik niet, dus echt gepersonaliseerd advies kan ik niet geven.
  Maar ik denk dat je met de strategie van een bekende van mij de komende jaren ENORM kan verdienen, mits je over een leuk beginkapitaaltje beschikt.
  Als je de komende jaren zeker bent van je inkomen -ik zou zeggen als ambtenaar of gepensioneerde (op KT hebben de reeds gepensioneerden m.i. immers niets te vrezen)- dan volstaat amper 100.000 euro. Maar anders is 300.000 ook goed.
  Een bekende van me die zelf 35 is en een super goeie belegger (die o.m. “als Austrian” de huidige crisis jaren geleden voorspelde en verdiende aan het shorten van banken), kwam onlangs nl. met volgende m.i. briljante idee “voor eenieder die al werkloos is of risico loopt het te worden” (m.a.w. iedereen behalve ambtenaren).
  Na overleg vond ie het goed dat ik het hier postte op voorwaarde dat ik geen concrete stock picks noemde.
  OK, hier gaat ie:

  Je hebt nodig 300k (meer mag altijd). Te verdelen als volgt:
  – 200k in “cash” (zie verder),
  – 50k in bullion en
  – 50k in goud- en zilvermijnen.

  Als je (met wat inspanning) van 2k/maand kan rondkomen, dan kan je van 200k ruim 8 jaar leven, zonder dat je tussentijds gedwongen wordt om (desnoods net in een vervelend tussentijds dipje dus aan slechte koersen) je echte beleggingen te verkopen.
  Die 200k is dus bedoeld om “tijd te kopen”.
  Ambtenaren of reeds gepensioneerden hebben dit niet nodig en kunnen volstaan met 100k voor de eigenlijke belegging. Overigens zij erop gewezen dat je dat geld niet op een rekening moet laten staan, want dat banken kunnen omvallen en het garantiefonds ontoereikend zal zijn als pakweg ING-Belgie in de problemen komt. Wat je doet, is kortlopend staatspapier (van Nederland of liever Duitsland) te kopen. Dat zijn immers effecten en die zijn dus bankruptcy remote, m.a.w. die houdt je bank voor je in bewaring maar vormen geen deel van de te verdelen boedel i.g.v. faillissement. En de staat zelf zal heus wel betalen, zeker op haar kortlopend papier, want dat is immers haar levenslijn. Als staten defaulten is dat hoogstens op long bonds maar nooit op hun 3-maands treasuries.
  Goed, de echte beleggingen nu.

  Goud zelf kan naar verwachting in de komende pakweg 8 jaar makkelijk stijgen tot $5000 per ounce en zilver zelfs procentueel veel harder tot pakweg $150 per ounce. Zeg maar een vervijf- resp. vertienvoudiging. Zilver kan harder gaan, maar ik ook wat riskanter. Daarom kan je beter wat meer in goud stoppen dan in zilver (dat wordt elders wel gecompenseerd – zie verder). Bovendien: als het echt uit de hand loopt (hyperinflatie) en je cash waardeloos wordt, is je edel metaal je inflatie hedge van je cash. Wellicht kan je met beide boodschappen doen, wellicht alleen met goud (alleen met zilver lijkt me niet) omdat mensen daar het meest mee vertrouwd zijn. Ook dat spreekt dus voor een overweging in fysiek goud.
  Overigens tussendoor: ja de vervijfvoudiging resp. vertienvoudiging is in USD maar ik zie de EUR als structureel plus minus even ziek als de USD dus ofschoon de USD misschien eerst instort, zal de EUR de greenback heus wel achternagaan en op weinig na zullen de rendementen op termijn dus in EUR net zo groot zijn.
  Maar nu dus het echte werk: de mijnen.

  A.g.v. de operational leverage inherent in hun kostenstructuur, zullen de winsten van deze bedrijven procentueel veel harder stijgen dan de prijs van hun eindproduct. En daarbovenop komt nog dat momenteel hun waarderingen erg laag zijn maar dat bij explosief stijgende winsten, hun relatieve waardering fors kan toenemen, waardoor de koersen dus nog veel harder kunnen stijgen dan de bedrijfswinsten. Goudmijnen zouden makkelijk met een factor 15 kunnen stijgen, zilvermijnen zelfs met een factor 30. Laten we hier dan even de situatie rechtzetten en wat meer in zilver stappen. Bv. 20k in goudmijnen, 30k in zilvermijnen.

  Wat is dan een mogelijke uitkomst over pakweg een jaartje of 8? Goud bullion 175k, zilver bullion 150k, goudmijnen 300k, zilvermijnen 900k. Tesamen dik 1,5mln. Zijn tegen die tijd de prijzen verdubbeld, zeg je? Oh, dan is het dus 750k waard. Zou de inflatie nog harder geweest zijn? Tja, dan denk ik dat bovengenoemde edelmetaalprijzen ook wel navenant hoger hadden gelegen. Laten we dus even uitgaan van een situatie waarbij je eindigt met 750k in koopkracht van vandaag.

  Maar nu komt het mooie: de rest van de beurzen zal tegen die tijd zwaar gecrasht zijn. Vele bedrijven zullen over de kop zijn gegaan maar degene die nog bestaan, zullen een lage waardering hebben op de beurs nadat iedereen zich misnoegd van de beurs heeft afgewend. Ik verwacht t.z.t. k/w’s van 6-8 en dividend yields van ca 8%. Maar … bedrijven die op dat moment i.t.t. hun ex-concurrenten het loodje nog niet hebben gelegd na ca. 10 moeilijke crisisjaren … dat zijn verdomme solide blue chips (op wellicht een enkele uitzondering na die alsnog kopje onder gaat). Dus in pakweg 2017 kan je je 750k omzetten in enerzijds opnieuw 150k “cash” (als buffer) en anderzijds 600k in aandelen die een dividend yield van 6% (8% minus belasting) hebben en je een netto jaarinkomen van 36k (of 3k netto per maand) verschaffen. Een inkomen dat vermoedelijk verder zal stijgen want de crisis loopt op zijn eind, er komt weer groei, de winsten nemen weer toe en de dividenden stijgen mee.
  En mocht het toch eens een jaartje tegenzitten, dan heb je je buffer van 150k om tegenvallende dividenden mee te compenseren. Dit is het equivalent van ruim 4 jaar dividendstroom, maar als je minstens nog de helft blijft ontvangen, is die 150k dus genoeg om ruim 8 jaar “halve dividenden” mee te compenseren. (We zijn dan al 2025 en de crisis gaat ooit echt wel over).
  Bovendien kan je emigreren (dat was sowieso de idee) naar landen waar het leven goedkoper is, waardoor je met je geld nog ruimer kan leven.

  Wat nu als je nog geen (100 of) 300k hebt? Wel, als je nog ouders hebt, kan je hen proberen te overtuigen (voor een stukje) op die manier te beleggen. Zo kan je je eigen toekomstige erfenis boosten. Hebben zij nu behalve een huis en een pensioen amper 100k? Wel, laat hen dan jouw vermogen opbouwen door op bovengeschtste wijze die 100k te laten groeien tot 750k (in koopkracht).

  En daar is niets immoreels aan of zo. Leg hen bv. uit dat terwijl hun generatie nu van de belastingcenten van jouw generatie leeft, jijzelf straks waarschijnlijk geen pensioen zal ontvangen van een volledig failliete staat na 2020. Bovendien: als ze het niet op bovenvermelde wijze beleggen, dan dus wel anders. Maar hoe dan? Door een de veredelde huisfondsenverkoper van KBC of door de beter geklede “chique” bankier bij Van Lanschot die je in een oud pand ontvangt met een kopje koffie en een koekje maar die net zo’n schabouwelijke rendementen moet voorleggen als de verkoper van KBC?
  Dan kunnen ze beter naar mijn vriend luisteren die jaar na jaar rijker wordt, ondanks (of juist dankzij) de crisis.

  Naschrift: voor NL zien sommige bedragen (bv. belasting) er iets anders uit, maar … you get the picture.
  GB [9] reageerde op deze reactie.
  vrijspreker [10] reageerde op deze reactie.

 7. @M. van den Heuvel [1]:

  Klopt. De komende ineenstorting van de economie kun je met angst tegemoet zien maar je kunt er ook op een positieve manier naar kijken.
  De huidige overheid is een bureaucratisch monster dat uitblinkt in inefficiency en machteloosheid.
  Het gehele raamwerk wordt met touwtjes en plakband (lees; nieuwe wetjes en regeltes om ontstane “gaten” door het te veel aan wetten en reletjes te dichten) bij elkaar gehouden maar het is door en door rot.
  Men draait zich bij de overheid zelf de nek om.

  Dit gaat in elkaar storten en ook de politieke situatie is nog nooit zo instabiel geweest. Ook dat is een voordeel. Optiefen met die hele zooi!
  Zie het als Weimar revisited.

  Vwb dat laatste; het dubbeltje kan dus ook weer de verkeerde kant op vallen maar laten we van het positieve uitgaan.
  Op de puinhopen groeien de mooiste bloemen.

  M. van den Heuvel [11] reageerde op deze reactie.
  M. van den Heuvel [12] reageerde op deze reactie.

 8. @Scrutinizer [7]:

  Mooie gedachten mar ik denk dat je de macht en graaizucht van overheden onderschat.
  Bij een hyperinflatie zullen zelfs je kortlopende treasuries geraakt worden en bij een algehele default van de staat (niet ondenkbaar) ben je volgens mij ook je centen kwijt. Alleen het risico is kleiner dan bij langlopende obligaties.
  Goud en zilver zijn goede opties maar ook hier kan de overheid particulier bezit gaan verbieden. Je kunt het dan aan het overheidsloket inleveren tegen een op het eerste gezicht goede prijs maar dan zit je weer in het systeem en ga je er zwaar over dokken. Of er de illigalieit mee in maar dat heeft ook weer consequenties.
  Het zal sowieso steeds moeilijker worden om je bezit buiten de grijpgrage handen van de overheid te houden. Zie volgend stuk;

  http://www.volkskrant.nl/economie/article1245045.ece/Cash-loze_toekomst_plaatselijk_al_actueel

  Zeer zorgwekkend omdat het nog moeilijker wordt om dingen buiten de overheid om te doen!

  By the way; ik zeg niet dat het niet kan maar makelijk is het niet 😉
  Het blijft een constante strijd zolang je hier in het “vrije” westen blijft wonen.

  Alternatieven; je vestigen op een woonwagenkamp, hells angels centre of andere vrijplaats en overal schijt aan hebben (is geen grap!) of verhuizen naar een niet overgereguleerd land in pakweg Zuid Amerika.

  scrutinizer [20] reageerde op deze reactie.

 9. @GB [8]:

  Ik kijk er alleen positief naar uit.
  Het is de bedoeling dat we er allemaal iets van leren.

  We zijn hier niet op de wereld gezet om te werken en te betalen, aan die zgn. machthebbers.
  Bij ons soort mensen is de lol er allang vanaf, wat zal het bij degene die menen iets te zeggen te hebben zwaar gaan tegenvallen.

  En neem van mij aan, dat we met z’n allen van het geld af moeten zien te komen om het daarna nooit meer aan te raken.
  Het is nu allang bewezen, dat de mens in het algemeen er niet mee om kan gaan, want het schijnt een of andere ZGN. macht te geven voor sommigen, die er in feite niet is.

  Ik voorzie dan ook eerst ellende en chaos, en als we er iets van hebben geleerd, dan pas kan het beter worden.

  Het is nu eenmaal zo, dat wanneer het geld en de waarde gaan wegvallen, dat er bij veel mensen de Grootnekkerij er wel vanzelf verdwijnt.

  Veel geld hebben kan dan ook een straf zijn, als je begrijpt wat ik bedoel.

  Er is gelukkig geen ontkomen meer aan de Crash !!

 10. @GB [8]:

  Deze wereld zoals we die nu kennen is gebaseerd op:

  Gebruik en misbruik van elkaar.
  Manipulatie.
  Onderdrukking.
  Afpersing.
  Leugens.
  Verwijten maken naar elkaar.

  Als deze punten weg zouden, dan hadden we gegarandeerd een andere wereld.
  Daarom zeg ik altijd maar zo:

  Het word dadelijk wel geregeld voor iedereen !!
  Zonder enkele uitzonderingen bv. rang, (aanspreek)titel of
  naam.

  GELUKKIG !!!!
  GB [13] reageerde op deze reactie.
  Michel [15] reageerde op deze reactie.

 11. @M. van den Heuvel [12]:

  Er zal een herschikking komen in de periode na de grote crash maar ik vind niet dat je de denkfout moet maken dat iedereen ongeacht rang of titel de shit voor een gelijk deel op zijn bordje krijgt.

  Ik verwacht (hoop!!) dat het beter/eerlijker wordt maar je zult altijd parasieten hebben die de dans ontspringen of er zelfs van profiteren.
  That’s life

  Waarom denk je trouwens dat de koninklijke familie buitenhuisjes in Argentinië en Mozambique gekocht heeft cq in de planning heeft staan?
  Vooruitziende blik en/of voorkennis door bilderberggesprekjes??
  In WO2 waren ze ook snel pleitte toen de shit uitbrak. Alleen hoop ik nu dat de bevolking zich weer geen rad voor de ogen laat draaien en ze terug laat keren.

  M. van den Heuvel [14] reageerde op deze reactie.

 12. @GB [13]:
  Er zal een herschikking komen in de periode na de grote crash maar ik vind niet dat je de denkfout moet maken dat iedereen ongeacht rang of titel de shit voor een gelijk deel op zijn bordje krijgt.

  Misschien was ik wat onduidelijk.

  Niet iedereen een gelijk deel, maar ik zal zeggen het deel dat hem toekomt, overigens niets meer dan terecht.
  Lelijke gedachten en woorden zijn net zo erg als de daden, daar komt alle ellende uit voort.

  Waarom denk je trouwens dat de koninklijke familie buitenhuisjes in Argentinië en Mozambique gekocht heeft cq in de planning heeft staan?

  Je bent goed op de hoogte, maar dit wist ik allang, en het is geen vakantie of buitenhuisje in Argentinie, maar een Paleis van ons (burgers) geld.
  Ook zij raken hun spullen kwijt, als de mens wakker word, wat de bedoeling is.

  Alleen hoop ik nu dat de bevolking zich weer geen rad voor de ogen laat draaien en ze terug laat keren

  Ook dat ben ik met je eens, alleen de hebberigheid van veel mensen schuilt nog ergens.

  Hoe groter de geest,hoe lelijker het beest.

  In WO2 waren ze ook snel pleitte toen de shit uitbrak.

  Dat klopt.
  Beatrix heeft haar koffers al gepakt en klaar staan om te vertrekken op een geschikt moment voor haar, als hier niets meer te halen valt.
  Dat zou dit jaar nog kunnen zijn.

  Iedereen word op een aangepaste manier aangepakt zonder ook maar een uitzondering, maar dan ook iedereen!!

  Je kunt wel een of andere zgn. titel dragen, maar die stelt ergens anders niks voor, denk bv aan het hiernamaals om iets te noemen.

 13. @M. van den Heuvel [12]:

  “Het word dadelijk wel geregeld voor iedereen !!
  Zonder enkele uitzonderingen bv. rang, (aanspreek)titel of
  naam.”

  Ik denk dat je de controle van enkelen hier buiten beschouwing laat. De crisis is geen toeval zoals je zelf zegt, en hebzucht speelt hier een belangrijke rol. Je gaat bij je conclusie deze controle en het boven de wet plaatsen van deze elite voorbij. Dat iedereen dit gaat voelen is dus niet waar.

  Die 1% die 50% van de wereld in bezit hebben zullen de crisis niet voelen, omdat deze mensen de controle hebben over het systeem.

  M. van den Heuvel [16] reageerde op deze reactie.
  GB [17] reageerde op deze reactie.

 14. @Michel [15]:

  Als de gewone mens wakker word dan gaat dit wel degelijk gebeuren.
  1% je zegt het al, wat is dat nou?

  Ga maar eens goed terug in de geschiedenis.
  Alles herhaald zich, alleen we komen nu in uitzondering in een ander tijdperk.
  Kijk bv Zeitgeist 1, daar leggen ze dat goed uit.

  Het is nu eenmaal zo, dat er mensen zijn die, meer zien, meer voelen, meer horen.
  Zonder naar journaals of nieuwsberichten te luisteren.
  Dit zijn byzondere mensen.

 15. @Michel [15]:

  Ze kunnen wel controle hebben over het systeem maar het systeem kan vallen. Het systeem valt of staat bij acceptatie van de grote massa.
  Kijk wat er vroeger gebeurde met Lodewijk XIV, wat er gebeurde met het communisme in Rusland en wat nu gebeurt in Iran. Men kan dit tijdelijk onderdrukken maar uiteindelijk haalt men bakzeil als de grote massa in beweging komt. Leger en politie die het systeem mede in stand houden zullen andere overwegingen gaan maken omdat zij uiteindelijk ook behoren tot die grote massa.
  Aangezien iedereen in de VS één of meerdere wapens bezit zou ik niet graag bank CEO zijn als de pleuris daar uitbreekt en mensen echt overal tekort aan krijgen.

  Niet dat de allerhoogste top van deze elite daar last van zal krijgen want die zijn tegen die tijd wel weg naar Paraguay/Argentinië of zo iets dergelijks. Maar hun echte macht zal dan wel grotendeels weg zijn.

  M. van den Heuvel [18] reageerde op deze reactie.

  Michel [19] reageerde op deze reactie.

 16. @GB [17]:

  Klopt als een bus. Het systeem kan vallen. Maar dat is geen gegeven zoals M. v/d Heuvel stelde.

  Dit systeem valt of staat bij de acceptatie van iedereen. Natuurlijk moet men dit ook relatief zien, want in sommige gevallen zijn er heel weinig alternatieven mogelijk, behalve geweldadige. En daar zitten maar weinig mensen op te wachten.

  Feit is zeker dat als iedereen principieel zou weigeren gebruik te maken van banken, niet-ethisch handelende bedrijven, en geen gebruik zou maken van de dwang van de overheid, er enorm veel zou veranderen. Dat heeft 100% te maken met de verantwoordelijkheid voor ethische handelingen bij jezelf te leggen, en niet af te schuiven op een ander.

 17. @GB [9]: Grappig dat je dat zegt.
  De volledige oorspronkelijke post was immers een reactie op iemands vragen en die begon ook met dat je beter z.s.m. de EU kon verlaten en je in beter elders (bij voorkeur Latam) moest vestigen. Daar zijn we het dus over eens.

  Klik hier voor het origineel: http://www.econoshock.be/2009/de-begroting-is-een-horrorshow-bis/
  (ja, ook daar gaat het om de bijdrage van ene Scrutinizer)

  @vrijspreker [10]: Hub, je hebt bij deze mijn toestemming om hetzij bovenstaande reactie, hetzij de volledige oorspronkelijke post op econoshock hier als hoofdartikel te plaatsen.
  Gelieve niets aan de body-tekst te veranderen.
  Wel mag je er zelf een inleiding en of een slotbeschowuing aan toevoegen, zoals je dat wel vaker lijkt te doen de laatste tijd.

  Overigens hoop ik dat je kiest voor het volledige verhaal (ik bedoel mijn bijdrage op econoshock) aangezien ook het element relocaten belangrijk is. En kennelijk niet alleen volgens de vraagsteller en mijzelf maar ook hier komen mensen (zoals GB) met die gedachte.
  En verder zijn er hier meen ik enkele ervaringsdeskundigen die in Panama of in Thailand wonen.
  Persoonlijk hoop ik dan ook dat met name over dit aspect veel praktische info kan worden uitgewisseld.

Comments are closed.