aivd“Telecomproviders T-Mobile en Vodafone dragen structureel sms-berichten van hun klanten over aan de opsporingsdiensten.”

Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik geloof dat ik mijn telefooncontract  maar eens ga herzien.

http://www.nrc.nl/binnenland/article2256668.ece/Smsjes_gaan_ongevraagd_naar_politie

18 REACTIES

  1. Volgens artikel 273d van het wetboek van strafrecht is deze praktijk simpelweg een misdrijf, en strafbaar tot anderhalf jaar brommen.

  2. @Ernest [2]:
    “T-Mobile en Vodafone kunnen de inhoud van sms-berichten niet ‘filteren’ van de verkeersgegevens. Zo komen de sms’jes toch terecht bij de opsporingsdiensten. KPN, de derde grote provider, zegt sms-berichten wel te kunnen filteren.”

    Dit lijkt me toch duidelijk genoeg voor een proefproces.
    Misschien omgekeerde bewijslast produceren?

  3. Sms om de haverklap naar je vrienden (spreek dit eerst wel met je vrienden af) dat je overspannen bent en met een afgekeurde defensie tank. volgend jaar Koninginnedag gaat ‘vieren’ en dat je hoe dan ook wilt meerijden in de parade. Dan weet je precies hoe goed de opsporingsdiensten hun werk doen en of doorgestuurde sms’jes ook werkelijk worden gelezen. Mocht je niks horen en ook niet van bed worden gelicht laat het dan even weten.

    Scrutinizer [5] reageerde op deze reactie.

  4. @IIS [4]: Beter nog: sms dit naar jezelf van de ene mobiel naar de andere. Zo hoef je niet met vrienden af te spreken. Bovendien weet je dan zeker dat je niet bewust verlinkt werd doch dat als je de lui je van je bed lichten, het wel degelijk om de SMS ging. Teslotte heb je dan ook een betere case in een rechtbank: juist omdat je aan jezelf SMSte, kan je hard maken dat het geen echt plan was doch slechts een test van de telecomprivacy ging.

  5. Het wordt allemaal goedgepraat onder het mom van terrorismebestrijding. Wens een ieder veel succes maar voorzie nul succes bij een eventuele rechtsgang.

    Een eventuele oplossing is gewoon prepaid bellen en regelmatig van nummer en toestel wisselen.

    Ja dat doen de grote criminelen al maar als je als eerbaar burger toch nog een beetje privacy wilt dan zit er weinig anders op dan het voorbeeld maar te volgen. Verder kun je natuurlijk altijd nog een encrypted toestel aanschaffen. b.v. bij http://www.spyshop.com

    Paul Martens [7] reageerde op deze reactie.
    mark [11] reageerde op deze reactie.

  6. @flap [6]: Ik begrijp je alternatieven wel, Flap.
    Maar als we nu al zover gekomen zijn, dat we ons tegen onze gekozen overheid moeten beschermen met dit soort middelen, bekruipt mij een of ander Stasi-gevoel.

    De overheid spiegelt ons zelfstandigheid en zelfbeschikking voor, want we mogen stemmen (joepie, hoor). En met stemmen kiezen we voor weer de volgende Stasi-controle? En deze week zelfs voor een Europese Stasi?

    Nee dank u.

    flap [8] reageerde op deze reactie.

  7. @Paul Martens [7]: Zolang als protesten slechts beperkt blijven tot website’s in een hoekje van het grote www verander er zowiezo niets. Liever had ik met een man of pak hem beet 10 miljoen een keer gaan staan bij het binnenhof.

    Het kan natuurlijk ook anders. We kunnen ook een handtekeningenactie starten en via die manier een onderwerp op het program van onze alwetende regering krijgen. Maar ja daar zal wel weer niemand voor te porren zijn, want dan moeten we achter ons scherm vandaan en uit de anonimiteit en dat is natuurlijk niet de bedoeling….

    Paul Martens [9] reageerde op deze reactie.

  8. @flap [8]: Precies! Maar het gaat ons nog veel te goed. Daarom blijven we als makke schapen achter de meute en politiek lopen.
    Boeren! Die weten hoe het moet. Of ik het eens ben met hun standpunten is een andere discussie, maar die gasten hebben gierwagens vol met stront en die spuiten gewoon een weg vol in Den Haag.

    Helaas helpt al dat gedemonstreer ook niets. BakEllende en consorten doen toch wat ze willen. Verkwanselen ons zelfs aan de EU. Zal het wel heel druk worden in Brussel, de komende jaren, als iedereen uit alle EU landen steeds maar gaat demonstreren voor elk dingetje waar iemand niet mee eens is. Ik gok op zo’n 300 demonstraties per week. 😉

    Maar jouw punt van het stille “www-hoekje” begrijp ik. Enkele maanden geleden wilde ik ook gewoon stoppen met reageren op deze site. Omdat ik niets zag gebeuren.
    Gelukkig ben ik van mening veranderd en nu heb ik als doel deze site bekend te maken in mijn omgeving. We (de schrijvers op deze site) broeden ook plannen uit om de bekendheid te vergroten van deze site. Simpelweg om ons geluid zoveel mogelijk te verspreiden en mensen deelgenoot te maken van onze opvattingen. Of ze er daarna iets mee doen is ieders eigen beslissing, natuurlijk.
    En dat heeft tijd nodig. Libertarisme bestaat al hondrden jaren en heeft nog niet echt voet aan de grond gekregen. Nu kunnen we echter profiteren van de nieuwe media, maar dat verandert de zaak ook niet binnen een dag, natuurlijk.

    En ik geloof niet, dat je kunt stellen dat we bang zijn om uit de anonimiteit te komen. Als ik voor mezelf spreek tenminste. Behalve hier schrijven, confronteer ik iedereen in mijn dagelijkse leven met mijn visie, zodra de gelegenheid zich voordoet.
    Ook “vreemden” op mijn werk. Gewoon met een opmerking, zonder een onderwerp helemaal uit te kauwen. Ik merk verrassend genoeg dat men daar later op terugkomt. “Wat bedoelde je toen en toen?” En dan kuhn je een gesprek aan gaan.

    En mochten de financiën het ooit toelaten, dan zou het mooi zijn om via regionale media (of landelijke) een goede spreker het libertarisch gedachtengoed bekend laten worden. Dus: donaties kun je hier altijd kwijt. De rest hier is allemaal vrijwilligerswerk, niet-betaald dus. Voor het geval je zoiu denken dat we dit allemaal voor een dikke onkostenvergoeding zitten te doen omdat we “kapitalisten” zijn. 😉

    flap [10] reageerde op deze reactie.

  9. @Paul Martens [9]: O ik ben het absoluut met u eens als u stelt dat het begin ergens gemaakt moet worden.

    Dat het vrijwilligerswerk was had ik al begrepen aan de link die (hoe ironisch) moslima’s aan een man moet helpen. 😀

    Wat bij mij wel de wenkbrouwen doet fronzen is het feit dat libertarisme al eeuwen bestaat en er nog steeds niet een goed uitgangspunt is bereikt, dit doet bij mij het idee opkomen dat het vooral een stokpaartje is van enkele hoogopgeleiden om wat te brainstormen hoe onder de belastingen uit te komen.

    Voor wat betreft de donatie ik zal zien hoeveel ik deze maand overhou nadat de roversbende is langsgeweest.

    R. Hartman (NI) [14] reageerde op deze reactie.

  10. @flap [6]: een prepaid is annoniem zolang je er niet mee naar bekenden belt of sms. als het toestel aan staat en je rijd met een kennis mee of een kennis rijd met jou mee terwijl zijn gsm ook aan staat dan kunnen ze die 2 gsm’s aan elkaar linken. verdiep je maar eens in hoe een gsm werkt en wat de opsporingsmogelijkheden zijn, je word niet goed…

    flap [12] reageerde op deze reactie.

  11. @mark [11]: Denk dat ik redellijk op de hoogte ben van de do’s en don’t van een mobiel toestel. Dat het allemaal tijdellijke privacy is bestrijdt ik ook niet, ook niet dat het een noodgreep is. Maar!!!! en nou komt het. Het maakt het ze er niet gemakkellijker op. 🙂 (mijn eigen burgerlijke ongehoorzaamheid)

    Je bent nergens meer echt anoniem, ook hier niet, want ip. dus ook deze reactie zal indien het iemand ook maar een draad interesseerd wat wij hier ventileren in no time te herleiden zijn tot mijn woonadres. ondanks pogingen mijnerzijds om via meerdere server’s te werken.

  12. Wat ik straks eens even ga doen, is het journaal van 20.00 uur bekijken. Want als het soms belangrijk genoeg is om de geboorte van een olifantje in een dierentuin te laten zien op het journaal, dan heeft dít onderwerp pas écht nieuwswaarde. Daar gaan ze zeker 10 minuten aan besteden (schreef hij cynisch).

    U begrijpt mijn reactie wel: waarom horen we dit niet massaal op “prime-time news”?

    flap [15] reageerde op deze reactie.

  13. @flap [10]: “dit doet bij mij het idee opkomen dat het vooral een stokpaartje is van enkele hoogopgeleiden om wat te brainstormen hoe onder de belastingen uit te komen.”

    Libertarisme is niet iets van ‘hoogopgeleiden’. Intelligentie en opleiding zijn niet noodzakelijk gerelateerd, een opleiding heeft ook te maken met mogelijkheden, kansen en interesse (op jeugdige leeftijd).

    Rationeel denken blijft gewoon lastig, ook voor ‘intelligente’ mensen (als ik naar de diverse hoogleraren kijk die het socialisme promoten denk ik wel eens: juist voor ‘intelligente’ mensen). Het hele staatsscholings systeem is gericht op indoctrinatie, op propaganda. De valkuilen zijn legio, en zo vertrouwd dat je ze niet altijd (meteen) opmerkt.

    Libertarisme is vooral iets van interesse voor je eigen leven, in combinatie met een kritische blik. Velen willen het niet weten, omdat men ‘depri wordt’ als men erover nadenkt. Dus men negeert het liever en geniet zoalng het nog kan. Maar zoals Ayn Rand stelde: “You can avoid reality, but you cannot escape its consequences”.

    Belastingheffing is nu eenmaal een in het oog lopende immorele zaak, die raakt aan de kern van het libertarisme: het recht op eigendom. Eigendom van jezelf en dat wat je eerlijk verkregen hebt. Belastingheffing is een ultieme, geïnstitutionaliseerde schending van dat recht.

    Maar libertarisme is veel meer dan verzet tegen belastingheffing alleen; het is een pleidooi voor een morele levenswijze, voor en door iedereen. Als iedereen de principes van het libertarisme in zijn of haar leven zou toepassen zouden we een zeer harmonieuze samenleving hebben. Natuurlijk is dat een utopie, maar een mate van moreel verval zoals waar een staat toe leidt, hetgeen we iedere dag kunnen waarnemen, zou erg ver weg zijn.

  14. @Paul Martens [13]: Waarom we er niets van horen? lijkt me logisch. Laat het volk slapen. Of zoals een romeins keizer eens heeft laten optekenen “geef het volk brood en spelen” want in meer is het in de basis hoe spijtig ook niet geinteresseerd.

  15. Het volgende officiële antwoord komt van Vodafone (n.a.v. een email van mijn zijde):


    Door berichten in de pers is het beeld ontstaan dat Vodafone van al haar klanten structureel sms-berichten overdraagt aan opsporingsdiensten. Dit is niet het geval en heeft alleen betrekking op een beperkte groep abonnees die verdacht wordt van een strafbaar feit of verband houdt met een AIVD-onderzoek en die wordt afgetapt via een methode die incidenteel voorkomt.

    Vodafone Nederland verstrekt alleen gegevens over de gesprekken en andere vormen van telecommunicatie van abonnees aan opsporingsinstanties na een vordering van bijvoorbeeld de Officier van Justitie of Rechter Commissaris. Het NRC-artikel had betrekking op sms-verkeer dat bij een specifiek soort telefoontap, de zogeheten printertap, doorgegeven wordt. Deze printertap wordt incidenteel gebruikt voor het ‘real time’ monitoren van telecommunicatieverkeer bij onderzoek van opsporingdiensten en AIVD. Alleen bij deze specifieke tap kan de inhoud van de sms’jes nog niet losgekoppeld worden van de telecommunicatiegegevens. Hierdoor zouden opsporingsinstanties naast de verkeersgegevens ook meteen de inhoud van sms-berichten van de betreffende abonnees kunnen inzien. Maar dit is niet toegestaan, want voor het daadwerkelijk inzien van sms-berichten hebben ze aanvullende toestemming nodig van de Rechter Commissaris en voor de AIVD van de Minister van Binnenlandse Zaken.

    Vodafone werkt al aan een technische oplossing voor het gesignaleerde probleem. Deze is naar verwachting binnen een week operationeel.

    Iemand commentaar?

    Spy-Nose [17] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.