De roep om meer (accountants) toezicht, leidt tot interessante tegenstrijdigheden.
De Europese toezichthouders op accountants, zoals de AFM, verbieden dat Europese accountants, gegevens over Europese bedrijven en hun werknemers, afgeven aan anderen.
Maar de Amerikaanse Public Accounting Oversight Board (PCAOB) wil die gegevens nu juist wel hebben ivm toezicht op beursgenoteerde bedrijven. En omdat er best veel Europese bedrijven in de VS beursgenoteerd zijn, is de situatie ontstaan dat of de ene toezichthouder zijn plaatselijke wetten overtreedt, of de andere.
Het eind van het liedje kennen we natuurlijk al: er komt een nog groter toezichthoudend orgaan, dat wereldwijd gaat opereren, maar ondertussen weet je als bedrijf niet waar je aan toe bent; om maar te zwijgen wat het allemaal extra kost om je jaarrekening en je beursnotering gedaan te krijgen.

1 REACTIE

  1. Als Amerika haar mond open doet, zal Europa zwijgen. Dus alle gegevens worden straks, zonder morren, aan PCAOB verstrekt.

Comments are closed.