gemeenteraad Duidelijk voorbeeld van het buiten- proportionele Politieke Machtsmisbruik;

Waterschap en Gemeente Leek maken misbruik van hun macht !! Wij hebben als burger of bedrijf niets meer in te brengen, men beslist als Waterschap zomaar even over de portemonnee van de inwoners, en de Gemeente Leek doet er nog een schepje bovenop. 
 
Daarnaast zorgen deze instellingen voor een extra stukje onzekerheid, want wij staan nog voor een ontslagronde waar we de gevolgen nog niet van kunnen inschatten. Ook de waarde van onze huizen staat onder neerwaartse druk. Een en al onzekerheid waar de gemeente nog eens, zonder percentages te noemen, alle belastingen en heffingen maximaal wil gaan verhogen.

Waterschap gaat de aanslagen een paar honderd procent verhogen, gemeente Leek gaat de belastingen en heffingen “maximaal” verhogen, zonder getallen of procenten te noemen. Een beleid wat op onzekerheid voor de inwoners berust en de inwoners en bedrijven overgeleverd zijn aan de willekeur, veroorzaakt door het slechte bureaucratisch gevoerde beleid van de gemeente. Dat men de minima gaat ontzien is terecht, deze mensen kunnen nu al niet redelijk rondkomen.

Maar waarom zal men niet alle milieu investeringen en bijdragen niet even stil leggen of tijdelijk even afschaffen totdat er weer betere tijden zijn, daar heeft geen mens last van. Maar de gemeente staat dusdanig onderdruk van de machtige milieu groepen, want men is bang voor stemverlies. En dus hebben milieu hobbyisten meer invloed op het beleid dan de gewone hardwerkende inwoner die alles moet betalen.

In vier jaar vijf ambtenaren minder die dan ergens anders gebruik kunnen maken van een of andere wachtgeld regeling. Hoe durf je dit in te brengen, je komt als gemeente totaal ongeloofwaardig over! Daarnaast werden er kapitalen uitgegeven aan externe adviseurs, en grootschalige plannen die zo de prullenbak al in zijn gegaan. Daar hoor je niets over. Dat er in een gemeenteraad geen deskundige is t.a.v. financieel beleid is nog te bevatten, maar dat er in het college of bij de ambtenaren geen mensen zijn die commercieel kunnen denken, dat is door de gemeenschap niet te accepteren. Neem dan een politiek ongebonden commerciële Wethouder voor financiën.

 Geen sporthal in Zevenhuizen, maar wel meerdere miljoenen verspilt in een mislukte sporthal in Leek is niet acceptabel voor de inwoners van Zevenhuizen. Het dorp met de meeste goed functionerende verenigingen moet het wanbeleid van de gemeente nu bezuren .

Het komt van de recessie wordt gezegd, ja, dat hadden wij ook kunnen verzinnen, doordat de waarde van het onroerend goed naar omlaag gegaan is willen wij ook graag de heffingen van de gemeente en overheid en semioverheden daarop neerwaarts aangepast zien.

Deze grappenmakerij lijkt er meer op dat de burger de miskleunen van het bestuur moet bezuren. En horen wij ook nog dat er een onderzoek komt waar al het geld van gesubsidieerde instellingen blijft, en of dat allemaal wel noodzakelijk geweest is.

 P.S. Leuk (lees onbeschoft) handelt ook het Waterschap Roer en Overmaas. Het Limburgs Dagblad deelt daarover mee dat deze instelling 5 miljoen euro is kwijtgeraakt met een IJslandse belegging.
Maar dat is niet zo erg, want dat zullen ze dan gewoon via een belastingverhoging wel weer terugsparen!

7 REACTIES

 1. Net als in provinciebestuur Noord Holland. Arrogantie, spilzucht, zakkenvullerij en machtsmisbruik. Dat krijg je in een ‘geleide democratie’ naar Chinees model. In gidsland China is het met deze 4 eigenschappen nog veel slechter gesteld.

  Zo lang er geen guillotines op de dorpspleinen staan zal het vrolijk verder gaan. Waarom worden al die ’terrorismemaatregelen’ werkelijk ingevoerd? Omdat er een grote terrorismedreiging is (daar geloof ik niets van); of omdat men (de regenten) een opstand van het melkvee vreest?

 2. Hoe lager het bestuursniveau, hoe duidelijker de willekeur en incompetentie van politici wordt blootgelegd.
  Zogenaamd heb je als burger invloed op wie in de gemeenteraad zit en tegenwoordig zelfs in de waterschappen. Echter je kunt nooit voor een kandidaat kiezen die de onbeperkte macht van deze instanties, om burgers financieel het leven zuur te maken, wil beperken.

  Met je voeten stemmen is makkelijker gezegd dan gedaan als je eenmaal een huisje hebt. Bovendien kan je nieuwe gemeente over een jaar ook besluiten om eens wat extra geld van haar burgers af te troggelen.

  Daarnaast zijn de gemeentelijke belastingen een muggescheet vergeleken met Inkomstenbelasting en BTW gecombineerd.

  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.

 3. Op de website van de gemeente Leek staat in de kadernota 2010-2013: “Met uitzondering van de trendmatige verhoging (2,75%) van de onroerende zaakbelastingen (OZB) en de afgesproken verhoging van de rioolrechten (8,7%) worden voor 2010 geen extra verhogingen van de bestaande belastingen en heffingen voorgesteld.”

  OZB is al erg genoeg, maar dit klinkt toch anders dan de schrijver van het artikel hier ons wil doen geloven.

  Hetzelfde geldt voor de aanslag van het waterschap. Deze gaat over de gehele linie “een paar honderd procent verhogen”. Echter daar komt het voor sommigen wel op neer. Hoe dat zit?

  “Sommige groepen mensen betalen meer dan voorafgaande jaren. Er zijn ook groepen die juist minder betalen. Hoeveel iemand betaalt hangt af van de economische waarde van zijn eigendom.” Dit geldt niet alleen voor het waterschap waar Leek onder valt. Dit is landelijk het geval.

  Ja, u heeft het goed gelezen: huizenbezitters betalen dus meer dan mensen die in een huurhuis wonen. Dit principe is schandalig.

  Hetzelfde geldt natuurlijk al voor de OZB. Dat is naast de rijksbijdrage dé inkomstenbron voor een gemeente. Ook in dit geval betalen huizenbezitters dus meer voor de voorzieningen in hun gemeente dan niet-huizenbezitters.

 4. @Geert [2]:
  Zouden we kunnen streven naar een NIEUWE wet. (ja seriues!)
  Die nieuwe (uitbreidbare) wet moet bepalingen maken van onderwerpen waar de overheden (alle) zich nooit mee mogen bemoeien.

  Omdat de overheid zich nu al met “alles” bemoeit, zal dat een hele klus worden.
  Via een politieke partij? De P.A.P. ? (pro-anarchie-partij) 🙂

 5. ‘Deze grappenmakerij lijkt er meer op dat de burger de miskleunen van het bestuur moet bezuren.’
  Huh? Waar dient de burger dan anders voor?

 6. Er wordt op dit moment achter de schermen hard gewerkt aan een nieuwe politieke partij in Nederland.

  Er heerst zoveel onvrede in Nederland m.b.t. het ongebreidelde verhogen van belastingen, en dat bovendien in een slecht economisch klimaat, dat het noodzakelijk is om te zorgen dat het sociaal leefbaar blijft in Nederland.

  Na de zomer zullen de voorbereidingen zijn afgerond en worden de standpunten openbaar gemaakt. Op deze site zullen we nog het een en ander kenbaar gaan maken.

 7. Wanneer zou het zover zijn dat we één belasting tarief betalen waarmee alles afgewikkeld is. Geen Gemeente , Waterschap of wat dan ook maar.
  Een belasting aanslag voor alles ,moet je eens zien hoeveel werk en kosten dat zou besparen. Maar het is ook overzichtelijker en duidelijker , minde fraude gevoelig , en het geld kan in de staatskas inplaats van op dubieuze banken.

Comments are closed.