Opkomst met 43 procent laagste ooit
De opkomst bij de verkiezingen voor het Europees parlement is uitgekomen op
een nieuw dieptepunt. Van de 375 miljoen kiezers in 27 EU-landen ging 43 procent naar de stembus. In 2004 was dat 45,5 procent; dat was ook al de laagste score ooit. In Nederland was de opkomst donderdag 36,5 procent,ruim 3 minder dan in 2004, maar 6,5 meer dan het laagterecord uit
1999. Duitsland is met een opkomst van 45 procent een van de weinige landen waar meer mensen gingen stemmen. In 2004 was de opkomst 43 procent.

Tot zover TT
En vergeet niet dat er ook nog landen als Belgie met stemplicht tussen zitten waardoor de opkomst daar kunstmatig hoog is.
Dus 57% van de 375 miljoen kiezers is 213 miljoen kiezers hebben niet meegedaan aan het spelletje om enige legitimatie voor het Euro Parlement te krijgen. een EP dat geen controle of wat dan ook voor macht heeft.
De silent majority begint aan kracht te winnen.
Kijken of Wilders dat ook begrijpt en nu zijn verkozenen die belachelijk hoge vergoedingen voor niks doen, laat storten in de PVV partijkas en zo gebruiken om de burgers verder op te leiden. Zo wordt Wilders beter (ver) gehoord, dan in het EP waar hij toch geen spreektijd krijgt.

11 REACTIES

 1. Ik vrees dat de heren en dames politici zich weinig van jouw (terechte en correcte) rekenwerk aantrekken. Ik kan niet wachten op de mooie profetische praatjes over die geweldige 43% stemmers.

 2. Om een of andere reden vinden politici een hoge opkomst heel belangrijk voor hun eigen legitimiteit. Wat dat betreft hoe minder stemvee hoe beter.

  Van de PVV verwacht ik helemaal niets bijzonders. Gewoon een van de vele pro politiestaat partijen, die burgers -hun kiezers dus- voornamelijk als hun vijanden zien.

 3. Wordt tijd naar waarom er ruim 50% van de mensen niet heeft gestemd. Zou een aanleiding kunnen zijn om e.e.a. bij het europarlement te veranderen, t.w. lege stoelen, kleiner parlement, minder grote bek etc.

 4. Hoe lager de opkomst, hoe beter voor de CDA. De CDA stemmers komen altijd wel opdagen. Dat blijkt ook nu, het Christelijk blok blijft het grootst. Van de PVV hoeven we niets te verwachten, ze gaan niet in een fractie zitten. Ze krijgen hooguit 5 zetels, en dat op een paar honderd. Dus kortom, ook de PVV politici die naar Brussel vullen hun zak goed zonder dat zij veel kunnen/willen doen.
  Het wordt gewoon tijd dat de EU zich gewoon bezig gaat houden met economische groei en veiligheid ipv de hoogte van een trap of hoe recht een komkommer moet zijn. Kortom beperken die handel of nog liever afschaffen.

  TerriërBram [5] reageerde op deze reactie.

 5. @Nico [4]:
  En waar leidt die economische groei naar toe? Nog een TV, nog een avonturen jeep, nog meer toxische stoffen om ons heen in apparaten, verf, plastic, eten? Wie heeft u überhaupt vertelt dat er economische groei zou moeten zijn? Crisis? Hoe zo, ik heb toch te eten, ik ben toch gezond, en nee ik heb helemaal geen paars of fel roze kledingstuk nodig!

  Het is crisis onder de corrupte graaiers. Het is crisis onder de mensen met nog een lening voor een vakantie naar costa del diep triest, met een bami bal in je strot flaneren in je paarse bermuda.

  Groei … en als op een gegeven moment er geen grondstoffen meer zijn. Zitten wij met een berg toxisch afval … En dan hebben wij zeker geen vrijheid.

  De vraag voor het overleven van de soort mens is duurzaamheid. Groei is een concept dat letterlijk ontworpen, bedacht is in de V.S., na de tweede wereldoorlog. Ontworpen en in de samenleving geplugd.

  Waarom ben ik wel of geen goede burger naar gelang ik wel of niet de hele basis van het systeem omarm?
  Waarom zou er geen alternatief zijn?
  Waarom word ik verplicht als maar meer te kopen?

  Groei, groei van nog meer onderdrukkers die men medicijnen noemt. Groei van nog meer spullen die 1 maand later bij het vuilnis staan.

  Economisch groei is een vlag van slavernij. De vlag van een fascistisch systeem met een plastic lach van democratie.

  Het is een fokking leugen. En vrijheid kan ontstaan door ten eerste heel kritisch naar die fundamenten te kijken van onze samenleving. Diegene die daar boos over wordt, is in wezen bang. Bang, want vrijheid geeft nog geen veiligheid. Ook al is die veiligheid eigenlijk een slaaf bestaan.

  What’s happening on TB Station?
  http://twitter.com/TerrierBram
  http://youtube.com/TerrierBram
  Nico [6] reageerde op deze reactie.

 6. @TerriërBram [5]:
  Beste Bram, economisch groei is niet hetzelfde als het consumeren van producten en grondstoffen. Je kan het natuurlijk ook gebruiken om nieuwe brandstoffen of desnoods milieu vriendelijker producten e.d. te ontwikkelen. Dat is een keuze, en derhalve is niet niemand verplicht zich geheel te onderwerpen aan het consumeren van zoveel mogelijk producten. Ook ik hoef niet om de 3 jaar een nieuwe televisie. Economische groei kan dus divers gebruikt worden, en is geen blijk van slavernij. Juist armoe leidt tot slavernij, kijk naar Mauritanië of de Filipijnen bijvoorbeeld. Persoonlijk ben ik van mening dat het land of landen die het meest investeren in economie en milieu uiteindelijk het sterkst blijken te zijn, mits mits mits. Dat groeit door de VS is bedacht is natuurlijk een vreemde kronkel, economische groei bestaat in feite al bij de apen, een hoofd aap zal ook altijd meer nootjes willen hebben, en meer en meer. Kortom kort zichtig en lekker Amerika overal de schuld van geven wat niet goed gaat. De huidige crisis heeft wel aangetoond dat het gewoon overal in het huidige systeem niet goed, niet in de VS, niet in de EU, niet in China. Feit blijft evenwel dat economisch groei nodig is om naar de huidige maatstaven te kunnen blijven leven. Zonder groeit zal op een gegeven moment bijvoorbeeld geen onderhoud kunnen worden gepleegd aan het elektrische netwerk. Dan kun je dus op een gegeven moment ook geen gebruik meer maken van je computer, die je zeer duidelijk wel gebruikt. Tegen consumentisme of niet.

 7. Beste euopessimisten,
  Brussel is niet alles, inderdaad. Omdat het niet MEER mag worden natuurlijk. wilt u ook wachten tot de G2 China en de VS, de nieuwe grote wereldberen ruzie maken of gaan staan vrijen en daarbij het grag onder hun poten kapot maken? Want dat gras dat is straks uw kleine prutslandje met zijn 50% 70+-ers… Die dan nog net voor ze gaan sterven meemaken hoe het laatste stukje vrijheid wordt gemold, omdat ze niks meer voorstellen en de ruil aan MOETEN, die heet: Als je de bek houdt geef ik je nog wat te eten of wat om te verwarmen…
  Doe niet zo stom, reken even aan deze wereld in termen van bevolking(sontwikkeling), economische sterkte en …. pief-paf-poef. En ontdek dan dat u eigenlijk in Pims kaboutertuintje woont.
  Waar ze nu nog denken dat hun elitegeleuter etc. en hun goeie leven gewoon verder gaan. welk een fout!
  Doe niet achterlijk, zorg dat europa GEOPOLITIEK echt wat gaat voorstellen en hou op met gesneuzel over echte peanuts!
  Wees eens echt lucide en maak van Brussel echt een hoofdstad van een europa dat straks nog bij de G# kan komen!
  Dag kneuters, dag arroganto’s, dag slaapkoppen, WORDT WAKKER!

  Leon Speetjens, een vrije jongen die elke dag naar de globe kijkt en dan Nederland niet kan vinden!

  Ratio [11] reageerde op deze reactie.

 8. Ook ik heb uiteindelijk besloten om niet te stemmen.

  Een beetje in mijn vrije tijd bezig zijn met het niet erkennen van het EP en de EU, maar dan wel als het me uitkomt gaan stemmen.
  Da’s net zoiets als Saoedi-Arabië boycotten, maar wel die benzine in mijn wagen mikken

 9. @speetjens [9]:
  Euro-realisten is adequater. Jij ziet het fascistische communisme niet.

  Slaapkop, wordt eens wakker!

  Opmerkingen over hoe een kutland Nederland wel niet is slaan nergens op dragen af aan de rest van je tekst. De EU zal daar niets positiefs aan veranderen, waarschijnlijk alleen maar erger maken. De desintegratie van denkbeeldige lijnen in het zand echter wel. Nu wordt je gedwongen deel uit te maken van een collectief van mensen waar je niets mee te maken wilt hebben.

Comments are closed.