raad-van-europaDeze week viel mijn oog in “Flanders Today” op een artikel over een nieuw rapport van de Raad van Europa. Ik was geschokt door de inhoud van dat rapport, en niet alleen omdat ik daarover in de gewone media nauwelijks iets vernomen had, maar vooral door de misplaatste arrogantie van die internationale instelling. Rapporteur Thomas Hammarberg, de mensenrechtencommissaris van de Raad, was andermaal niet mals voor België. 
 
Naast traditionele grieven zoals de taalperikelen, ons minderhedenbeleid, de traagheid van onze justitie en bepaalde maatregelen zoals de “Vlaamse Wooncode” waren ditmaal ook ons vreemdelingenbeleid, onze privacywetgeving, de controle van onze ordediensten, onze gebrekkige aanpak van vrouwendiscriminatie, de afwezigheid van ouderlijke gedragsregels in de opvoeding en de toestand in onze gevangenissen kop van jut.

Op de voorstelling van het rapport vorige week in Brussel mocht die Hammarberg gerust komen verklaren dat het Belgische systeem “in het algemeen” wel adequaat werkt als het op de bescherming van burgerlijke vrijheden en mensenrechten aankomt en dat er eigenlijk maar “een paar” verbeteringen moesten worden doorgevoerd, toch bleek dit gematigd optimisme helemaal niet uit het rapport zelf…

Ik ben furieus over dit rapport, en niet omwille van de inhoud, want met het gros van de beschreven kritieken ben ik het grotendeels wel eens. De toestand in onze gevangenissen is inderdaad ondermaats en het leven in onze asielcentra inderdaad niet rooskleurig. Voor dat eerste zou een privatisering tot een duurzame oplossing kunnen leiden, en voor dat tweede hebben we een adequate asielrechtbank nodig die elke vreemdeling binnen de maand van antwoord kan dienen, eventueel gekoppeld aan een wachttijd in het land van herkomst. Of vrije migratie natuurlijk…

Ook qua bescherming van de privacy van de burgers is België zeker geen gidsland, en al evenmin als het op overheidstransparantie, duidelijk omlijnde terreurwetten of de controle op de ordediensten aankomt. Verder ben ik natuurlijk wel tevreden dat België niet goed scoort als het op positieve discriminatie van vrouwen in de economie aankomt of op vlak van het via wetten verbieden van de “educatieve tik” van ouders.

Er zijn waarschijnlijk gezinnen waar dit laatste een probleem kan zijn, maar het zijn in mijn ogen nog steeds de ouders die bepalen hoe hun kinderen opgevoed worden, en niet de overheid. Idem voor de bedrijven die in mijn optiek nog steeds vrij zijn om welbepaalde personen aan te nemen en die een welbepaald loon te betalen volgens hun eigen vrij bepaalde criteria. Ik wil liever geen bureaucraat in elk huis of elk bedrijf.

Het rapport, en de instelling die zoiets publiceert, mag voor mijn part zonder veel tranen of tandengeknars naar de vuilnisbelt van de geschiedenis verbannen worden. België heeft zijn mankementen, en ik ben één van de eerste om dat telkens openlijk toe te geven en aan te kaarten, maar dit geeft nog geen mandaat aan een buitenlandse instelling om ons hier te komen zeggen hoe wij ons boeltje moeten runnen.

Ondanks al haar gebreken is België nog steeds een functionerende rechtsstaat en dito democratie, en kunnen onze burgers nog steeds vrij hun mening vormen en deze ventileren. Als een bepaalde praktijk op de Belgen hun maag zou liggen, zullen zij via de geijkte kanalen van hun overheid wel een hervorming daarvan eisen. Zo heeft dat in België – en in alle andere West-Europese landen trouwens – al eeuwenlang gewerkt, en zo zal dat nog eeuwenlang probleemloos blijven werken.

Geen enkele buitenlandse of internationale instelling heeft van mij de bevoegdheid gekregen om in mijn naam mijn overheid te komen bekritiseren. Als ik het met iets niet eens ben, zal ik het zelf wel zeggen. Ik heb daar de Verenigde Naties, de Europese Unie, de Raad van Europa of een andere moreel gecorrumpeerd onderdeel van de éénwereldregering niet voor nodig…

Het is in deze zaak dus eigenlijk vooral de inertie van de Belgische politici die mij zorgen baart. In plaats van duidelijk te maken bij de Raad van Europa dat wij hier onze eigen boontjes wel zullen doppen, knikken wij braaf en slikken wij alle interventionistische nonsens van Straatsburg.

Jammer dat ik van de voorstelling van dit rapport niet eerder weet had. Het materiaal had anders vorige week in Brussel klaargestaan om die Hammarberg en zijn hofhouding met pek en veren het land uit te jagen.

Ingezonden door Vincent De Roeck, beheerder van Libertarian.be

6 REACTIES

 1. @Hub Jongen [1]:
  Die Raad van Europa staat nog los van de EU
  RAAD VAN EUROPA gaat over 47 Europese landen die 800 miljoen mensen omvatten.
  EUROPESE RAAD gaat over de 27 landen van de EU. die bijna 500 miljoen inwoners heeft.
  Lid van de eerste is een begin om bij de tweede te komen. Die is nog veel betuttelender met verplichte wetten en verboden.

 2. @Hub Jongen [2]:

  Zo staat-ie in mijn archief:

  “The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing”

  Edmund Burke, statesman

 3. Ik ben ook Belg en ben het eens de kritiek op de Raad Van Europa.

  Echter, België zelf in deze verdedigen is volledig onterecht. Het is allemaal mogelijk omdat het toegelaten wordt door onze eigen politici (die toch niet luisteren naar de wil van het volk).

  “Ondanks al haar gebreken is België nog steeds een functionerende rechtsstaat en dito democratie, en kunnen onze burgers nog steeds vrij hun mening vormen en deze ventileren.”
  Meent u dat nou?? Zoals Gregorius in NL dan of hoe bedoelt u?
  Als rechter De Smedt een dief weer laat lopen omdat hij bij z’n vorige aanhouding de straf toch niet zag uitgevoerd worden, deze rechter dit probleem zelf aankaart, en nadien weggepromoveerd wordt, kan je dit ding hier wel een ‘rechtsstaat’ noemen, maar dan kan je evengoed voetbal tennis gaan noemen.
  En da’s maar 1 voorbeeld.. De waslijst met schandalen in justitie en de politiek zijn te lang en te serieus, om nog iets positiefs in te vinden!

Comments are closed.