eu-vlagGroot, groter, grootst. Schaalvergroting, EU-politiek, wereldpolitiek. Op EU-niveau bemoeien we ons politiek met elkaar. Zo ook over het begrotingstekort, want Woutertje Bosje ziet gevaren voor het Stabiliteitspact.

Eerder deze week, om precies te zijn op 7 juli, verscheen onderstaand artikeltje op nu.nl ( http://www.nu.nl/economie/2037154/bos-stabiliteitspact-in-gevaar.html ):

Bos: Stabiliteitspact in gevaar

BRUSSEL – Minister Wouter Bos (Financiën) ziet grote gevaren voor het Stabiliteitspact, de EU-afspraak over overheidstekorten om de koers van de euro te waarborgen.

Bos noemt het een zorgelijke ontwikkeling dat Frankrijk en Duitsland een totaal verschillende aanpak van hun begrotingstekorten hebben gekozen.

”Duitsland heeft net een zeer rigide regel vastgelegd dat het land verplicht om het tekort zeer snel te beperken, desnoods zelfs met uitgavenstops zoals in Californië. Daarentegen zegt Frankrijk dat zoiets niet werkt en dat sommige schulden juist erg goed zijn.”

Bos vindt de verschillende aanpak ”verwarrend en potentieel economisch destabiliserend”, zei hij dinsdag na EU-beraad in Brussel.

Zorgwekkend

Toen hij zijn zorg aankaartte tijdens het beraad, bleven zijn collega’s volgens Bos angstig stil. ”Dat is zo mogelijk nog zorgwekkender: dat we elkaar niet meer durven aanspreken op elkaars overheidsfinanciën”, zei Bos.

Het Europese Stabiliteitspact schrijft onder meer voor dat Nederland en andere EU-landen hun begrotingstekort moeten beperken tot 3 procent van het bruto nationaal product.

Door de recessie zijn Nederland en bijna alle EU-landen die grens gepasseerd. De een na de ander krijgt van de EU de dringende aanbeveling om het tekort binnen enkele jaren te beperken.

Bos heeft ook daar zorgen over: ”Mijn vrees is dat iedere minister braaf ‘ja’ zegt tegen die deadline om het vervolgens niet uit te voeren”.

Aanvaring

Bos zei de kritiek bij het EU-beraad naar voren te hebben gebracht, ”omdat Nederland de traditie heeft als bewaker van het pact. Wij hebben als klein land belang bij het pact.”

Enkele jaren geleden had Bos’ voorganger Gerrit Zalm een keiharde aanvaring met zijn Duitse collega over naleving van het Stabiliteitspact. Duitsland wilde toen de regels voor zichzelf wat soepeler toepassen. Uiteindelijk moest Zalm instemmen met flexibeler regels.

 

Het interesseert me eigenlijk geen ene ree.., eeh mallemoer, of het wel of niet waar is, of het wel of niet belangrijk is. Waar het mij om gaat is dit:

WOUTER, TREK NU EENS DE JUISTE CONCLUSIE !!!

Welke dat mijns inziens is? Logisch: de EU werkt gewoon niet. Dit is voorbeeld nr. “zoveel”. Het wérkt gewoon niet, al die regeltjes opstellen waar we met al die culturen aan moeten voldoen. Gooi die EU-politiek nu eens overboord, drijf gewoon internationaal handel met elkaar.

 

 

 

 

 

6 REACTIES

 1. “Gooi die EU-politiek nu eens overboord, drijf gewoon internationaal handel met elkaar.”

  Die Europese Unie heeft tot doel het vrije verkeer van personen, goederen en diensten tussen de lidstaten te waarborgen. Daarvoor is een enorm groot en peperduur apparaat opgetuigd met tienduizenden regeltjes, die bijna niemand kent, laat staan kan overzien.

  In de praktijk blijkt die EU het vrije verkeer per saldo alleen maar te belemmeren.

  Wat ligt er dan meer voor de hand dan die EU gewoon af te schaffen?
  Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.

 2. Vergeet het maar, de EU gaat niet weg en u gaat meer en meer en nog heel veel betalen !

 3. De EU moet inderdaad de deur uit. In eerste instantie dacht ik dat dit decennia zou gaan duren maar nu we in een enorme schuldencrisis zitten, zegt u maar gerust een schuldendepressie kan het wel eens heel snel gaan. De ontevredenheid over de Europesche en nationale regeringen wordt met de dag groter in Europa, het vergeven van dikbetaalde baantjes aan incompetente doedelzakken loopt de neusgaten uit en het volk begint dat langzamerhand in de gaten te krijgen. De ongebreidelde immigratie van Niet Westerlingen gaat steed meer mensen tegen staan (metname omdat deze immigranten een veroveringsideologie aanhangen). Hoewel de huidige situatie nog steeds behoorlijk belabberd is schijnt er Libertarische hoop aan het einde van de tunnel, misschien al wel binnen een jaar of 10. We leven in interessante tijden.

 4. De EU is een soort Belgie maar dan met 27 deelstaten.
  De chaos is/wordt t.z.t. dan ook navenant groter dan in ons vierkant draaiende landje.

 5. probleem is dat we de euro hebben,verpesten de grote eu landen het zakt de euro,onze euro in waarde, dus ben ik wel blij met Bos en voorheen Zalm op dit punt.
  Wat ook kan is uit de eu en euro stappen een eigen munt slaan,de gulden weer terug dus, maar die gulden is dan gebaseerd op wat NL vermag te kunnen,beetje riskant,een derde goede optie is samen met de Britten en Noren naar de Britse pond te gaan, onderdeel van het Britse Gemene Best te worden, trekt me ook wel met een land als Canada en Australie er bij.
  De EU optie is voor dit moment toch het beste , maar als Frankrijk,Italie en Duitsland de teugels laten vieren en wij niet draaien wij er dus ergens voorop, onze euro dus uw munt en b.v huis zakt in waarde omdat zij te boel ‘verkloten’ voorons,bewust omdat ze weten dat we geen kant opkunnen.(denken te weten dan………)

  (dat dit nu pas gebeurd verbaasd me eigenlijk niet, want een Sarkozy kan niet te strikt zijn want anders krijgt hij de machtige FRanse vakbonden over zich heen, en die hebben anders dan in NL wel grote macht en kunnen weken/maanden staken omdat ze daar een pot voor hebben aangelegd,de derde kolonne dus)

Comments are closed.