IKKE pak je!
IKKE pak je!

Die arme staatssecretaris De Jager. Volgens zijn ruwe schatting loopt de Nederlandse Staat jaarlijks zo’n 84 miljoen euro mis aan vermogensbelasting over 7 miljard euro aan verborgen spaarcenten. Dat is zo’n 5 euro per hoofd van de bevolking. Om dat luttele bedrag terug te halen reist hij af naar internationale conferenties, Eurofin bijeenkomsten en G20 meetings waar hij zich in het zweet werkt om uiteindelijk met een dooie mus terug te keren. De arme man kan geen toostje zalm meer zien!
 


Wanneer hij dan teruggekomen in Nederland met zijn pyrrus overwinning loopt te pronken en angst zaait onder de zondige zwartspaarders schieten er tegelijkertijd nieuwe belastingparadijzen als paddenstoelen uit de grond. Het geld blijft maar kruipen waar het niet gaan kan!

Afgelopen maand gaf de Tunesische president het startsein voor de bouw van Tunis Financial Harbour (TFH), een spiksplinternieuw offshore center in booming Tunesië. Offshore ondernemingen die zich aldaar vestigen zijn vrijgesteld van vennootschapsbelastingen, import-export heffingen en dividend belastingen. Naast een groeiende financiële sector is Tunesië vooral groot in auto-componenten, textiel, toerisme en voedselverwerking. Meer informatie vindt u hier

Tunesië is niet het enige Afrikaanse land met offshore ambities: het afgelopen decennium hebben veel Afrikaanse landen ongekende economische groei doorgemaakt die naar meer smaakt. Ghana is in de eerste fase van het opzetten van een Offshore Financial Center (OFC) en heeft daarnaast een freezone geopend waar buitenlandse ondernemingen de eerste 10 jaar zijn vrijgesteld van belastingen (daarna 8%.)

De Jager kan de komende tijd weer druk aan de slag. Maar daarvoor hoeft hij niet per se het vliegtuig in te stappen, hij zou natuurlijk ook kunnen kiezen voor het Armeense model: in een poging belastingontduiking van winkeliers tegen te gaan, is de Armeense overheid een loterij begonnen waarbij kassabonnen van niet-frauderende ondernemingen dienst doen als lotnummer.

Precies zo zouden Nederlandse zwaartspaarders die gebruik maken van de inkeerregeling kans moeten maken op het winnen van een paar miljoen.

Belastingvrij.
————————
Ingezonden door TAXPLANNING

7 REACTIES

 1. Zolang de Jager alleen nog maar schermd met een belastingverdrag met Zwitserland zonder echt papieren te overleggen en Zwitserland nog steeds weigerd om de Verenigde Staten informatie te geven denk ik dat het v.w.b. Zwitserland nog wel meevalt.

 2. Verwacht meer van dit soort acties. Immers de reeds torenhoge staatschuld is in 2008 tientallze miljarden opgehoogd. In 2009 lijkt dit gewoon door te gaan. Bezuinigingen in onze babyboom-pamper-stelsels zoals AWBZ en AOW worden niet doorgevoerd of (zoals bij de AOW) enkel voor de generaties na hen. Ergo, de belastingen moeten omhoog.

  Omdat zelfs bij de PvdA men weet dat de inkomstenbelasting ophogen niet slim is vanwege teruglopende productiviteit, moet men dus elders gaan harken. Op zich is De Jager (CDA) de slechtste niet, maar hij heeft geen keuze. Zijn opvolgens ook niet. Men zal dus strenger op ‘ontduiking’ gaan toezien, meer ‘ontwijkings’-gaten dichten en allerlei sluikbelastingen invoeren. Ik geeft wat voorbeelden: in 2008 is er opeens een proviciale belasting op water ingevoerd, in 2008 werd de flitsbelastiong opgehoogd, in 2009 werden administratie-kosten voor de flitsbelasting ingevoerd, gemeenten werden via de meicirculaire in 2009 gekort tot aan 10% van hun budget en ‘moeten’ nu de OZB en parkeerheffingen gaan verhogen of kosten vergunningen en andere leges ophogen. Verwacht dus een stormloop aan kleine sluikheffingen de komende jaren

  Hub Jongen [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Hub Jongen [3]: Subsisidiues afschaffen zou inderdaad veel meer helpen. We geven afhankelijk van je definitie 20 a 30 miljard uit aan subsidies.

  Toch moeten we ook dat niet overschatten.

  Immers 75% van onze uitgaven en daarmee dus ook noodzaak voor inkomsten is onderwijs. sociale zekerheid en gezondheidzorg. De resterende 25% wordt verder voor – uit het blote hoofd – ruwweg 1/3 weer opgeslokt door staatschuldrente en gemeenten. Willen we dus ‘bezuinigen’ op belastingen, moeten we bezuinigen op de uitgaven op sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidzorg.

  Daar is echter geen meerderheid voor in dit land.

  Andre [5] reageerde op deze reactie.

 4. @Armin [4]:

  “bezuinigen op de uitgaven op sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidzorg”

  Precies, tot aan het nulpunt. Deze drie zijn verworden tot een grandioze puinhoop, met stijgende tendens quoa puinhoopgehalte. Vroeg of laat wordt ook de nu nog slapende, ge-salamitactiekatakkeerde (mooi scrabblewoord) meerderheid wakker en dan kunnen de Balkenendes etc. hun biezen pakken. Hoe eerder hoe beter.

 5. Precies, de diensten zijn zo verpest als maar kan. Onderwijs is o zo belangrijk (in deze samenleving!) en moet je de kwaliteit zien? vooral tegenover de uitgaven. Wat wil je met bijna gratis onderwijs + een gigantische zooi aan goodies waar je u tegen zegt.
  Voorbeeld, een goede vriend van mij doet voltijd HBO. Hij krijgt hiervoor studiefinanciering van +100 euro en een gratis OV pas. Nu is hij ook nog eens een paar kilometer verder op zichzelf gaan wonen. Een mooi pand van de woningbouw met eigen voordeur waardoor hij een uitwonende beurs krijgt van 100+ euro tezamen met huursubsidie van 130 euro oid. Dit alles nog buiten het feit om dat hij ongeschonden kan lenen tegen een rentepercentage van niets en zijn opleiding zwaar gesubsidieerd wordt.

  Gaan we kijken naar de gezondheidszorg en sociale zekerheden dan is het daar niet veel beter gesteld. Ten eerste vraag ik me af hoe men hier zoveel kosten op kan maken als men zich er hun hele cariere al kapot voor betaalt?

  @Hub Jongen [3]:
  De overheid kennende schiet je daar niets mee op, kijk de privatiseringen van de afgelopen jaren. Je moet wel meer gaan betalen aan zwaar gereguleerde particulieren terwijl de overheid juist meer gaat jatten. Waarschijnlijk krijg je geen lagere belastingen met de afschaffing van subsidies. nee hoor waarom zou de overheid in inkomsten gaan verminderen als ze ook mooie verticale steden, schouwburgen etc. kunnen bouwen? Oh goed voor de werkgelegenheid want dergelijk project duurt minstens 10 jaar met 200% teveel medewerkers, kunnen we die weer lekker van belastinggeld financieren.

 6. DE jager jaagt op bankgeheimlanden , ZODAT “onze”overheid NOG meer :
  1) ..geld naar hartelust kan verspillen in staatsprojecten..
  2)..staatsdwangwinkelnering (kunst, staats-tv ., etc) kan handhaven ..
  3)..marktstorende subsidies kan blijven verstrekken ,hetzij uitbreiden..
  4)..nutteloze dure eters (kansarmen) kan laten overkomen in CCCP.nl
  5)..en nog veel meer de burgers belasten dan nu al zo gaande is..

  “onze”overheid = ons probleem :
  “onze”overheid crieert eerst HET probleem (hoge belastingen, slecht ondernemers klimaat , onvrijheid , -en onveiligheid ,etc )
  “onze”overheid prikkelt daarmee EXTRA de stimulans om burgers geld te parkeren naar (wel veilige(re) )bankgeheimlanden ..
  “onze”overheid doet nadat ze dit heeft veroorzaakt , MET GEWELD hetzij
  geweldinitierering (en meer controles/ boetes ) dit terug te dringen..

  “volks”vertegenwoordiging in NL :
  ..de 2e kamer der partij, politiek -en staatsbelang kamer

Comments are closed.