jesus-guinnessOf Ierland inderdaad een (zeer dubieuze) primeur heeft met het daadwerkelijk strafbaar stellen van blasfemie in het steeds minder vrije Europa heb ik niet kunnen achterhalen, maar het staat buiten kijf dat dit een zeer slechte ontwikkeling is voor iedereen die zijn vrijheid lief heeft.

In Ierland is een wet aangenomen die godslastering van elke aard verbiedt. Wie mondeling of schriftelijk kritiek op een religie levert waardoor een ‘substantieel aantal’ gelovigen gekwetst wordt, kan bestraft worden met een boete van maximaal  25.000 euro (in eerste aanleg zelfs €100.000). Agenten kunnen op verdenking van bezit van godslasterlijk materiaal huiszoekingen doen en materiaal in beslag nemen.

Toen ik dit bericht tegenkwam dacht ik aanvankelijk aan een prank, zoals The Onion die nog wel eens plaatst. Maar al verder lezende werd me duidelijk dat dit bittere werkelijkheid is. In Ierland bestaat al dagen opwinding over een boomstronk in het westen van Limerick, die als bedevaartsdoel gebruikt wordt door pelgrims die er de maagd Maria in denken te zien.

Een lokale katholieke priester riep zijn kudde op om “niet te aanbidden wat tenslotte slechts een boomstronk is“. Op basis van de nieuwe wetgeving zou deze priester dus zwaar gestraft kunnen worden. De wet is ingediend dor Minister van Justitie Dermot Ahern, die zijn wet verdedigde door op een clausule te wijzen die bepaalt dat “blasfemie slechts dan als vervolgbaar zal worden aangemerkt als deze daadwerkelijk verontwaardiging opwekt bij een substantieel aantal aanhangers van een geloof“. Ja ja.

In het debat werd zelfs Monty Python’s Life of Brian erbij gehaald om de achterhaaldheid van deze wet aan te geven:

The concept of blasphemy was brilliantly satirised by Monty Python in the film ‘Life of Brian’ where a Pharisee was unintentionally stoned to death for repeatedly, although unwittingly, saying the word ‘Jehovah’,” Boyle said. “Much of the debate on this issue is a political equivalent of repeatedly saying the word ‘Jehovah’. It is something we need to get out of our political system as soon possible.

Desalniettemin werd de wet aangenomen. Het is werkelijk onvoorstelbaar hoe diep het westen bukt voor georchestreerde verontwaardiging.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de discriminatiefactor die her geïntroduceerd wordt, het feit dat wetenschap (alweer) ondergeschikt gemaakt wordt aan geloof, en de absolute onmogelijkheid deze wet toe te passen.

Zoals een reagerende blogger opmerkte:

So when a Christian says accepting Jesus is the only way to salvation or a Muslim says there’s only one god, Allah, and Mohamed is his prophet, are they both guilty of blasphemy and subject to a 25,000 euro fine? This might just be a brilliant way for the government to solve the national deficit!

Hat tip: Clark Kent, HVV

Bronnen: NieuwReligieusPeil, Reuters, Examiner

12 REACTIES

 1. Vergeet niet dat in de NL regering ook van die malloten zitten die ‘blasfemie’ strafbaar willen maken. Die god van hen is zoooo oppermachtig dat hij niet zonder dit soort wetten kan.

  De invloed van de katholieke kerk is weer eens duidelijk zichtbaar geworden in Ierland. Uiteindelijk draait het om geld. Geld in de collecte bus of via de boete-industrie. Want hoe almachtig en groots hun god ook is, hij kan maar niet zonder geld. Heel veel geld.

  pcrs [10] reageerde op deze reactie.

 2. waarom zou je een religie beledigen?
  Of is zeggen dat God niet bestaat (dat denk ik) ook al fout en ben je boete plichtig dan ?
  Als dat zo is is het jammer maar dan laat ik Ierland rechts liggen voorlopig.
  (of het moet om handel gaan,dan pas ik me wel even aan tijdelijk:” wat zegt u, of ik denk dat God bestaat, tuurlijk bestaat God, sterker als God er niet was geweest hadden jij en ik niet zulke mooie zaken kunnen doen, het is juist Gods zegen die er op rust !>
  Zaken zijn zaken, kein geloel !

 3. De wereld is gek geworden dat is mijn conclusie.

  Ik heb het artikel ook reeds ergens anders gelezen, toen dacht ik ook dat het een grap was. Maar blijkbaar niet.

  Weer een land minder om op vakantie naar toe te gaan.

 4. Dit is in directe tegenspraak met de vrijheid van religie en de vrijheid van meningsuiting.

  Zo zie je maar weer hoe makkelijk politieke leiders vrijheden privileges kunnen inperken.

 5. Let op, het is aan de gang met religie, en de belediging van de staat (de overheid–het volk–de samenleving) zullen volgen.
  Test maar eens hoe mensen reageren als je zegt dat democratie immoreel is!
  De democratie van een lynch-party, ja, maar “onze” democratie is heel “anders”.

 6. Apart.
  Opvattingen van het ene geloof kunnen beledigend zijn voor het andere geloof. Hoe gaan ze dan met dat soort situaties om.
  Zo vinden binnen het christelijke geloof alleen al, de prostestanten het niet OK om afbeeldingen te maken van God en/of Jezus. De katholieke kerk hangt vol met afbeeldingen van Jezus. Kan je daar dan als protestant gelovige aangifte doen tegen de katholieke kerk?
  Of Joden zeggen dat de messias nog moet komen. Lijkt me best een beledigende opmerkingen tegenover Christelijken waar dit de basis is van het geloof.
  Etc.

  Anno Zijlstra [8] reageerde op deze reactie.

 7. Hier vind je een mooi overzicht van de zogenaamde primeur:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Blasphemy_laws

  The Netherlands
  In The Netherlands, blasphemy is covered by Article 147 of the penal code. Gerard Reve was prosecuted in 1966 for allegedly breaking a law against blasphemy. In his novel Nader tot U (Nearer to Thee) he describes the narrator’s love-making to God, incarnated in a three year old donkey. Reve was acquitted. In April 1968 he was acquitted by the High Council. When proposing to lift the law in 2008, Minister of Justice Hirsh Ballin considered that a) no true deity would need human protection, and b) there are more general rules in place to regulate civilized interaction.

 8. @theiz [6]:

  “Dat de messias nog moet komen” , ik dacht dat toen Pim was vermoord hij ons had verlaten maar gelukkig is daar Geert gekomen, als de leerling er klaar voor is is de meester nabij.
  Reve ,van het Reve heeft alles te danken aan ene Algera uit Leeuwarden, SGP’er men ik, die begon een rechtzaak tegen hem, huize het Gras in Greanterp werd Huize Algera want het ezelsproces betekende zijn doorbraak, de gedenksteen zit nog keurig in het huis , een van de mooiste vakantiehuisjes van Friesland voor wie van weilanden en stilte houdt dan.(en een kerkhof voor de deur)
  Reve was ook op zoek naar de verlosser,maar besefte dat zijn zondige leefstijl en zondige gedachten de Heilge vader zorgen baarden toen.
  Ierland is zo’n tollerant fraai land, doortrokken van mysteries , Marten Toonder die er woonde schreef er reeksen van zijn Bommel verhalen (samen met zijn eerste echtegenote, die verzon het meeste) de Markiezen de Canteclear van deze wereld hebben daar uiteindelijk toch gewonnen,jammer.

  theiz [9] reageerde op deze reactie.

 9. Edelachtbare,

  U wilde weten waarom ik zogenaamd blasfemische taal uitkraamde?
  Wel, de almachtige heeft van mij een Atheist gemaakt en het is zijn wil dat ik zijn bestaan ontken en zijn aanhangers beledig. Dat is om hun geloof te testen. Als u mij straft voor het handelen in lijn met zijn wil, dan handelt u dus tegen zijn wil en zondigt u dus. Immers als ik en anderen die hij als Atheist de opdracht gaf de gelovigen op de proef te stellen, ons werk niet meer kunnen doen, dan dwarsboomt u zijn plannen met hen. Dat wil u toch niet op uw geweten hebben? Weet u wel hoelang u in de hel zal moeten branden voor uw rebellie tegen de almachtige?
  Ik raad u daarom in uw eigen belang aan mij verder ongestoord mijn taak te laten uitvoeren, opdat de almachtige het geloof van zijn volgelingen zou kunnen testen.

Comments are closed.