AAA_Goud_KrugerrandWe hebben op deze site al vaak verwezen naar de mogelijkheid om een deel van uw spaarcenten in goud om te zetten. Omdat elke beslissing op dit gebied echter op je eigen keuze berust, en omdat jijzelf de enige bent die de consequenties van die beslissing moet nemen, is het verstandig om zoveel mogelijk Feiten te kennen. 
 
Een nieuwsgierig vraagje vooraf:

Wie weet een verklaring waarom de Nederlandse Bank zo angstig haar goudvoorraden wil behouden, als het toch alleen maar een barbaars metaal is dan geen rente opbrengst levert? 

Wij konden nu kennis nemen van een geweldig rapport, dat heel objectief in een studie veel van de verschillende facetten laat zien. 
Iedereen die meer over de mogelijkheden en kansen van goud (en een beetje parallel daaraan Zilver), wil leren, kunnen we dit rapport aanbevelen.

 Hier kunt u al een goede samenvatting vinden.
Van daaruit kunt u naar het uitgebreide rapport gaan.

 Het kan één van de belangrijkste stappen zijn die u in deze onzekere tijden voor uw eigen bescherming kunt doen.

22 REACTIES

 1. Het is natuurlijk een beetje hoe je het bekijkt.
  Je verdient met je baan geld. Men hecht waarde aan dat geld. Bijvoorbeeld, een euro wordt blijkbaar gelijk gewaardeerd als een ijsje. Je kan dus de een inwisselen voor de ander.
  Hetzelfde geldt voor goud. Het is zeldzaam, men vindt het mooi, dus wordt er waarde aan gehecht. Als men goud opeens niet meer mooi of nuttig vindt, dan hecht men er geen waarde meer aan en dus kan je het ook niet inwisselen voor iets dat je wil hebben, bijvoorbeeld een ijsje.
  Het vervelende is dat een ijsje, en ook goud, in principe niet meer gewaardeerd wordt na verloop van tijd (hoewel in de zomer ijsjes meer gewaardeerd worden dan in de winter, en ook goud heeft zo fluctuaties).
  Je kan ook aandelen kopen, dus een deel van een bedrijf. Als men hard werkt in dat bedrijf dan worden de aandelen meer waard, beter gezegd; het bedrijf wordt meer gewaardeerd en dus worden de aandelen meer gewaardeerd. In plaats van 1 ijsje kan je een jaar later opeens 2 ijsjes kopen!
  En nu dus mijn punt: als je geldt hebt en dat op een spaarrekening zet, dan wordt daarmee gespeculeerd en dus wordt het steeds meer waard, ervanuit gaande dat de economie over jaren altijd blijft groeien. Goud heeft die eigenschap niet, tenzij goud opeens zou verdwijnen. Natuurlijk is het wel zo dat de bevolking groeit en er dus minder goud beschikbaar is per persoon, maar dat zal de waarde niet erg laten toenemen, omdat er ook extra goud gewonnen wordt. Goud heeft natuurlijk geen last van inflatie, maar zolang de rente boven de inflatie ligt is het nog altijd verstandiger om te sparen (met rente).

  Mijn vraag: is goud wel zo’n goede “investering”?

 2. Ik zie goud (en zilver) niet als investering, maar als een verzekering: een verzekering tegen grote systeemcalamiteiten zoals een hele hoge inflatie of een verval van het papiergeldsysteem.

  Net als bij elke andere verzekering betaal je een soort van premie, bv. het verschil tussen de aankoop en verkoopkoers bij edelmetalen.

 3. Als Goud niet je ding is, neem dan net als ik Zilver.

  In bijna alle apparatuur die we hedendaags gebruiken zit zilver verwerkt, buiten dat zilver dus een edelmetaal is, is het ook een industrieële metaalsoort. Zilver heeft namelijk de beste elektrische- en warmte- geleidbaarheid van alle metalen, verder heeft Zilver ook medicinale toepassingen en is het ook een essentieel onderdeel van spiegels.

  De verhouding tussen Zilver en Goud hoort historisch gezien 16:1 te zijn, momenteel is dit ongeveer 63:1, Zilver hoort dus eigenlijk 4x zo duur te zijn.

  In tegenstelling tot Goud, wordt Zilver verbruikt, dit betekent dat de hoeveelheid zilver op aarde af aan het nemen is. Wetenschappers hebben berekend dat, wanneer het huidige gebruik van Zilver hetzelfde blijft en we niet gaan recyclen, dat Zilver binnen 20 jaar uitgestorven zal zijn.

  Granny [5] reageerde op deze reactie.

 4. Ik heb sinds vandaag mijn 1e Silver Eagle vast en dit worden er op zeer korte termijn in ieder geval flink meer.

 5. @TaLoN.NL [3]:

  Quote “De verhouding tussen Zilver en Goud hoort historisch gezien 16:1 te zijn, momenteel is dit ongeveer 63:1, Zilver hoort dus eigenlijk 4x zo duur te zijn.”

  Bij diverse economen en handelaren gaat anders ook een theorie rond dat een aantal grote overheden (en met name die van Amerika) de goudprijs kunstmatig laag aan het houden is om de inflatie te verdoezelen.

 6. 1 recent interessant artikel waar uitvoering gesproken wordt over eventuele goudprijs manipulatie… de redenen hiervoor… en de verwachte resulaten

  http://seekingalpha.com/article/109210-the-manipulation-of-gold-prices

  Op lewrockwell.com wordt door diverse schrijvers ook aangegeven dat de goudprijs niet is wat hij werkelijk moet zijn, en dat de overheid er veel baat bij heeft om dit soort prijzen te beinvloeden. Wellicht is dat een van de redenen dat het goud in Fort Knox al die jaren niet meer is geteld? Als je prijzen wilt beinvloeden heb je een grote voorraad nodig om pieken en dalen in vraag op te vangen…

  Maar goed, genoeg theorie voor vandaag. We hebben geen harde feiten, maar het blijft altijd leuk speculeren.

  Rothschild [7] reageerde op deze reactie.

 7. @Granny [6]:

  Geen harde feiten…lol..
  Een hoge goudprijs is een indicatie voor problemen op de obligatiemarkt en een zwakte voor de dollar als fiatgeld.

  Banken hebben een belang aan een lage goudprijs, beter gezegd er zal echt ALLES AAN GEDAAN WORDEN om het laag te houden!

  Ik heb rapporten gezien waaruit blijkt dat er triljarden van de FED naar JP Morgan gaan, waarop de goudprijs met shorts wordt gedrukt.

  Goud zou meer dan 30.000 $/ounce moeten zijn alleen al om M3 weer te herkoppelen aan de dollar…

  COMEX=CRIMEX

  Mensen met PAPIEREN goud zullen bedrogen uitkomen!
  Waneer COMEX defaulted zal goud exploderen. De vraag is aleen of dat gebeurt, omdat de markt voor 90% in handen is van JP Morgan en Citi…

  Ik denk als de obligatiemarkt opgeblazen wordt en klapt, goud en zilver de enigste veilige havens zijn tegen de inflatie…

  $1000 dollar schijnt een psychologische grens te zijn VOOR de FED.
  Het nieuws van Reuters (opgekocht door de op(l/r)ichters van de FED) is getimed en gereguleerd en staat compleet niet in relatie tot het omhoog of omlaag gaan van de prijs…

  De fysieke vraag is gigantisch toegenomen, kijk naar de mints die het druk hebben…en zie je daar wat van terug in de prijs????

  China heeft sinds kort haar goudreserves met 75% vergroot. Heeft dit te maken met een akkoordje over de in waarde verminderde uitgeleende dollars???
  Met een lage goudprijs kan de VS nog goede zaken doen….
  en invloed uitoefenen…

 8. De prijs van zilveren munten op Nederlandse sites en Ebay zijn over het algemeen best prijzig. Daarmee ben ik begonnen, maar bestel tegenwoordig bij Geiger Edelmetalle in Duitsland, hoewel je minimaal voor 300 Euro per keer moet bestellen, ligt de prijs aanzienlijk lager. 😉

  PS: Mocht iemand een betere weten, dan hoor ik dat maar al te graag!

 9. Ik heb laatst goud gekocht via bullionvault.com. Ze verzekeren je dat het goud fysiek goud is, ondanks dat je het slechts op je internetaccount kunt zien.

  Heeft iemand ervaring met dit bedrijf? Hoe betrouwbaar is dit?

  Ik weet dat zelf goud in de kluis hebben uiteraard beter is, maar dit is voor mij geen mogelijkheid, omdat ik op verschillende plaatsen woon.

  Dus eigenlijk is de vraag: Wat is de beste oplossing als ik goud wil bezitten, zonder dat ik dat fysiek moet meeslepen? En zodat ik het makkelijk kan terugwisselen voor geld?

  Rothschild [12] reageerde op deze reactie.

 10. @Overheidsslaaf [10]:

  Je moet het ergens fysiek bezitten buiten een bank.
  Wat je niet fysiek hebt, zal je in deze gevallen waarschijnlijk ook niet hebben.

  Je verzekeren dat het fysiek goud is…tja wat moet je er van denken. Zijn er op hoog niveau afspraken gemaakt dat dit goudpapier op ieder moment in geld uitgekeerd kan worden wanneer de inflatie toeneemt?

  Er worden vuile spelletjes gespeeld, dat is een feit.

  Overheidsslaaf [19] reageerde op deze reactie.

 11. Goud wat je niet fysiek hebt is naar mijn mening net zo waardeloos als papiergeld. Wie kan je garanderen dat het geld wordt overgemaakt als de crisis toeslaat? En wie kan je garanderen dat de overheid dit geld dan niet in beslag neemt omdat goud wellicht weer verboden wordt zoals in de verenigde staten in 1933?

  Fysiek goud en zilver is de enige echte zekerheid die je kunt hebben.

  Frenkelfrank [14] reageerde op deze reactie.
  Overheidsslaaf [19] reageerde op deze reactie.

 12. @Granny [13]: Maar waar laat je dat heavy metal dan? Onder het bed? Verstopt in de gasleidingen? Verstopt in een boek?Omgieten inde vorm an kandelaars en hopen dat de kaars niet te ver opgaat?

 13. Je ziet het probleem wat groter dan dat het werkelijk is. Het voordeel van goud is dat het klein is en toch een grote waarde heeft. Een kilobaar goud is kleiner dan een pak melk, maar kost op dit moment ongeveer 21.000 Euro. Zo’n klein stuk edelmetaal zul je toch altijd wel ergens veilig op kunnen bergen? Een dikke verankerde kluis in huis is meer dan genoeg. Zoek een dragende muur en koop 2 chemische ankers en presto.

  Huur voorlopig gewoon een bankkluis in Nederland voor zolang je het veilig acht. Als de spanning oplopen in Nederland over 5 of 10 jaar en je hebt geen vertrouwen meer in de bank dan haal je kluis leeg en zoek je een veilige plek thuis.

 14. En dan nog de vraag: Goud baren of gouden munten? Munten lijken mij wat beter verhandelbaar, maar kosten (per gewicht) misschien meer?

 15. @flap [18]:
  Ik denk dat in tijden van serieuze crisis je munten nog slechts hun gewicht in goud waard zijn. Dan betaal je toch behoorlijk voor het gemak van de munt.

  Als het op echt betalen aankomt dan kun je van 100gr. baren ook stukjes afraspen en ben je daarmee goedkoper uit dan met munten.

  @Granny [13]: @Rothschild [12]:
  Bedankt voor jullie advies. Had over een verbod nog niet nagedacht. Ik laat het gewoon staan voorlopig en zodra de crisis dreigt te escaleren zet ik het weer om in cash. Daar koop ik dan meteen fysiek goud van.

  flap [20] reageerde op deze reactie.
  Ruud [21] reageerde op deze reactie.

 16. @Overheidsslaaf [19]: ik had het meer over de vorm waarin je het kunt aanschaffen. munten zijn nog wel buiten registratie om te kopen. Baren een stuk minder.

  Verder denk ik persoonlijk dat als mensen gaan wachten tot de crisis gaat escaleren ze net te laat zijn. Zie icesafe als recent voorbeeld

 17. @Overheidsslaaf [19]:
  Nou het lijkt me niet handig om stukjes van je baren af te raspen. Wie gelooft dan nog dat het echt 24kt goud is? Beter koop je kleine munten goud en/of zilveren munten die veel makkelijker te verhandelen zijn.

  Gouden tientjes bijvoorbeeld zijn vaak relatief heel goedkoop, goedkoper dan de krugerrand, maple leaf en 100 grams baartjes.

  Een mooi artikel over de manipulatie van de goud- en zilver koersen: http://www.thesilvermountain.nl/blog/164/beleggen-in-goud/de-manipulatie-van-de-goud-en-zilverprijs.html

Comments are closed.