goedkope_huurwoning_huurprijsGerechtigheid! Zo blijkt tenminste uit een artikeltje op NU.nl. Want al die jaren dat koopwoningen in prijs stegen, stegen de huurprijzen van woningen mee. Nu de prijzen van koopwoningen dalen (als gevolg van de crisis) blijken ook de huurprijzen van woningen te dalen. Tenminste… dat blijkt uit de statistieken waarop wij altijd maar vertrouwen.

Echter, merkt u het ook aan de brief die u van uw verhuurder heeft ontvangen? Met die huurVERLAGING in plaats van de jaarlijkse huurverhoging? Welke brief, vraagt u? Nee, ook wij hebben per 1 juli weer gewoon de maximale huurverhoging moeten betalen. Ben benieuwd hoe dat er bij u (uitsluitend de huurders, natuurlijk) voor staat. Ik vraag me dan ook af waar die cijfers vandaan komen; niet van mijn (particuliere) verhuurder, wellicht van de uwe???

Van NU.nl het artikeltje dat op 17 juli te lezen was:

Huurwoningen worden goedkoper

DEN HAAG – De gemiddelde huurprijs van woningen in Nederland is in juni voor de tweede achtereenvolgende maand gedaald. Dat bleek vrijdag uit een onderzoek van woningverhuurder Direct Wonen.
Een gemiddelde huurwoning kostte afgelopen maand 733 euro, 3 procent minder dan een jaar eerder toen nog een gemiddelde huur van 756 euro werd gerekend.  De daling wordt veroorzaakt door een toename van het aanbod van huurwoningen in de lagere prijsklasse, met een huur van maximaal 800 euro.

Verschillen
De regionale verschillen in huurprijzen zijn groot. Amsterdam bleef in juni nationaal koploper met een gemiddelde huurprijs van 1364 euro.  Een jaar eerder kostte een Amsterdams huurhuis gemiddeld 1250 euro per maand. De goedkoopste huurhuizen staan in Zwolle, waar de gemiddelde huur in juni slechts 455 euro bedroeg.

5 REACTIES

 1. Je moet bij huurwoningen altijd onderscheid maken tussen de private sector en de gesubsidieerde. Bij de gesubsidieerde sociale woningbouw is er een heel complex verband tussen huurprijs en allerlei andere factoren. De woningprijs speelt daarbij niet zo’n grote rol. Dat is de eerste reden waarom huurprijzen en koopprijzen losser zijn dan jij verwacht.

  In de private sector wel uiteraard. Daar is de huurprijs de prijs voor een koper plus allerlei kosten voor onderhoud en verzekering plus een opslag voor de verhuurder. Of de actuale woningprijzen stijgen of dalen is daarbij overigens niet relevant, want de financiering van de eigenaar stijgt en daalt ook niet mee. De actuale waarde is dus minder relevant. Dat is oorzaak twee.

  Omdat die allerlei kosten voor onderhoud elk jaar stijgen, stijgt ook de huurprijs. Verder wordt alles duruder door inflatie en dus zal ook de opslag doorstijgen. Dat huren in de private sector dus duurder wordt én duurder is dan kopen is logisch. Dat is ookzaak drie.

  Daarbovenop heb je nog het spel van vraag en aanbod. In het onderste segment van sociale woningbouw is expliciet geen marktwerking. Vandaar ook dar er een tekort is (kunstmatig lage prijs en daarmee kunstmatig hoge vraag). Omdat de sociale woningbouw de onderste segmenten totaal verrot heeft gemaakt is daar vijrwel geen private sector te vinden. In de hogere private prijssegmenten is de markt echter vrij klein.

  Aanvullend is door het gerommel op de koopmarekt de vraag naar huurwoningen eerder toegenomen. Je ziet hier dus een laatste reden waarom de huur- en koopmarkt niet gekoppeld zijn.

  Overigens zijn de prijzen van koopwoningen niet zozeer gedaald de afgelopen tijd. De gemiddelde verkoopprijs is wel gedaald, nmaar dat is wat anders.
  Omdat de duurdere woningen in een prijssegment niet verkochten. Maar echte dalingen zijn bijna niet vorogekomen. Logisch, want wie verkoopt heeft vaan een hyp[otheek en/of wil iets anders van minstens gelijke prijs terugkopen. Men wacht dus liever dan zakken.

  Huren zal altijd duurder zijn dan kopen. Is dat niet zo, is er iets scheefs in de markt.

  In de non-private sector is de huurprijs doorgaans wél onder de koopprijs. Wees blij en zeur niet als/dat je voordeel kleiner wordt. 🙂

 2. Dat de huurprijzen naar beneden zijn klopt!Toch niet in Belgie, daarbij is de sociale voorziening hier zooo klein dat je wel heel lang moet op een wachtlijst staan of een lange arm hebben !
  Er zal wel echt iets moeten gebeuren want jonge gezinnen of alleen staanden kunnen gewoon niets meer huren door de hoge huurprijzen!
  Ikzelf huur al 20 jaar een handelspand m’n contract is nu afgelopen en wat dacht je….ja ze gaan m’n huur verdubbelen!!!! Dan hou ik het maar voor bekeken!!!
  Onze winkel straat heeft een metamorfose gekend de laatste 10 jaar, alle mooie winkeltjes zijn weg en nu hebben we meer en meer van die groote aquarium winkels met allerlei goedkope rommel die met woekerwinsten verkocht worden! Natuurlijk kan je die hoge huren dan betalen als je een legale oplichter bent!
  Er klopt werkelijk iets niet!!

  Armin [4] reageerde op deze reactie.

 3. Niet zo verwonderlijk… Veel mensen hebben hun vorige woning nog niet verkocht en gaan, om de dubbele lasten te drukken, hun oude woning tijdelijk in de verhuur gooien. Die huurprijs zullen ze niet al te hoog aanhouden want dan komt er niemand op af. Zou wel eens de oorzaak kunnen zijn van dalend huurprijsgemiddelde…

 4. @nibu [2]: De huurprijzen zijn niet te hoog, maar mensen wonen boven hun stand. Alelen dat willen ze niet erennen. De niet-private huurprijzen zijn namelijk zelfs kunstmatig laag!

  En gevolg is dat in die sectoren niemand meer een huurwoning aan gaat bieden. Er is immers niet kostendekkend te verhuren. Gevolg wachtlijsten …

  Wachtlijsten ontsaan immers enkel bij schaarste. Schaarste als gevolg van in d ehogere segmenten niet kunnen bouwen en in de lagere segmenten van het niet kostendekkend kunnen en in Nederland zelfs vaak mogen verhuren.

 5. uw site heeft alweer last van cross-scripting

  gebeurd hier vaker! denk dat iemand u soms hackt

Comments are closed.