Zwart gat oj287 in Kreeft
Zwart gat oj287 in Kreeft

Staatssecretaris Kees de Jager schreef op 16 juni aan de Tweede Kamer, dat het kabinet er niet uitkomt, zodat de beslissing of artsen voor een alternatieve behandeling wel of niet BTW-plichtig zijn, wordt uitgesteld tot 1 jan. 2010. Op dit moment betalen niet-artsen het hoge btw-tarief en de artsen niks.  Uit het Solleveld-arrest van het Hof van Justitie blijkt nu, dat het belastingregime voor een verrichting van de arts hetzelfde moet zijn als voor dezelfde verrichting van een niet-arts, zolang niet blijkt, dat een acupuncturerende of homoeopatherende arts beter presteert dan een willekeurige niet-arts acupuncturist of homoeopaath.

Dus één van tweeën, ofwel ze betalen allebei 19% btw of allebei 0%.  Als artsen voor een alternatief consult ook belasting gaan betalen gaan de kosten van de aanvullende verzekering en hun administratiekosten omhoog.

Om aan de rechtspraak in de praktijk uitvoering te geven moet de individuele belastinginspecteur per consult nagaan wat het kwaliteitsniveau ervan is.  Dus wil men kijken naar de opleidingen.  Maar ook dat is onbegonnen werk, omdat er vaak geen opleiding is voor al dat moois dat enige wetenschappelijke status heeft. Dan praten we over homoeopathie en acupunctuur en de hutspot die “natuurgeneeskunde” heet, maar ook aardstralenkunde, ayurveda, bloesemtherapie van Bach, celtherapie, chelatietherapie, Chinese kruiden, colonhydrotherapie, craniosacraaltherapie, dianetica, enneagram, enzymtherapie, familieopstellingen, fytotherapie, haptonomie, iriscopie, kleurentherapie, levendbloedanalyse, medische astrologie, NEI, NLP, ozontherapie, regressietherapie, reiki, de Sickesz-methode, sjamanisme, spiertesten, tantra, voetreflexologie en urinetherapie, allemaal beoefend door ten minste één arts.

Het zal er wel op neerkomen, dat de regering de arts en de patient op 1 januari 2010 met extra administratiekosten en btw-heffing gaat opzadelen en de beslissing hierover tijdens de vakantieperiode zal nemen.

Zo, nu weten we weer precies, waar ze zich in Brussel en Luxemburg, bij Financien en Volksgezondheid mee “bezig” houden.

Spy-Nose

*) De Engelse firma Helios verkoopt homeopathisch verdund water, verdund vacuüm en verdunde zwarte gaten voor een pond per gram.

Bron:  Vereniging tegen de Kwakzalverij, VtdK.

http://www.kwakzalverij.nl/1088/Alweer_uitstel_voor_btw_op_kwakzalverij

http://www.kwakzalverij.nl/685/BTW_op_kwakzalverij

http://www.kwakzalverij.nl/773/De_ondraaglijke_belachelijkheid_van_de_homeopathie

7 REACTIES

 1. Wie leest trouwens beter de sterren een willekeurige persoon op de straat, een astroloog of astronoom?

  ” zolang niet blijkt, dat een acupuncturerende of homoeopatherende arts beter presteert dan een willekeurige niet-arts acupuncturist of homoeopaath. ”

  Alleen iemand die rechten heeft gestudeerd kan zoiets onzinnigs bedenken als de bovenstaande redenering…en dan nog moet je jaren training ondergaan om alle basale logica overboord te kunnen zetten…
  en natuurlijk is de uitspraak van een of andere jan lul op straat na het slecht hebben gezien van een foto van de verdachte net zo waardevol als een echte rechtzaak met echte rechters advocaten en aanklagers, toch mhr rechtert

 2. Iedereen heeft de vrijheid om zijn eigen therapie te kiezen. Tenminste zo zou het moeten zijn. Alle waardeoordelen over alternatieve therapieën zijn geen rechtvaardiging om deze fiscaal te benadelen.

  Het is mijns inziens zeer onterecht dat de zogenaamde reguliere geneeskunde fiscaal wordt bevoordeeld boven de alternatieve.

  De burgers worden verplicht te betalen voor een ziektekostenverzekering en de verzekeraar bepaalt welke medicijnen worden vergoed.

  Indien je alternatieve medicijnen wilt, moet je extra betalen.

  Waar is het recht van de burger om tegen dezelfde kosten zelf te bepalen hoe hij behandeld wil worden?
  Spy-Nose [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Sen Huwa [2]:
  “Alle waardeoordelen over alternatieve therapieën zijn geen rechtvaardiging om deze fiscaal te benadelen.”

  Inderdaad.

  Over de vraag of kwakzalverij therapie (geneeskundige behandeling) is of niet kan de belastinginspecteur geen uitspraak doen. Hij is gewoon niet bevoegd.

  Zelfs vanuit collectivistisch standpunt zou de staat zich van een normatief (resultaatgebonden) oordeel daarover moeten onthouden, maar desgewenst alleen moeten kijken naar de bevoegdheid tot uitoefening van de geneeskunst.

  Maar nu heeft het Hof roet in dat eten gegooid.

  En het wordt nog erger nu de particuliere verzekering collectief verplicht gesteld is en tot “basisverzekering” (=sociale “verzekering”) is omgedoopt.

  “Indien je alternatieve medicijnen wilt, moet je extra betalen.”

  De staat gedraagt zich als dokter en dominee tegelijk.

 4. @Sen Huwa [4]:

  Ik ook, maar de complexe arts-patiënt relatie is een ander aspect van de therapie.

  En ook al liet Sylvia Millecam zich verkeerd voorlichten, ze had meer vertrouwen in mooiweerprofeten dan in kankerexperts.

  Wie zijn zij om hen te veroordelen?

 5. Of hebben jullie op niburu.nl afgesproken niet meer te reageren op dit soort confronterende (edoch grappige) aantijgingen?

Comments are closed.