SomewhereBijna iedereen vindt stelen een laffe daad. Tenzij het gaat om stelen van de rijken. Dan heet het opeens ‘inkomensherverdeling’, ‘solidariteit’ of zoals politici tot vervelens toe reutelen: ‘de sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen’. Daarbij vergeten ze meestal dat zonder de door hen tot ongekende proporties opgeblazen welvaartsstaat er veel minder lasten en zwakke schouders zouden zijn. De meeste mensen vinden discriminatie ook heel fout. Maar dat iemand met hoger inkomen niet alleen in absolute zin maar zelfs procentueel meer van zijn/haar inkomen onder dwang moet afgeven dat noemt men progressief. Een libertarier zou zeggen: pro-agressief.
 
En ze lijken al helemaal nooit gehoord te hebben van de ‘Laffer curve’. In het kort komt het er op neer dat boven een bepaald belastingtarief de totale opbrengst (aka de buit) voor de overheid kleiner wordt. De rijken emigreren, mensen gaan minder of zwart werken, ondernemers maken gebruik van listige belastingconstructies, ondernemingen vestigen zich elders, etc. Het optimum schijnt te liggen tussen 20-25% dus in dat licht is 52% pure symboolpolitiek en contraproductief. Nu ben ik als libertarier uiteraard tegen elke vorm van diefstal, dus 1% is eigenlijk al teveel, maar als je dan toch democratisch hebt besloten dat stelen legaal is, doe het dan goed! 

Mijn vrienden/kennissenkring is het vleesgeworden bewijs van de Laffer curve. Een aantal is na de studie gevlucht naar het buitenland. (lekker systeem, sommigen op kosten van anderen laten studeren en als ze nog kunnen nadenken na dat staatsonderwijs dan gaan ze per definitie weg!) Een aantal is maar parttime gaan werken omdat het netto toch niet veel uitmaakt. Ik ken iemand met een webshop die hij aan het einde van elk jaar dichtgooit zodra de baten in de ‘blauwe gevarenzone’ dreigen te komen en die emigreert zodra zijn huis verkocht is. Een belastingadviseur zei letterlijk tegen hem: 

‘ je bent gek als je in NL blijft wanneer je via internet kan werken’. 

Ingezonden door The Red Pill

27 REACTIES

  1. Even offtopic:
    Volgens mij gaat het linken naar andere pagina’s niet meer goed. Er staat een “/wp” teveel bij het linken naar oudere pagina’s.

    Dit bericht mag worden verwijderd.

  2. En iedereen maar roepen dat je een asociale uitbuiter bent als je vertrekt na je studie. Wel de lusten niet de lasten roepen ze dan.

    Sure, dan stuur ik mijn kinderen wel naar een prive school die ik zelf betaal, en dan eis ik wel kwijtschelding van alle toekomstigen belastingen voor die kinderen. Maar dat zal dan ook wel niet mogen.

    Slimme mensen vertrekken hier zo snel mogelijk als ze de kans krijgen. De emigratiecijfers blijven absurd hoog hier in Nederland. 123.000 vertrokken in 2007 uit Nederland. Uiteraard zijn dit voor een groot deel allochtonen, maar daarnaast een flinke groep grootverdieners. En er vertrekken er ELK JAAR meer, en die komen NIET meer terug.

    Over 5 of 6 jaar als de overheid het eindelijk door heeft dan moeten we een vertrekpremie over je volledig vermogen betalen alvorens je het land mag verlaten.. mark my words.

    Armin [11] reageerde op deze reactie.

  3. *Is ook van plan dit achtelijke land binnen een paar jaar te verlaten*

    In ieder geval voordat Bos, of wie er dan ook zit, mij de rekening presenteert voor al die financiele fails van anderen. Tja beleid he, mensen die financieel verantwoordelijk handelen uitkleden en mensen die onverstandig handelen bailen. Blijkt de EUSSR toch 1 voordeel te hebben waar Bos met zijn beleid geen rekening houdt. The horror, financieel verstandigen verlaten het land en kunnen niet langer eindeloos de rekening gepresenteerd krijgen….

  4. NL is voor sommige grootverdieners een belastingparadijs,dus als een ondernemer vertrekt en na enige tijd terugkomst als buitenlandse onderneming ,en dan weer heel welkom is, zijn er dus grote voordelen te behalen, DAT pakt Bos niet aan.
    Het is maar hoe je het organiseert dus.

  5. Politici liggen er allemaal niet wakker van. Immers hoe dommer het volk, hoe makkelijker het te manipuleren is. En dat ze niets liever willen, blijkt al uit hun totalitaire beleid.

  6. @Peter de 1e [2]: Omdat Nederland nog steeds een mooi en veilig lans is én … de belangrijkse reden … uiteindelijk wordt er altijd voor je gezorgd.

    Men klaagt wel, maar wat voro fouten je ook maakt in het leven, ook al doe je eens een paar jaar wat minder, etc etc uiteindleijk kun je nooit zo heel diep vallen. Tenzij je aan de drugs, drank of criminaliteit gaat. Maar wie een beetje braaf is heeft een leuk leventje.

    Goed, er is voro wie hard werkt en wel bereid is zelf keuzes te maken veel meer te halen en veel meer mogelijk qua kansen in andere landen, maar het risico wordt ook groot.

    Vergelijk Nederland met een bankrekening met een 2.4% rendement. Is niet veel, maar is er morgen nog ook als je bank omvalt.

    In de meeste EU buurlanden is het overigens nog erger dan bij ons. Belgie, Denemarken, Engeland, Frankrijk en Duitsland hebben een hogere belasting waardoor je voor gelijke uren werk minder over houdt. Binnen de west-EU zijn we een aantrekkelijk land om te wonen.

    Daarbuiten is het een ander verhaal, maar heb je wel een cultuurschok. Plus natuurlijk dat er ook heel wat van die landen zijn waar de lage belastingen samen gaat met een totaal onbeschaafde bevolking met super-corrupte overheid.

    Die paar landen waar de belastingen lagen zijn en vrijheid hoger, hebben tenslotte weer allerlei vervelende visa-beperkingen. Anders zat namelijk heel de wereld daar 😉

    Nee, dat is geen pleidooi voor Nederland, maar meer dat de wereld an sich niet libertarisch is. Bij de buren is het vaak ook prut.

  7. @Granny [3]: Meeste emigranten zijn terugkeerders, NederBelgen en NederDuitsers welke hier blijven werken en gepensioneerden.

    Mensen die echt Nederland verlaten zijn er niet zo veel.

  8. de Vertrekkers vergeten dat ze bij het ‘vluchten’ vooral zichzelf meenemen en ‘zichzelf’ is vaak de oorzaak van het ongenoegen,niet die de belastingen,want als je genoeg hebt hoef je ook niet weg.
    Rijken die blijven zijn pas echt rijk, als het daarom te doen zou zijn dan.
    Overigens vind het nogal logisch dat wie meer heeft meer bijdraagt, rekensom: stel dat de staat zegt (ben ik voor) iedereen betaald nu nog maar 10 % inkomstenbelasting, dan betaald iemand die meer verdient meer.
    Is dat niet eerlijk ?
    Het is toch voor allemaal 10% .

    Wat kan NL doen om ‘er beter van te worden”:

    1. de EU maakt weinig uit lid of niet, we betalen alleen niet meer voorlopig, even geen geld Brussel,sorry.
    2. geen inkomstenbelasting meer, wel hoger BTW tarief , wie consumeert betaald.
    3. bezuinigen , kan overal, ieder ministerie 30 %.(er vallen dan ontslagen , heel jammer,maar het moet)
    4. bijzonder onderwijs prima,maar dat betalen de ouders dan zelf,openbaar onderwijs bijna gratis.
    5. Nato: *Russen er bij dan hebben we een groot leger voor als China kwaad wil en het zijn de rijke buren, dus bingo.(en kunnen wij lekker afbouwen)
    6.Buitenlandse zaken wordt ministerie van handelen &n nijverheid,die paar paspooten kunnen ze er wel bij uitgeven,we hebben kooplui nodig geen dure Baronnen met een hete aardappel in de keel die niets doen.
    7.eerst de staatsschuld afbetalen,met spoed
    8.buitinlandse ondernemingen hoeven de eerste 10 jaar niets te betalen bij vestiging.(als ze maar komen,banen dus )
    9.Afschaffen 1ste kamer,provincies, kiezen eigen Burgemeester
    10.Ontwikkelings samenwerking wordt investerings samenwerking , we moeten het zakelijk bekijken als iets een succes wordt delen we mee in de winst.

    Armin [14] reageerde op deze reactie.

  9. @Anno Zijlstra [13]: de Vertrekkers vergeten dat ze bij het ‘vluchten’ vooral zichzelf meenemen en ‘zichzelf’ is vaak de oorzaak van het ongenoegen,niet die de belastingen,want als je genoeg hebt hoef je ook niet weg.

    Met dat eerste eens, maar ‘genoeg’ hebben is relatief. Wat meer zelf mogen houden is best wel aardig.

    Je maatregelen zijn goed, behalve: “bijzonder onderwijs prima,maar dat betalen de ouders dan zelf,openbaar onderwijs bijna gratis.”. Bijzonder (lees in de praktijk: christelijk) wordt nu reeds betaald door de ouders. Immers een bijzondere school krijgt evenveel geld als een openbare. Als iuk verplicht belasting moet betalen voro onderwijs, laat mij dan zelf de ideologie kiezen. Alleen openbaar (lees helaas vaak: socialistisch georienteerd) onderwijs is bovendien ongrondwettelijk. Vrijheid van onderwijs is een groot goed, geen Amerikaanse toestanden in Nederland. 🙂

  10. Bijzonder onderwijs krijgt even veel als openbaar onderwijs,ik ben daar fel tegen,hobby’s zelf betalen.
    Ik heb er een oplossing voor, stel voor de liefhebbers van religie omderwijs de ruimten in het openbaar onderwijs na schooltijd en op zaterdag/zondag gratis ter beschikking van de ouders die Godsdienst les willen laten geven door hun voorman/vrouw van keuze, gedurende de schooltijden moet de leerstof worden beperkt tot de gewone vakken, ook maatschappijleer moet algemeen zijn en geen politieke voorkeur kennen,de inspectie dienst daar strikt op toe te zien.
    Mag dat bijzonder onderwijs niet meer?
    Ja dat mag zeker wel, bij Grondwet geregeld ,maar dat is dus particulier onderwijs en dat moet voldoen aan de norm van het ministerie van onderwijs zodat de jongeren aansluiting vinden bij het vervolg onderwijs.
    Let wel, iedereen betaalt dus mee aan openbaar onderwijs, dat verder ‘gratis’ moet zijn, dat dus is een collectieve maatregel.

    Sjors Boesj [16] reageerde op deze reactie.
    Armin [19] reageerde op deze reactie.

  11. @Anno Zijlstra [17]:

    Onderwijs ?!? Laat me niet lachen. Het niveau wordt al jarenlang naar beneden bijgesteld. Over hobby’s gesproken.

    En hou toch eens op met dat naar het buitenland verhuizen, zo langzamerhand is de grammofoon wel versleten. Het is gewoon ten hemel schreiend dat men in dit land van zijn eigen zuurverdiende geld niet mag kiezen waar men de kinderen op school wil doen, zo men dat al wil. Alle onderwijs moet voldoen aan de regeltjes die de idioten op het ministerie uit de duim zuigen tussen het raamturen door. Zo langzamerhand gaat het er niet meer om dat kinderen iets leren, het gaat erom dat ze tot gehoorzame machines worden gemaakt ter meerdere eer en glorie van het collectief (“de maatschappij”). Ze worden volgestopt met politieke correctheid, en anders niks. Kritiekloze eenheidsworst. Dat biedt hoop voor de toekomst.

    Mag ik zo vrij zijn te veronderstellen dat jij geen kinderen op Nederlandse scholen hebt zitten ?

    Ik wel. Het is zum kotzen.

  12. @Anno Zijlstra [15]: Bijzonder onderwijs krijgt even veel als openbaar onderwijs,ik ben daar fel tegen,hobby’s zelf betalen.

    Betalen hun ouders geen belasting?

    Waar kan ik mijn kinderen aanmelden voor zo’n school?

    En je gaat ook voorbi aan het feit dat dit onderwijs evenveel kost als openbaar. Evenveel, dus waar komen denk jij die vermeende extra kosten vandaan? Juist ja, niet door extra belastingheffing.

    Ik zei al we willen geen Amerikaanse toestanden, waar je wél betaald maar de staat een school voor jouw kinderen aanwijst. Wil jij een andere, pech, dan betaal je alles maar zelf. Iets wat de PvdA bij ons graag wil.

    Nederland heeft in de grondwet het recht op vrijheid van onderwijs. Dat is een zwaar onderschatte vriheid. Niet voor niets zijn het juist de collectivisten (in de VS de Democraten die hun stelsel willen behouden en bij ons de PvdA die het wil afschaffen) die tegen deze vrijheid zijn.

    Anno Zijlstra [20] reageerde op deze reactie.

  13. @Armin [19]:

    nog maar even,openbaar onderwijs gratis, bijzonder onderwijs niet,omdat het een eigen keuze/hobby is. Godsdienstles na schooltijd in het openbaar onderwijs schoolgebouw, lokatie gratis.
    Wat wil je nog meer, toch niet dat de gemeeschap je hobby/religie onderwijs betaald ?
    Nou dan !

    O ja, je mag zelf kiezen naar welke gratis school je je kindt stuurt, geen verplichte schoolkeuze dus.

    Armin [21] reageerde op deze reactie.

  14. @Anno Zijlstra [20]: Nog maar even: jij wilt dus dat iemand verplicht belasting moet betalen, maar niet zelf zijn school mag uitkiezen?

    Van mij hoeft de gemeenschap niet aan mijn hobbies of voorkeuren te betalen. Maar dan moet de gemeenschap ook niet mij geld vragen. Als ik verplicht mij geld moet geven voro onderwijs, mag ik dan ook zelf kiezen wat voor school?

    Verder ga je inhoudelijk niet in op de feiten. Dat bijzonder onderwijs geen cent duurder is. Het kost de belastingbetaler geheel niets extra’s. Niets, nada, nihil.

    Jij bent gewoon tegen godsdienst. Mag, maar ga die mening en voorkeur niet opleggen aan anderen. Dan ben je namelijk geen haar beter dan die gelovigen die dat doen.

    Stuur jouw kinderen naar een openbare school, laat een christen zijn kinderen naar een christelijke school sturen en laat mij mijn kinderen naar een andere niet-openbare sturen. Immers dat is het laatste punt. Het gaat om vrijheid van ALLE onderwijsvormen. Dat de meeste niet-openbare scholen christelijk zijn is waar, maar jouw voorstel verbiedt effectief alle voremen van onderfwijs behalve dan die van de staatsidologie. Of dacht je dat er geen ideologie onderwijzen wordt op openbare scholen?

  15. Je leest me niet goed, ik ben niet tegen religie onderwijs, ik ben er neutraal in, openbaar onderwijs is gratis, ouders die Godsdienst onderricht willen laten geven kunnen daarvoor de gebouwen van de openbare school gebruiken buiten de reguliere uren om, ook gratis.
    Particulier onderwijs, van welke vorm of richting dan ook is gewoon mogelijk het zal wel moeten voldoen aan de richtlijnen van de inspectie/ministerie van onderwijs.
    Dus alle keuze vrijheid .

    Andre [23] reageerde op deze reactie.
    Armin [26] reageerde op deze reactie.
    R.H. Hartman (NI) [27] reageerde op deze reactie.

  16. @Andre [24]: Goede kans dat die is blijven hangen in ‘wp-hashcash’. Heb ik ook wel eens gehad. Krijg je wel de reactie-melding, maar niet de reactie. Wordt meteen als spam gekilled, terwijl lang niet altijd duidelijk is waarom…

    Bugje in hascash, of te kritisch. Maar hascash is absoluut noodzakelijk om alle spam af te vangen. Het gaat relatief weinig mis, maar is wel lastig als het gebeurt.

  17. @Anno Zijlstra [22]: Godsdienst onderricht willen laten geven kunnen daarvoor de gebouwen van de openbare school gebruiken buiten de reguliere uren om, ook gratis.

    Dat is precies de huidige situatie …

    Dus wat is je probleem?

  18. @Anno Zijlstra [22]: “Particulier onderwijs, van welke vorm of richting dan ook is gewoon mogelijk het zal wel moeten voldoen aan de richtlijnen van de inspectie/ministerie van onderwijs.
    Dus alle keuze vrijheid .”

    Oh ja? Is dat zo? Als particulier onderwijs ook al door de staat gereguleerd wordt, en wel door dezelfde club die jouw ‘gratis’ (het staat er echt) onderwijs vekl**t, wat is er dan nog particulier aan, en hoeveel keuzevrijheid heb je dan?

Comments are closed.