obama-hand-saluteSommigen vinden Obama een toffe peer. Hij is immers zo anders, en hij zal wel eens even de puinhopen van Bush doen verdwijnen. Wacht maar af, geef hem een paar jaartjes de tijd. Maar is dat werkelijk nodig ? Kun je nu al niet het grote onheil en persoonlijk leed zien aankomen, bijvoorbeeld op het gebied van de te socialiseren gezondheidszorg in de VS ?We richten onze aandacht op Canada. Canada heeft een sociaal gezondheidsstelsel, net zoals Nederland trouwens. En sociaal is goed, dus wat mauw je nou ?

Als je geen privé-dokter hebt, en het is nogal moeilijk om er eentje te vinden die nog nieuwecliënten accepteert, dan heb je een probleempje. Dat kun je zien in de video die je hier kunt zien (KLIK).

Zoals bij alle schaarse bronnen, kan met het op meerdere manieren alloceren: middels prijscompetitie (“hoogste bod wint”), wie-het-eerste-komt-het-eerste-maalt (“wachtrij”), door wederkerige diensten en door rationering via bonnen.

De eerste laat de klanten beslissen. Het signaleert ook winstmogelijkheden aan leveranciers zodat de productie veranderd kan worden. Rationering doet dan niet, en in de rij staan ook niet.

Voor niks gaat de zon op. Als de overheid gezondheidszorg alloceert, rationeren ze middels wachtrijen, bijvoorbeeld door zittend de wachttijd te verprutsen in een wachtruimte.

Een gedetailleerd bericht over de wachttijden in Canada is hier te vinden (KLIK).

Rijke mensen kunnen kopen wat ze willen. Ze kunnen naar het buitenland vliegen. Jan Modaal betaalt met tijd, net zoals de armen, maar de waarde van hun tijd is laag.

Als enige versie van Obama zijn gezondheidszorgplannen (zo’n 1.000 pagina’s groot) wet wordt, wordt het net zo onomkeerbaar als Medicare. Publieke ondersteuning voor dit programma is tanende nu de 1.000 pagina’s stukje bij beetje bekend worden. Vandaar dat Obama het vóór eind augustus goedgekeurd wil hebben, ruim vóór het einde van zijn eerste (en wellicht laatste) termijn.

Het wordt een regulatorisch walhalla voor bureacraten. De Amerikaanse gezondheidszorg komt dit niet meer te boven totdat de federale overheid bankroet is. Niet dat medische zorg ineens in elkaar zal storten; het systeem zal eerst trager functioneren en bureaucratischer worden. Het zal er uit gaan zien zoals de Canadese gezondheidszorg. En het zal mensenlevens gaan kosten, letterlijk.

14 REACTIES

 1. Als Sarah Palin serieus de race in gaat voor de presidentsverkiezingen van 2012, dan zie ik Sint Obama wel herkozen worden.

  Gereguleerde gezondheidszorg zal er toe leiden dat gewilde artsen uit het systeem stappen en alleen voor contant geld willen werken. Dit zie je ook in Engeland (volgens bekenden van mij in de UK).

  Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.

 2. Palin is in de race,denk maar niet da dit ambitieuze wjf stopt,ze gaat op pad en voert straks gewoon 2 jaar campagne.
  Obama kan niets beters hebben, hij hoeft alleen maar geintjes te maken af en toe.
  De gezondheid zorg?
  Ik snaphet niet,de Amerikanen niet,Obama ook niet echt,Bush toen niet,niemand niet, het is een bende in de VS, dat schijnt er zo bij te horen daar.
  Wat je moet hebben is een gun om op de anderen te schieten soms, pief,paf,poef !

  Armin [14] reageerde op deze reactie.

 3. @Spy-Nose [3]:

  Dat “verstandig” een criterium is dat ook in de VS niet van belang is, moge duidelijk zijn gezien de huidige positie Man die Hope en Change beloofde. Verstandig cq. inhoud is “uit”, gevoel cq. vorm is “in”.

 4. @Spy-Nose [8]: Presidentsschap en medische achtergrond zie ik niet noodzakelijk als een logische, noodzakelijke of zelfs maar wenselijke link. Ook niet onwenselijk, overigens, de relevantie ontgaat me gewoon. Een president die van de US weer een werkelijk constitutionele republiek wil maken lijkt me veel zinvoller. En dan komt, naast RP, ook MB in beeld.

  Voor sanering van specifiek de gezondheidszorg zou een medische achtergrond een pluspunt kunnen zijn, maar naar mijn mening is dat nu net iets waar een president (of overheid) zich absoluut niet mee zou moeten bemoeien. Dat RP vanuit een private, vrije markt optiek mogelijk een goede kandidaat zou zijn voor een dergelijke klus lijkt me niet onwaarschijnlijk.

  Andre [10] reageerde op deze reactie.

 5. @R. Hartman (NI) [9]:

  Er is een ist, soll en een delta. Om van de ist naar de soll te komen kun je hetzij ineens de schakelaar omgooien, hetzij een geleidelijke overgang creëren (revolutie vs. evolutie).

  Het lijkt mij dat als men voor een geleidelijke overgang kiest (…), een persoon als RP juist de aangewezen persoon is om in ieder geval in de medische hoek de delta te verkleinen. In welke hoedanigheid dat dan zou moeten gebeuren, is weer een ander verhaal.

  Dat gezegd hebbende zou (en ook: zal) het mij een worst wezen wie wat deed zolang er maar gedaan wordt wat er gedaan moet worden door de persoon die daar het meest geschikt voor is: machtsstructuren afbreken. Voorwaar niet eenvoudig in een situatie zonder concurrentie..

  Ik vermoed kortom dat er nog wel meer figuren rondlopen die zinvol bezig zouden kunnen zijn, zoals Badnarik en een heel nest dat doorgaans blogt op lewrockwell.com

  Voorlopig allemaal toekomstmuziek..

 6. plus: al je medische gegevens naar big brother die een monopolipositie over de behandeling heeft

  Page 42: The Health Choices Commissioner will choose your healthcare benefits for you. You have no choice.

  Page 50, Section 152: Healthcare will be provided to all non-U.S. citizens–illegal or otherwise.

  Page 58: Government will have real-time access to individual’s finances and a national I.D. health card will be issued to each of us.

  Page 59: Government will have direct access to your bank accounts for electronic funds transfers. I’m having enough problems with automatic withdrawals. I don’t need another one–especially one I cannot contest.

  Page 72: Government is creating a healthcare exchange to bring private healthcare plans under government control.

  Page 84: Government mandates all benefit packages for private healthcare plans in the exchange.

  Page 85: Specifies benefit levels for the plans. The government will ration your healthcare.

  Page 91: Government mandates linguistic appropriate services–translation illegal aliens.

  Page 95: The government will use groups – that is Acorn and AmeriCorps to sign up individuals for the government healthcare plan.

  Page 85: Specifies benefit levels for plans. AARP members – your healthcare will be rationed.

  Page 124: No Company can sue the government on price fixing. No judicial review against the government monopoly. So you have no recourse. None.

  Page 127: Doctors, AMA: The government will tell you what you can make.

  Page 145: Employer must automatically enroll employees in the public option plan — no choice. My employer doesn’t provide healthcare benefits to me. I guess everyone will become independent contractors soon, (those who still have a job, that is), and get 1099’s instead of W-2’s.

  Page 146: Employers must pay for healthcare for part-time employees and their families. That is the very reason so many employers only higher part-time people. They don’t want to pay the benefits full-time employees get. Now part-time people who don’t want to work full-time will not get a job at all. If you’re of child-bearing age or mention you have a family–forget about getting that job altogether.

  Page 149: Any employer with payrolls of four hundred thousand and above who does not provide public option pays eight percent tax on payroll above all other payroll taxes.

  Page 150: Businesses with payroll between $251,000 and $400,000 who don’t provide public option they pay a 2% – 6% tax on all payroll.

  Page 167: Any individual who doesn’t have acceptable healthcare according to the government will be taxed 2 1/2% of their income.

  Page 253: Government sets value of the doctor’s time — professional judgment — literally the value of human beings.

  Page 265: Government mandates and controls productivity for private healthcare industries.

  Page 268: Federal government regulates rental and purchase of power-driven wheelchairs.

  Page 317: Prohibition on ownership and investment. Government tells doctors what and how they can own something. Ownership of facility business could be affected.

  Page 317: Government is mandating hospitals cannot expand. Hospitals have the option to apply for exception, but community input required.
  http://www.netcastdaily.com/broadcast/fsn2009-0725-3b.mp3

  Andre [12] reageerde op deze reactie.
  Andre [12] reageerde op deze reactie.

 7. @Anno Zijlstra [4]: Obama MOET de healtcare bill erdoor heen persen. Die 1000 pagina’s leest niemand, en dat interesseert ook niemand. De enige die beloofd hebben het daadwerkelijk te lezen, zijn enkele republikeinen. De rest is of al tegen (rebublikeinen) of (zoals de blue colar democraten) wil enkel bepaalde dingen er voor zichzelf en hun stemachterban in zetten om in te stemmen.

  Voor het einde van de zomer wil Obama de zaak erdoor jassen. Het is een principe, en het gaat niet meer om de inhoud. Dat is logisch, want zijn populariteit daalt. Hij heeft namelijk tot nu toe nog niets laten zien en de ‘hope’ is een beetje op. Daar kwamen dan nog wat blunders bij, zoals het Gates-debacle, wat zelfs op pro-democratisceh zenders niet even goed gevallen is. Waar wij grapjes maken over een kopje thee drinken met Cohen, maken nu ook neutrale zenders al grapjes over een biertje met Obama als synoniem van slapheid.

  Obama stuurde meer troepen naar Afghanisaten en dus was juli de grootste body-bag maand ooit in Afghanisatan. Niet goed voor de polls.

  Hij moet dus scoren.

  Als capo-and-trade en de healthcare bill beide sneuvelen, is Obama een sitting duck voor de rest van zijn periode. Immers dat waren naast het op orde krijgen van de begroting (wat niet gelukt is) zijn twee speerpunten. Als hij 0 uit 3 scoort verdwijnt het vertrouwen. En zomaar even een 4e punt verzinnen lukt niet makkelijk.

  Ander probleem is dat als de bill nu ingevoperd wordt het pas nét aan het einde van zijn periode zichtbaar zal worden. Veel plannen gaan namelijk pa sna een paar jaar in. Elk jaar vertraging is dus funest.

  De republikeinen zijn nu zeer zwak en aangetast. Iets als Palin helpt ook niet echt. Alle verkiezingen op rij verloren en de democraten kunnen bijna alles erdoor drukken. Maar over een jaar of 3 hebben die zich waarschijnlijk wel weer hersteld en zijn er weer goede kandidaten. Bush is dan vergeten (want ik ben er van overtuigd dat McCain anders best wel gewonnen had).

  En dat is erg jammer, want los van of je nu voor of tegen bent, de obamacare zou er niet doorgedrukt moet worden op partijkleur of prestige, maar wel/niet op basis van de inhoud.

Comments are closed.