ruimtevaartHet is vandaag 40 jaar geleden dat Neil Armstrong in 1969 voet op de maan zette. Al zijn er een behoorlijk aantal mensen die denken dat het allemaal in een filmstudio heeft plaats gevonden. Er zullen onder onze lezers wel heel wat mensen zijn die in 1969 op zwart-wit TV die spannende momenten hebben meebeleefd. En er zijn gedurende die 40 jaar heel wat ruimtevluchten geweest en is er op het ogenblik weer heel grote belangstelling voor. En net als er toen een race was tussen Amerika en Rusland, kan er nu weer een race ontstaan tussen Amerika en China.

Is het verantwoord om zoveel geld aan deze experimenten te besteden terwijl er op aarde nog zoveel problemen als ziekte en armoede (en crisis?) zijn op te lossen?Ā 
Ā 
Om een goede basis voor discussie te hebben, is het nuttig om eerst het uitstekende artikel in The Independent “2010: A New Space Odysey Beckonste lezen.Ā 

Het is voor veel mensen een aantrekkelijk avontuur. Dat merk je ook wel aan het grote aantal science fiction films en spelletjes. Het is ook een heel duur avontuur en er zijn ook veel mensen die het als geld verspillen zien.

Ā Als libertarische mening zou ik willen poneren dat het ruimte-onderzoek en exploratie een fantastisch interessante ontwikkeling is die ook nog eens veel positieve bij-effecten heeft.
Edoch, al dat moois hoort NIET betaald te worden uit belastinggeld. Ieder mens heeft recht op zijn eigen eigendom, en geen enkel mens of overheid heeft een moreel recht om dat af te pakken en te besteden aan welk leuk ding dan ook.

Ā Natuurlijk is het gemakkelijker om veel geld van productieve mensen af te pakken en er dan leuke dingen mee te doen. Maar ruimte-onderzoek en ruimtevaart kan ook op een morele, eerlijke, manier. Dit wordt onder andere bewezen door Richard Branson die dat waar maakt.

Ā Uit bovengenoemd artikel: “Sir Richard Branson’s Virgin Galactic and XCOR Aerospace are vying with each other to make the first suborbital flights. Sir Richard has said that Virgin Galactic spaceships will be completed by December 2009 and are “on track to be carbon neutral”, with paying passengers by 2011″

Ā Daartegenover heeft Barack Obama komende week weer gesprekken over de hoeveelheid belastinggeld die zijn regering ten behoeve van de ruimtevaart gaat ophalen en verstrekken: “The Obama administration puts the cost of Project Constellation – the plan to put people back on the Moon – at $187bn (Ā£114bn).”

Ā U kunt voor de discussie ook een paar oudere Vrijsprekerartikelen nog eens nalezen:

Ā https://www.vrijspreker.nl/wp/2007/01/na-nasa/#more-49106Ā 
https://www.vrijspreker.nl/wp/2007/01/na-nasa/#more-49106
https://www.vrijspreker.nl/wp/2004/09/nieuwe-stap-naar-ruimte-toerisme/#more-45404

18 REACTIES

  1. JULLIE SITE IS GEHACKT EN WIL MALWARE INSTALLEREN! Het is onmogelijk dat ik geinfecteerd ben aangezien ik helemaal geen windows draai

  2. een van de waarschuwing (dit is eigenlijk het virus zelf wat probeert te doen alsof het een antivirus is) die ik krijg is deze

    Please note that Spyware is highly malicious for your PC information privacy.

    If you want to install the full version, please click “Ok”, wait for the page to load, start the installation process and follow the instructions.

    If you want to wait for scanning results to appear, please click “Cancel”.

    After Internet Antivirus Pro is installed, you can close the scanning window and remove Spyware from your computer.

  3. Het is overigens ook nog mogelijk dat een van de advertenties gehackt is maar er is hoe dan ook een groot probleem voor windows gebruikers, die op deze site komen nu

  4. Over de malware:
    ik heb in de afgelopen tijd een paar maal een melding gehad dat mijn McAfee een Trojan Horse heeft verwijderd.

  5. Ziekte en armoede
    Het probleem van ziekte zal wel nooit 100% opgelost worden. Mensen die niet voldoende kunnen produceren om in hun onderhoud te voorzien moeten zich niet voortplanten.

    Op andere planeten, daar is de toekomst voor de mensheid. We kunnen niet met zijn allen op een bolletje blijven zitten.

    Hub Jongen [11] reageerde op deze reactie.

  6. @Nico [10]:
    “Het probleem van ziekte zal wel nooit 100% opgelost worden”
    Mee eens, als je denkt dat ooit 100% op te lossen, kun je nooit dergelijke fascinerende projecten doen.
    Alleen jammer dat die nu vooral door overheden gedaan worden, met het gebruik van geweld dat daar altijd mee verbonden is.

  7. Ben het met Hub eens dat dergelijke projecten niet uit belastinggeld gefinancierd zouden moeten worden. Verder vindt ik dat er op aarde NU zoveel armoede en andere problemen zijn, dat het een schande is om er ook maar over te denken ook maar 1 dollar te besteden aan zaken die niet echt dringend zijn, als die honger en armoede niet eerst is opgelost. Stel je maar eens voor, en moeder met kinderen die dood gaan van honger en ellende.

  8. Een paar dagen geleden nog een reportage over de wedloop naar de maan gezien. In de VS was er een groot team van vooral jonge techneuten mee bezig geweest (gem. 30). Mooie uitzending waarin je zag hoe het beste in mensen naar boven werd gehaald. Deze wedloop heeft een boost gegeven in een aantal ander sectoren. Natuurlijk is zo’n uitzending altijd enigszins gekleurd maar…

    Weggegooid geld? Ik denk het niet.

    De VS was toen en een hele tijd daarna toonaangevend in alles in de wereld.
    Technologie is altijd de sleutel naar meer welvaart en welzijn.

    Nu zijn de knapste koppen van het land werkzaam in de advocatuur of bezig om hypotheekjes op een ingenieuze manier op te knippen te verpakken en ze vervolgens aan anderen door te verkopen.
    Hoe een groot land kan wegzakken.

    Armin [16] reageerde op deze reactie.

  9. Is het verantwoord om zoveel geld aan deze experimenten te besteden terwijl er op aarde nog zoveel problemen als ziekte en armoede (en crisis?) zijn op te lossen?

    Met deze redenatie zou het nooit gedaan worden uiteaard. šŸ™‚

    En ja een dillema, betreft belastinggeld. Dit is nu typisch zo’n project wat nooit van de grond gekomen was als het libertarsich moest. Immers, de winst is voor ‘allemaal’ in de zin niet enkel de investeerders. En het bedrag is zo groot dat zelfs de meest machtige samenwerkingsverbanden van multinationals het eigenlijk net kunnen ophoesten. Die zullen dat nooit doen ivm de gebrekkige en onzekere return op deze investeringen.

    Ruimtevaard zoals wij kennen bestaat dus enkel dankzij onlibertarische belastingheffing.

    In die zijn heeft een vrije samenleving ook een prijs.

  10. @Liberty 5-3000 [14]: De VS is dan ook een technologie-land. De heel samenleving ademt – naast andere dingen – technologische vooruitgang uit.

    Na WO2 heeft men ook een enorme boost gegeven aan wiskundeonderwijs. Samen met de Nazi-brain-drain is dat een van de oorzaken geweest waarom na WO2 de VS een leidende positie aangenomen heeft.

    @GB [13]:

    Die heeft ze nog steeds. Immers vrijwel alle grote ICT en R&D bedrijven zijn Amerikaans en vrijwel elke nieuwe ontwikkeling op vrijwel elk technologisch gebied komt uit de VS. Wat men verliest aan eigen inwoners die advicaat willen worden, compenseert men via een grootschalige import aan slimme Aziaten/Indiers. De grootste concurentie kotm dan ook van die landen daar.

    In Nederland is technologie etc niet zo interessant. Buiten Eindhoven is er vrijwel geen technologie-industrie en zelfs daar wordt het enkel gedragen door een 3 a 4 tal bedrijven (Philips, ASML, NXP en misschien TomTom of Oce). Maar twee van die bedirjven (Philisp & NXP) zijn al jaren bezig hun technologie R&D af te bouwen. Buiten de regio Eindhoven zit al helemaal niets meer af te lezen aan het totale % R&D budget wat buiten Eindhoven komt.

    Op zich is dat niet erg, want wij compenseren dat weer met goede logistiek. Maar een kennis en innovatieland zijn we al lang niet meer en zullen we ook niet meer worden. Dat is nogmaals niet erg, als we dan maar koesteren waar we wel goed in zijn. Helaas zijn we onze infrastructuur aan het verwaarlozen, schiphol aan het beklemmen en laten we onze handelsshepen bewust zonder bewapening rondvaren in piraatgebieden. En zo zijn er nog meer voorbeelden.

    GB [17] reageerde op deze reactie.

  11. @Armin [16]:

    Specialisatie is ook bij technologische ontwikkelingen nodig ivm de mondialisering daar heb je gelijk in.
    In NL maken we geen keuzes. Voor wat betreft de VS denk ik dat ze nog wel even de voorsprong hebben maar dat die toch naar het verre oosten aan het gaan is. Ze zullen op een gegeven moment toch niet meer genoegen nemen met het clevere hulpje van de VS companies te spelen lijkt mij.
    Bij opleiding van de nieuwe generatie heeft men in China de nadruk toch meer op technologie liggen. Het is niet alleen een kwestie van kwaliteit maar ook van kwantiteit. De aantallen gaan ook de doorslag geven.

    Armin [18] reageerde op deze reactie.

  12. @GB [17]: Absoluut. De EU zakt naar een 4e plaats de komende generatie op economisch en technologisch gebied. China, India en de USA strijden om de 1st plaats. De USA heeft een voorsprong en die andere twee de aantallen. Onderschat echter de voorsprong niet ivm universiteiten en R&D budget. Op lange termijn echter zullen inderdaad aantallen gaan overheersen. Maar dat duurt nog wel een generatie of twee verwacht ik.

Comments are closed.