sjoemelenDe Utrechtse gemeenteraad steekt 34 miljoen euro extra in het nieuwe muziekpaleis.

Een aantal partijen in de gemeenteraad waren sceptisch en wilden later beslissen, maar uiteindelijk ging toch een meerderheid akkoord.

De bouw was begroot op 50 miljoen euro.

Dat wordt minstens 130 miljoen euro.

Het muziekpaleis dat aan het Vredenburg wordt neergezet moet in 2013 klaar zijn.

Tot zover de media.

Hieruit blijkt niet alleen dat ook de kleinere broertjes en zusjes, ten opzichte van de grotere broers en zusters in Den Haag, problemen hebben om een juiste begroting voor een door de overheid of lagere overheid te starten project in te schatten.

In dit geval is er dus een overschrijding van de geplande begroting van 80 miljoen euro.

In het licht van de huidige crisis zou het logischer zijn om “belastinggeld” efficiënter en effectiever te besteden. Of nog beter teruggeven aan de rechtmatige eigenaren zodat deze de economie kunnen steunen door een verbeterde koopkracht.

Maar de arrogantie van de zogenaamde “elite” heeft daar geen boodschap aan, maar gaat door met het financieren van hun hobby’s.

Waarschijnlijk gaan ze nog uit van de gedachten geef “het volk” brood en spelen en voorkom hiermee dat ze in opstand komen.

Het is ook waarschijnlijk dat de “elite”, meestal Keynes aanhangers, denken en zelfs zeggen dat ze met deze projecten de economie steunen.

Er wordt niet verteld, dat de exploitatie van dit soort projecten ook nog eens een jaarlijkse subsidie van miljoenen euro’s vereist.

In een “echte” vrije markt zal, indien de vraag dat toelaat een dergelijk muziekpaleis er ook wel komen. Maar dan niet als “prestigeobject”, maar als een doeltreffend en functioneel gebouw waarvan de exploitatiekosten niet afhankelijk zijn van te ontvangen subsidies.

Het is dus niet verwonderlijk dat de gemeentebelastingen elk jaar zo sterk toenemen.

4 REACTIES

 1. …een doeltreffend en functioneel gebouw…

  Zo iets stond er toch al? Ik kom niet zo vaak in Utrecht en toen ik er laatst weer was viel mij op dat Muziekcentrum Vredenburg nu is gesloopt. Er was toch niets mis met dat gebouw? Misschien had het een tikje oubollige uitstraling maar dat kun je met relatief kleine ingrepen moderniseren. Graag niet gesubsidieerd.

  Verder las ik een tijdje geleden een artikel over (gesubsidieerd) Tivoli dat klaagde over concurrentie van het nieuwe muziekdinges in aanbouw.

  De raamambtenaren in Utrecht zijn dol op prestige. Zo kunnen wij nog vaak ‘genieten’ van zo’n ander prestigeproject, Hoog Catherijne, waarvan de lelijkheid misschien alleen wordt geevenaard door betonellende in Oost-Europa en de Barbican in Londen.

 2. Wat mij altijd weer verbaast is het vaststaande feit dat het altijd duurder wordt.
  Q.: Waarom moet dit soort zaken in ’s hemelsnaam openbaar worden aanbesteed?
  A.: Dan kunnen gegadigden een concurrerende offerte aanbieden, waaruit dan de beste (prijs/prestatie) kan worden gekozen.

  Een aannemer verklaart zich dus bereid de gespecificeerde klus voor bedrag X te doen. Daarmee ligt de prijs van die klus toch vast? Het is aan de aannemer ervoor te zorgen dat hij de gevraagde klus voor de geoffreerde prijs klaart.

  Anders ga ik ook meedingen, en doe ik de klus voor 300 euro. Als ik hem dan binnen heb verhoog ik dat bedrag naar 15 miljoen. Heel normaal toch?

  Offertes zijn bindend. Punt.

 3. Het is minder dramatisch dan het hier staat, hoor. Er was krediet vrijgegeven voor een kleine 100, dat is drie jaar geleden. Dat was puur op basis van (optimistische) aannames. Nu alle procedures, ontwerpen en aanbestedingen gedaan zijn blijkt het verhaal op 132,5 uit te komen.
  Utrecht als vierde stad mag best de ambitie hebben om een prachtig muziekgebouw te willen hebben. Dat heeft niks met hobby’s van elites te maken. Er komen vijf zalen in dat gebouw. Ik denk dat er zo’n beetje alles geprogrammeerd gaat worden dat er maar denkbaar is onder de muzikale zon. Ik ben juist heel optimistisch over wat het nieuwe gebouw zal brengen. De afgelopen maanden is het financiële verhaal van het MP in politiek en media enorm gehypt. Het is heel belangrijk, maar de geur van schande die er nu omheen hangt vind ik onterecht.

Comments are closed.