LoterijEen post van een jaar geleden: maar helaas voor veel studenten, vandaag weer hevig actueel:

Heb je 6 jaar VWO gedaan met als doel medicijnen, rechten of wat dan ook te gaan studeren, moet je gaan loten of je wel mag gaan studeren.

Weer een voorbeeld van : als het (bijna) gratis is, houdt het op te bestaan. 
  
Afschuwelijk toch dat daarbij je ouders wel altijd (zonder loterij) belasting moeten betalen voor het hoger onderwijs. En er wordt wel altijd geroepen dat ‘iedereen kan studeren’! nou dat merken we nu: weer meer mensen uitgeloot.

In een libertarische maatschappij zou studeren niet gratis zijn, maar alleen betaald worden door diegenen die er gebruik van maken. Die zouden dan ook een beurs kunnen krijgen, maar dan van een bedrijf dat behoefte heeft aan dat soort afgestudeerden, niet van de buurman zonder kinderen (via belasting) .

11 REACTIES

  1. Dit klopt helemaal maar is niet alleen voor VWO studenten,
    ik probeer al 4 jaar een ICT opleiding te volgen maar iedere keer is er wel weer wat waardoor het niet doorgaat of word je vergeten of gewoon hard afgewezen. Scholen helpen daarbij ook totaal niet mee als je een leeftijd van 30 hebt bereikt ben je blijkbaar al te oud om te leren volgens scholen en IB groep.

    Bon Vivant [4] reageerde op deze reactie.

  2. Je gaat gewoon in THailand studeren, betaalbaar en je kunt morgen beginnen, op een of andere mannier zit iedereen aan dat NL vast, alsof je in Urk bent geboren en het stadje niet wilt verlaten.

  3. ´Alsof je in Urk geboren bent´ haha. Maar ´t is wel waar.

    Je kunt ook gewoon naar Belgie.

  4. @Fugy [1]:

    Je kan altijd nog terecht op de Open Universiteit of vergelijkbare instellingen in het buitenland. Je kan ook bij LOI e.d. een aantal HBO opleidingen volgen.

    En misschien is die opleiding in Thailand inderdaad zo gek nog niet.

  5. Er is nog een andere factor van belang. Ook in een vrije samenleving zouden er nog studenten afgewezen worden voor de opleiding geneeskunde. Het aanbod en vraag zijn immers – per definitie in en vrije markt! – niet gelijk. Dat allerei staatsgerelateerde factoren de schaarste opblazen is uiteraard waar. Het gratis maken is er echter maar een van. Er is ook een sterke lobby van artsen die het aanbod niet te groot wil maken om zo hun salaris niet teveel onder druk te zetten. En omdat arts een beschermd beroep is en buitenlandse import met regels tegengewerkt en soms zelfs verboden wordt, hebben bepaalde artsenclubs niet eens zo heel verkapt gelobbied voor een niet te groot aantal nieuwe studenten. En zo zijn er nog meer factoren.

    Universiteiten zelf willen die schaarste – natuurlijke en staatsschaarste – overings oplossen via selectie op punten en/of toetsen op kwaliteit. Het moge duidelijk zijn dat in egalitair Nederland zoiets onbespreekbaar is.

    Fred [11] reageerde op deze reactie.

  6. Bangkok

    Je kunt hier gewoon naar het ziekenhuis, je wordt gewoon geholpen de verzekeringen betalen gewoon en omdat het goedkoper is dan in NL graag.
    Studeren kan ook of piloot worden tandarst of landbouwkundig ingenieur, veel studies worden in het Engels gegeven, Wageningen en Khon Kaen werken samen beiden landbouw Universiteiten.(en goeie!), THailand heeft banden met de VS en GB, meer dan met andere landen.
    Laos weer met Parijs van oudsher, daar moet het nog goedkoper zijn allemaal, geen echte democratie die schijnen voordeliger te zijn trouwens.

    Het is 10/11 uur vliegen,met de bus naar SPanje duurt net zo lang.
    De wereld wordt kleiner,als men door krijgt wat er elders mogeklijk is loopt NL leeg, op alle gebied.
    Hoe kan het dat ik voor 50 eu cent een liter bio diesel kan kopen , omdat de staat hier kleiner en goedkoper is ,simpel.
    (er wonen 67 miljoen mensen in THailand,de meesten studeren en werken omdat niet werken geen eten betekent, Boedhha zorgt voor je nadat jij eerst vor jezelf zorgde, ik teken er voor die volgorde):wink

  7. Al word ik liever onder behandeling geplaatst bij iemand
    die tijdens zijn haar studie de betere resultaten behaald,
    het kan me niet echt deren dat er onder de arbitrair gekozen favorieten der linkse inteligentia een loting plaatsvind.
    Ik citeer een kraker die ik ooit op de radio hoorde hierover “dit wordt al bepaald tijdens de schoolkeuze na de basisschool”
    Je moet dus door linksmensen lief sociaal en aardig gevonden worden of hele assertieve ouders hebben om uberhaupt een vooropleiding, die je nodig hebt om in deze loterijen tercht te komen af te ronden.
    Dit alles omdat er anders veel teveel hoogopgeleiden zouden zijn
    Dus balkenende en vrienden, die kenniseconomie van jullie komt er nooit, omdat linkse oogappels aangevuld met wat wassenaarse kakkers dit nooit van de grond gaan krijgen.

  8. Een nichtje deed 3x mee ging eerst dan maar naar Wageningen,maar werd toch arts, dat is ze nu, eigenlijk had ze achteraf liever toch Wageningen gedaan,want dat gedokter is ook niet alles,tsja…
    Ik heb haar nooit over links rechts gehoord,in de VS moet je rijk zijn in meer landen, anders blijf je gewoon schoonmaker v/m
    Ik vond studeren /school een soort straf, ik moest dingen leren die me niets interesseerde, maatschapijleer,wiskunde,muziek kennis,geschiedenis daar wist ik meer van dan de docent zelf,ik kon hem wat leren, dat was niet goed natuurlijk, dus kreeg ik voor straf een 3 of een 2, en talen leer je vanzelf merkte ik later, van de TV of in andere landen op straat.
    Economie: ik had een docent die zie dat de markt beheerst werd door vraag en aanbod, sindien heb ik nooit wat bijgeleerd, dat is voldoende om te weten.(ask Warren Buffet)
    Napoleon vond dat iedereen de kans moets krijgen, dat is nog zo in Frankrijk.
    Jammer dat hij de slag bij Waterloo verloor toen.

  9. ion een werkelijk libertarische maatschapij zou studeren gewoon gratis moeten zijn, volledig en voor iedereen .
    Met de huidige staat van techniek kan IEDEREEN voor een prikkie een hoge opleiding volgen .
    Technologie maakt vrij, echter leeft de regerende factor in zowat ieder land nog 150 geleden .

    Zoals we nu leven met regeringen en monitair systeem was goed 150 geleden en is nu zwaar outdated! we kunnen binnen 5 jaar zowat alles voor niets maken.
    maar mensen houden vast aan een verouderd en uiterst corrupt systeem.
    En ik ben niet van mening dat de studie onbetaalbaar moet worden gemaakt zodat alleen de eliote het kan betalen , zo creer je juist de kloof die er 100 jaar geleden was .
    Proleten op het land werken terwijl de elite naar school kan .
    That wioll not do!
    We hebben een hoog opgeleide mensheid nodig om de mensheid naar een hoger niveau kunnen tillen

    Anno Zijlstra [10] reageerde op deze reactie.

  10. @Pim Damen [9]:

    dat is een misvatting, geleerden ontstaan als vanzelf, die komen toch wel bovendrijven, in mijn familie zat een oom die geschiedenis leraar werd ,had als hobby oude talen werd professor in Nijmegen won bijna een Nobelprijs met iets vaags,was als kind al een soort genie.
    Ik vind gratis onderwijs krankjorum, niets kan gratis zijn er betaald altijd iemand.(“gratis’ basis onderwijs bestaat dus ook niet,ik bedoelde geen extra schoolgeld eerder)
    De mensheid naar een hoge plan tillen is linkse prietpraat, zolang de mensheid geen honger en dorst meer kent, wat niet het geval is door egoisme van een kleine groep welvarende,zijn we op dat ‘hoger plan’
    Ik leerde van docenten niets , zelfstudie en eigen boeken lezen aanbevolen literartuur, dat bracht iets extra, in het onderwijs leer je koekjes bakken,rekenen,kiezen vullen, stoeptegels leggen,een raket naar de maan bouwen,het is nadoen wat de meester zegt, geen kennis vergaren .een kunstje leren (1+1=2)en daar kunnen we nog van mening over verschillen,hoezo 2).
    Het meeste is onzin, JP Sartre vond dat als je 60 bent en dan nog steeds niet ‘je eigen plek onder een Seine brug had gevonden’ je het leven niet zou hebben begrepen.
    Ik vrees dat het waar is.
    Wie wijzer wil worden moet Sartre lezen, de schoolmeester van NL lezen hem niet omdat ze 1, de Franse taal niet machtig zijn , wat een schandaal is 2. de dom zijn om hem te snappen.
    Iedereen wordt tegenwoordig maar schoolmeester terwijl postbode als beroep eigenlijk beter bij ze zou hebben gepast, in de meeste gevallen dan.
    (wat een bagger schrijf ik eigenlijk)-:)

  11. @Armin [5]: Dat specialisten zelf de spoeling dun houden, is al decennia lang zo. Zij bepalen tenslotte hoeveel studenten er uiteindelijk co-schappen kunnen lopen en arts-in-opleidingplaatsen er zijn. Uiteraard speelt ook mee dat een toename van het aantal artsen op termijn misschien een verlaging van het inkomen kan veroorzaken.
    Overigens is er bij elke loting al wel enige invloed van de cijferlijst. Hoe hoger je cijfer, hoe hoger de ‘weging’ bij de loting. Of heb ik iets gemist en is dat afgeschaft. In de jaren ’80 was het in ieder geval wel zo.
    En hoge cijfers op je VWO-diploma wil nog niet per definitie zeggen dat je een goede arts zal worden. Het is een maatstaf, maar geen perfecte. Menig briljante wetenschapper verveelde zich te pletter op de middelbare school en dat was dan te merken in de cijferlijst.

Comments are closed.