ambtenaarDe Universiteit van Leiden start vanaf 2010 met een masteropleiding voor ambtenaren. De School of Government moet studenten klaarstomen voor de uitdagingen die een ambtenaar in het huidige tijdsgewricht op zijn pad vindt.

Bij de nieuwe opleiding wordt de huidige diplomatenopleiding van het ministerie van Buitenlandse Zaken ondergebracht. Daarnaast zijn de colleges bestemd voor rijkstrainees. Maar ook beleidsambtenaren die al voor de overheid werken kunnen er terecht voor zowel korte cursussen als langlopende opleidingstrajecten.

Complexe vraagstukken
Dit bericht Binnenlands Bestuur (het artikel heet hier “Governmentschool kweekt superambtenaren”, wat een gruwelwoord!) na een gesprek met Jouke de Vries, hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Leiden. Volgens De Vries ziet het openbaar bestuur zich tegenwoordig geplaatst voor veel complexe vraagstukken. De opleiding wil ambtenaren in spé leren hiermee om te gaan.

Internationale docenten
De Vries hoopt internationale docenten te kunnen aantrekken. Studenten zouden veel kunnen opsteken van de verschillende modellen die overheden wereldwijd hanteren.

Waarden
De focus ligt daarbij op waarden in het openbaar bestuur. Veel huidige opleidingen op het gebied van openbaar bestuur richten zich te veel op efficiency, aldus De Vries in Binnenlands Bestuur. Aan de School of Government worden straks vakken onderwezen als politieke communicatie en beleidsanalyse.

 

Tot zo ver het artikeltje. En jawel, u hebt het goed gelezen: “Veel huidige opleidingen op het gebied van openbaar bestuur richten zich te veel op efficiency, aldus De Vries in Binnenlands Bestuur.” WAAROM ZIEN WIJ NIETS VAN DIE EFFICIENCY IN NEDERLAND???

En hoe zijn onze huidige ambtenaren dan eigenlijk opgeleid?

En waarom moet deze opleiding een Engelse naam hebben? Kan dat niet in gewoon Nederlands?

Vragen, vragen en de antwoorden moeten we zeker zoeken in de kwaliteit van ons huidige bestuur?

16 REACTIES

 1. En waarom moet deze opleiding een Engelse naam hebben? Kan dat niet in gewoon Nederlands?

  Dat vroeg ik mij ook al af. Het hele hoger onderwijs lijdt ernstig aan de Engelse ziekte. Ik hoorde laatst Amsterdamse studenten zich beklagen dat als er 1 figuur in een collegezaal zit die het Nederlands niet beheerst, dan maar meteen het hele college (voor 100 man of zo) in het Engels wordt gedaan. Steenkolen-Engels wel te verstaan. Beter zou het zijn om zo’n student te weigeren tot hij/zij de NL taal voldoende beheerst.

  Het lijkt wel of wij terug zijn in de 19e eeuw toen de “betere standen” Frans spraken omdat men Nederlands te min vond.

  Hoe worden de huidige ambtenaren (ik vind “lamzakken” eigenlijk een beter woord) opgeleid? Je hebt toch al opleidingen “bestuurskunde” en “politicologie” en “sociale academies” (heet tegenwoordig denk ik anders).

  Ik weet een betere naam voor die opleiding: “Academie voor Plebscontole”. Dat past beter bij de ambtenarenmentaliteit.
  Polity [9] reageerde op deze reactie.

 2. Prima plan van de Univleiden om extra centen binnen te slepen, jammer dat het in het Haagsche filiaal beurt i.p.v. de hoofdzetel.
  De uni moet nu eenmaal, net als de loi, cursussen verkopen en wanneer buitenlandse overheden de volle mep (40.000,- p/jr?) betalen is dat geinig.

 3. Het kon ook niet anders of de academische breinprostituees moesten respect geven aan de afpersers die ze van hun salaris voorzien.

  ‘Ik heb een master in diefstal en afpersing. Mijn afstudeeropdracht ging over het gebruiken van inconsistente morele argumenten ter rechtvaardiging van dreiging met geweld ter verkrijging resources die mensen niet af willen geven voor de kwaliteit van verleende diensten. De titel van mijn afstudeeropdracht was “How to use people’s sense of morality aganst them”‘

  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.

 4. Een opleiding tot superambtenaar. Aaarrrghh! What’s next? Opleidng tot loverboy, dief of profiteur??
  Ik voorspel trouwens wel een hoge toeloop. Betrekkelijke zekerheid en gemakzucht scoren altijd hoog als het gaat om maken van studiekeuzes.

  Het wordt tijd dat de overheid net zo aan de grond komt te zitten als Californië waardoor er gewoonweg gesneden MOET worden in dergelijke onzin. Wat zou het toch fantastisch zijn als de helft van alle ambetenaren op straat wordt geflikkerd omdat er gewoonweg geen geld meer is voor dit volk.

  flap [6] reageerde op deze reactie.

 5. @GB [5]: Het wordt tijd dat de overheid net zo aan de grond komt te zitten als Californië waardoor er gewoonweg gesneden MOET worden in dergelijke onzin. Wat zou het toch fantastisch zijn als de helft van alle ambetenaren op straat wordt geflikkerd omdat er gewoonweg geen geld meer is voor dit volk.

  Wel een heel sympathiek idee, alleen werkt het zo niet in ons landje. Hier worden er geen ambtenaren ontslagen, er wordt een belasting bedacht en een handjevol ambtenaren aangenomen om die belasting te kunnen innen.

  O er worden trouwens ook gevangenissen gesloten en de gedetineerden krijgen electronisch toezicht.

  GB [10] reageerde op deze reactie.

 6. Engels als voertaal is een teken dat het genoten onderwijs
  1 stap verder is als lager en bij veel allochtonen veel sneller begrepen word.
  Een Nederlandse naam zou kunnen met bijzonder hoger onderwijs als opvolger van het bijzonder lager.
  De laatste was erg succesvol in het opleiden van de lagere ambtenaar die nu naar erkenning snakt en hogerop wil komen.
  Neem nou de flitsende ambtenaar die in weer en wind jarenlang zijn plicht doet met verstand op nul en blik op het slachtoffer en zorgt voor een grootte inkomstenpost.
  Ambities als ze zijn willen ze van boom snuffelaar gegradeerd worden tot huis snuffelaar wat een hogere opleiding mogelijk maakt.

 7. ‘Aan de School of Government worden straks vakken onderwezen als politieke communicatie en beleidsanalyse’

  zijn dat moeilijke termen voor ‘liegen zodra je je mond opendoet’ en ‘altijd ontkennen dat je het verkeerd doet’?

 8. @flap [6]:

  Ik heb het niet over een kleine beetje slechter maar over een totale disbalans in de overheidsfinanciën. Echte nood breekt wetten en van een kale kip kun je niet plukken. Dat zie je nu in Californië. Je kunt diegenen waarop je jarenlang hebt geparasiteerd niet meer verder uitknijpen omdat die groep domweg berooid en zonder baan langs de kant staat. Schulden zijn ook bij deze groepen enorm.
  Belastingverhoging kan dus slechts met mate.
  Men is daar genoodzaakt om in eigen vlees te gaan snijden en dat gaat van social security, politie, justitie tot gemeenteambtenaren.
  Er is gewoon geen “host” meer waarop men nog langer kan parasiteren.

  Gevangenissen sluiten? Tja ik zou er geen voorstander van zijn maar je kunt er wel 50% op bezuinigen zonder dat je één crmineel naar huis stuurt. En in dergelijke situaties is het toch noodzakelijk dat je voor je eigen veiligheid instaat en dat niet aan de overheid (die dat totaal niet kan waarmaken) overlaat.

  pcrs [14] reageerde op deze reactie.

 9. @Polity [9]:

  Als het wordt opgedrongen, en daarbij de communicatie verslechterd, is het slecht wat mij betreft.

  Voor mij persoonlijk is Engels mijn werktaal. Dat vind ik geen probleem want ik kies daar vrijwillig voor – dat wil zeggen, min of meer, het heeft een aantal praktische voordelen voor mij.

  Als een barjuffrouw in het cafe weigert Nederlands te spreken krijgt zij mijn geld niet. In het cafe verder op spreekt men wel mijn taal.

  “…Nederlands is gelukkig niet…” Hoezo “gelukkig”?

 10. de communicatie verslechterT zeer zeker 😉

  Een goede beheersing van de Engelse taal is ongetwijfeld een nuttige vaardigheid voor academici, maar we moeten niet vergeten dat een college over pak ‘m beet prijselasticiteit niet per se een les in de Engelse taal hoeft te zijn.

  Je hoeft maar één keer zo’n stotterende hoogleraar te horen om mijn punt te begrijpen.

 11. @Hub Jongen [4]: Kreten heb ik niet zelf bedacht, ik haal ze allemaal uit de geschiedenisboekjes. Als die geen raad weten, zeg ik gewoon alles wat mensen willen horen.

 12. @GB [10]: Bijna al die ‘criminelen’ zijn toch mensen die een verkeerd plantje in hun jaszak hadden. Nu dat plantje gelegealiseerd gaat worden om er belastinginkomsten van te trekken, kunnen die mensen ook gelijk naar huis.

 13. Waarom gaan jullie er allemaal vanuit dat er serieus onderwijs wordt gegeven bij die opleiding. Wanneer ze stug vast blijven houden aan de 1040 uren norm voor scholieren krijgen we straks instromers op de arbeidsmarkt die uit het raam kunnen kijken als een pro. Die hebben echt geen extra cursus nodig om ambtenaar te kunnen worden.

  Waar het om gaat bij die opleiding is dat het sinds de invoering van de BaMa in het hoger onderwijs vrij eenvoudig is om een hbo diploma (nu bachelor) te upgraden naar een universitaire diploma (de masters). De opleiding zal dan voornamelijk schriftelijk zijn met slechts een paar bijeenkomsten. Een ambtenaar met een hbo diploma kan dit makkelijk gewoon naast zijn “werk” doen om zo een master te halen waardoor hij vrijwel direct in een hogere salaris schaal terecht komt. Kassa dus!

 14. Opleiding tot Ambtenaar:
  Les 1: 40 uur raamstaren, hoe voorkom je de verveling?
  Les 2: Het nut van de nutteloze kut burger (nukubu)
  Les 3: Omfloerst taalgebruik
  Les 4: De diepe bureaulade en onwelgevallige rapporten.
  Les 5: De waarheid, en hoe die te maskeren.
  Les 6: LAF (Leugen + Ambtseed = Feit)

  Ik denk dat ik die cursus best zou kunnen geven.

Comments are closed.