Person_Broek_eline-van denBij de verkiezingen voor het EU-Parlement kwam tamelijk laat de partij LIBERTAS een rol spelen.
Deze partij kwam dicht bij libertarische principes, maar was bij lange na niet consequent. Zij pleitten voor de EU en voor de democratie. Daarmee waren ze strijdig met de vrijheid van ieder individu. En die vrijheid is de enige consequente samenlevingsfilosofie zoals die door de Vrijspreker wordt ge-promoot. 

Vlak voor de datum van de verkiezingen, en na een succesvolle start, plofte de partij Libertas plotseling in elkaar. Het leek wel of in één klap alle fut er uit was.
 
Later bleek dat er inderdaad in één klap de financiële bron niet meer stroomde. 

Onze navragen bij betrokken personen uit de partij leverden tot nu toe geen echte informatie op. Dat er ergens sprake was van chantage en bedreigingen, leek heel waarschijnlijk, maar niemand wilde echt feiten bloot geven. Mede omdat zij waarschijnlijk zelf nog hoopten om hun eigen kosten alsnog vergoed te krijgen.  

En nu zien we in Elsevier een verklaring van Eline van de Broek, de Nederlandse lijsttrekker van Libertas:

“Oprichter EU-partij met dood bedreigd” donderdag 23 juli 2009 09:43

Declan Ganley, de oprichter en tevens belangrijkste geldschieter van de eurosceptische partij Libertas, is vlak voor de verkiezingen met de dood bedreigd en gechanteerd.

‘Letterlijk heeft hij tegen mij gezegd, drie weken geleden: “Ik ben met de dood bedreigd, niet alleen ik, maar mijn hele gezin is in gevaar.” Ook op 28 mei, dus héél kort voor de verkiezingen, heeft hij mij verteld over de bedreigingen,’ zegt Van den Broek.

‘Ik zat aan de keukentafel bij hem thuis toen hij dit aangeslagen vertelde.’

Kapot
Volgens van den Broek zijn er ook dreigementen gekomen vanuit de zakenwereld om de miljonair en zakelijk kapot te maken als hij doorging met zijn politieke beweging, schrijft het dagblad.

De bedreigingen zouden de reden zijn waarom de Ierse zakenman plotseling zijn rekeningen niet meer betaalde, met als gevolg dat de partij in rook op leek te gaan. Alleen in Frankrijk won Libertas een zetel. Zelfs in Ierland, het thuisfront van Declan Ganley, werd de kiesdeler niet gehaald.

De Nederlandse Van den Broek heeft veel eigen geld gestoken in de campagne, maar tot deze week nog geen cent gezien van Ganley. Ze verbaast zich over de stilte in het Libertas-kamp.

Diepgelovig
Er zijn miljoenen uitgegeven in de twaalf landen waarin de partij mikte op zetels. ‘Maar niemand durft nog openlijk te praten. Ik weet niet waarom,’ vertelt Van den Broek.

Ze zegt dagelijks telefonisch contact te hebben met de gefortuneerde Ier. Tegen haar zou Ganley gezegd hebben dat ‘politici en industriëlen’ hem onder druk gezet hebben om niet door te gaan met zijn anti-Brusselse veldtocht.

‘Hij zegt met de dood te zijn bedreigd, dat hij wordt gechanteerd en dat zijn familie iets wordt aangegaan. En ik ken hem inmiddelds goed – dat is zijn achilleshiel: zijn vrouw en vier kinderen, daar leeft deze diepgelovige katholiek voor.’

Vereffenen
Van den Broek, ooit betrokken bij de Edmund Burke Stichting, wil dat Ganley alle rekeningen in Nederland betaalt.

Op de website van Libertas Ierland zegt Ganley in een statement: ‘Zoals jullie weten waren de kosten voor de campagne aanzienlijk. We gaan door met het werven van fondsen om de uitstaande schulden te vereffenen,’ aldus de oprichter van Libertas.
Door Jeroen Langelaar

We zien de verdere ontknoping met belangstelling tegemoet.

Een vroegere conclusie, dat politiek “smerig” is, kunnen we echter al versterkt blijven handhaven.

9 REACTIES

 1. Om een of andere reden vind ik deze komedie niet erg geloofwaardig. Het stinkt als een kabinet-Balkenende-minister.

  Libertas was een van de weinige partijen die ik nog het voordeel van de twijfel zou kunnen geven, maar na het pro-folter standpunt (blog artikel) van Tante Truus, kon Libertas wat mij betreft ook bij het oud vuil.

  Gelet op de reacties van politici die de opkomst o zo belangrijk vinden, is niet stemmen inderdaad de beste methode om te ‘stemmen’.
  Libertas is net als die klokkeluiders partijen. Men wil liever de symptomen bestrijden dan de oorzaak van alle problemen: de EU zelf.
  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.

 2. Ik vind dat als ‘we’ samen de EU gestalte geven alle deelnemende landen op basis van gelijkheid mee moeten kunnen praten,dus niet NL 24 zetels in een parlement van 760+ , want dan kan een kind snappen dat we NIETS in te brengen hebben, we er als joker bij zitten, voor de kat zijn k*t dus.
  In de VS zijn de staten ongeacht het aantal inwoners en de oppervlakte gelijk aan elkaar waar het over de constitutie gaat, heb ik althans begrepen, verbeter me als ik er naast zit.
  Ons bruto nationaal product is veel hoger dan menig groter land, onze bijdrage in verhouding ook las ik ergens.
  Dat ons parlement dit zo voor zoete koek geslikt heeft is natuurlijk een vreselijke vergissing geweest.
  Er volkomen tegen zijn zou onzin zijn, we hebben als EU te maken met grote spelers zoals China daar moeten we ons gezamenlijk voor sterk maken economisch.
  Ik denk dat de as Berlijn,Parijs,Milaan de toon zet en zaken naar zich toe trekt, we mogen als kabouterlandje achter een Berlesconi aanhuppelen, eens aanschuiven hier en daar (G8), als we braaf zijn dan.(Obama tegen Balkenende)
  Zit er niets voor ons in zou ik zeggen, houdoe, nu dus een alliantie met wel vrije staten zoals Noorwegen,Ierland,Zwitserland ,Canada wellicht de Britten met hun Gemene Best, de VS, andere landen…….
  We hebben onze fijnste /beste tijd gekend toen we onze eigen boontjes moesten doppen tussen zeg 1550 en de slag bij Waterloo, Napoleon zag het zo gek nog niet als democraat/revolutionair.
  Een land waar je je eigen Burgmeester nog niet eens mag kiezen is een beetje een sneu landje, beetje raar dat dat niet mag van “den Haag” waar bijna alle andere democratieen dit de normaalste zaak van de wereld vinden.
  Tenslotte, de PVV was /is tegen deze EU ze had dus NOOIT mee mogen doen, nu pakken ze ook EU geld aan als partij, voor mij is het helder, ze zijn te koop, buigen.

 3. @Hub Jongen [4]:
  De klassieke denkfout dat samenwerken binnen Europa (en Europa zelf) niet kan bestaan zonder unie. Alsof je alleen water kan koken in een Hema fluitketel.

  Toen Guusje ter Dorst ons een paar weken geleden trakteerde op de uitspraak “De elite moet in opstand komen…” had zij het weer eens mis.

  De ‘elite’ (niet wat mij betreft) is al lang in opstand gekomen. De organisatie heet EU. De USA regering is verloederd maar begon ooit met een terechte opstand van volk tegen Engelse elite en financiele uitzuigers (Indianen maar buiten beschouwing gelaten). De EU is precies het omgekeerde, de renaissance van het feodale tijdperk.

 4. Er kan best een unie zijn maar in een losser verband, een klein Brussel, of een model waar verschillende vormen van samenwerking in mogelijk zijn,een unie zoals de VS zie ik niet als nuttig/noodzaak.
  Ook lijkt het me zinvol om Rusland en Turkije bij de unie te betrekken, friends of the unie of EU states,we hebben ze beiden nodig om verschillende redenen.(economische redenen dus)
  Ik zie in Azie China de dominante factor worden,ze dicteren Birma , Noord Koreaen Vietnam al of bijna al,de rest volgt, ze hoeven , China, er geen legers voor te laten marcheren slecht de $ doet wat er gedaan moet worden.
  Ik vraag me af in hoeverre Ausstralie Nieuw Zeeland en Indonesie echt onafhankelijk kunnen blijven, ze mogen wel als de wiedeweerga zeer sterke banden met de VS gaan aanknopen zo niet een soort staten van de USA worden omChina buiten de deur te houden.
  Ook Rusland en Turkije (=achterdeur voor het het rijke M.O. op een dag zonder ruzie hoop ik) kunnen het niet alleen af.
  Nederland kan een voet tussen de deur zetten moet dat doen want zoals gezegd 24 of 26 poppetjes in een parlement van 700++ is natuurlijk de waanzin voorbij,echt ongelooflijk dat niemand zwaar woedend wordt dat ons dit is overkomen als trotse natie .
  (en ik kak echt op de PVV die dit maar klakkeloos overneemt en er gewoon aan mee doet, erger , ze zitten er als braafste jongetje uit de klas gewoon tussen Goddomme ! het is niet te geloven wat een boerenbedrog die partij pleegt naar haar anti EU achterban toe, de echt anti EU mensen , moeten zich zwaar gen***d voelen door deze Wilders club nu)

  Ewt [8] reageerde op deze reactie.

 5. @Anno Zijlstra [7]: echt ongelooflijk dat niemand zwaar woedend wordt dat ons dit is overkomen als trotse natie.

  Wat mij betreft is er geen “ons” het is “ik en de rest”, en die “trotse natie” mag van mij op houden te bestaan. Ik zie geen verschil tussen de NL of EU roverheid, beide zijn even onwenselijk en immoreel.

  Echt ongelooflijk, als een groep met wapens je geld af pakt en spendeert voor het “algemeen belang” of een raket naar de maan te stuurt, wordt het in een keer “ons”…

 6. ‘politici en industriëlen’
  Ik ben nieuwsgierig naar wie dat dat zijn.

Comments are closed.