eicelWie betaalt het?
We ontvingen enkele vragen over de libertarische positie ten opzichte van het invriezen van eicellen. Wel, het “korte antwoord is simpel:”Niets. Het is geen punt voor het libertarisme!” Het vrijwillig doen of niet doen, is alleen een zaak van de betrokken personen.

Wel zullen er “libertariërs” zijn die er een eigen mening over hebben.
 
De meeste, waaronder ook de zgn. “pro-choice libertariërs”, zal het koud laten.

Enkele, mogelijk vooral uit de groep van de pro-life (anti-abortus) zullen ethische bezwaren opwerpen.

 Maar alle libertariërs zullen bezwaar maken tegen financiering door het AMC, door de belastingbetalers. Als iemand eitjes wil invriezen, en zij draagt zelf de kosten, dan geen bezwaar. Betalen met geld dat de belastingbetaler gedwongen werd te betalen, is echter immoreel.

Bovendien moet de overheid er zich helemaal niet mee bemoeien.

15 REACTIES

 1. Nou, ik vind het persoonlijk nogal ver gaan en ik ben het er niet mee eens dat Libertarisme hier geen mening over heeft.
  1: Wat gebeurt er met het eitje. Er is helemaal niemand die jou kan garanderen dat dat eitje daar netjes blijft liggen wachten zonder dat iemand er wat mee doet en dat het netjes vernietigd wordt mocht je bijvoorbeeld komen te overlijden.
  Voor hetzelfde geld gebruiken ze er 1 om een andere vrouw te helpen. Loopt er een kind van je rond zonder dat je er weet van hebt.
  2: Dit is volgens mij een organisatie die vol met overheidsgeld is gepompt. Zo veel dat ze tijd en geld hebben om dit soort zaken aan te gaan bieden.

  Polity [9] reageerde op deze reactie.

 2. ik heb moeite met de hoge leeftijd waarop deze dames later alsnog kinderen willen hebben.

  deze mensen zullen nooit hun kleinkinderen mee maken. de kinderen mogen blij zijn als hun ouders nog leven tegen de tijd dat zij uit hun pubertijd en richting adolesence gaan.

  ik zie alleen maar tal van sociale problemen binnen zo’n gezin.

 3. @theiz [4]:

  Volgens vermeng je de huidige uitvoering met de statement.

  De vraag was namelijk, wat het libertarisme vindt van het invriezen van eicellen.

  Wat gebeurt er met het eitje. Er is helemaal niemand die jou kan garanderen dat dat eitje daar netjes blijft liggen wachten zonder dat iemand er wat mee doet en dat het netjes vernietigd wordt mocht je bijvoorbeeld komen te overlijden.

  Tjah, dat het zo wordt uitgevoerd is een 2e en zolang het niet op vrijwillige basis is gebeurd, is dat ook zwaar tegen het principe van het libertarisme in.

  Dit is volgens mij een organisatie die vol met overheidsgeld is gepompt. Zo veel dat ze tijd en geld hebben om dit soort zaken aan te gaan bieden.

  Ook dit is heel duidelijk tegen het principe van het libertarisme in omdat het wordt gefinancierd met gestolen geld.

  Echter puur op de vraag of het libertarisme problemen heeft met het invriezen van eicellen, blijft het juiste antwoord dat deze geen mening heeft omdat iedereen vrijwillig mag beslissen hier voor of tegen te zijn.

  @Forecoast [1]:

  Ook hier is wel eens eerder een discussie over gehouden zonder uiteindelijke conclusies. Het probleem zit hem in het punt waar verschillende individuen, In verschillende fasen van de voortgang van de zwangerschap het embryo of de baby als mens definieren en zodra dat is gebeurd is bijv. abortus gelijk aan moord voor die individu. Ik zal kijken of ik de topic nog terug kan vinden

 4. Waarom maken ze geen stampij over al dat zaad, dat op de spermabank staat te verschalen?

  Ik zou zeggen, laat iedereen zijn eigen kiemcellen in zijn eigen vloeibare stikstofvat bewaren als hij/zij denkt daarmee rustig te kunnen slapen.

  Het is bekant krek hetzelfde als een levensverzekering afsluiten.

 5. @Liberty 5-3000 [10]:

  “Libertarisme vindt niets. Libertarïers wel. ”

  Dat komt door het “natuurverschijnsel” dat ieder mens anders is. Er zijn er geen twee gelijk! Zels twee libertariers niet.
  ze zijn het eens over het principe van van geen geweld initieren, maar kunnen op alle andere punten verschillen.

 6. Ha die Huub,

  jullie zijn dus eigenlijk een gewoon clubje belastinghaters? Patje peeërs dus? Nee toch?
  Waar blijft je BELOOFDE reactie op mijn antwoord op JOUW aanval op mijn geschrijf over Europa? Dat ziet er niet erg libertarisch uit, zwijgen nadat je zelf ANTWOORD kreeg! En ook nog NA belofte: ik doe het NA de vacantie.
  Jongen, beste jongen dat klopt niet!

  Leon Speetjens een LIBERTIJN dus. Die WEL het vrije woord respecteert!b

  Liberty 5-3000 [14] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.