Fouilleren1Het gemak waarmee velen zich van de privacy discussie afmaken door te stellen dat de goeien niks te vrezen hebben van de controleurs, grenst aan het gemak waarmee diezelfde goeien, gebrandmerkt en afgeserveerd kunnen worden door de overheidscontroleurs. Het gemak waarbij niet verzwegen informatie zoals een schuld of te late betaling op een creditcard, uitgelegd kan worden als dat u potentieel chanteerbaar bent, of het gemak waarmee een controle orgaan u kan vragen om uw onschuld te bewijzen, grenst? aan het misdadige. Het volgend argument voor privacy had ik me nog niet eerder zo duidelijk gerealiseerd.

Namelijk dat veel controle organen als AFM, AIVD, (milieu) politie etc, met als opdracht om fouten en gevaren te voorkomen, die taak uitvoeren door zo te werken dat zij altijd kunnen bewijzen dat ZIJ geen fouten hebben gemaakt of iets over het hoofd gezien. Die controle organen vinden het belangrijker dat hen achteraf niet verweten kan worden dat ze iets niet gezien hebben, dan dat ze werkelijke misstanden? hebben aangepakt.

Illustratief daarbij zijn de politieman uit Zeeland en de NAVO man uit de VS, die van de AIVD geen veiligheids clearence meer kregen op basis van de mogelijke kans op chantage. Hier heeft een dienst (kloppertje) gewoon voor de makkelijkste weg gekozen, niet het in de fout gaan is reden tot ontslag, nee het misschien in de fout kunnen gaan, was reden ( en de gemakkelijkste weg van de controleurs).  Wanneer die controleurs dan ook nog nauwelijks gecontroleerd worden, gaat het dus goed fout en van kwaad tot erger.

Het ingebakken principe dat bij overheidorganen, altijd naar vergroting van de macht, scope of taakgebied wordt gestreefd, hoe kom je anders aan een carrière?, leidt er toe dat er steeds meer redenen gezocht worden om u wel wat te laten vrezen. Denk daar de komende dagen eens over na als u op Schiphol of Frankrijk in de file staat; natuurlijk heeft u niks te verbergen maar:

–         kunt u echt aantonen dat deze vakantie trip uit uw spaargeld is betaald, en zo niet dan zult u wel niet opgegeven bronnen van inkomsten hebben. En terwijl u druk doende bent aan te tonen dat dat best klopt, geeft u zichzelf aan mbt het privé gebruik van de lease auto.

–         Dat u regelmatig geld pint, bij die pinautomaat op weg naar huis, klopt dat wel, want twee straten verderop is de rosse buurt; bewijst u maar eens het tegendeel.

–         Dat er in uw in Hyvescontacten iemand zit die contact heeft met het dierenbevrijdingsfront, maakt dat u straks moet gaan bewijzen dat u daar geen contacten mee heeft

Ik durf te stellen dat met de huidige hoeveelheid gegevens die er over u bekend is, er altijd wel een verdenking voor iets geconstrueerd kan worden. Waardoor u dus weer machtelozer en in de verdediging gedrukt kunt worden door de overheid. En ook dat de controleurs uit hun eigen belang, steeds creatiever zullen worden in het aantonen dat u fout bent of kunt gaan worden.

121 REACTIES

 1. “If you give me six lines written
  by the most honest man, I will find
  something in them to hang him.”

  —Cardinal Richelieu

  Het woord “verbergen” is misleidend. Verbergen klinkt als verstoppen, stiekem, angst voor ontdekking.

  Privacy gaat allerminst over iets verbergen maar over respect. Respect voor iemands persoonlijke leven, iemands persoonlijke leefsfeer.

 2. dankje,

  ik zal Richelieu ook gaan gebruiken in mijn discussies over privacy

 3. Nederland hangt vol met camera’s, nergens ter wereld worden zoveel burgers afgeluisterd, Er zijn meer agenten dan 20 jaar geleden. En ondanks dat alles wordt er nog steeds te hard gereden, mensen vermoord en verkracht, geweld in de openbare ruimte. En het enige wat de regering voor elkaar krijgt is nog verdere aantasting van het priveleven.

  O ja en de belastingdienst die spint wel garen bij de razia’s en fuiken van de klpd en gelijkende diensten.

  En het ergste is nog wel dat de gemiddelde burger het alleen maar toejuigd. Een collega van mij (die ik tot voor kort nog wel tot de redellijke helft van de bevolking rekende) vind zelfs dat iedereen maar verplicht moet worden vingerafdrukken en dna af te staan zodat in de toekomst als zijn dochter per ongeluk zou worden aangerand de dader gelijk bekend is….. Nou snap ik heel goed dat hij als vader het beste met zijn dochter voorheeft, maar zijn redenatie kan ik niet volgen. En zo zijn er meer burgers en politici in dit land die allemaal voor 24*7 controle van iedereen zijn.

  Bon Vivant [5] reageerde op deze reactie.

 4. @flap [4]:

  Dat soort mensen moet je eens wijzen op het bestaan van Noord-Korea, een land waar men al jaren 24/7/365 controle op de inwoners kent. Zij zullen er ongetwijfeld gelukkig zijn, dus laat ze gauw verhuizen. .

 5. Ik wil graag wijzen op de combinatie van deze trend samen met de ingevoerde OM-beschikking / strafbeschikking. Het OM, Opsporingsambtenaren en bestuursorganisaties kunnen deze beschikkingen gewoon opleggen zonder dat er een rechter aan de pas komt.

  Dit betekent dat we het trias politica beginsel hier geweld aandoen, het OM klaagt aan EN bestraft. Een kritische grens is hier overschreden, en de politiek kennende zal deze grens steeds verder opgerekt worden. Voor de goede orde vermeld ik dat je in verzet kan gaan tegen een OM-beschikking, maar de gedachte is dat de meeste burgers dat niet doen en minder burgers dan voorheen hun onzin boetes gaan aanvechten bij de rechter.

  Het massaal vervolgen van de eigen burgerij wordt dus nog gemakkelijker voor onze overheid en de burgers kunnen daar steeds minder tegen in brengen. Dat in combinatie met steeds meer opsporingsorganisaties die willen “scoren” en het strafbaar stellen van steeds meer slachtofferloze misdrijven geeft me geen lekker gevoel.

 6. @Overnight [8]:

  dat doen ze toch wel, het wordt immers steeds duurder, ipv goedkoper, ik denk dat den Haag dat ook doet als ze niet van alles aan info verzamlen, ze zeggen gewoon:” we komen te kort, wacht even alles wordt duurder”, of er moet een partij komen die zegt:” wij willen dat je nog maar de helft moet betalen van wat je nu betaald, of 1/3,dat is al mooi genoeg.
  Die partij is er niet, wat ze ook verzamelen heffen of aanslaan, de burgers gaan niet naar het Malieveld, of voor de deur van de tweede kamer liggen in slaapzakken uit protest, kennelijk vindt men het wel best zo in NL.
  Tsja, dat houdt het verder gewoon op, jammer.

  Armin [29] reageerde op deze reactie.

 7. Dat ze room 101 maar klaar maken, stelletje trieste naïeve dictators dat het zijn…

 8. Ze houden je alleen in de gaten zodat ze het weten als je “terroristische gedachten” krijgt.
  Of, zoals ik dat noem, een vrijheidsstrijder wordt, die zal vechten met alle mogelijke middelen om dit land te bevrijden van het tuig dat zich regering noemt.
  Ze weten dat dat punt een keer zal komen.

 9. Mijn vraag;

  Waarom doen mensen niets aan het gene dat ze dwars zit?

  Het zit mij dwars dat ons leven meer en meer gecontroleerd wordt. En zoals al eerder aangegeven, er iets aan doen is nagenoeg onmogelijk als je alleen bent.

  Unite and fight for your rights?

  Waarom gebeuren zulke dingen niet, omdat we het wel best vinden zo? Ik niet. Maar ja, ik kan er alleen niets aan doen.

  Moet er iemand opstaan? Die het voortouw neemt inzake discussies als deze? Privacy beleid?

  Zou het niet handig zijn, als ik dat deed? Ik denk niet dat ik daar geclassificeerd voor ben.

  Unite! And win.

  Spy-Nose [74] reageerde op deze reactie.

 10. ik denk maar aan die man uit Liverpool die als zwerver in een wijk woonde, niemand trok zich veel van hem aan, belasting betalen deed hij niet want hij was zwerver.
  Na zijn dood bleek hij een hele straat zowat te bezitten in de wijk waar hij zwierf, vond ie leuk, zijn huurder gaven hem een bord eten soms, dank u wel !-:)

  Armin [28] reageerde op deze reactie.

 11. Je bent pas schuldig als dat bewezen is. Als dat niet mogelijk is, door de aivd, dan hebben zij geen poot om op te staan. Kan je alleen een hoop gedoe opleven, maar daarna weer poen als schadeclaim.

  Nee, als je niets te verbergen hebt, heb je niets te vrezen.

  Scepticus [16] reageerde op deze reactie.

 12. Controle is centraal voor de ambtenaar en de Eu.

  Hoe bereik je Controle –met je ambtenaar– en door iedere burger verdacht te maken.
  Te maken………al heb je niets te verbergen…

  Elke Eu/Europa burger wordt als een Potentiële Fraudeur – Belastingontduiker – dwarsligger- lastpost – Vervuiler – misbruikmaker -Zwartspaarder , potentiele zwartspaarder, fraudeur uitkeringen , …. gezien en geregistreerd en beschouwd hetgeen in strijd is met de Nederlandse tradities.

  – Kliklijnen – de nieuwste uitvinding van de controle ambtenaren.
  Niet alleen en ambtenaar de Polisie, de rechter etc. controlleert de burger nee de burger moet nu de eigen burger controleren.
  Iedere burger moet iedere andere burger als Potentiele fraudeur, oplichter, kinderverkrachter, betaster, dief, zwartwerker/spaarder en belastingontduiker gaan zien.

  Bezie je medemens als potentiele fraudeur, dief, betaster, zwartwerker , belastingontduiker, vervuiler ‘
  …Volg ons voorbeeld’ wordt ook een goede verklikker .. ene die aan onze de goede kant staat ‘ . (Cda mentaliteit ten top)

  Is tegen elkaar uitspelen; verlinken; opnaaien; vechtpartijen en moord.
  Medemenselijkheid… nee haat, afgunst, jalouzie,disrespect, geen waarde, object . (Medemens wordt alleen virtueel die kan je pijn doen want hij bestaat alleen als beeld schermobject/onderwerp of TV scherm onderwerp….. Dan ben je wat of iemand. (Zie mensen altijd zwaaien als gekken als ze zien dat ze in beeld zijn…..zelfs een aap doet dat niet)

  1 miljoen ambtenaren zijn er in dienst al in Nederland om o.a. de burger te controleren.
  Er werken nu al 55.000 ambtenaren in Brussel aan dit project en er komen er 5.000 bij. Hoe d.m.v 129.000 aan regels, regelgevingen en wetten.

  D.m.v de regelgevingen gaan er nu 15.000 boeren failliet. Melkprijs op 19 cent. Rendabel bij 40 cent. Afspraak Brussel ‘uw ”EU.
  Of 40.000 klein en middengr. ondernemers. Deze moeten verdwijnen t.k.v. alleen multinationals. Zie Bak in toespraken.

  De heersende ideologie in een totalitaire staat wordt gepropageerd als de enig mogelijke weg naar een betere toekomst.
  De EU Brussel voor een betere toekomst: voor een veiligere samenleving. Met een positieve boodschap van ambitie, zelfvertrouwen en zie de rest bij D66. Ja D66.

  Nee als je niets te verbergen hebt dan heb je alleen de totalitaire Eu en Ned. Staat te vrezen. Niets aan de hand…..inzicht en besef.

 13. @Henrikus [14]: Volgens mij is er een wet aangenomen die er voor zorgt dat je ambtenaren niet kunt aanklagen voor de fouten die ze maken, dus met die schadevergoeding van je kun je het wel schudden. Dus ook al heb je niets te verbergen en komen ze “per ongeluk” de verkeerde deur intrappen (de jouwe), dan zijn de sores voor jou en heb je geen poot om op te staan.

  HJ [20] reageerde op deze reactie.

 14. Als je niks te verbergen hebt, heb je niks te vrezen?

  Doet me denken aan de video’s uit het volgende artikel:

  http://www.meervrijheid.nl/index.php?pagina=1880

  Uit de video’s komt naar voren dat hoe meer je de politie vertelt, hoe meer je te vrezen hebt. Of je de waarheid vertelt of niet. Dat doet er niet toe.

  Misschien is de stelling waar voor vandaag. Wie zegt dat het geldig is voor morgen? Iets wat vandaag de dag legaal is kan morgen worden verboden. Geschiedenis wijst uit dat vrijwel alles als illegaal/ongewenst kan worden bestempeld. Enkele voorbeelden hiervan zijn: huiskleur, geloof, bezit van bepaalde boeken, dragen van een bril, noem het maar op. De kans is groot dat je onder een van deze categorieën valt.

  Daarnaast kan je zelf misschien niets te verbergen hebben, maar je buurman wel. Dus zelfs al heb je zelf niets te verbergen betekent niet dat je het recht op privacy zomaar moet opgeven.

 15. Misschien is het een idee om een soort big brother show op te zetten voor mensen die zeggen dat ze ‘niets te verbergen hebben’.

  Iedereen kan zich opgeven. Het idee is dat je huis wordt volgehangen met webcams die 24 uur per dag 7 dagen in de week aanstaan en op het internet gevolgd kunnen worden.

  Als mensen zeggen dat deze ‘niets te verbergen te hebben’ kun je ze verwijzen naar de website om zich op te geven. Misschien zet dit idee mensen aan het denken.

  Daarbij is dit idee ook handig als een politicus of intellectueel zegt dat deze niets heeft te verbergen. Deze kan vervolgens worden gevraagd of deze mee wil doen aan het programma en als deze dit afwijst geeft dit aan hoe leeg de woorden van deze persoon zijn.

 16. Wat ik wel belangrijk vind is dat er niet weer een groepje vliegles neemt om een paar gebouwen binnen te vliegen of treinen op te blazen, dat dienst voorkomen te worden.
  Als je zoiets niet van plan bent hoef je niets te vrezen , ik denk dat het gros van de mensen niets verkeerd doet, en aangezien het al een hele klus is om de echte slechterikken te vinden denk ik niet dat ze in het gros geïnteresseerd zijn .

  HJ [21] reageerde op deze reactie.
  Armin [22] reageerde op deze reactie.

 17. @Scepticus [16]:

  ** Volgens mij is er een wet aangenomen die er voor zorgt dat je ambtenaren niet kunt aanklagen voor de fouten die ze maken **

  Deze wetgeving is er, maar het exacte toepassingsgebied was lange tijd niet helder. Door het Pikmeerarrest is duidelijk geworden dat naast de centrale overheid ook de gemeenten en provincies niet aangesproken kunnen worden op hun handelen. Het Pikmeer arrest II nuanceert dit, indien de overheid optreedt in een taak die ook had kunnen worden geprivatiseerd dan heb je nog een kans om voor een rechter je recht te halen.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Pikmeerarrest

  Scepticus [23] reageerde op deze reactie.

 18. @Anno Zijlstra [19]:

  Gelukkig slaapt onze overheid niet en is die volmaakt te vertrouwen. De ID plicht die is ingevoerd heeft in ons landje al tientallen levensgevaarlijke terroristen van de straat gehaald. Alle insinuaties dat dit niet zo is en dat er inmiddels tienduizenden onzin boetes zijn uitgeschreven tegen gewone burgers die toevallig hun ID / PB niet bij zich hadden zijn totaal uit de lucht gegrepen. Burgers die dat beweren zijn ziek en moeten eigenlijk worden heropgevoed…….

  Conclusie, ik geloof niet dat onze overheid in staat is ons te beschermen en ik denk ook niet dat ze zich daar al te druk om maken.

 19. @Anno Zijlstra [19]: Niets verkeerd doen is tweeledig.

  Enerzijds de kans op fouten wordt steeds groter. Er is een Nederlandse vliegtuigspotter gearrsesteerd geweest in Nederland enkel omdat hij een telefoonnummer had dat door de vorige eigenaar (telefoonnummers worden hergebruikt na beeindiging abbonement) gebeld was bij een Griekse drugsdeal. En nee, dat was niet na ontdekking van de verwisseling opogelot …

  Anderzijds is ‘niets verkeerd doen’ ook subjectief. Het wordt steeds makkelijker om nieuwe regels in te voeren en na te leven. Voorbeeld is wel de enorme flitsnboetes industrie. Zonder database koppeling was deze systematiek niet mogelijk geweest op de enorme schaal wara het bij ons gebeurt. Goed, als je niet te hard rijdt, is dat geen probleem. Maar zo kruipt het wel steeds verder.

  Ik denk verder – en dat is mijn belangrijkste bezwaar – dat de staat het vooral gebruikt om overtredingen richting hen te bestrijden, zoals belastingontduiking, en niet zozeer criminelen die een burger wat aandoen, gaan bestrijden.

  Die vlieglessers halen ze er echt niet uit. Wel hij die een openstaande boete heeft.

 20. @HJ [20]: Nu even als libertariër gesproken… Elke taak die de overheid uitvoert kan geprivatiseerd worden. Ergo… waarom is die wet dan überhaupt aangenomen? 😉

 21. Als je niks te verbergen hebt, heeft niemand er iets te zoeken.

  Het jammere is dat op de duur door allerlei truken van manipulatie en misleiding, mensen zelf gaan vragen voor meer camera’s, het afschaffen van “anoniem” internet, vingerafdrukken van iedereen pleiten, DNA registratie van alle mensen, en het afschaffen van cash geld (om overvallen tegen te gaan?)

  Op een dag wordt men wakker met een chip en stelt men vast dat als de overheid er zo over beslist: je niet meer online kan, je het openbaar vervoer niet meer kan nemen, en nergens nog eten kan kopen. Dan is het natuurlijk te laat.

  “Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both.” – Franklin

 22. Ik doe eigenlijk nooit iets strafbaars, ik leid een eenvoudig leven, surf regelmatig op internet, ben gek op oude culturen, leg wel eens een kaartje op een paranormaal site, kom op site’s als deze, mijn zoontje zocht voor een werkstuk van school naar kruisbogen, mijn dochter googlde voor een project op school naar koran en bijbel, ik kocht online kunstmest voor de weide en diesel voor een tweewielige tuintractor, op papier ben ik nog getrouwd maar al jaren uit elkaar, sta op 2 datingsite’s, ben voor en tegen de milieubeweging, plaats regelmatig kritische stukken op diverse forums en geef regelmatig commentaar op website’s, ik ben freelancer, rijd voor mijn werk erg veel kilometers, ik sta niet op mijn huidige woonadres ingeschreven ( gewoon nog niet aan gedacht dit te veranderen en als ik er wel aan denk is het gemeentehuis dicht ), lees alles wat los en vast zit, kom daardoor op de meest uiteenlopende site’s, onderhoud veel contacten via email en mob. telefoon, kan slecht tegen onrecht….ect. ect…….

  MIJN GOD IK HEB ALLES TE VERBERGEN, als een of andere idioot dit allemaal gaat combineren…………..

  Uil

  Sen Huwa [26] reageerde op deze reactie.

 23. @Anno Zijlstra [13]: Die had dus wel degelijk belasting betaald, want anders was zijn straat in beslag genomen. 🙂

  De fiscus kijkt enkel naar nummers, dwz jouw sofinummer, en ziet jouw als persoon niet. bezit = aanslag, niet betalen = afname bezit.

 24. @Anno Zijlstra [9]: yep, belastingen spelen nooit een rol bij ons. Het enige waar men de afgelopen 15 a 20 jaar voor de straat op gegaan is, was toen de fiscale aftrekbaarheid van het prepensioen afgeschaft werd. En toen nog stonden enkel de 55+’ers op de dam. ACP zei vroeger ook, dat Nederland zich enkel zorgen maakt of men het pensioentje wel krijgt.

  In die zin zijn de komende AOW plannen een herkansing voor het kabinet. Zouden we nu weer in actie komen? Of zou het kabinet al heel slim de babyboomers buiten schot laten?

  De rest vindt het namelijk toch allemaal wel best, is zo murph dat ze niets meer proberen of nog erger men weet niet beter.

  Minder belastingen betekent voor de meesten, welliswaar meer welvaart, maar ook veel meer zelf regelen en vooral ook zelf risico lopen. En dan loopt het snel dun door de broek bij veel Nederlanders. Risico en verantwoordelijkheid moeten nemen; Oei!

Comments are closed.