murraycolor150Momenteel bevinden we ons vanuit historisch perspectief bezien in een periode waarin een reaktie in gang is gezet tegen de stroming in de jaren 80 van de vorige eeuw richting meer marktvrijheid. Dit lijkt weinig goeds te voorspellen, maar er is licht aan de horizon.

Dat licht wordt je aangeboden door Murray Rothbard. Zoals hij uiteenzet in de onderstaande video, bestaat de geschiedenis van de menselijke beschaving uit een zigzag-beweging tussen collectivisme en individualisme. Helaas bevinden we ons op dit moment in een neergaande beweging waardoor het mens eigen is om te kunnen zien dat het ook weer de andere kant op zal gaan.

Helaas is Rothbard in 1995 op relatief jonge leeftijd (69 jaar) overleden, zodat hij zijn mening over de huidige teloorgang niet meer kan vertellen. Aan de andere kant zou hij ongetwijfeld hebben gewezen op wat Ludwig von Mises als de “Power of Ideas” omschreef, de kracht van het gedachtengoed die uiteindelijk op de lange termijn de historische gebeurtenissen bepaalt.

Ook nu weer blijft dit gelden, ook al is de Berlijnse Muur naar het schijnt de verkeerde kant op gevallen. Kortom, voor eenieder die het wel eens zwart inziet, is dit in ieder geval een positieve gedachte: vrijheid kan niet worden uitgewist zoals ook het ineenstorten van de Sovjet-unie destijds heeft aangetoond. In de toekomst zal het huidige systeem hetzelfde lot beschoren zijn.

Navolgend de video (bijna 50 minuten) van de beroemde toespraak van Murray Rothbard die hij gaf in de nadagen van de ineenstorting van de Sovjet-unie. Zijn enthousiasme over deze ineenstorting is duidelijk waarneembaar terwijl hij uitlegt wat dit allemaal betekent voor de plaats van vrijheid in het kader van de geschiedenis van de civilisatie.

[HTML1]

5 REACTIES

 1. @Albert S. [1]: Zelf ben ik minder optimistisch. De USSR viel om omdat ze de concurrentie niet aankon met een veel vrijer systeem. Helaas lijken we nu wereldwijd een stap richting minder vrijheid te zetten. Alsof de plantageeigenaren een kartel vormen. Onze creatieve/productieve individuen kunnen eigenlijk geen kant meer op om vervolgens elders (“bij de concurrent”) wel welvaart te creeren.
  Vroeger stond tegenover de USSR een evengroot USA, nu staan tegenover alle grote collectivistische landen samen een handvol kleine landjes die echter in OECD verband tamelijk “succesvol” worden aangepakt. Zwitserland is niet meer wat het was, HK evenmin, … ga zo maar door.
  Ik ben heel somber wat dat betreft. Maar als jij een onderbouwd optimistisch geluid kan laten horen, dan is dat welkom! Ik ben een en al oor.

  Armin [4] reageerde op deze reactie.

 2. @Scrutinizer [3]: Ik ben ook minder positief. Je ziet alle landen collectieve systemen opbouwen en deze grootdeels op de pof financieren. Dat op de pof financieren is de best etruc om ervoor te zorgen dat ook morgen collectieve systemen blijven bestaan. Immers, morgen MOET de fiscus het geld gaan opharken meyt als resultaat geen terugtredende staat.

  Ik vrees dat de democratische stemvee achterban altijd meer-meer-meer eist, en het enkel een kwestie is, van als ze tijdelijk te veel vragen er stagnatie optreedt van de overheidsgroei omdat de economie het niet kan dragen. Zo krijg je dus een evenwicht waar de economie net vrij genoeg is om de verzorgingstaat en andere systemen te dragen, maar tevens maximale onvrijheid gerealiseerd wordt.

  Niet voot niets zitten vrijwel alle westerse landen al 30 jaar lang tussen de 40 en 60% van het BNP als staatsomvang te wiebelen.

 3. Policymakers “Got It Right”: Why Free Market Ideology Is Wrong

  Posted Aug 05, 2009 01:57pm EDT by Aaron Task

  Just like the market’s mood, economic orthodoxy moves on a pendulum – only the swings come far less frequently.

  Generally speaking, from the 1940s to the 1970s, the prevailing wisdom in economic circles was that government was a force for good. Then came the Reagan Revolution of the 1980s, which steadily led to the dominance of free market ideology until the present day.

  http://shrinkify.com/12jp

Comments are closed.