Wie nog niet overtuigd mocht zijn van de tendentie   tot generaties-lange ontwrichting op zowel het economische als hetcocos morele vlak van  uitkeringen en subsidies, bezoeke  de Cocos- en Keelingeilanden ( 600 inwoners)Westeiland  telt 150  inwoners, terwijl in het op  27  minuten afstand liggende Home-eiland     circa  450  personen wonen.  Op deze eilanden  doet niemand een deur of een auto op slot . Men leeft van vis uit de omringende Indische Oceaan.

De  bewoners van deze eilanden produceerden  copra. De Cocos- en Keelingeilanden waren vanaf 1826 privébezit van de Clunies-Ross familie , tot het  Australië in 1978 behaagde, zich door middel van dwang over de eilanden te ontfermen. Clunies-Ross ontving het equivalent van   slechts 10 miljoen dollar.

Australie voerde  onmiddellijk  het aldaar vigerende dwangverzekeringssysteem in.  Het gevolg is  dat  het werkloosheidspercentage onder de uit verschillende lande  afkomstige Maleiers  thans  90  procent bedraagt.  

Tijdens  mijn bezoek  trof ik een bevolking aan, die vrijwel niet tot werk  te motiveren   valt,  laat staan tot  werk  dat niet  op informele  wijze betaald wordt.

De Cocos en- Keelingeilanden zijn te bereiken vanuit Perth en  vanuit Christmas  Island.

Hugo van Reijen

4 REACTIES

  1. ik wilde iets zeggen,maar toen ik halvere weg was dacht ik aan mijn klant daar,dus zeg ik even niets, mooi land wel ongerept aardige mensen.
    (ja mensen,brood op de plank, dan doe je water in de wijn)

  2. @Hub Jongen [2]:
    Als je je biezen pakt naar Australie, kun je op Cocos en Christmas onmiddellijk gaan integreren.
    Hugo van Reijen

Comments are closed.